:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 237
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ТЕНДЕНЦИЯ

Евреите в Европа са на кръстопът

След новите нападения на ислямисти срещу еврейски обекти и призива на Нетаняху да се преселят в Израел много от тях все повече се замислят да сторят това
СНИМКА: сп."Шпигел"
След атаките във Франция френският евреин Андре Подемски окончателно решил да се пресели в Израел, където бе посрещнат от своята дъщеря Люси Подемски в Тел Авив.
Двойно повече са проявите на антисемитизъм във Франция през изминалата година в сравнение с 2013 г., а физическото насилие срещу евреи е отбелязало увеличение от 130%. "Тези антисемитски актове са 51% от расистките прояви, извършвани във Франция, а евреите са по-малко от 1% от населението", съобщи Съветът на еврейските институции във Франция. Еврейската общност в страната е най-голямата в Европа и в света след Израел и САЩ. Тя наброява близо 600 000 души. "Изключително голямо и много тревожно е зачестяването на актовете на насилие, което потвърждава засилването на антиеврейските предразсъдъци във френското общество. Радикализацията води от обидата към насилието и от насилието към тероризма", предупреждава съветът.

Изявлението беше направено малко след като френският президент Франсоа Оланд посети Мемориала на Холокоста в Париж. Там той отдаде почит на 75 000 френски евреи, предадени на фашистите от Вишисткия режим по време на Втората световна война. "Франция е вашата родина", заяви Оланд на френските евреи. В своята реч по случай 70 години от освобождаването на концлагера Аушвиц той осъди зачестилите антисемитски действия и ги



нарече "нетърпима реалност"



Той обяви засилване на санкциите срещу расизма и антисемитизма и призова евреите да не напускат страната. "Ако 100 000 французи от испански произход напуснат, аз не бих казал, че Франция вече не е Франция. Но ако 100 000 евреи напуснат, Франция вече няма да е Франция. Френската република ще се е провалила", каза и премиерът Мануел Валс.

Малко преди това израелските лидери заявиха, че ще приветстват с отворени обятия френските евреи, които се страхуват за своята безопасност след нападенията от ислямистки екстремисти срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо" и кашер супермаркета в Париж в началото на януари. Четирима евреи бяха убити при заложническата криза в супермаркета. Те са сред 17-те жертви на екстремистите, твърдящи, че принадлежат към "Ислямска държава" и "Ал Кайда". Израелският премиер Бенямин Нетаняху и членове на кабинета участваха в шествието в Париж в памет на загиналите. "Искам да кажа на всички френски и европейски евреи - Израел е вашият дом", каза Нетаняху. Той заяви, че ще свика специална комисия, която да насърчи еврейската имиграция "от Франция и други страни в Европа, които страдат от ужасен антисемитизъм". Яир Лапид, бивш министър на финансите на Нетаняху и ръководител на центристка партия, каза по време на среща в Израел, че "евреите биват убивани, защото са евреи, а интелектуалците биват убивани, защото са интелектуалци. Европейците започват да разбират, че не може да има компромис с тероризма, расизма и антисемитизма". "Евреите в Европа трябва да разберат, че има само едно място за евреите и това е държавата Израел", допълни той. Нафтали Бенет, министър на икономиката на Израел и твърд десен политик, написа в своята "Фейсбук" страница, че е чул няколко пъти от евреите в Париж, че за тях вече "нищо не остана във Франция".

Евреите във Франция живеят в страх, и то от много години. А терористичните нападения в Париж засилиха още повече тревогите им. Синагогата на "Рю Паве" в парижкия квартал "Маре", в който живее голяма еврейска общност, се пръскаше по шевовете при посещението на френския вътрешен министър Бернар Казньов. Той дойде в синагогата, за да увери евреите, че френското правителство ги подкрепя безрезервно. Преди това той нареди всичките 717 еврейски синагоги и училища във Франция да бъдат охранявани, като за целта са мобилизирани общо 4700 полицаи и военнослужещи. Във Франция броят на нападенията срещу евреи расте с всяка изминала година, сочат данните на организацията "Европейски еврейски конгрес". От началото на новото хилядолетие



броят им се е увеличил седем пъти



"Ние, евреите, си знаем, че сме по-специална цел. Властите не могат да направят нищо, защото в повечето случаи атентаторите действат поединично. Затова е толкова трудно да бъдем опазени", казва Давид Букобза, един от евреите, присъствали на срещата с френския вътрешен министър. На сходно мнение е и най-висшият представител на еврейската общност във Франция - председателят на "Съвета на еврейските институции във Франция" Роже Цукерман. "Намираме се в състояние на война. Мишена сме за терористите само защото сме евреи", каза той. Още през декември м.г. Цукерман предупреди за опасността от ескалация, след като в парижкото предградие "Кретьой" еврейско семейство беше нападнато и ограбено от трима френски младежи. След този инцидент председателят на еврейската общност заяви, че във френските училища думата евреин се използва междувременно като ругатня. В огромната си част петте милиона мюсюлмани във Франция са мирни граждани на републиката, но има и изключения, поясни още Цукерман, цитиран от "Дойче веле". Френски социолози твърдят, че в страната има военизирано течение на исляма, което е особено популярно сред младежите с имигрантски корени. Нищо чудно тогава, че голяма част от радикализираните млади европейци, които заминават за Сирия, за да се сражават на страната на "Ислямска държава", идват от Франция - факт, който кара мнозина да обвиняват френските служби в бездействие. "САЩ и Израел са предупредили френските служби за терористите, но никой не се е заел с тяхното следене. Правителството трябва да предприеме мерки, които да дадат повече сигурност на евреите във Франция", каза Джонатан Бибас пред синагогата в парижкия квартал "Маре".

Във Франция живеят около половин милион евреи, като поне 7000 от тях са напуснали страната само през м.г., а през тази се очаква още 10 000 да заминат завинаги за Израел. Няма точни данни за евреите, които се преместват да живеят в САЩ и Канада. Експертите посочват, че не всички напускат Франция заради прояви на антисемитизъм - икономическата криза също оказва влияние. Главният равин на Франция Хаим Корсия не одобрява изказването на израелския премиер Нетаняху. "Ние сме участвали в изграждането на тази страна и ще продължим да я изграждаме. Ние мислим на френски и мечтаем на френски", заяви Корсия, а по-късно уточни, че възприема думите на израелския премиер като израз на болка. Сега имаме нужда от думи, които да ни вдъхват увереност и надежда. Затова искам да кажа на евреите във Франция - бъдете убедени, че и



тук можем да водим щастлив живот,



заяви още главният равин на Франция. Еврейският студент Давид Букобза също не смята да напуска Франция. Първо, защото вижда професионалното си бъдеще именно в тази страна, и второ - защото тя е неговата родина. Така мислят повечето млади евреи във Франция. На мирния поход в Париж много от тях носеха плакати с надпис "Аз съм евреин от Франция" или "Аз съм евреин и французин". "А и ако тръгнем да бягаме, това ще означава, че терористите са спечелили", казват представителите на еврейската общност във Франция.



---------------------------------------------------

ЗАПЛАХА

Близо 1/4 от евреите във Великобритания през последните две години са обмисляли да напуснат страната и над 50% чувстват, че нямат бъдеще в Европа, сочат резултатите от проучване, цитирано от в. "Джерусалем пост". В същото време антисемитските убеждения са се настанали в съзнанието и 45% от британците приемат поне едно антисемитско мнение, сочи анкетата на YouGov, проведена по искане на Кампания против антисемитизма (КПА). Резултатите от проучването се появиха малко след терористичните атаки в Париж. "Макар антисемитизмът във Великобритания да не е на нивото в по-голямата част от Европа, резултатите от анкетата ни трябва да бъдат като важен сигнал", казва в увода към доклада председателят на КПА Гидеон Фалтер.



Снимка: ЕПА/БГНЕС
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху посети еврейския супермаркет в Париж, в който терорист уби четирима души.
СНИМКА: сп."Шпигел"
Много френски евреи избират да живеят в израелския пристанищен град Нетания, където е най-голямата френскоговоряща общност в Израел.
17
3978
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
08 Февруари 2015 18:30
"Евреите в Европа трябва да разберат, че има само едно място за евреите и това е държавата Израел"
08 Февруари 2015 18:42
„Но ако 100 000 евреи напуснат, Франция вече няма да е Франция.”
Това ли била Франция? Горката Франция – остава ѝ време още 90000 евреи.
08 Февруари 2015 18:50
Ще се разплача... А циганите... Нещо така - към Индия?
--------------------------
Сайтът на Генек
08 Февруари 2015 19:28
А циганите... Нещо така - към Индия?
"прабългарите"... към тибет ли беше? и последният да бутне камъка и да затвори пещерата.
08 Февруари 2015 19:32
А Ротшилд ще се изсели ли в Израел?
08 Февруари 2015 19:32
Евреите в Европа са на кръстопът


Натисни тук
08 Февруари 2015 21:24
Пак ще искат обезщетения...
08 Февруари 2015 21:42
Абе какъв кръстопът, я си отивайте в Израел!
09 Февруари 2015 00:24
Богатите евреи притежават всички банки, включително ФЕД, всички медии, мултинационалните компании и командват водещите държави. Бедните, или обикновенните евреи винаги са били пионките чрез които богатите евреи са прокарвали политиката си на забогатяване и световна власт.
Винаги съм се чудил, какво са му направили на Хитлер евреите, че да ги намрази толкова? Историята доста странно не задава такъв въпрос. А той е логичен. Преди Хитлер, подобни идеи и действия са правили в Испания, Англия и на други места, но историята пак таи и не популяризира много много причините. Както знаем "Историята е проститутка в лагера на победителя". Кой пише историята? А чии медии я популяризират?
Време е обикновенните евреи да се обърнат към богатите си сънародници и да си изяснят нещата, а всички останали да ни оставят на мира.
Няма начин нали. А как ще съществуват, ако не сме ние останалите???
09 Февруари 2015 08:01
Евреите постоянно ги манипулират, за да ги излъжат да емигрират обратно в Израел. За френския кръстопът на евреите може да се прочете и тук:
http://strogosekretno.com/237/21/Comedie-francaise-Je-suis-MossadCIA.html
09 Февруари 2015 08:26
Те да напуснат , но в дългосрочен план не мисля , че Израел може да им подсигури спокойствие. Дълги години евреите от Израел емигрираха в САЩ. Все пак те са народ с точна преценка на реалността.
09 Февруари 2015 09:28
+
09 Февруари 2015 10:26
Майтапчия
09 Фев 2015 09:28
Мнения: 1
От: Turkey
Скрий: Име,IP
+


Ха-ха-хааа!
09 Февруари 2015 12:33
Абе на кръстопът на кръстопът ама си седят в Европа и периодично си просят внимание и съжаление. Все са жертви, все имат някаква голяма драма дето всички да плачем.
09 Февруари 2015 14:12
Има си хас френските евреи, дето са студенти/тки, да се затичат за Израел. Едно е френската професионална армия, дето се ходи по желание, друго е израелската, дето е 3 години за мъжете и две години за жените.
09 Февруари 2015 15:04
Всички по света си живееха мирно и задружно, докато не се появи Крум идиота:
Като деца тайфата на село веднъж отидохме в гората. Крум идиота, като видя няколко оси до едно дърво, реши с пръчка да разбърка хралупата. Не можахме да го разубедим. Естествено, роякът излезе на секундата и ни изпожили всички. Крум идиота добре, много го нажилиха и стана като поничка, едвам се оправи. Но защо заради Крум идиота и нас трябваше да ни жилят осите?
10 Февруари 2015 08:05
Перверократът Оланд да не би да иска да каже, че ако 100 000 цигани напуснат България, това вече няма да е България.

И ако българите напуснат България, тя ще продължи да е България....

И защо ни върнаха циганите от Франция?

Те отидоха там за да е Франция още повече Франция, нели така?

Защото ценят евроатлантическите ценности!

Поради което гласуваха и за Местан!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД