:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 618
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

Революцията на сладкото избухва още преди Освобождението

Сладкишите, наред с обилието от месо и сложните тестени храни, са белег за охолство и през Античността, и през Средновековието, а и днес
Сладките храни, т. е. тези, които се потребяват след обеда, в неговия край, се поднасят, според Климент Александрийски (ок. 150-ок.215), в подноси - плоски или съвсем слабо профилирани съдове, които понякога имат ниско столче. С по-широко разпространение са, разбира се, керамичните подноси, металните - медни, сребърни или златни, са с баснословни цени. Вляво: поднос с украса в сграфито-техника, ХIII в.; и поднос, с много късна сграфито-украса, ХIХ в.; Мелник. Разкопки на Борис Цветков
Обичайно е да се мисли, че едва с Освобождението българската национална кухня става по-възприемчива към чуждоземните веяния. Всъщност процесът на разпадане на българските средновековни готварски традиции започва доста по-рано. В самото начало на ХIХ в. българите постепенно приемат някои от храните на поробителя. До това време българските семейства се съпротивляват на всякакви нови храни, запазвайки чистотата на националната ни кухня, може би с изключение само на праза, който османлиите донасят от вътрешността на Азия. В съответстие с балканската средновековна готварска традиция, приготвената от прадедите ни храна продължава да бъде тежка, мазна, с многобройни остри подправки. Впрочем, следи от тази хилядолетна готварска традиция могат да се забележат сред хранителни навици на днешните тракийските българи, чийто баници понякога са толкова мазни, че трябва да се ядат с хляб (Тополовград, Елхово).

Първоначално житото във всекидневните гозби е заменено с ориз. Макар оризовите полета да са съвсем привични в поречието на р. Марица от ХV в. насетне, чак до началото на ХIХ в. отсъстват всякакви данни за употребата му сред българите. В самия край на ХVIII в. се масовизира отглеждането царевицата, така модна отвъд Дунава още от ХVI в., според преминалите оттам пътешественици. Пак през ХIХ в. започва отглеждането и употребата в храната на българите на "американски" растения - отначало сладки и люти чушки. По това време бобът заменя обичайната за дедите ни бакла, която така често се открива при археологическите разкопки на късноантичните и средновековните обекти. Пак "американският" боб е причина да бъдат постеснени в употребата сред българите обичания, но труден за готвене сланутък, а също лещата и граха. Пак по същото време отглежданите с голяма лекота картофи заменят в българските гозби ряпата и пащърнака, а в края на все същия ХIХ в. предците ни се престрашават да ядат доматите червени, дотогава се смята, че щом узреят напълно стават отровни, та не бива да се дават даже на животните.

Всички тези промени, макар да засягат всекидневието на всички българи, са очаквани и за добро. Ако краят на "чистата" българска средновековна кухня разположим справедливо в първите години на ХIХ в., то в началото на 70-те години на века започва същинското "модернизиране" на хранителните навици на българите - яростно навлизат ястия и готварски техники и технологии както от Русия и Централна Европа, така и от западните покрайнини на континента, а твърде често и от Америка. Тон дават цариградските българи, чието хранене Петко Славейков описва в първата българска готварска книга - "Готварска книга или наставления за всякакви гостби според както ги правят в Цариград и разни домашни справи, събрани от разни книги", Цариград, 1870 г.



* * *



Ако промените в храненето на българите през ХIХ в. настъпват постепенно, то употребата на нови сладки храни е по-скоро взривообразно, страстта към чуждоземното сладко в края на века е повсеместна и особено в градовете изтласква донякъде традиционните български средновековни сладкиши.

Цариградското българско списание "Читалище" (1870-1875) има изключителни заслуги в българското образование и изобщо в пробуждането на народа ни. В неговия брой 1 за 1871 г. забележителният пазарджишки възрожденец Стефан Захариев (ок. 1810-1871) обнародва свой превод на част от "Пируващите софисти" на Атеней (II-III в. н. е.), две десетилетия преди да бъде завършено класическото издание на това произведение. Текстът е подведен основно под злободневните идеи за борба с гърцизма сред българите, понеже "Горчиво нечто е, да са вдавами глупаво в подражанието на чюжденците", но преводът на описанието на тежкото сватбено угощение у Атеней се е превърнал и във важен извор за началото на една своеобразна революция на сладкото сред българското общество, или най-малко сред тези 60 хиляди българи, населяващи Цариград и правещи го най-големият български град всъщност.

С неподражаемо милия изказ, характерен за езика ни във времето преди Освобождението, Стефан Захариев превежда и тежките Атенееви изрази: "Най после положиха други трапези пълни с послатици (десерт, или фрут) в панерчета от слонови кости, с куфета [вид бонбони, от итал. confetto през нгр.] и сладки млинки [не съвсем ясно дали става дума за палачинки или за сладки баници от тънки кори]" (с. 113). Измисленото сватбено угощение на един от пълководците на Александър III (336-323 г. пр. н. е.) се превръща в упражнение по съставянето на новобългарската готварска лексика, особено на сладките храни, чиято употреба ще се разрасне неуправляемо през следващите десетилетия с потребяването сред всички българи не само на странни чуждоземни сладки, като топчетата шоколад, който първоначално с погнуса мислят за това, което козите оставят след себе си, но също и на претенциозни пухкави и сочни заемки от другите европейски страни, а и от Америка.



* * *



Следосвобожденското развитие на революцията на сладкото малко или много е широко известно на всички и от личен опит, особено показателен е нейния неуправляем вече завършек в наши дни. Сладките храни на Българското средновековие, които царуват необезпокоявани сред всички българи, остават обаче твърде неизвестни, струва си май да обединим тук познатото от всички видове исторически извори.

Ще трябва да се уточни още в началото, че средновековните балкански сладки храни са напълно еднакви сред всички народи на полуострова, със съвсем незначителни различия. Тъй като основните писмени извори, по едни или други причини, които временно няма да ни занимават, са на византийски автори, то ще трябва непременно да се подчертае дебело, че когато тук се посочва един или друг извор на византийски, то той се отнася непременно за цялото средновековно балканско готварство, и в частност за цялото средновековно балканско сладкарство. Хранителните навици на всички балкански народи през Средните векове се обединяват, преливат, взаимодействат и обогатяват с шеметна скорост за да достигнат степен на хармонично цяло още в самото начало на периода. Не съществува по-голямо балканско единство от това в хранителните и готварските навици, при това вече повече от десет века.

Потребно е още едно уточнение. В тясно готварски смисъл понятие "турска кухня" няма. Това, което включва географското разбиране за хранителните навици на османските турци е безразборна късна заемка от персийски и балкански храни, при забележимото влияние на арабската кухня. Що се отнася до българската национална кухня, употребата на турско-персийско-арабските названия на редица обичани у нас гозби, включително и сладки, се дължат предимно на утвърждаването им в епохата на социализма чрез масовизирането на общественото хранене, което окончателно отпрати в забвение старите славянски имена на тези храни, нито така наречената баклава, нито така наречения локум, нито така наречената халва, нито кой да е друг сладкиш, нарочен за част от "турската кухня", има своите корени в Османската империя, тук и в следващата част на този текст ще покажем нагледно това. Та точно мюсюлманите на Балканите чак до Освобождението се прехранват изключително с персийски пирян (мазно овнешко с ориз) - бирянът (пирянът) е единствена храна на османската войска, например, неговото приготвяне е обект на разглеждане в султанските укази даже, след време ще е полезно сигурно да се върнем при възможност на любопитната история на това ястие.



* * *



И през Античността, и през Средновековието особеното място на сладките храни се подчертава задължително при всяко хранене, защото сладкишите, наред с обилието от месо и морски храни, както и сложните тестени изделия, са белег за охолство през цялото това време, а също и днес. И ако обилието на разнообразно месо е причинено от трудностите при продължителното отглеждане на животни или при добиването на дивеч, то ценността на морската храна се дължи на често значителната отдалеченост на местообитаването на морските животни от мястото на употребата й, особено като се знае съвсем краткия срок на годност на морските обитатели след улавянето им. Сложните тестени хранителни изделия се ценят заради трудността на приготвянето им, но също и заради високата цена на някои от влаганите продукти, като яйцата, например.

Сладките храни са особен символ на охолство поради изключителната им рядкост - единствен сладък природен продукт е пчелният мед. Впрочем древна Атина дължи цялото си благосъстояние, което й позволява да се превърне във флагман на цялото антично общество, единствено на добива на отличен пчелен мед от планината Химет (днешната Имитос, на изток-югоизток от града), както и на производството на зехтин. Трайността на тези продукти позволява те безпроблемно да се разнасят из целия античен свят.

Част от несметните богатства на Имперска България също се дължат на огромния, изглежда, износ на рядък и траен природен продукт като качествения пчелен мед, включително и на пазарите в Цариград поне от втората половина на IХ в. насетне, а може би и доста по-отрано (Книга на Епарха, след 886 г.).

Мястото на сладкото в храненето се подчертава често и от особените съдове, в които то се реди, Климент Александрийски (ок. 150-ок.215) в "Наставник" ни осведомява любезно, че това се прави в подноси.



(следва)



Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?issueid=2710§ionid=5&id=0001501

http://www.segabg.com/article.php?id=340921

http://www.segabg.com/article.php?psize=350&id=447507&command=fps

http://www.segabg.com/article.php?sid=2010011400040001301

http://www.segabg.com/article.php?id=455756

22
17763
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
12 Ноември 2014 20:34
Що се отнася до българската национална кухня, употребата на турско-персийско-арабските названия на редица обичани у нас гозби, включително и сладки, се дължат предимно на утвърждаването им в епохата на социализма чрез масовизирането на общественото хранене,

Социализмът утвърдил имена като имам-баялдъ и гювеч
12 Ноември 2014 20:51
топчетата шоколад, който първоначално с погнуса мислят за това, което козите оставят след себе си

Ахъм.
След което революцията на сладкото избухва с пълна сила, изпреварвайки с неколко декади, тази на пролетариите от вси страни...
12 Ноември 2014 21:09
Алфонсо

ПП Алфонсо е голяма Котка .
12 Ноември 2014 22:51
В самото начало на ХIХ в. българите постепенно приемат някои от храните на поробителя. До това време българските семейства се съпротивляват на всякакви нови храни, запазвайки чистотата на националната ни кухня, може би с изключение само на праза, който османлиите донасят от вътрешността на Азия.

Това са абсолютни глупости. Отдавна е известно, че още от 15 век в нашите земи се настанява нов репертоар на готварски съдове, който идва да манифестира променена готварска традиция, свързана с различна от досегашната продуктова гама. Значително се увеличават и размерите на познатите до този момент съдове.

Ще трябва да се уточни още в началото, че средновековните балкански сладки храни са напълно еднакви сред всички народи на полуострова, със съвсем незначителни различия. Тъй като основните писмени извори, по едни или други причини, които временно няма да ни занимават, са на византийски автори, то ще трябва непременно да се подчертае дебело, че когато тук се посочва един или друг извор на византийски, то той се отнася непременно за цялото средновековно балканско готварство, и в частност за цялото средновековно балканско сладкарство. Хранителните навици на всички балкански народи през Средните векове се обединяват, преливат, взаимодействат и обогатяват с шеметна скорост за да достигнат степен на хармонично цяло още в самото начало на периода. Не съществува по-голямо балканско единство от това в хранителните и готварските навици, при това вече повече от десет века.

Какви са доказателствата за подобно твърдение? Правилно, никакви!

А как болднатото твърдение от втория цитат се връзва с твърдението за национална българска средновековна кухня, остава пълна мистерия!
12 Ноември 2014 23:03
Макар оризовите полета да са съвсем привични в поречието на р. Марица от ХV в. насетне, чак до началото на ХIХ в. отсъстват всякакви данни за употребата му сред българите.

Това е твърде, хм, смело твърдение. Първите сведения за отглеждане на ориз са от района на Смирна в 4 в., а в 6 в. със сигурност е отглеждан на Балканите. През средновековието засега няма (писмени) данни за негово отглеждане и употреба, но то за каква ли храна има? За съжаление археоботаническите изследвания в България са все още малко или много в зародиша си (имаме цифром и словом 2 - двама - специалисти), така че познанията ни за това са твърде оскъдни.
12 Ноември 2014 23:25
Само от заглавието усещам, че това е поредната тема с аргументи от сорта: Византийският хронист Ксенофон Саксофонодар пише "василевсът седна на трона", а нещо пречи ли преди това да е ял в трапезарията сладолед? Нищо, следователно през Средновековието на Балканите са яли сладолед.
13 Ноември 2014 01:48
Макар оризовите полета да са съвсем привични в поречието на р. Марица от ХV в. насетне, чак до началото на ХIХ в. отсъстват всякакви данни за употребата му сред българите.


Ъхъ... Имаме цяло съсловие християни оризари, но не хапвали ориз - сакън! За тях оризът бил едва ли като свинското за правоверните, според Петрински! Оризищата правят впечатление на почти всички чужди пътешественици по нашите земи и през 16 и 17 в. Оризарството е засвидетелствано, освен в поречието на Марица (където оризищата в заблатените местности за един немски пътешественик изглеждали като житни поля ), но също и в Софийско, Нишко. И докато големите оризища около Марица евентуално са осигурявали големи турските градове като Цариград и Одрин, то имаме сведения, че в един софийски имарет замръкналите пътници и бедните били гощавани с паница ориз и къс овнешко, осигурявани със средствата на местния паша. Т.е. местните оризища са задоволявали и местните нужди поне на османското население. През 1705 Я. Папай изрично отбелязва, че в Пазарджишко всеки може да закупи 100 оки лющен ориз за 60 пари.
Доколко консервативни били българите към храните не зная, но Я. Папай не прави разграничение между храната, предложена му , когато пренощувал при българи в Казанлък и в османските караван-сараи. Ханс Дерншвам отбелязва отглеждане на сусам между Клокотница и Конуш и за черници около Пазарджик. Друг немски пътешественик (не помня кой, но пак от периода 16-17 в.) отбелязва за игра с бобени зърна в Одрин.
Грюневег споменава хубаво вино и разнообразни сортове грозде, вкл. малвазийско (мускатово) и "коринтстко" (дребно стафидно грозде) в Свиленградско. За "много хубаво вино" в Сливенско пише и унгарецът Ф. Шебеши през средата на 17 в. Друг унгарец, Я. Комароми, пише за евтино и добро вино , предлагано във Видин, Никопол и Русчук, като изрично отбелязва отглеждане на стафидно грозде в Русенско.. Пак за периода преди Възраждането, французинът Ф. дю Френ-Кане (16 в), отбелязва разнообразието на плодове и лозя в Дупнишко.
Пак от пътешествениците знаем, че по пътя си към Цариград купували от български села доста евтино спрямо западните цени на овнешко (цял овен печен за 35 аспри), кокошки (1 аспра) и бързо изпечени в жар неквасени питки. Очевидно овнешкото е станало популярно и сред българите, които масово отглеждали овце за доставките към Цариград (има данни за годишна доставка от Мала Азия, българските земи и Влашко за 7 600 хил овце в рамките на една година). Някои немски пътешественици отбелязват масово отглеждане на свине . Един от тях съпоставя свинете в Дервент (но споменава и за масово отглеждане на свине из всички места, през които минал) с тези в родната му Германия (която през 17 в. се слави със свиневъдството си) и е впечатлен от Дервентското свиневъдство.
Учуден съм, че Петрински не обелва дума за риба. Не един пътешественик отбелязва, че българските реки били "пълни с риба". Например Антон Вранчич казва, че Искър бил източник на голямо количество риба за софиянци, а Комароми (1697 г) пише, че във Видин се предлагала за продан и то евтино чига и моруна. Т. Боршош през 1613 в Никопол "се заситил" с есетра и есетров хайвер, че и си взел за из път гърненце есетров хайвер, а отделно местни евреи му подарили и две големи осолени риби. В Момин проход Пал Шандор през 1687 г. пък хапнал варени в местните минерални извори яйца и риба .
13 Ноември 2014 09:18
бонго-бонго ,предлагам ти да проучиш изцяло тематиката и с по задълбочен анализ да ни запознаеш,и Петрински трябва да ти е благодарен защото доста неща му подсказваш за следващия четвъртък.Балканите са място където в най ранните етапи от развитието на човешките общества е имало свои специфични традиции по отношение на готвене,начин на хранене и поднасяне..В ранната тракийска кухня са интересни предястията и постните ястия от зеле,моркови,лук и чесън,както и бакла и леща,приготвяни със зехтин.Кухнята се обогатява и с идването на славяните и прабългарите,най вече с прабългарите пастърмата ,киселото мляко ,сиренето.Популярно ястие още тогава е киселото зеле с месо и зелевата чорба и много още примери но може би по уместно ще е да направим коментари следващият четвъртък ,след като прочетем следващата част на статията.Османската кухня която оказва влияние след 14.в е по скоро византийска в самото начало и в 16 и 17 в влияния на арабскта кухня.Докато днешната турска кухня е богата на основата на доста компоненти от миналото.
13 Ноември 2014 11:23
Предводител на команчите
12 Ноември 2014 22:51
.........

Това са абсолютни глупости.

Аре ся! Ще рече човек, че за пръв път четеш Петрински!
13 Ноември 2014 11:49
За по-ученолюбивите предлагам тази сериозна, но и забавна книга на проф. Райчо Пожарлиев (Философия на храненето):
http://kultura.bg/web/%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE/
13 Ноември 2014 11:59
А дали са апнували филии с мас!!!
13 Ноември 2014 13:20
края на все същия ХIХ в. предците ни се престрашават да ядат доматите червени, дотогава се смята, че щом узреят напълно стават отровни

Това става доста по-късно, ама нейсе!
13 Ноември 2014 13:22
ХIХ в., то в началото на 70-те години на века започва същинското "модернизиране" на хранителните навици на българите - яростно навлизат ястия и готварски техники и технологии както от Русия

Много молим някой да ми каже коя е тази руска техника и технология в готвенето, която яростно е навлязла в българската кухня!?!?
13 Ноември 2014 14:12
Требе да е водката, Федя...
13 Ноември 2014 14:14
Правилно. Няма да си говорим за преходи и дисиденти я.
Как започва румънската готварска книга издадена 80-те години?
"Пържени яйца. Открадваме две яйца. ..."
13 Ноември 2014 15:55
щурчо
13 Ноември 2014 14:12
Требе да е водката, Федя...

Ми Цъ. Водката първо не е руска "кухня".
И второ, Бълганинът и досега дома си пече ракийка.
13 Ноември 2014 16:31
Революцията в европейската кухня през втората половина на 19-ти век и първата на 20-ти е дело на българските градинари-зеленчукопроизводители, разпространили своя занаят /изучен в истамбулските бахчи/ в източна и централна Европа, та чак до Франция.
Тъй например Ботевата чета се качва на Радецки като градинари със сандъци инструменти /пушки/.
И днес на пазарите на Белград, Загреб, Будапеща, Братислава, Виена и др. ако се провикнете /за по-сигурно напсувате/, ще Ви се обадят местните потомци градинари.
13 Ноември 2014 16:49
Поне да беше казал какви са тия сладки работи. Аз се сещам за: грозденица, петмез, рачел, пестил.
13 Ноември 2014 18:02
бонго-бонго
Много съдържателно. Сведенията от пътешественици са от малкото реални данни които имаме за 15-17 век. Хубаво е че много от тях са преведени на бъларски и са достъпни за широката публика.
13 Ноември 2014 19:11
Много молим някой да ми каже коя е тази руска техника и технология в готвенето, която яростно е навлязла в българската кухня!?!?

Самоварите, например.
14 Ноември 2014 07:55
Александър Македонски стига до Индия , завладява едвали не целия свят ?!
Да не би воиската да си носи храна от Македония ! Храни и подправки циркулират из цялата Империя !
Във всяка Империя ! И друго , защо българина казва :-"Да се хванем за зелено !".
Това което днес за нас са билки и непознати растения , само до преди стотина години е било изобилие
от вкусна и питателна храна !
Котка !
17 Ноември 2014 21:16
Статията на Петрински ми отвори очите за това откъде идва изразът "голям праз". Иначе забавно: но това четиво не може да бие произведението за "общуването" между прабългарите и конете. Там Петрински бе във вихъра си. Сега го дава кротко кулинарно. Ути Петрински един вид.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД