:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,792
Активни 221
Страници 24,426
За един ден 1,302,066

ВСС замълча пред Филчев. Да не би от страх?

Висшите магистрати не за първи път губят кураж при появата на главния прокурор. Безмълвието им последния път обаче показа, че съдебният съвет е излишен
911101 Колаж: "СЕГА"
Никой не е очаквал чудеса от храброст от 25-имата членове на Висшия съдебен съвет. За 4-те си години работа този състав на ВСС не се отличи с яснота и категоричност на позициите по скандалите в Темида. С изключение на два случая - в началото на мандата си през януари 1999 г. съветът поиска да не се подписва президентски указ за назначаването на Бойко Рашков като главен прокурор. А в края на миналата година - на 18 декември, ВСС след бурни дебати предложи на избрания от него обвинител N1 Никола Филчев да подаде оставка заради

авторитарния стил на работа и парализирането на нормалната дейност на прокуратурата.

Приликата е очевидна - и в двата случая висшите магистрати



изневериха на характерния си иначе

непукизъм заради главния прокурор



Но има и съществена разлика - докато при Рашков се пазаряха кой точно да стане началник на обвинителите в страната, решението за Филчев си беше директно уволнение. Сиреч за първи път в най-новата си история ВСС директно призна, че е издигнал на твърде отговорния пост неподходящ човек и го прикани да си ходи. С което на практика се опълчи срещу една от най-властните фигури в държавата. Но спря дотук.

Миналия петък - на 3 януари, висшите магистрати



не обелиха и дума пред явилия им се за

първи от няколко месеца Никола Филчев



А имаше за какво да го питат - заседанието беше специално свикано заради убийството на прокурора Николай Колев и последните скандали с подслушванията на министър, магистрати, политици, журналисти. Срещу главния прокурор вече бяха отправени обвинения за връзка с разстрела на подчинения му и някога негов приближен Колев. При това тежките думи не дойдоха от устата на случайни хора - изрекоха ги близките на убития и апелативният прокурор на Варна Васил Миков. Колежката на Колев от Върховната административна прокуратура и член на ВСС Анна Банкова също в прав текст каза, че свързва разстрела с проблемите в прокуратурата. И че е крайно време обществото и институциите да си отворят очите за ставащото там.

Прокуратурата вече се беше набъркала и в скандалите с подслушванията, изисквайки от МВР материалите по тях. Които послужиха и за образуване на дело за изнудване на правосъдния министър. Налице бяха и твърде основателни съмнения, че точно обвинението е подало към "Труд" секретната справка със записаните разговори на Антон Станков, полицая Живко Георгиев, Едвин Сугарев, Пламен Симов. Самият ВСС установи, сравнявайки своите справки с препечатаните във вестника, че пресата е получила по-подробни данни от висшите магистрати.

Та въпроси на 3 януари към Никола Филчев имаше бол. Включително и за поисканата му вече оставка. Но те не бяха зададени. Обадила се само Нели Куцкова със запитването дали главният прокурор все пак няма да възложи делото за убийството на Колев на националното следствие заради значимия му обществен интерес. И получила някакъв странен отговор - че има постановление за включването на хора от НСлС в разследващия екип. Подобен документ впрочем до вчера не беше получен в националната служба.



Висшите магистрати се стреснали от присъствието на Филчев,



разказаха след това по-куражлиите сред тях. Но нима това може да бъде обяснение? В случая - категорично не. Не става дума за среща между някакви хора, уреждащи помежду си някакви лични сметки или отношения, та да е налице подобен свян. Нито за молби или прошения на подчинени към началник, та да има място за страх. Беше нещо далеч по-просто, ясно и законово регламентирано - висшият кадрови и организационен орган на съдебната власт поне да поиска отговор от издигнатия от него обвинител N1 по отправените му тежки обвинения. Сиреч ВСС трябваше да си свърши работата, за която е избран. И да защити принципите за откритост, безпристрастност и законност на съдебната власт. Мълчанието му показа, че този съвет май е излишен.
1018
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД