:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мачът Карлсен - Ананд ще рекламира шахмата пред МОК

Седмица преди двубоя за световната титла в Сочи шефът на FIDE се отчете пред Владимир Путин
СНИМКА: РИА "НОВОСТИ"
Президентът на Русия Владимир Путин (вляво) слуша втренчено шефа на FIDE Кирсан Илюмжинов на срещата в резиденцията в Ново Огорьово.
Провеждането на мача за световната титла по шахмат между Магнус Карлсен и Вишванатан Ананд е от изключително значение в борбата на спорта да стане член на международния олимпийски комитет (МОК). Това заяви президентът на международната федерация (FIDE) Кирсан Илюмжинов седмица преди началото на битката между 23-годишния норвежки шампион и 44-годишния индийски претендент в Сочи.

"Това, че мачът ще се проведе именно в града домакин на зимните олимпийски игри през 2014 г., е чудесно за FIDE, понеже една от основните задачи пред шахматистите в момента е да влязат в олимпийското движение", обясни Илюмжинов при посещението си в президентската резиденция на Владимир Путин в Ново Огорьово, където онзи ден се срещна с държавния глава на Русия.

Двамата обсъдиха подготовката на мача, който трябва да се проведе от 8 до 27 ноември, като босът на FIDE изрази специална благодарност за осигуреното домакинство в черноморския курорт. Илюмжинов пропусна да отбележи, че всъщност нито една страна по света не пожела да организира двубоя, а Русия бе пожарен вариант поради липса на алтернатива. Нещо повече - бившият президент на автономната руска република Калмикия измисли някаква отсята конкуренция.

"Когато на президентския съвет на FIDE разглеждахме кандидатурите на няколко страни, решението на членовете беше единодушно - заяви Илюмжинов пред Путин. - И мисля, че не случайно. Изборът на Русия бе направен въз основа на един водещ фактор - това е велика спортна държава, с дълбоки шахматни традиции и множество световни шампиони, възпитаници на руската шахматна школа."

По думите му, миналата седмица специална комисия на FIDE е направила последна инспекция в Сочи и е останала доволна от всичко видяно. Партиите между Карлсен и Ананд ще се играят в медийния център на олимпийското село в Сочи, където през февруари бе щабквартирата на хиляди журналисти, акредитирани за зимната олимпиада. Сега залата ще бъде оборудвана със 100 места за зрители, като билетите вече се продават на официалния сайт на мача - Sochi2014.fide.com.

Някои местни медии надигнаха глас срещу високите цени на билетите - 3500 рубли (66 евро) за ден или 35 000 рубли (660 евро) за целия мач. Специализираният руски шахматен сайт Chess-News.ru посочи, че средната месечна заплата в Сочи и региона е 30 000 рубли (564 евро). От FIDE обаче побързаха да уточнят, че всички приходи от билети ще бъдат инвестирани в световната образователна програма "Шахмат в училище".



РЕГЛАМЕНТЪТ

Новият световен шампион по шахмат трябва да бъде определен в максимум 12 партии с класическа времева контрола - 120 мин. за първите 40 хода, 60 мин. за следващите 20 хода и 15 мин. до края на играта, като на всеки ход се добавят по 30 сек. бонус. Ако след 12-ата партия никой от двамата гросмайстори не е събрал 6.5 т., се предвижда тайбрек от максимум 4 партии ускорен шахмат (25 мин. + 10 сек. на ход), максимум 10 партии блиц (5 мин. + 3 сек. на ход) и евентуално една партия "армагедон" (5 мин. за черните, 4 мин. за белите + 3 сек. след 61-вия ход), при реми в която черните печелят титлата.

Въпреки че седмица преди началото на двубоя организаторите не са обявили официален награден фонд, е ясно, че бъдещият шампион ще получи 60% от него, а загубилият ще се утеши с 40% (55-45%, ако мачът бъде решен с тайбрек). Когато през юни бе обявено, че Сочи ще поеме домакинството на мача, губернаторът на Краснодарския край Александър Ткачов заяви, че при преговорите с FIDE се е съгласил да осигури бюджет от около $3 млн., включително обща премия за играчите в рамките на $1-1.5 млн.
1579
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД