:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,358,029
Активни 84
Страници 17,131
За един ден 1,302,066
Развитие в застой

Електронният кадастър обхваща едва 18% от територията на страната

За 7 милиона имота вече могат да се вадят скици и при нотариусите
В малките населени места по-лесно се прави нов кадастър
Изработването на електронна кадастрална карта и регистри започна през октомври за нови над 20 населени места в България, както и за последните 7 района на територията на Столичната община. Включените общини са в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Ловеч, Плевен, Перник, Разград, Стара Загора, Хасково, Шумен, Софийска област. А със 7-те столични района ще приключи изготвянето на електронния кадастър на цяла София и околните села, които са в рамките на голямата община.

При началото на всяко ново производство от агенцията и службите по кадастъра се стараят да обявят това, така че информацията да стигне до заинтересованите собственици, чиито имоти ще влязат в електронния кадастър и регистрите. В повечето случаи обаче малко хора научават, други пък не се интересуват.

От службите по кадастъра имат ангажимент да разлепят по входовете на жилищните сгради уведомление за собствениците. Ако разберете, че апартаментът или къщата ви предстои да бъдат нанесени в регистъра на имотите във вашата община или район, като собственик е добре да предоставите копие от нотариален акт или документ за собственост на недвижимия имот. То се дава на служител от съответната Служба по геодезия, картография и кадастър или на фирмата изпълнител, която е избрана с обществена поръчка да изработи кадастралната карта и регистри. Копие може да се изпрати и на електронната поща на службата по кадастър, на чиято територия е имотът или на фирмата изпълнител. Списък с всички електронни адреси е публикуван на интернет страницата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК).Защо е добре да проследим имота си и как става това?Проследяването се прави, за да е вярно, пълно и актуално отразяването на данните в информационните масиви на агенцията. Оттам гарантират, че няма опасност от злоупотреба нито с личните данни, нито със самия имот. Дори на копието може да се драсне, за да са сигурни собствениците, че няма да се използва за друго, освен за нуждите на кадастъра.

Добре е да се проследи как имотът е отразен в кадастъра и регистрите, за да се отстрани евентуална грешка на геодезическата фирма още в хода на кадастралното производство. Всъщност това, което сега се прави, е качването на информацията от хартиените карти и регистри на кадастъра в електронен вариант. Ако в този процес специалистите имат под ръка копие на нотариалния акт, информацията ще се засече от две страни. Така е по-малко вероятно да се допусне грешка или, ако стане такава, тя може да се отстрани веднага. След като електронният кадастър за общината е готов, се дава един месец за възражения преди окончателното му обявяване. След този срок няма проблем също да се поправят грешки, но вече срещу заплащане от 10 лв. Срокът за това е до 5 години. Най-често грешки има в т.нар контактни зони между урбанизираните територии и земеделските земи.Докъде стигна електронният кадастър?В момента има готови кадастрални производства на 18% от територията на страната, съобщи пред в. "Сега" изпълнителният директор на агенцията инж. Валентин Йовев. Именно в тези 18% от територията на страната може да се ползва и новата услуга за издаване на скица от нотариусите. В електронния кадастър вече влизат около 7 милиона имота, или над 30% от всички имоти у нас. Причината е, че е приключен кадастърът на всички големи градове и областни центрове, в които логично има и повече имоти. Напълно дигитализирани са и всички земеделски имоти, въпреки че точно там е имало най-много трудности заради документите от поземлените комисии.

Плановете са догодина кадастърът да обхване 30-35% от територията. Тогава ще приключат вече започнатите производства. През тази година са открити общо 63 нотариални производства. Предвижда се до края на 2020 г. целият кадастър да е електронен. Въпреки че според старата 15-годишна стратегия, заложена през 2000 г., това трябваше да е факт през 2015 г., би било добре да успеем поне с новата цел - 2020 г.При сделка нотариусът издава електронна скицаСделките с имоти значително се облекчиха, след като нотариусите получиха електронен достъп до кадастъра и вече могат да вадят скиците много по-бързо и по-евтино. Досега единствената възможност беше документът да се вземе от службата по кадастъра в съответния областен град.

В края на август между Нотариалната камара и АГКК беше подписано споразумение, с което се уреди отдалечен достъп на нотариусите до интегрираната информационна система на кадастъра и имотния регистър. Това става, след като се регистрират в тази система. Така те получават безплатен достъп за разглеждане на всички данни в кадастралната карта и кадастралните регистри за услугите по издаване на скица или схема.

Това обаче е възможно само за сделки с имоти в територии, които вече са в електронния кадастър. А той засега обхваща едва 18% от страната. Важно е да се знае и че не е възможно да отидете при нотариус за скица само защото на гишето например има опашка. Т.е. облекчението е само за случаите на т.нар. нотариално производство или когато извършвате сделка.Какво печели потребителят?При нотариуса скицата ще струва с 10 лева по-евтино, защото е получена по електронен път, а държавата предоставя 30% намаление на услугата като стимул на процеса на електронизация. Така вместо 30 лева документът, получен от нотариуса, струва 20 лева. Единствената разлика е, че долу в десния ъгъл се вижда електронният му подпис.

Второто предимство е, че така от дистанция може да се вземе скица в София, без да пътувате до Русе например, ако продавате имот там. Третото предимство е, че заявката за получаване на документа от нотариуса се обработва при получаването й и може да имате скицата дори за час, но със сигурност в рамките на деня. В агенцията има 22 души, които обработват заявките, така че получаването на скиците зависи и от моментната заетост на хората в системата.

Ясно е, че за да се възползват хората от новата услуга, е нужно самите нотариуси да работят с документи по интернет. Наблюденията на агенцията по кадастъра сочат, че нотариусите веднага са приели новата услуга, защото тя ги прави по-конкурентни. Факт е и че облекчението върви там, където има развит и динамичен имотен пазар и нотариуси с компютри. Там, където пазарът е слаб, като например във Видин, за 2 месеца не е получена нито една заявка за електронна услуга в кадастъра.

КУРИОЗИ

При очертаването на границите на имотите на ръка още преди десетки години точността е била относително понятие на фона на прецизността, с която се работи в момента, шегуват се геодезисти и картографи. Факт е, че с дигитализацията процесът става много по-точен, което води до разминавания. Така ако специалистът е "мръднал" на картата с 1 милиметър, при мащаб 1:5000 той се превръща в 5 метра. Това е причина и за доста грешки, които често се оказват препъникамък и причина за имотни спорове между съседи.

Други случаи карат собствениците да се съмняват в професионалното отразяване на имота върху хартия. Така в агенцията преди време дошла жена, която притежава парцел под наклон. На картата и в скицата й обаче парчето земя се отразява по друг начин заради т.нар. ортогонална проекция на наклонения терен върху хоризонталния лист хартия. Собственичката връхлетяла с въпроса "Защо сте направили от парцела ми футболно игрище?". Наложило се да й обясняват основни правила по геодезия.
 Кадастърът напредва към центъра на София
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
В архива на агенцията по кадастъра информацията за имотите се пази на хартия в специално хранилище. Макар пълното й прехвърляне в електронен вид да трябваше да е приключило до края на тази година, процедурата ще се точи още дълго време.
6
3584
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
24 Ноември 2014 22:31
Въобще този кадастър на територията на страната е едно живо безумие! Преди три години майка ми и баща ми ми звънят на пожар, оказа се, че вуйчо ми, който движи въпросите във връзка с върнатите ниви, взел скица от кадастъра, където се оказва, че наследствените места /от двора на баба и дядо, разделен между всички наследници още преди години, за което си имат нотариални актове/ на майка ми и на другите и двама братя фигурират като собственост на общината! Нашите щяха удар да получат. Нотариалният акт е от 74 година. Изстрелвам се аз към служба кадастър, питам защо се е получило така - отговарят, че някаква фирма е заснемала имотите /без да уведоми собствениците!/ и ... така. Коя е фирмата, питам - не знаят, софийска някаква. Защо не са уведомени собствениците - не знаят. Какво трябва да се направи - ами да се направи скица на имота. Хайде при геодезист, 300 лева за 1 декар и нашето си място си е пак наше...Ами ако не бяха разбрали нашите, че местото се води на общината, защото никой не си прави труд да уведоми законните собственици, и ако обявеното за общинско място беше продадено, какво правим? Частната собственост свещена и неприкосновена, да ама не. Та и тоя електронен кадастър какво ще включва, какво няма да включва, един господ знае. Впрочем тези дни имах работа с нотариус та се заприказвахме точно за това, той рече, че системата хич не е блестяща. Могат да получат скицата по електронен път, ама пак трябвало, този път нотариусите, да ходят в кадастъра да се сложело печат... Що да е лесно, като може да е трудно.
25 Ноември 2014 10:50
Полезна статия, но само дотолкова, доколкото да знаят хората, че следва да проверят задължително регистрацията си в кадастралната карта на населеното място, в което притежават имот. Много важно е да се знае, че като се купи имот, задължително нотариалният акт следва да се занесе лично от собственика до службата по кадастър за вписване при действаща кадастрална карта или до общината в техническата служба за отразяване при наличен кадастрален план. Това е задължение на собственика.
Иначе понякога кадастралната карта е пълна с грешки. И общуването с персонала на службата по кадастър е заплатено за всяко действие или справка. До парадокс услугата да е за 3,00 лева, а платежното в банката да е за 7,00 лв. Някъде имат POS-терминал и минава по-тънко.
Жална им майка на гражданите в по-малките градчета с кадастрална карта, които трябва да ходят по няколко пъти в службата по кадастър в областния център за елементарна справка - загубата на време и транспортните разходи са значителни.
25 Ноември 2014 10:59
Проследяването се прави, за да е вярно, пълно и актуално отразяването на данните в информационните масиви на агенцията. Оттам гарантират, че няма опасност от злоупотреба нито с личните данни, нито със самия имот.


Вервайте ми.


А данните им трябват, защото ги мързи да си мръднат задниците.
25 Ноември 2014 11:30
" . . . като собственик е добре да предоставите копие от нотариален акт или документ за собственост на недвижимия имот. То се дава на служител от съответната Служба по геодезия, картография и кадастър или на фирмата изпълнител . . . "

Но аз защо си мисля, че не съм длъжен да давам каквито и да е документи на когото и да е, защото това е директно нарушение на Закона за Електронното Управление, чл. 2 , ето тук:

ЗАКОН ЗА ЕЛЕКТРОННОТО УПРАВЛЕНИЕ
Еднократно събиране и създаване на данни
Чл. 2. (1) Административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги, не могат да изискват от гражданите и организациите представянето или доказването на вече събрани или създадени данни, а са длъжни да ги съберат служебно от първичния администратор на данните.
(2) Първичният администратор на данни е административен орган, който по силата на закон събира или създава данни за гражданин или организация за първи път и изменя или заличава тези данни. Той предоставя достъп на гражданите и организациите до цялата информация, събрана за тях.

25 Ноември 2014 12:54
Кадастралните карти са пълни с грешки, защото се избира най- ефтината оферта, обикновено от фирма която е от друг град и не познавяа кадастъра. Да не говорим за това, че данните за собствениците ги имаше в едни тефтери в общините, наречени разписна книга, ама кой да ги отвори? И като пренасят от хартиен на електронен носител как така цели постройки- не нови, а съществуващи- липсват? Грешките са отстраними и след срока за обжалване, ама процедурата е тромава и се плаща
25 Ноември 2014 13:24
При мен кадастриалните планове изглеждат да са наред, еднакви с от поземлената комисия. Аз не съм контролирал, но баща ми. Прехвърли ми цялото си имущество предварително на мое име, ако се ожени, да няма нищо. Имам да плащам много данъци, но дано са добре вложени, кмета/овете е/са наред, от Реформистката партия или ГЕРБ. Поне не ДПС
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД