:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 424,052,826
Активни 112
Страници 15,830
За един ден 1,302,066
Медии

На журналистиката – с любов и омерзение

www.simpsonscreative.co.uk
---------
"После, след като сверих часовника си с часовника в тоалетната, тръгнах по дългия, мокър, постлан с камъни хълм към града. Не обръщах внимание на светкавиците, които тряскаха около мен. Или ми беше писано да ме убият, или не."

Дж. Д. Селинджър, "На Есме с любов и омерзение"Журналистика?! Какво беше това? Това е професията, която изчезна. Няма я. Назовавана като "втората най-древна професия" от Дафин Тодоров, вече просто не съществува. Явно стремежът към първата най-древна професия е надделял. Разбира се, трябва да се развиваме и да се стремим да сме първи. Макар и това да означава първи по глупост! С всяка година България пада все по-надолу във всички видове класации за свобода на словото. Не са публично известни собствениците на медиите, нито начините на тяхното финансиране. Това е достатъчно красноречиво за тяхното ниво и свобода. Но нека да оставим настрана тези големи въпроси без отговор. И бездруго "добрите" журналисти у нас отдавна не задават въпроси.

В настоящия текст ще отбележа скромните си впечатления от това в какво се е превърнала "втората най-древна професия", някога обществено значима, а днес срамна и безсмислена. Как се е деформирала в изродоподобно изчадие и как се "правят" новини, без да ставаш от стола и само с натискане на двата бутона на мишката на компютъра. И защо мислещите журналисти не са добре приети в тази среда.Copy-рaste журналистикатаCopy-paste журналистиката е най-голямото извращение в професията, което се случи през последните 5-6 години. С отпадането на хартиените издания, с развитието на интернет и появата на все повече - стотици и хиляди сайтове, наричащи себе си медии, се създаде нов стил на работа. А именно писане на новини, без да се излиза от редакцията, без да се ходи на пресконференции или на срещи с хора. И най-важното - без да се пише!

Много хора са запознати с този абсурден феномен. Но накратко - писането на copy-paste новини означава - наричащият се себе си журналист, седнал удобно в офис помещение, смеещо да бъде наречено редакция - разглежда други новинарски онлайн сайтове и следи дали те няма да пуснат някоя новина, която в неговата медия все още я няма.

И така, писането на новини става, като се копират текстове от една медия в друга. Това, разбира се, е незаконно по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права. Но журналистите от нов вид, които са находчиви и бързо се приспособяват към новите условия, са му хванали цаката, шефовете учат младите си колеги (най-често стажанти) как се прави това, без "да те хванат": "Пренапиши новината с твои думи, със синоними. Смени словореда и заглавието". И стажантът (а и не само!), най-често все още студент в университета, слуша, защото не знае как би трябвало да бъде, и щом шефът казва...

В едно онлайн издание, за което работех, млад колега (1-ви курс журналистика) не разбираше негодуванието ми към този долнопробен стил на работа и липсата на всякаква мисъл, както и на всякакво реално писане и осмисляне. Той ми се смееше приятелски и ми казваше: "Е, ти к'во сега, искаш и да пишеш ли?". Окуражен от моето мълчание, което приемаше като обърканост и явно неразбиране към нещата, продължаваше: "Гледай сега, аз винаги съм мечтаел да стана журналист. И страшно много ми харесва тази работа в момента. Блъскаш яко новини. Супер динамично. Аз и бездруго най мразя да пиша. Много време отнема... А и трябва да мислиш..." Беше симпатяга. И беше искрен.Младите не мислят и бълват новини, старите пишат в блоговете си безплатно!В последните 5-6 години редакциите и медиите се напълниха с такива млади колеги. Не можем да ги критикуваме за нищо. Те са жертви на тази среда, това виждат и това смятат, че е правилно. Много често те попадат в екип, в който са предимно хора като тях, липсват сериозни журналисти с опит, от които могат наистина да научат нещо. А къде са старите журналисти с опит и познания? Вкъщи. Пишат анализи на парче или за блоговете си.

Възпитава се цяло едно поколение от такива журналисти, които не пишат и не четат, а знаят само да копират и крадат текстове и новини. И не е случайно, че масово се наемат такива млади хора, с все още неизградени позиции за живота и професията. Защото са лесно манипулируеми, лесно могат да се моделират и командват какво и как да пишат. Плаща им се малко, наемат се без договори. Водят се стажанти. Правят ги на маймуни и ги пързалят по всички възможни параграфи само защото са млади, не са съвсем наясно с правата и задълженията си, а и нямат много избор.Стажанти вместо опитни журналистиТова т.нар. подновяване на екипите в медиите със значителна вълна от млади хора не е случайно. Наблюдава се, че медиите тръгнаха рязко надолу, от 2009 г. насам, след въпросната глобална икономическа криза. Настъпиха масови съкращения и драстично намаляване на заплатите на утвърдени журналисти. Ужасно голям процент от силни пера и имена изчезна от публичното пространство в рамките на 3-4 години. Медиите твърдяха, че нямат пари да плащат за анализи и коментари, и тези отдели просто изчезнаха. А журналистите започнаха да се спасяват поединично, кой както може - с лични безплатни блогове, където публикуват позициите си, писане на свободна практика и предлагане на материали за различни издания.

Изтласкването в периферията на хора с опит в професията е пагубно за цялото ни общество. Ако няма кой да анализира новините, събитията, да обясни на хората кое защо се случва, да критикува остро процесите в държавата, тогава вървим по грешен и саморазрушителен път.

Извратеният изрод, наричащ се днес журналистика - иска новини на килограм! Нищо повече! Няма значение нито съдържанието, нито източника, нито авторството! Важното е да има новини, за да се върти оборотът на сайта! Но нека не забравяме, че медиите не са търговски предприятия и фабрики. Тяхната цел не е да произвеждат каквото и да е съдържание, само и само да спечелят пари. Тяхната цел е да произвеждат смисъл, да осмислят процесите в обществото, да възпитават, да създават нагласи у хората и да обясняват обективно случващото се.

Нека настоящите управители и редактори на медии спрат за момент патологичното бълване на новини - къде поръчкови и партийни, къде по проекти, откъдето са финансирани - и се замислят над простия, но съществен въпрос, важен за професията: "Защо?". Защо публикуваме тази новина? Защо съществува нашето издание? С какво помагаме на обществото?40-50 лв. за авторски текст е подигравкаАко не бяха изгонили принудително мислещите в журналистиката, като им предлагаха все по-ниски и унизителни заплати, невъзможни за оцеляване, сега и медиите щяха да са на по-високо ниво и да имат авторитет. Но това очевидно не интересува настоящите управители и главни редактори, много от които дори не са известни като имена.

Противно на разпространяващото се мнение, има кой да чете и има много хора, които се интересуват от задълбочени материали и анализи, а не само от новини в секунда. Защото хората, широката публика, са хора като вас, като управителите и редакторите, не са с нещо по-малоумни. Но хонорар от типа на 40-50 лева, а и по-малко, за аналитичен авторски текст на човек с име и опит е, меко казано, подигравка и индиректен намек, че подобен текст няма стойност и не е необходим.

Затова, да са живи и здрави стажантите, неизискващи много и некритикуващи, които бързо и лесно се вписват в новите цели и търсения на журналистическата професия днес у нас. И докато си мислят някои главни редактори, че по този начин печелят, нека не забравят, че и те са част от това общество и със своите методи на работа и хитрини закопават и погубват не само нас, но и себе си.

Накрая ще завърша отново с цитат от разказа "На Есме с любов и омерзение" на Дж. Д. Селинджър, с надеждата, че един ден ще се събудим преродени и цялата реалност днес ще се окаже просто лош сън:

"...видя, че стъклото му се беше счупило. Попита се дали иначе часовникът се е запазил здрав, но не посмя да го навие, за да провери. Остана да седи още дълго тъй, с часовника в ръка. После изведнъж, едва ли не с дива радост, усети, че го наляга сън. Доспи ли се някому истински, Есме, винаги има надежда той отново да стане човек с непокътнати способности."

------

П.С. Уважаеми колеги, да, можете да копирате този материал на вашите сайтове, за да запълните малко съдържание във фабриката за новини. Само че това не е новина, не знам дали ще ви свърши работа! И бъдете коректни и не пренаписвайте текста, не сменяйте заглавието! И цитирайте автора! В някогашната журналистика това е елементарна етика. И бездруго е безплатно. Дано само преди да направите copy-paste, да ви остане време и да прочетете текста!-----

* Авторката е млада журналистка, завършила в Софийския университет и магистратура в Холандия. Публикуваме текста със съкращения и с разрешението на e-vestnik.bg

17
2952
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
24 Ноември 2014 19:18
Медиите НЕ ИНФОРМИРАТ! В пазарната демокрация задачата на медиите е ПЕЧАЛБАТА!
Останалото е наивност. Или демагогия...
-----------------
Сайтът на Генек
24 Ноември 2014 20:15
Авторката е забравила за най-големият грях на нашите журналисти. Че са забравили, че основното им задължение е да информират безпристрастно и пълно, с което да влияят на обществените процеси. Нали затова се кичат като четвърта власт?
Каква информация, важна за обществото, носят материали от типа "В половината от проверените 60 бензиностанции горивото не е качествено", "В пилетата на 80% от проверените производители има вода", "Половината от проверени марки сирене са с растителни мазнини".
Къде е новината, къде са имената на съгрешилите, къде е актът на информиране на обществото?
24 Ноември 2014 20:16
Абе...
24 Ноември 2014 20:19
Това като самокритика относно "Горещи новини" ли да го приемаме?


За авторката
24 Ноември 2014 20:24
генек 24 Ное 2014 19:18
Медиите НЕ ИНФОРМИРАТ! В пазарната демокрация задачата на медиите е ПЕЧАЛБАТА!
Останалото е наивност. Или демагогия...


Печалбата е доста назад като двигател - основната задача (за да не кажа единствената!) на т.нар. медии е пропагандата на робовладелските идеи, за да обуначат населението.
А мангизите им ги спущат робовладелците, за да им вършат работата.

Извод: накарай някой да грухти - пък оттам нататък е лесно!


Keep you doped with religion and sex and TV
And you think you're so clever and classless and free


Натисни тук
24 Ноември 2014 20:24
Аз пък винаги съм се чудел защо човек, който не е специалист и няма понятие от даден проблем, трябва да го коментира и анализира? И какъв е смисълът да му се плаща за подобна дейност, от която почти никой не се интересува? Е, щом е толкова ценна тая дейност, какъв пък е проблемът да не ти се подиграват с трохи, а да си прибереш сам и печалбата, и авторитета? Да де, блоговете са безплатни и безавторитетни, трябва си някой, който да ти дава?
24 Ноември 2014 21:09
Стажанти вместо опитни журналисти

Аааа, има и дърти Стажанти
24 Ноември 2014 22:01
"Душа-камбана", първом да беше завършила някаква специалност, а?
Примерно...Тракийския университет, специалност "Осеменяване на млеконадойни единици"!
Или пък "Авиация и космонавтика" в Д.Митрополия.
И тогаз да завършиш "Журналистика".

Байгън от журналисти по всичкология!
Политолозите и цоциолозите ни стигат.

P.S.хикса, извинявай за повторението.
24 Ноември 2014 22:10

Не, Олди, нещо ми говори, че момичето е качествено, има хляб в него.
24 Ноември 2014 22:21
Това е твое мнение!
Моето е, че Факултет "Журналистика" трябва да бъде закрит, и да се ползва само за следдипломна квалификация!
24 Ноември 2014 23:36
Авторът има нужда от едно трибуквие на разположение ежеденонощно и действащо по прищявка на автора. За съжаление журналистиката може да осъществи единствено необосновано предположение на илюзия за наличието на нещо подобно. Има пасажи които не са безнадеждни.
25 Ноември 2014 04:36
Аааа, ама този текст бил ОЩЕ по-дълъг!
Каква мила жалба за това, че целта на медиите била да произвеждат СМИСЪЛ! Мили Боже, толкова години ходя по грешната земя с идеята, че журналистиката трябва да ми разказва за събитията, а не да произвежда смисъл, но сега като се поправя и почна да виждам с тез нови смислови очила - дума да няма, светът ще се обърне с хастара навън. Само ако е възможно преди да прегледам шевовете на тоз хастар, дали може да науча как се пише анализ на пресконференция? На коляно или авторът на анализа все пак може и да помисли малко? Няма, няма, отивам в ъгъла да се срамувам, тук се повдига въпрос за цената на умствения труд, а аз глупости питам!
На изпроводяк удрям чело в земята и благодаря на две красавици, що написаха навремето "Хемингуей" - да, точно така, в кавички, и ме спасиха непряко от същия тоз факултет по журналистика. Момичета, обичам ви! Благодарно до гроб вам,
число наивно 67
25 Ноември 2014 07:12
Бързате! Много бързате...
Момичето повдига въпроса за журналистиката. Вестнмикът препечатва този материал...
Има база за разговор, има основа за някаква промяна...
Но - само основа...
А проблемите в журналистиката, около журналистиката, с журналистиката - са много...
Огромни проблеми!
Вече не ни информират /изобщо!/, или ни дезинформират /много често/, или манипулират /почти винаги/.
Една истина няма, но в повечето медии царува лъжата.
И съвременният човек трябва сам да открие евентуалната истина сред купищата лъжи, измами, подвеждаща "информация"...
Ние - дъртите - имаме опит. И успяваме някак си да отделим зрънца от плявата. Младите не умеят. Поради което просто са удавени от цунамитата информация - повечето жълта, отвличаща, маскираща.
Да, и аз съм съгласен - в блогове и сайтове ще намерите това, което го няма в известните медии /и тая статия е от почти неизвестен сред хората сайт/.
Пак допираме до търсенето...
Изобщо - не бързайте! Казало е нщо момичето. А почти всички медии си мълчат по темата за ролята и целите си.
Заслужава си обсъждането...
-------------------
Сайтът на Генек
25 Ноември 2014 08:15
Журналистиката е цветанкаризовщина, обслужва всеки който й плати, най-вече богатите и частните монополи в енергетиката.
25 Ноември 2014 09:22
През тези 25 години журналистиката у нас обслужваше прехода. Преходът свърши и журналистиката си остана сиротно дете, което не може да прави нищо друго, освен да обслужва.
25 Ноември 2014 09:51
Дотук добре.
А какво да кажем за утвърдените журналисти ?
И тях май притиснаха яко.
Накараха ги да не доразвиват темите, а само да ги започват и някъде по средата на увода да казват в ефир "Времето ни притиска, ще оставим темата открита."
А тя темата само зачекната.
Ш толкоз.
Говоря за утвърдените журналисти.
Вижте им стила, до един са наплашени и истината не ги интересува.
Да не посочвам конкретни имена, вие ще се сетите.
25 Ноември 2014 13:10
Милата! Тя си мисли че е само в журналистиката! Я влез в някое кметство в голям град и разгледай "специалистите"! Млади хора без опит и с единствено качество че са хора на някого и слушкат!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД