:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 204
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Извинете, ама не сме чак такива наивници!

Изчезването на тефтерчетата на Филип Златанов показва какви гигантски манипулации са възможни с доказателствата по всички дела
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
От прокуратурата твърдят, че изчезването на тефтерите няма да спъне делата срещу Филип Златанов. Съдии обаче са на друго мнение.
Трогателни са всички усилия публиката да бъде убедена, че изчезването на веществени доказателства по ключово дело от голям обществен интерес е просто обикновена кражба без никакви последици. Ако някак си от доказателствата по разследване на взломна кражба изчезне отвертката, с която е отворен апартаментът, това може и да не е от кой знае какво значение за изхода на делото. Не такава е ситуацията обаче с изчезналите тефтерчета на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Скандалът е огромен по две причини. Първата, че има прекалено много съмнителни обстоятелства, свързани с делата срещу Златанов и изчезналите тефтерчета, и това навежда на мисълта, че става дума за фарс, в който публиката бива водена за носа. Втората - че показва гигантските манипулации, които са възможни с незащитените веществени доказателства по всички дела в страната.

По двете дела срещу Златанов тефтерчетата са ключови доказателства, затова изчезването им е първата стъпка към провала им. Така че липсата им е изключително удобна както за самия подсъдим, така и за главните действащи лица от скандалните записки. Помните, че в тях старателно беше посочено кой трябва да бъде "ударен", кой случай да бъде "оправен" и кой "отложен". Имаше и интересни инициали, които водеха към



поръчителите на ударите - И.Ф., Ц.Ц., Б.Б.



Но прокуратурата така и не разкри кои са те. В тефтерчетата на няколко места се споменаваше и неуспелият шеф на ДАНС, медиен магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски. И бивш следовател от столичното следствие, апропо, където се води разследването срещу Златанов. През юли 2013 г., докато ГЕРБ бяха в опозиция, от прокуратурата гордо прожектираха избрани страници от тефтерите на шефа на Комисията за конфликт на интереси, верен кадър на партия ГЕРБ, който очевидно не изпитва скрупули да изпълнява нарежданията на партията. Сега ГЕРБ са вече управляващи, а тефтерите потънаха вдън земя. От прокуратурата не дават логични обяснения за фактите, макар че се кълнат, че липсата не би трябвало да попречи на делата, защото имало изрядно заверени ксерокопия. Дали това е така, тепърва ще се разбере. Повечето юристи са скептични.

Цялата история с изчезването на важното доказателство обаче е пълна с абсурди. А кратките изявления на държавното обвинение засега не дават задоволителни отговори. И само отварят място за най-различни



версии как изчезването на доказателствата е режисирано



и въобще не става дума за обикновена кражба. Защо му се е наложило на експерта на прокуратурата да изнася тефтерите от мястото, където се съхраняват веществените доказателства? Нямало ли е начин почеркът да бъде изследван там? Защо толкова се е забавила експертизата на оригиналите, още повече че самият Златанов никога не е отричал, че това са неговите тефтери и неговите записки вътре в тях?

Пълна мистерия витае и около обясненията на експерта. Странно е как задната гума на колата му се е спукала на метри от следствието, където бил тръгнал да връща ценните документи. Как, знаейки каква е уличната реалност и че носи важно доказателство на задната седалка, той не е заключил автомобила, докато клечал край него, за да го поправя, нито пък забелязал, че някой отваря вратата и взема чантата му? Неясно е и защо след случката не е признал веднага пред следователя по делото, че тефтерите липсват, а се е задоволил само да пусне жалба в МВР с неясна формулировка за изчезнали веществени доказателства.

Парадоксално е, че



разследването започва цяла седмица след предполагаемата кражба,



и то след като новината за липсата изтече в медиите. Явно и от прокуратурата не са обнадеждени, че чантичката на експерта ще бъде намерена, щом се стигна до там зам. главният прокурор Борислав Сарафов да моли крадците да я върнат. Остана само да обявят и награда за този, който върне тефтера, и картината на безсилието ще е пълна.

Колкото до самите дела срещу Златанов (едното виси пред Софийския апелативан съд, където той обжалва присъдата си от 3 години и половина на първа инстанция, а другото е само разследване за престъпление по служба и безстопанственост, по което дори няма обвинение), драмата с липсата на тефтерите по тях е огромна. Дори вече да беше направена експертиза и съдът да я беше приел, защитата на Златанов би имала пълното право и основание да я оспорва пред горната инстанция. Липсата на вещественото доказателство е всъщност нарушение на правото на защита. Проблемът може да се преодолее, ако се докаже, че дадено копие на тефтерите безспорно е направено от оригинала, обясняват съдии. Но и това е доста трудно, а и има съдебна практика, че не може да се прави експертиза на копия. Накратко - обвиняемият трудно може да бъде осъден, ако от делото липсва основното доказателство.

Въпреки това



експертите масово разнасят доказателства и рискуват да ги унищожат,



разказват магистрати. И това било трайна практика - носят ги не само с колите си, но и с градския транспорт, държат ги в домовете си. И така са възможни огромни злоупотреби. В същото време не сме чували за някой наказан експерт.

Подозрителната история на изчезналите тефтери за пореден път поставя темата за създаването на специално звено в съдебната система, което да се занимава само с експертизите. В проекта за стратегията за продължаване на съдебната реформа са записани мерки за промени в модела на експертизите. Сред тях са повишаване на изискванията при подбора им с оглед професионалната им квалификация и интегритет, изисквания за поддържане и развитие на квалификацията им и периодична професионална атестация, антикорупционни мерки, гаранции за прозрачност и превенция на конфликта на интереси, гаранции за адекватен избор по конкретните дела и т.н.

Като оставим настрана безобразията, типични за досъдебното производство в България, ясно е, че мафиотска група скрои номер и отмъкна ценни доказателства. Защото въпросните тефтерчета показваха модела на "ръчно управление" на управляващите за мачкане на неудобните им хора от уж независимите комисии, като тази за конфликта на интереси. И няма никаква гаранция, че този Франкенщайн вече е разглобен.

29
5381
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
12 Ноември 2014 20:06
Извинете, ама не сме чак такива наивници!

Айде бе ! Ами изборните резултати ?
12 Ноември 2014 20:23
Pulp Fiction
12 Ноември 2014 21:01
ясно е, че мафиотска група скрои номер и отмъкна ценни доказателства. Защото въпросните тефтерчета показваха модела на "ръчно управление" на управляващите за мачкане на неудобните им хора от уж независимите комисии
12 Ноември 2014 21:04
12 Ноември 2014 21:06
ясни са и инициалите на мафиотската група
12 Ноември 2014 21:07
Имаше и интересни инициали, които водеха към поръчителите на ударите - И.Ф., Ц.Ц., Б.Б. Но прокуратурата така и не разкри кои са те.

Натисни тук
12 Ноември 2014 21:28
Въпреки това експертите масово разнасят доказателства и рискуват да ги унищожат, разказват магистрати. И това било трайна практика - носят ги не само с колите си, но и с градския транспорт, държат ги в домовете си. И така са възможни огромни злоупотреби. В същото време не сме чували за някой наказан експерт

Според дълголетният опит на Константин Пенчев, масова практика също така било, съдии да разнасят доказателства и цели дела в градския транспорт. Не били редки случаите, в които бдителни граждани носили в съда, папки с документи забравени от залюхани магистрати на седалките в трамваите. Истината е че, целата администрация в съдилищата е разграден двор. Изобщо, куче влачи грамофон...
12 Ноември 2014 21:58
Като оставим настрана безобразията, типични за досъдебното производство в България, ясно е, че мафиотска група скрои номер и отмъкна ценни доказателства.


Нищо не е ясно. Напълно е възможно някой да е взел чантата с надеждата вътре да има нещо по-ценно за него, а сега, естествено, няма да иде в полицията да каже: "Аз го откраднах това тефтерче по погрешка, не ми требва, на си ви го".
12 Ноември 2014 22:46
Хиксе, аре стига банани, ще фанем диабет...
12 Ноември 2014 22:52
не виждам причина апелативният да не се произнесе,друга тема е че делото за престъпление по служба утече.
12 Ноември 2014 23:10
Нищо нема да фанеш, още Бонапарт, още преди да стане Наполеон, казал на финансовия си министър: "Де да беше престъпник, тогава може да се работи с тебе, ама ти си идиот!"
12 Ноември 2014 23:39
Ама наистина не сме такива наивници. Та какво веществено доказателство може да представлява това многострадално тефтерче? Нали става въпрос за преследване на едни, и фаворизиране на други в резултат от решения на Комисията за конфликт на интереси. Както е известно, тя е колективен орган и всичко е ставало в резултат от нейни решения. Достатъчно е да се разгледат протоколите от тези решения, за да се установи истината. А и самият Златанов с пръст не могат го пипна, защото еднолично той нищо не би могъл да предприеме. Точка. Какви тефтерчета, какви инициали, какви пет лева? Всеки може да напише в тефтерчето си, например, "Аз спах с Моника Станишева". Да не би да вземе човекът да се развежда за подобни глупости?
12 Ноември 2014 23:58
Те така се пази най-важното тефтерче:

https://bg-bg.facebook.com/video/video.php?v=10151391552519273

Сичко друго е вятър работа...

13 Ноември 2014 00:38
Извинете, ама никой не ни пита! Дали сме наивни или не - все тая, не си дават даже труда да измислят нещо по завързано, абсолютно арогатно и първосигнално действуват. Като не сме наивни и не вярваме - голям праз, кервана продължава...
13 Ноември 2014 06:34
И няма никаква гаранция, че този Франкенщайн вече е разглобен.

Франкенщайн е докторът, създал чудовището, не самото чудовище. Така става, когато някои хора не са чели книгите, които ужким цитират.
13 Ноември 2014 07:51
България има най-доблестните крадци. Ще върнат тефтерите по призива на прокурора. Но ако са гласували за ББ и ЦЦ - не знам ! Което е с по-голяма вероятност!
13 Ноември 2014 08:18
Не знам,дали сме наивници и дали чак сега авторката чак сега установява,че не сме! Уважаема госпожо,дълги години преди да се създаде тази комисия, има хиляди НЕРАЗКРИТИ случаи на конфликт на интереси,в които действащи лица са били управляващите! Тъй че,нищо ново под слънцето. Що се отнася во внушенията,които правите кой е заинтересован и евентуалностои зад изчезването на тевтерчетата,ще ви напомня,че страници от тях бяха показани избирателно,за което още няма обяснение,а иВие не го споменавате! Б.Б.,Ц.Ц. и И.Ф. може да не са стока.но едва ли те са главните виновници,че си имаме разграден двор,наречен ПРАВОСЪДНА СИСТЕМА! В същност,вече е станала КРИВОСЪДНА!
13 Ноември 2014 10:22
Миналата вечер по новините чух вещото лице Бенчев да внася и нов елемент в историята с т.нар.кражба на тефтерите Златанови. Освен, че сменял пукната гума, междувременно отишъл и "да пусне една вода" в близките храсталаци. Впрочем за първи път чух версията на вещото лице за случилото се и мога да кажа, че звучи адски неубедително. За мен това ново презастраховане от страна на вещото лице прави още по недостоверен неговия разказ. Почти на 100% съм сигурен, че цялата история с кражбата е инсценировка. Не, че и преди това не съм бил силно скептичен.
Интерпретацията на Вучков и въобще цялото му поведение около случая са също е много показателни.
Отново ще кажа, че никак не съм сигурен, че това дело при липсата на най-важните веществени и писмени доказателства ще приключи с осъдителна присъда. По този начин е даден голям коз в ръцете на защитата на Златанов.
13 Ноември 2014 10:54
Франкенщайн е докторът, създал чудовището, не самото чудовище. Така става, когато някои хора не са чели книгите, които ужким цитират.


Хайде сега. Естествено, че докторът се казва Франкенщайн. Сътвореното от него същество, обаче е негова рожба и с пълно право може да носи името му. Освен това, това сравнение е придобило широка гражданственост и не виждам нищо погрешно в това да се използва. Поне всички разбират за какво става въпрос. Останалото ми се струва малко излишен формализъм.
13 Ноември 2014 11:29
Защото въпросните тефтерчета показваха модела на "ръчно управление" на управляващите за мачкане на неудобните им хора от уж независимите комисии, като тази за конфликта на интереси.

Това е модела на ГЕРБ за ръчно управление, а не просто модел на ръчно управление.

И няма никаква гаранция, че този Франкенщайн вече е разглобен.

Като оставим настрана, явното незнание кой е Франкенщайн, то и това разглобяване е съмнително. Правителството на Орешарски съществуваше точно заради това - да разглоби модела на ГЕРБ за престъпно управление на държавата, но с връщането на ГЕРБ на власт, модела на ГЕРБ за управление на България, възкръсва с страшна бързина. Първото по-явно проявление е изчезването на тефтерчетата на Златанов уличаващи ръководството на ГЕРБ в престъпния им начин на управление.
13 Ноември 2014 11:33
Трогателни са всички усилия публиката да бъде убедена, че изчезването на веществени доказателства по ключово дело от голям обществен интерес е просто обикновена кражба без никакви последици.

Горе-долу така стои въпросът и с професионалния разстрел насред София на ключов експерт от "дисковата афера". Така и не се чу повече нищо. Уж имало свада за паркомясто, а личността на убиеца не стана публично известна. Пиша така, защото съм убеден, че "лицето" е напълно "непубличнно" известно. Медиите страхливо си натискат опашките и никой не смее да попита КАКВО СТАВА и защо НИЩО НЕ СТАВА. Безпричинен ли е този страх?
13 Ноември 2014 11:36
Извинете, ама не сме чак такива наивници!

Това няма никакво значение, щом търпим
13 Ноември 2014 12:00
​Супа от тефтерчета или Finita la commedia!

Натисни тук
13 Ноември 2014 12:46
Тефтерчетата на Златанов по съществото си представляват документирана и персонифицирана схема за използване държавния апарат за разчистване на лични и политически сметки, рекет на политически опоненти и най-вече извършване на престъпления по служба. Тази престъпна и мафиотска схема е инкорпорирана писмено в тези тефтерчета и представлява важно и годно доказателствено средство, наред с останалия доказателствен материал по делото срещу Златанов въз основа на което е постановена осъдителна присъда от съдебен състав на СГС(предполагам от съдии с голям опит и стаж в наказателния процес). Собствеността на тефтерите и авторството на написаното в тях са известни и до момента на т.нар. кражба безспорни в лицето на Ф.Златанов. Впрочем, за да се назначи съдебно-графологическа експертиза, някой е оспорил истинността и автентичността на тези тефтери. Този някой е защитата на Златанов, която след изчезването на тефтерите може вече да си прави каквото си поиска с този процес.
13 Ноември 2014 13:00
Помните, че в тях старателно беше посочено кой трябва да бъде "ударен", кой случай да бъде "оправен" и кой "отложен".

Това бяха избрани страници, авторе! ИЗБРАНИ страници! Идва ми на ум, че в съда адвокатите биха поискали да се прочетат/покажат и другите страници. И това не може да им се откаже, нали? Та, кой ли се е притеснил от тая възможност?
А с "пускането на една вода" вещото лице си вкара автогол. Бивш полицай пикае в храстите, а автомобила - незаключен. Може би нарочно...
13 Ноември 2014 13:25
Нека да не забравяме в кое си качество Ф.Златанов е водил записки на възложените му политически поръчки. В качеството му на председател на Комисията за конфликт на интереси . Така, че тези тефтери не са просто халваджийски, а са на председателя на тази комисия, който добросъвестно в тях си е водил записки, за какво и кой трябва да удари по повод и във връзка с изпълнение на служебните си задължения. Тези тефтери могат да се сравнят и на отразена в служебния компютър на Ф.Златанов схема по която той трябва да действа, пък може и във вид на екселска таблица дори. Разликата тук обаче е съществена. До като при електронния носител авторство не може да бъде доказано, то при саморъчните записки, почерка е съществен индивидуализиращ белег, който не може да се скрие лесно. Графолозите добре знаят това.
13 Ноември 2014 13:42
Към сентенцията "Ако плува, ходи и квака като патка, значи е патка" трябва да се добави: "Ако е патка но е открадната, значи не е патка".
13 Ноември 2014 13:51
Как и защо е изчезнало тефтерчето е без значение. Важното е, че е изчезнало. Превръща се в традиция важни свидетели, доказателства и вещи лица по дела от "особен обществен интерес" да изчезват - кой се обесил сам (случаят със сестри Белнейски), кой получил инфаркт (Мишо Бирата) кой бил убит в спор за паркомясто, на кое вещо лице му обрали подлежащите на експертиза документи. Всичко това отминава под мазните усмивки на мазни прокурори, обясняващи, че се случват такива неща, или че не е от съществена важност. Но "не ми се подсмихвай, сам си го избра", нали?
13 Ноември 2014 22:31
Малко извън конкретиката по казуса ще си позволя да обясня защо същият представлява скромен но съществен принос към задълбочаването на националната психопатология. Същият би трябвало да предизвика някаква ответна реакция от всички представители на държавната власт, от всички нива, имащи някакво касателство към случая. Друго обаче, освен солово и хорово вайкане-тюхкане по случая няма да последва. Всички заемат позата на кахърни и доброжелателни, но абсолютно безпомощни странични наблюдатели. Промяна в нормативната база досежно съхранението и боравенето с веществени доказателства няма да последва. И самото вещо лице няма да бъде заличено от списъка, защото формално погледнато не носи никаква юридическа вина, че простата го алармирала в неподходящ момент, докато клечал да сменя спукана гума. Обществото изпада в поредния си нравствен пароксизъм и хистеричен гърч, защото също не е в състояние да промени статуквото. И поради тази причина невротичното отреагиране на подобни стресори става още по-отчетливо. Същевременно долната и горна граница на социална чувствителност се приближават още повече една към друга. Това е само диагноза. Прогнозата оставям на вас.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД