:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 313
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Криви сметки ще ни оставят без лекари и програмисти

Ако мине идеята за вдигане на осигурителния таван, България ще стане с най-тежкото бреме в ЕС
Георги Ангелов
Напоследък държавата се опитва с административни увеличения да събира повече приходи от все по-малко хора, като вдига прагове, тавани, минимални заплати. При условие че има цели региони с огромна безработица, икономиката стагнира, с такива повишения допълнително блокираме пазара на труда. Управляващите могат да вдигат колкото си искат вноските, но ако така намаляват броя на хората, които плащат, влизаме в опасна спирала, в която все по-малко работещи издържат все повече неработещи. Без инвестиции и без нови работни места пенсионната система няма как да издържи. Това е едно от нещата, които изобщо липсват като предложение в разните програми и планове.

Голям риск крие идеята максималният осигурителен доход да се увеличи рязко - да достигне 10 пъти минималната заплата. Това ще е най-високото ниво в Европа. В Германия този "таван" е 1.7 пъти средната заплата, в Холандия е 1.4. Такова увеличение би ударило най-вече ИТ специалисти, лекари и други дефицитни професии, които и без друго са доста мобилни и лесно напускат България. Ако ще плаща същите високи ставки като в Германия, всеки програмист и системен инженер ще отиде там. Не може да се тревожим, че оставаме без лекари и инженери, а в същото време да ги облагаме още повече - срещу миражно обещание, като остареят, да взимат по-високи пенсии. Да, ще взимат, само че в Германия или другаде. Те просто ще започнат да напускат още по-масово. Това е опасността - за да събере сега държавата няколко милиона повече, ще причини



още по-голямо изтичане на мозъци от най-ценните професии,



от най-конкурентните сектори.

Всякакви резки промени на данъчно-осигурителното бреме трябва да се избягват, защото нанасят дългосрочни вреди на пазара на труда. Спомнете си как през 2010 г. рязко бе вдигнат минималният осигурителен праг на самонаетите. В резултат 100 000 самонаети изчезнаха от правния мир. Някои фалираха, други закриха бизнеса си, трети потънаха в сивия сектор. Така или иначе тези 100 000 спряха да плащат осигуровки. И така, вместо да има двоен скок на приходите от вдигането на осигурителния праг, реално имаше едва няколко процента увеличение. За малко повече пари бе нанесен огромен удар върху икономиката - това е равносметката.

Покачването на осигурителните вноски също е лоша идея. През 2011 г. имаше увеличение - при това с 2 процентни пункта наведнъж, а управляващите се кълняха, че с този ход ще осигурят 600-700 милиона лева повече приходи. Това не се случи. Идеята, че като вдигаш ставки, осигуряваш повече приходи, е наивна и особено вредна, когато имаш много сенчеста икономика. За коректните фирми стои въпросът - защо аз пълня бюджета, а конкурентът ми нищо не плаща. Дали да не мина и аз в сивия сектор? Колкото по-високи са ставките, толкова по-зле, защото разликата между коректния и тариката става още по-голяма. И коректната фирма може да не оцелее по чисто пазарни причини - тя не може да поддържа ниски цени, докато "сивият" играч може.



Колкото повече се товарят честните, толкова по-малко ще стават.



В този смисъл министърът на финансите е напълно прав - първо трябва да се оправи събираемостта преди дори чисто теоретично да се обсъжда вдигане на осигурителната тежест.

Голямото сваляне на осигуровките в предното десетилетие било груба грешка и фатално за приходите на НОИ, твърдят цяла плеяда бивши социални министри. България е с безработица над средната за ЕС, което според тях означава, че ниските пенсионни вноски не са насърчили бизнеса и създаването на нови работни места. А могат ли да кажат колко щеше да е безработицата у нас при по-голяма осигурителна тежест? Истината е, че реформите доведоха до това, че при по-ниски ставки се събират повече приходи. Защото имаше повече инвестиции, които създадоха повече работни места и оттам базата е по-голяма - повече хора внасят.

В момента в България има 600-700 хиляди души в работоспособна възраст, които по различни причини не са заети. Ако ако си намерят работа, това ще е най-голямата пенсионна реформа - представете си поне половин милион души да започнат да внасят данъци и осигуровки, вместо да вземат помощи и обезщетения от бюджета. Това ще е огромна промяна за хората и за хазната. Заслужава си да се посветят много усилия в тази посока.

Какъв обаче е проблемът с тези хора? Те или изобщо нямат квалификация, или нямат подходяща квалификация. В масовия случай държавата им намира за кратко каква да е работа - връчва им метла и ги праща да чистят градинките. Това са нашите програми за заетост. Те приключват след година или две и човекът пак се връща към нулата - остава без работа и без квалификация. Вместо да им даваме метла, по-добре е да им дадем учебник, курс за квалификация за нещо, което се търси на пазара. Тогава със същите похарчени пари след 2 години ще имаме хора с квалификация и шанс да си намерят трайна работа.

Има и такива мерки по програмите. Важно е обаче те напълно да бъдат съобразени с това, което бизнесът търси, а не с желанията на разни обучителни центрове. Ако се търсят заварчици, то защо да обучаваме хората на чужд език. Не е лошо да се знае английски, но няма много полза, ако в твоя район се търсят заварчици, а не екскурзоводи или преводачи. Това трябва да се съобразява. А се получава като с висшето образование - имаме професори по психология, история, социология, нямаме по инженерни дисциплини - значи ще произвеждаме психолози и историци, а не ай ти специалисти. И понеже има центрове за обучение по фризьорство и чужди езици, няма да обучаваме шлосери.



А за никого не е тайна кои са професиите с бъдеще.



За последните 6 години заетостта у нас е спаднала с близо 13% средно за икономиката, но има един сектор над 20% увеличение, като в него растат и заетите, и заплатите. Става въпрос за телекомуникациите и информационните технологии. По данни от рейтинговата система на университетите висшистите, завършили през последните 5 години компютърни науки и информатика, са на второ място по най-висок среден осигурителен доход.

Нашите лекари и медицински сестри са едни от най-конвертируемите ни специалисти. Те масово си намират работа в Западна Европа. А медицинските ни университети са първенци по привлечени чуждестранни студенти - около една трета от студентите в медицинските направления са чужденци. Завършилите медицински специалности си намират работа веднага и



при тях имаме практически нулева безработица.



Има нишови специалности, в които учат много малко студенти, а търсенето на пазара е голямо - например математика, физика, военно дело, металургия, добив на полезни изкопаеми. Те лесно и бързо си намират работа и имат относително високи заплати. Показателен е примерът с металургията, където се влиза с много ниски дипломи (само в "животновъдство" са по-слаби), а излизат висшисти с едни от най-добрите нива на заетост и доходи, приближаващи се до медицината.

Според представително допитване до работодателите в България се очаква и глад за технолози - особено в направленията биотехнологии, хранителни технологии и химически технологии. По данни на социалното министерство се очаква през 2018 г. заетостта да се повиши с 5%, което означава, че малко над 3 милиона българи ще имат работа. Най-много ще се търсят програмисти, гимназиални учители, лекари и медицински сестри, IT анализатори, готвачи и сервитьори.

Снимка СЕГА
Ако ще плаща същите високи ставки като в Германия, всеки програмист и системен инженер ще отиде там.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Лекарите и медицинските сестри са сред най-лесно намиращите си работа в чужбина специалисти.
63
8452
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
63
 Видими 
08 Февруари 2015 18:31
Ако мине идеята за вдигане на осигурителния таван, България ще стане с най-тежкото бреме в ЕС

Глупости.
08 Февруари 2015 18:50
Добре де, разбрахме какво е мнението на старши, младши и останалите икономисти от ИОО за минималната заплата, минималните и максималните осигурителни прагове и още един куп други неща. Няма смисъл през седмица-две да ни подсещат с какво не са съгласни. Кога ще ни кажат каква алтернатива предлагат и защо. Маану всеки може да намира, ич не е трудно, даже и за един старши икономист
08 Февруари 2015 19:10
Ако мине идеята за вдигане на осигурителния таван, България ще стане с най-тежкото бреме в ЕС

А може би така трябва. А може би това е великата шаячена правда...
08 Февруари 2015 19:27
То статиите на този старши икономист май никой не ги чете, дори коментари няма, въпреки че всички ги вълнуват тези въпроси.
08 Февруари 2015 19:33
понеже отдавна не чета статиите на този старши икономист, разгледах само снимките и тях ще коментирам:

Ако ще плаща същите високи ставки като в Германия, всеки програмист и системен инженер ще отиде там.

ха-ха-ха , а на снимката над този текст човекът не е нито програмист, нито системен инженер, а да не говорим, че вече няма пазар за системни инженери, само за програмисти има търсене. А другата снимка гаче е от някакъв докторски тв сериал.
08 Февруари 2015 19:34
Георги Ангелов —
08 Февруари 2015 19:37
Само една поправка, не при изравняване, а дори само при 1/3 от данъчната тежест на Германия се изнасям мигновенно. В момента само мързелът и инерцията ме спира да го направя, но като ми бръкнат още малко, за да има за "санирания" на панелки от бюджета и за циганските майки-студентки, ще се изнеса точно за 2 седмици до 1 месец.
08 Февруари 2015 19:39
Бъдещето на България е като настоящето на Сирия. За съжаление.
08 Февруари 2015 19:41
ха-ха-ха , а на снимката над този текст човекът не е нито програмист, нито системен инженер, има ли представа старшият икономист какво е системен инженер


А ти имаш ли представа кво е вестник? Авторът няма нищо общо със снимките!


08 Февруари 2015 19:42
има ли представа старшият икономист какво е системен инженер, а да не говорим, че вече няма пазар за тях, само за програмисти има търсене.


Има, има.... Зависи какъв и за къде. В общия случай един системен иженер взема повече от един програмист.
08 Февруари 2015 19:42
има ли представа старшият икономист какво е системен инженер, а да не говорим, че вече няма пазар за тях, само за програмисти има търсене.


Има, има.... Зависи какъв и за къде. В общия случай един системен иженер взема повече от един програмист.
08 Февруари 2015 19:45
Cardozo e Sa , поправих грешката, ама съгласи се, че са много смешни снимките.
08 Февруари 2015 19:49
съгласи се, че са много смешни снимките.


Leooo, съгласявам се! Допусни, че може би има и шега с тоя CRT.
08 Февруари 2015 20:29
Преди време в ТРУД (или пък в ПРЕСА беше) Деница Сачева (от т.нар. ДЕСНИТЕ) бе написала, че единствената СМИСЛЕНА реформа е да се махне ТАВАНА на пенсиите! Колкото по-висок осигурителен доход, респ. по-високи вноски - толкова по ГОЛЯМА пенсия ще си заработиш! Та, кой е ПРАВИЯ (ДЕСНИЯТ) - Гочето Ангеловият, или Сачевата ?!?

И да използвам случая, че пак за пенсиите иде реч, та да кажа отново - за родените преди 1959 година пенсиите им ги осигуряват ВСИЧКИ данъкоплатци (като част от тези данъкоплатци - все още имащите доходи от заетост /работа/ в реалния ЧАСТЕН сектор - дават и 12.8 % от осигурителния си доход под формата на вноска в НОИ).
Така че данъкоплатците или ще ни финансират пенсиите, или няма да ни ги финансират! Точка! Съобразно това какво ще решат, ние - хората, които ВЕЧЕ сме пенсионери, или сме кандидати за такива (в следващите 10 години) - ще решаваме каква да е ответната ни реакция! Ако решат да ги плащат, при това с индексиран размер съобразно инфлацията, добре, признателни ще сме! Ако решат да не ги плащат, изцяло да ги спрат, или частично, ще излизаме на улиците! И там каквото бастун и патерица покаже! Или те на по-ранко ще пратят на Централните, или ние бая глави ще потрошим!

Смисъл има да се дебатира САМО за пенсиите на родените СЛЕД 1959 година - дали да останат САМО задължителни (в НОИ и в УПФ) или да станат ИЗЦЯЛО САМО доброволни!!! Това обаче е разговор само МЕЖДУ тези поколения, след-59-ниците, от една страна и от другата страна, държавата (като управник на един от възможните стълбове на пенсионната система за след-59-ниците), и пенсионните (и застрахователни) д-ва (като управници на втория от възможните стълбове на пенсионната система за след-59-ниците)! Никой ДРУГ не бива да се меша в този разговор (дебат) - както се разберете, така ще е! Ваша работа! НИЕ, родените преди 1959 нито искаме да се мешим, нито право имаме! Трябваше преди много-много години да се намешаме, но не сме го сторили! И може би добре сме направили - иначе как щеше да се напострои всичко това, което вече 25 години се приватизира, и още има за приватизиране (пак приказки за "актуализация" на забранителния списък тръгнаха, откакто Боко и компания за втори път ни яхнаха гърбеца!)! Разберете се най-после, та да миряса държавата, и да започнете работата ПО-ДОБРЕ да си гледате, та белким и доходите Ви започнат да РАСТАТ! Гочето Ангеловото няма да ви ги вдигне с неолиберастските си възгледчета!
08 Февруари 2015 20:34
кой е ПРАВИЯ (ДЕСНИЯТ) - Гочето Ангеловият, или Сачевата ?!?


Много ясно — Георги Ангелов. Сачева е една крадлива патка, колкото до деснотата (правотата) й, сигурно е намерила там поле за изява.

Колкото до:
за родените преди 1959 година пенсиите им ги осигуряват ВСИЧКИ данъкоплатци


Не е вярно!
08 Февруари 2015 20:39
Така че данъкоплатците или ще ни финансират пенсиите, или няма да ни ги финансират! Точка! Съобразно това какво ще решат, ние - хората, които ВЕЧЕ сме пенсионери, или сме кандидати за такива (в следващите 10 години) - ще решаваме каква да е ответната ни реакция! Ако решат да ги плащат, при това с индексиран размер съобразно инфлацията, добре, признателни ще сме! Ако решат да не ги плащат, изцяло да ги спрат, или частично, ще излизаме на улиците! И там каквото бастун и патерица покаже! Или те на по-ранко ще пратят на Централните, или ние бая глави ще потрошим!

Логично разсъждение, само че при условие, че данъкоплатците ще стоят и ще чакат да им трошите главите! Дори и трошенето да не е буквално, а в преносния смисъл чрез изборите. Обаче трябва да сте осъзнали, че вече кльон и изходни визи няма. И излизайки на улиците, може да се окаже че вече няма на кого да строшите главата и на кого да съдерете ризата от гърба с данъци и осигуровки. Ако за другите квалифицирани специалисти това ще го усетите по-бавно и косвено чрез намаляване на БВП и данъчни приходи, за лекарите ще го усетите много бързо и пряко, ако вече не го усещате. Дефицит на лекари, особено на добри специалисти вече има. Или ще чакате за лечение, ако дочакате, или ще си плащате допълнително, а ако не можете да си платите, ще чакате. Като го разберете, вече ще е късно, трудно и скъпо да върнете лекарите или да намерите отнякъде други.
Както и да е, непукизмът към проблемите на данъкоплатците е взаимен!
08 Февруари 2015 20:49
Проблемът с пенсиите е на много места. Най-големият е, че 80% от парите за пенсии отиват в 20% от пенсионерите, които по една случайност са раннопенсионирани с големи пенсии и без да внасят достатъчно в НОИ. Отделно има много инвалидни пенсии раздадени не по редовния начин.

Пенсията не трябва да е бонус. - Трябва да е застраховка, за стари години ако не може човек да се издържа, държавата да го издържа с пенсия.
08 Февруари 2015 20:53
За статията
08 Февруари 2015 20:56
Пак повтарят че държавата ми плаща пенсията. Стига лъжи! Аз цял живот съм плащал осигуровки и сега държавата ми връща парите. И няма да успее да ми върне всичките, защото колкото и да искам няма да живея толкова. Аз плащам на държавата!
А високите осигуровки значат висока пенсия. Ако тези умници не щат да плащат, да не се сърдят че ще получават пенсия като моята - на глупав и мързелив плебей!
08 Февруари 2015 21:08
А високите осигуровки значат висока пенсия


Означават и още много други неща:

  • Увеличаване на безработицата
  • Нарастване на сивия сектор
  • Намаляване броя на внасящите осигуровки (като пряк резултат от увеличаването на сивия сектор)
  • Емиграция на търсените на Запад специалисти
08 Февруари 2015 21:20
ми то немат значения ставките сладък, има значение това, което ти влиза в джоба
08 Февруари 2015 21:41
има значение това, което ти влиза в джоба


Ей и тва, ако не е широк мироглед, не знам кое е?!?

08 Февруари 2015 21:42
Вместо в пенсионни осигуровки - инвестирайте в диаманти! Би казала една съвременна Мария-Антоанета!
08 Февруари 2015 22:02
Неолибералистите вече бълват тезиси и идеи, които са по-зле и от тезисите на социализЪма...

Най-ще бъдат доволни, ако заплатите, осигуровките и данъците са 0 (нула) лева. Макар че си мисля, че и тогава пак ще мрънкат и ще предлагат работещите да си плащат за удоволствието че ходят на работа и че великодушно им е позволено да увеличават състоянието на местните чорбаджии.

08 Февруари 2015 22:14
има значение това, което ти влиза в джоба


Ей и тва, ако не е широк мироглед, не знам кое е?!?

с кое не си съгласен?
08 Февруари 2015 22:43
с кое не си съгласен?


Мисля, че е очевидно.
08 Февруари 2015 23:08
Мисля, че е очевидно.

с кое те питах?!?
08 Февруари 2015 23:20
ха-ха-ха , а на снимката над този текст човекът не е нито програмист, нито системен инженер, а да не говорим, че вече няма пазар за системни инженери, само за програмисти има търсене. А другата снимка гаче е от някакъв докторски тв сериал.


Преди време и аз написах същото и се изсипаха десетки коментари за прословутите "познати които взимали огромна заплата". Няма работа за сисадмини, програмаджиите са на доизживяване че не могат да се конкурират с индийците, остават само тъпите калцентрове където с един лист с въпроси и отговори можеш да назначиш и някой с основно, ако се навие на запплащането де.
Проблема с изтичането на кадърните е породен точно от ниските заплати, не предложиш ли толкова, колкото и на запад ще има изтичане.Мисля че след толкова години мизерно заплащане всички видяха до къде стигнахме.Основен закон е че пари се правят с пари, не може да получиш развитие ако не похарчиш за заплати.Безработицата...нека я има, да емигрират безработните, не да бягат тези за които има работа! Какво мислите, че като не могат да плащат заплати и осигуровки работодателите ще си стоят вкъщи и щли ще отворят фирми в Германия? Некадърните работодатели ще фалират и ще станат работници, ще се освободи място на пазара и ще се заеме от нови, по кадърни, способни да плащат като останалите европейци!
09 Февруари 2015 04:34
"Голям риск крие идеята максималният осигурителен доход да се увеличи рязко - да достигне 10 пъти минималната заплата. Това ще е най-високото ниво в Европа. В Германия този "таван" е 1.7 пъти средната заплата, в Холандия е 1.4."
И като как тъй сравняваме несравними данни? Мислите ли, че всички хора са толкоз тъпи????????? Първо в Германия няма такива неравенства в доходите като в България. И второ имате ли нещо да кажете за данъците там? Има ли в Германия плосък данък, такъв корпоративен данък и ошфорки? И плащат ли там малките фирми 15%, а големите 10%?! Бизнеса се крие в сивия сектор, защото няма държава, която да упражнява контрол. Но и се крие, защото няма справедливост. Георги Ангелов се тревожи как ще си плащат осигуровките онези, които почиват на Малдивите, защото тавана бил много висок? А не се тревожи как ще си платят осигуровките тези, които едва оцеляват? А те не бягат ли?
"Не е лошо да се знае английски, но няма много полза, ако в твоя район се търсят заварчици, а не екскурзоводи или преводачи. Това трябва да се съобразява. А се получава като с висшето образование - имаме професори по психология, история, социология, нямаме по инженерни дисциплини - значи ще произвеждаме психолози и историци, а не ай ти специалисти. И понеже има центрове за обучение по фризьорство и чужди езици, няма да обучаваме шлосери."
Знаете ли колко частни университети има в Бг? Може би е по-добре да не знаете. И защо бизнеса не си подготвя там необходимите кадри? Или не взема на работа тези, които излизат от там? Или образованието е една печатница за пари за някои, но никой не мисли какво ще стане после? С анкети с работодателите няма да стане. Трябва същите да се насочат към центровете за обучение, към университетите и да дават стипендии по желаните от тях специалности и да вземат после завършилите на работа. Така се прави по света! Колкото до инженерите и техническите специалисти в Бг за тях работни места няма, защото почти нищо не произвеждаме. И те карат таксита у нас или бягат в чужбина.
Време е икономистите на ИПИ, Отворено общество и другите центрове да обучават работодателите как се прави бизнес и как се намират пазари и финансиране. Защото там ни стяга чепика. При толкова икономисти, които дават милион акъли, къде ни е икономиката????????? Не са ли също толкова безполезни, колкото са физиците и историците?
09 Февруари 2015 05:41
Колкото по-висока осигуровка плащаш в момента, толкова повече пари за мафията и опрощаването на осигуровките на фирмите на Ковачки в частност. Ето това е основният довод против.
Като увеличиха здравните осигуровки и НЗОК литна към фалита с още по-голяма скорост.
09 Февруари 2015 06:14
Германия и Холадния не са чак на друга планета, та да са несравними по отношение на осигуряването и данъчното законодателство с България.
Основният проблем у нас е че средната възраст за пенсиониране е шокиращо ниска - около 52 години и това е определящата причина пенсиите в България да са толкова ниски. Защо е толкова ниска - основно заради ранното пенсиониране на полицаите и заради фантастично големия брой "инвалиди".

Не че в Германия нямат сходен проблем, не че и там няма съпротива срещу увеличаване на пенсионната възраст, но го решват.
У нас, пък и не само у нас, разни хора все още верват че подобни проблеми се оправят с излизане на улицата. Да, излизането на улицата помага, но само ако математиката е на твоя страна.
09 Февруари 2015 07:51
Не трябва да има осигурителен таван. Но трябва да има таван на държавната пенсия и този таван да се определя от парите събрани за пенсии - т.е. да не се надвишават и бюджета да субсидира НОИ.
09 Февруари 2015 08:13
В България се отчита намаляване на безработицата. Авторът твърди обратното. Аз пък твъря , че няма и един лекар , който е с високи доходи и да се ориентира дали да емигрира според данъчните ставки. В общи линии статията не заслужава да се чете.
09 Февруари 2015 10:03
Вместо да им даваме метла, по-добре е да им дадем учебник, курс за квалификация за нещо, което се търси на пазара.

На думи - добре, но нали на всички ни е ясно, че в масовия случай няма да проработи. А градинките пак ще стоят неизметени.
09 Февруари 2015 10:32
"Пак повтарят че държавата ми плаща пенсията. Стига лъжи! Аз цял живот съм плащал осигуровки и сега държавата ми връща парите."

Как да Ви кажа - с платените от Вас осигуровки държавата покрива пенсиите на вече пенсионираните по времето, когато сте плащал. Когато Вие с пенсионирате държавата ще Ви плаща с парите на работещите по същото време. В България пенсионната реформа работи по разходо - покривния модел (така ли се наричаше?). Проблемът е, че вече няма кой да работи, няма работни места и за бъдещите пенсионери настъпват проблеми, дай боже да не съм прав.
Това с Втория стълб ме притеснява, защото колкото и да се управляват едни пари по сметка на определен бъдещ пенсионер, според мен няма как да се избегне инфлацията, демек ако аз се пенисонирам след 15 години, дали 1 лев в момента няма да е загубил покупателната си способност тогава?
09 Февруари 2015 10:48
Няма нищо случайно. Това не е някакво недоглеждане. Просто средната класа и образованите хора не са желани като социална група, затова са нарочени за изгонване от олигархията и нейните политическо-синдикални превъплащения
09 Февруари 2015 10:50
Учудващо много коментари за този измислен икономист от НПО "Отворено общество". Колеги, малко себеуважение и към най-интелигентния форум в България.
Не се хабете за разни соросоидни маргинали.
09 Февруари 2015 10:54
А питате ли се, щом НОИ отсега работи с пенсионен таван, защото няма пари да се издължи с пълния размер на пенсиите на шепата добре платени в миналото професии като летци, въздушни диспечери, моряци, водолази, държавна номенклатура, то колко ли ще може да се издължи на 200-300 хиляди души на максимален осигурителен доход или близо до него ???? След 10 години ще имаме казус, че пенсионният таван трябва да е 30 пъти МОД, за да може пирамидата да направи още едно завъртане.
09 Февруари 2015 11:12
Учудващо много коментари за този измислен икономист от НПО "Отворено общество"


Все пак Георги Ангелов е един от най-добрите икономисти, независимо от (не)свързаността си с Отворено общество. Всъщност кадърните икономисти са именно от хората около Отв. общ., останалите са единствено с марксистко-ленинска подготовка и техните познания стигат до затваряне на хипермаркети през уйкенда, тютюнопушене във всяко заведение и др.т.
09 Февруари 2015 11:22
ИлияНиколов
09 Фев 2015 10:32
с платените от Вас осигуровки държавата покрива пенсиите на вече пенсионираните по времето, когато сте плащал. Когато Вие с пенсионирате държавата ще Ви плаща с парите на работещите по същото време.

Единственото качество на парите е тяхното количество. В тази система се губи (в полза на държавата) някакво количество.
09 Февруари 2015 11:33
Извинете, как се става старши икономист ?
И то във фондация.
09 Февруари 2015 11:46
Показателен е примерът с металургията, където се влиза с много ниски дипломи (само в "животновъдство" са по-слаби), а излизат висшисти с едни от най-добрите нива на заетост и доходи


E, така се става и старши икономист във Фондация - и то точно определена.. и никак не иска да се вдигат прагове - виж, на босия цървулите може.
Имало голям риск такива страшни икономисти също да ни напуснат - ама де такъв късмет.
09 Февруари 2015 12:06
Никой не вижда смисъл от това да плаща данъци, просто няма нищо в замяна. Затова милиони българи избягаха от държавата, плащат данъци и раждат деца в други страни. И макар всеки за себе си да е прав, това доведе до нравствен и физически упадък на България. Въпрос на време е пограничните райони да се отцепят. И така, при намаляващите приходи лапачите (нарачени още политици) искат да "увеличат събираемостта", т.е. да ограбят и парите от сивата икономика. В замяна - нищо, просто повече кражби.

Но след като очакваме държавата да се грижи (да връща), не може да сме против това тя да инвестира в държавни предприятия. Само по този начин нещо може да се промени за добро.
09 Февруари 2015 12:11
Извинете, как се става старши икономист ? И то във фондация.


Това е институт "Отворено общество". Няма как да се регистрира освен като "фондация" или "сдружение" по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Дали ще бъде старши или младши — кво значение има? Щом човекът разбира от материята. В нормалните държави ранговете на експертите са: младши експерт, експерт, старши експерт, т.е. Г. Ангелов е от най-високото ниво. Мисля, че го заслужава.


09 Февруари 2015 12:22
Един от голямите проблеми в България е сивата икономика и укриването на доходи.
За доходите може да се направи следното: обърнато пропорционално данъчно облагане, както и плащане на осигуровки. С други думи всички плащат някакъв голям процент за някаква минимална сума. След това по-малък процент за по-високи доходи, после още по-малък за следващите по-високи и т.н.
Примерно за ДОД:
за доходи до 300 лева месечно - 30%
за сумата между 300 и 600 лева - 20%
за сумата между 600 и 1200 лева - 15%
за сумата между 1200 и 2500 лева - 10%
за сумата между 2500 и 5000 лева - 6%
за сумата между 5000 и 10000 лева - 3%
за сумата над 10000 лева - 1%
По същия начин може да се направи и с осигуровките.
09 Февруари 2015 12:46
"Колкото повече се товарят честните, толкова по-малко ще стават". Тоест грижата, смисъла на излиянието за кого е? За "нечестните". Основателно се поставя въпросът, от чие име и чии интереси защитава експерта?
09 Февруари 2015 12:51
Ако решат да не ги плащат, изцяло да ги спрат, или частично, ще излизаме на улиците! И там каквото бастун и патерица покаже!

Обаче само с Мишо Шамара начело. Иначе не може.
09 Февруари 2015 12:53
Един от голямите проблеми в България е сивата икономика и укриването на доходи.


Всъщност това е следствие. Причината е неправилното и неразумно харчене. Например: НЗОК се управлява от някаква си Румяна Тодорова (имаше и друга Нелла Нешева) — ултратъпи, неспособни на 2 магарета да разделят 1 купа сено. Безидейност и бездарие цари в държавата. Висши служители, които си (само)раздават фантастични бонуси, ползват служебни коли, шофьори и секретарки в най-бедната държава на ЕС. Смятат, че всичко това им се полага. Откъде-накъде? Тъпият Бочко се придвижва с охрана като на Обама (хипербола!), а никой не се интересува от гламавия милиционер, за да се нуждае от такова спиране на движението, автомобили, мутри и др. измислени благини на държавната служба. Проблемът е в разумното, рационално и интелигентно изразходване на приходите от държавния бюджет, а не в сивата икономика. Тя се ражда именно от това (разбира се и от купчина др. фактори).




09 Февруари 2015 12:55
За доходите може да се направи следното: обърнато пропорционално данъчно облагане, както и плащане на осигуровки


Тва направо е революция в данъчното (респ. осигурителното) облагане. Мисля, че българските олигарси още не са се сетили, но ако четат форума, чакайте го още от утре.

09 Февруари 2015 13:01
"Колкото повече се товарят честните, толкова по-малко ще стават". Тоест грижата, смисъла на излиянието за кого е? За "нечестните". Основателно се поставя въпросът, от чие име и чии интереси защитава експерта?

"Нечестните" може да се приеме и в преносен смисъл. "Нечестни" тогава стават всички служители на държавата, понеже реално не заработват осигуровки (ако държавата им ги плаща, то е прехвърляне от единия джоб в другия). Един полковник например през живота си не внася реално НИТО ЕДИН ЛЕВ осигуровки, но се пенсионира рано с голяма пенсия. И ако утре вдигнат осигуровките двойно, на офицера му е през пагона, понеже той пак няма да плаща нищо. Същото важи за полицая, държавния служител и т.н. Затова и тези категории са фенове на високите осигуровки - те няма да плащат нищо, а ще има пари за високите им пенсии.
Тоест, да бъдем точни - навсякъде се говори да се увеличат осигуровките на хората от ЧАСТНИЯ сектор. Понеже те и така и така издържат държавата, защо да не ги понатоварим още малко? Като магарето - докато му се подгънат краката и умре.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД