:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 548
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Миков трябва да се пребори първо със себе си

Сегашната роля на опозиция и пришиването на АБВ към управлението дава време на БСП да се окопити
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Михаил Миков мина през три изпитания за три месеца начело на БСП - загуби катастрофално избори, избра да е опозиция и се реши да извади няколко несменяеми другари от соцръководството.
Сивият кардинал на БСП Димитър Дъбов си отиде, но пластовете в партията тепърва ще се разместват и ще предизвикват колизии. Промените, които направи новият соцлидер Михаил Миков миналата седмица, са неизбежен, макар и частичен ремонт на върха. Нещо като саниране на половината стени на апартамента, с което се спестява само част от енергията, а другата продължава да се губи през процепите на старата дограма. Този ремонт обаче е единствено възможният на този етап. А целта му е Миков да покаже, че има воля за промени в столетницата след поредния изборен разгром.

Засега новият соцлидер е с вързани ръце. Ако беше изтръгнал из корен дълбоко окопалите се в Изпълнителното бюро, абонирани за всевъзможни постове, можеше да се окаже бламиран от собствените си другари в Националния съвет. Именно пленумът гласува промените, предложени от председателя, въпреки че на хартия лидерът е в правото си да избере с кого да работи занапред. В сегашната ситуация не е ясно дали Националният съвет ще подкрепи Миков, или ще го остави да преживее срама да се яви на поправителен. Да не забравяме, че този национален съвет от близо 200 партийци е избран от предшественика му Сергей Станишев, т.е. става дума за верни другари от най-близкото обкръжение на Станишев, които поддържат статуквото и грижливо пазят постовете си.



Делегатите на съвета са близки до Дъбов,



който заедно с Евгени Узунов и сие редяха мозайката и поръчваха музиката.

Ако Михаил Миков иска свобода на действията си, му трябва по-висш национален форум, на който да се развали старият пъзел и да се влее свежа кръв в ръководството. Проблемът обаче е, че до редовния конгрес има цяла година. А нищо не налага неговото изтегляне напред във времето. Освен ако вътрешното напрежение не избие на повърхността. При всички случаи от действията на Миков след конгреса ще проличи дали ще е способен да направи истинска промяна, или ще се ограничи до такава, направена под диктовката на няколко гласовити социалисти, както се случваше досега.

Особеното в сегашната ситуация е, че миниреволюцията в червено, колкото и да беше козметична, е всъщност битка на Миков срещу самия Миков. Това беше интригата на петъчния пленум и личният Рубикон на председателя - докъде ще стигне с промените и дали ще избере малките, но последователни стъпки за реформиране на столетницата, или с радикално отсичане ще отреже и собствения си клон. Да не забравяме, че и Миков е седял на президиума години наред в съседство с Дъбов и останалите "вечни". И идва от люлката на статуквото, верен войник на партията, министър в кабинета на Станишев, стигнал до шеф на парламента, предан до последно на предшественика си. Сегашният Миков трябваше да се изправи срещу другия си образ и да избере дали ще оцелее на кормилото на партията с решителни стъпки, или ще съхрани наследството на Станишев и ще приеме краха на кариерата си като председател на БСП, за да бъде скоропостижно сменен още на следващия конгрес догодина.



Юристът прецени казуса, калкулира плюсове и минуси,



отрече се от Станишев до степен да изглежда, че дори го отбягва, но избра частичната еманципация - заложи на изпитаното "и вълкът сит, и агнето цяло". Игра на сигурно, като задоволи апетита на вътрешната опозиция с отзоваването на три знакови лица от червеното политбюро, но в същото време застана на тяхна страна морално и ги защити от обидите на "богатите младоци" като Кирил Добрев. Миков най-добре знае пред какви апаратни хватки би бил поставен, ако направи по-драстични промени. И колко вътрешни фронтове ще си отвори. А досега Миков не е показал, че обича да воюва. Той предпочита тихата дипломация.

Изолацията на БСП и пращането й от гласоподавателя в дълбока опозиция всъщност й прави услуга във вътрешнопартиен план - дава й достатъчно време да се занимава със себе си и да стегне редиците си. Погледнато от партийна гледна точка, за оздравяването на столетницата своя роля има и АБВ с влизането си в т.нар. дясноцентристкия кабинет. Формацията на Георги Първанов се освободи от конкуренция в лявото поле. Ако и сега червените не се възползват от благоприятните обстоятелства и се втренчат в собственото си его, без от това да последва нищо полезно за левицата, на следващите избори просто ще трябва да преглътне поредния разгром. Всъщност няма да й е за първи път.

9
2558
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
12 Ноември 2014 21:14
Столетницата веке е засилена надоле по стълбите и спасение нема.
Инак, коУегата Миков е пич...
12 Ноември 2014 21:14
А бе стига с тоя Миков, бе! Ясно на всички, и тези, които са вътре в БСП, и на нас - кибиците извън нея, че той e interim председател, нещо като служебен премиер-министър! В рамките на броени месеци БСП ще трябва да свика върховния си орган (конгрес, нали така) и да вземе ВЕДНЪЖ-ЗАВИНАГИ еднозначно решение какво, аджеба, означава буквата "С" в името й (това, според Нидал Алгафари, е архи-проблемът й на Столетницата!)... Чак след като си изяснят какво значи "С"-ът БСП-то ще могат да си оптимизират и начина на функциониране на партията, в т.ч. и средствата, с които да печелят електорат за каузата си!
12 Ноември 2014 21:21
Миков трябва да се пребори първо със себе си

...и чашката.Носът му напоследък взе видимо да червенее.
12 Ноември 2014 21:46
Миков трябва да се пребори първо със себе си

Дрън-дрън, трябва първо да се пребори с герговците, дето не са Енгелс, не са давали пари за тоя що духа, и чакат поне малко хляб.
12 Ноември 2014 22:03
ПлесNick
2014-11-12 21:14:47


Преди да анализират "С"-то, мисля, че е редно да си кажат и какво мислят за "К"-то, което така фриволно забравиха някъде там - по пътя. За над 100 годишна партия "К"-то е важен сюжетен елемент. Без "К" - няма "К"атарзис!
12 Ноември 2014 22:41
Неолибералната 25 годишна БСП , създадена от мафийката на Луканов, няма нищо общо с тоталитарната , но много по-социална партия БКП .
Олигарсчета с ВЕИ, електромери и какви ли не други достойни награди за вярна неолиберална и задокеанска служба, са само част от фона на силно разтворената социална ножица , за което на БСП не й пука .
Е, на думи и с лозунги - мрънкат си нещо.
13 Ноември 2014 03:36
БСП има единствен шанс във видимото си, реално и ефективно олевяване - по подобие на гръцката Сириза. Това обаче означава, партията наистина да се освободи от старата номенклатура и от капиталистическите елементи в и около ръководството й. Изпадането й в опозиция е чудесен шанс за това, както и авторът посочва.
13 Ноември 2014 13:49
Чугуните загрижени за бъдещите си кражби! Как на някой може да му се привиди БСП да се промени? Та тя създаде олигарсите, създаде борците, създаде монополите, създаде ДПС...да продължавам ли? Трябва да си много наивен за да си мислиш, че тези същите хора, които цял живот са крали от държавата ще се променят!
13 Ноември 2014 14:39
В момента се търсят роби на труда да бъдат поведени.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД