:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от "България" 1

Мазепа

Истината е, че Мазепа не бил екзекутиран, той живял и умрял през 1709 година в имението си в Молдова
В Киев на две крачки от Върховната рада има улица "Мазепа". В Москва в Болшой театър и в Мариински в Санкт-Петербург играят операта на Чайковски "Мазепа". Полякът Адам Мицкевич има книга "Мазепа". Лорд Байрън, Виктор Юго и Пушкин имат поеми за "Мазепа". В либретото за операта на Чайковски има заемки от всички тях, най-много от Пушкин.

Операта на Чайковски завършва с екзекуцията на Иван Мазепа. Истината е, че Мазепа не бил екзекутиран; той живял и умрял през 1709 г. в имението си в Бендери (Тигина) в Молдова, която тогава била... да не задълбавам кое през вековете било украинско, кое руско, кое литовско, кое полско, кое шведско; много сложно ще стане. За черни бендеровци и оранжеви майдановдци сте чували; ако не сте, хич не се интересувайте да научите, че да не се объркате. В The Dark Side of the Moon "Пинк Флойд" пееха "Стената". Затварят училището, децата пеят: "We don't need no education, All in all it's just another brick in the wall, Hey teacher leave them kids alone! Нямаме нужда от образование. То е всичко на всичко още една тухла в стената. Хей учителю, остави децата на мира!"

Така де. Какво им форматираш детските глави в калъпа на вашингтонското "околовръстно" the Washington Circle. Пък англичаните, по sophisticated, отдавна казали, че ако си джентълмен, каквото знаеш ти, е достатъчно, ако не си - колкото повече знаеш, толкова по-вредно за теб. В България на публичните жени и мъже им е достатъчно да казват три неща: ние сме демократи, ние направихме нашия цивилизационен избор за евроатлантическите ценности и НАТО. Когато беше комунизъм, бяхме конформисти с Москва, сега конформисти с Вашингтон. Винаги праволинейни конформисти.

Иначе ще си блъскаш главата да мислиш:

Олигархията на московските крадци настъпи олигархията на киевските крадци, щото е по-силна. Но най-силна е олигархията на вашингтонските крадци, затова те подкокоросаха киевските крадци да се сбият с московските.

Абе, по-добре не мисли, не търси обяснения. Я по-добре да си пусна операта "Палячи" на Леонкавало. Българският президент, без да му мисли, олигави българската икона Васил Левски, просвещавайки ни какъв бил Левски.

После изслушах рапсодията "Тарас Булба" на чешкия композитор Леош Яначек. Представих си Тарас Булба като онзи атаман шкембелия от картината на Репин, който се смее, докато запорожките казаци диктуват на писаря псувни в тяхното писмо-отговор до турския султан, който им писал да му се подчинят като на техен повелител. Те дори през ХVI век на Иван Грозни не се подчинили, който се обявил за "цар на българи и руси". А той бил страшен, убил сина си. И Репин бил страшен художник, нарисувал червена кръв върху червен килим.

Кочубей бил богат, но най-голямото му богатство била неговата красива дъщеря Мария. Пък тя да вземе да се влюби в 70-годишния хетман Мазепа, макар че я ухажвал младият украински левент Андрей. Кочубей надушил, че Мазепа се сдушил с шведите, те му обещали, че ще го направят владетел на Украйна, след като победят руснаците, и той отишъл да помага на шведите. Но руският цар Петър I с 45-хилядна армия сразил 29-те хиляди шведи. Това е битката при Полтава през 1709 г., възпята от Пушкин.

Полтава е град в Североизточна Украйна. През ХIV век Полтава станала част от Великото литовско княжество, а от ХVI век нататък нямам място да изреждам кой кога я завладявал. Полтава е побратимен град с българския Велико Търново, руския Краснодар, полския Люблин, френския Ница, германските Остфилдерн и Филдерщат. Не че побратимяванията са важни, споменавам ги, защото зад тях прозира история, в която няма да нагазвам, щото ще стигна до Симон Петлюра от Полтава.

Мазепа бил полски шляхтич, на младини бил паж на Ян Казимир. Съблазнил някаква шляхтичка или тя него, но шляхтичът узнал, изгонил го позорно. Завързал Мазепа на кон и шибнал коня. Но понеже полските конекрадци крадели конете на украинците, конят бил украински и отнесъл в Украйна полуживия Мазепа.

През 1708 г. Мазепа отхвърлил руския сюзеренитет с цел да оглави независима украинска държава не с помощта на поляците, а на шведския крал Карл XII. Но много от войниците му украинци казали, че са с Русия, когато Руската православна църква анатемосала Мазепа. След шведския разгром при Полтава през 1709 г. Мазепа заминал с отстъпващия шведски крал Карл XII. Иван Мазепа умрял през 1709 г. в Бендери.

Мазепа е образ, който вдъхновил европейския романтизъм от Ламанш през Полша до брега на Нева. Територията на европейската култура е обширна и далеч предхожда ЕС. Някои се изсилиха: "Единно културно и политическо пространство от Ванкувър до Владивосток".

Нито едното, нито другото се побра в главите на италианските римокатолици, който мислят, че православните сме пропуснали Ренесанса. Не се побра и в главите на протестантите, които мислят, че сме пропуснали Реформацията и затова нямаме трудовата етика на калвинисти, англикани и пр. В Германия продължават да мислят така за гърците.

След срива на атеистичния червен блок тези неразбиращи глави теглиха една линия от Балтика до Адриатика като граница на Европа: хърватите са европейци, сърбите не са. Хънтингтън написа за "Сблъсъка на цивилизациите", в САЩ руската еврейка Айн Ранд възпя егоизма като двигател на напредъка.

От Ламанш до Нева. Това не можеше да влезе в главите на чиновниците в спарената атмосфера на Брюксел. Нито в мозъците на мозъчните тръстове, продавачи на лобизъм, затворени във вашингтонското "околовръстно" the Washington Circle.

"Те са като червеи в буркан" - нарича Хемингуей живеещите между себеподобни. Писатели, живеещи между писатели, политици между други политици, сега Ен-джи-о-та, събиращи се с други Ен-джи-о-та; те всички са червеи в буркан и живеят в своя буркан. В техния си буркан икономистите си припяват: растеж, растеж. Но растежът не е безграничен; идете в Банско и вижте безумното застрояване, за което природата ще ни накаже и алчните предприемачи ще фалират, както и тези, които бетонираха Черноморието. Икономистите са маниакални за повече и повече растеж - The sky's the limit. Като мегаломаните архитекти, които искат най-високия небостъргач. Като български деца, направили най-голямата мартеница за рекорд в идиотската книга на "Гинес". Но щом са деца, аз им се радвам. И на моите читатели пожелавам:

Да сте бели и червени като Пижо и Пенда. Да сте здрави, прави и корави! Честита баба Марта, честита пролет!DI copyright156
38850
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
156
 Видими 
03 Март 2015 19:24
История на 1 кв.дм.!
03 Март 2015 19:24
ДИ малко се пообъркал с Пинк Флойд, песните и албумите им.
03 Март 2015 19:25
В The Dark Side of the Moon "Пинк Флойд" пееха "Стената"


Така е. По същото време у нас Емил Димитров пееше "Панаири, мои панаири"...
03 Март 2015 19:36
Страхотно!
Това е политкоректност - точно, ясно, без мазилата на политизкривяванията... Ако беше някое ******** - щеше да има злоба, слуз, съветски и американски мантри, повърхностно пързаляне...
Да отбележа - подмината е агресивността на руснаците, нападнали шведите при Полтава. Както и патриотизма на Мазепа, отрекъл се от клетвата към руския цар и тръгнал против волята на повечето казаци. Също и липсва повече критика към мислещите. Които просто си създават главоболия и проблеми. Всичко е ясно - по телевизора го казаха /викаше баба ми/, няма какво да му търсиш друг източник или да анализираш този. Няма нужда от сравнения, от развитие на информацията, от лично мнение... Кой си ти, та ще имаш лично мнение?
П.П. Матрьона Кочубей е била кръщелница на Мазепа. Още една причина за невъзможността на брака...Костомаров я определя като "много ограничено женско същество"...
П.П.П. При разпитите"с пристрастие", Кочубей признава къде е скрил съкровищата си и Мазепа ги открадва...
Толкова за благородния романтичен украински "герой"...
---------------------
Сайтът на Генек


03 Март 2015 19:39
Те дори през ХVI век на Иван Грозни не се подчинили, който се обявил за "цар на българи и руси". А той бил страшен, убил сина си.

Това се оказа първата медийна манипулация на далечна прабаба на Псаки, наета от тогавашното ЦРУ:
Гвоздь выставки – Иван Грозный со своим обошедшим все либеральные СМИ стендом «Первые информационные войны в европейской прессе. Создание устрашающего образа России». Стенд развенчивает мифы про убийство Грозным своего сына, про опричнину, из-за которой якобы вымерло пол-России и вообще про «беспрецедентную жестокость» царя. Все это придумали на Западе.

Това не къде да е, а на официално одобрена и посетена от Гасударя и открита от Святейшия офицер Гундяев изложба.
03 Март 2015 19:39
Бях писал че който се е бил срещу Русия сега е добре (Sverige). И самолетите и колите им са по-добри. Най- дебилските коментари след смъртта на Немцов бяха в този сайт. ФАКТ.

03 Март 2015 19:40
03 Март 2015 19:43
той живял и умрял през 1709 година в имението си в Молдова


Значи, Мазепа никога не е имал имение в Молдова, защото тогава Молдова е Турция. След Полтава Мазепа бяга с Карл в Турция, където умира след няколко месеца.
03 Март 2015 19:47
"Хънтингтън написа за "Сблъсъка на цивилизациите", в САЩ руската еврейка Айн Ранд възпя егоизма като двигател на напредъка."
***
а наш Желю, казват, взел че попреписал... и станал дисидент и президент. Някакъв си пък нашенски kenneth съжалява че България не се била сбила с Русия заявявайки че в този сайт били най-дебилските коментари след смъртта на Немцов. Аз му присъждам приза за коментар нумеро уно. Жалко за селото на слепците с такива еднооки царе.
***
Песничката на Пинк Флойд е от албума The Wall, което е без значение.
03 Март 2015 19:52
Но руският цар Петър I с 45-хилядна армия сразил 29-те хиляди шведи. Това е битката при Полтава през 1709 г., възпята от Пушкин.

Това огромно числено превъзходство не е било решаващо. Просто в това сражение шведите не са имали нито един топ, а руснаците повече от 200. Класиката в жанра е битката при Нарва, коги Карл разбива осем пъти по-големата армия на Петър. А и съдбата на Петър е същата като на тази на Иван Грозни с убития син. И от такова големо семейство е наследен от жена си. Явно е бил прокълнат от десетките хиляди мужици, чиито кокали гният в блатата на Петербург, дорде са го строили...
03 Март 2015 20:01
Да сте бели и червени като Пижо и Пенда. Да сте здрави, прави и корави!

Мерси Майсторе! За последните две гарантирам! Ето и за теб нещо хубаво:

Натисни тук
03 Март 2015 20:02
Това огромно числено превъзходство не е било решаващо. Просто в това сражение шведите не са имали нито един топ, а руснаците повече от 200. Класиката в жанра е битката при Нарва, коги Карл разбива осем пъти по-големата армия на Петър. А и съдбата на Петър е същата като на тази на Иван Грозни с убития син.

***
щурчо, горната класика в жанра следва да разглеждаш в светлината на българския фолк слоган: "пилците се броят наесен, ма ман". Ако ма разбираш кво ти казвам.
03 Март 2015 20:04
За Мазепа.
. В самом деле, попробуйте-ка определить, кем был Мазепа. «Покоевым шляхтичем» польского короля Яна-Казимира - раз. Ротмистром надворной хоругви правобережного гетмана Дорошенко, союзника Турции и врага Польши, - два. Генеральным есаулом при левобережном гетмане Самойловиче, враге Дорошенко и вассале Москвы - три. Гетманом Войска Запорожского Его Царского Величества - четыре. Союзником короля Швеции Карла XII, врага его царского величества - пять. Кто из этих людей подлинный? Все! Мазепа прожил долгую жизнь. А чтоб жить долго, тогда приходилось часто менять кожу...
Был ли Мазепа героем? Давайте не забывать, что всю жизнь он пытался приспособиться к меняющимся обстоятельствам - даже союз со шведами возник не по его инициативе. Он изворачивался, боялся, ловчил, старался выплыть. Послужной список гетмана свидетельствует, что он не был идеалистом. Тем более последовательным борцом за украинскую идею. Покоевый шляхтич Яна-Казимира. Ротмистр его врага Дорошенко. Генеральный есаул при Самойловиче. Доносчик на Самойловича. Любимый слуга Петра и враг Петра. Перед нами игрок, а не герой.

Олесь Бузина - 'Тайная история Украины - Руси"
«Карл со своими восемнадцатью тысячами шведов не потерял надежды и не отказался от плана достигнуть Москвы. В конце мая он пошел осадить Полтаву на Ворскле, на восточной оконечности Украины, в сорока двух верстах от Борисфена; это земля запорожцев - самого странного народа на свете. Это шайка русских, поляков и татар, исповедывающих нечто вроде христианства и занимающихся разбойничеством; они похожи на флибустьеров. Они выбирают себе начальника, часто свергают и даже убивают его; они не терпят возле себя женщин, но крадут детей верст на сто кругом и воспитывают их в своих обычаях. Летом они всегда в походе, а зимой спят в обширных сараях, в которых помещается четыреста-пятьсот человек. Они ничего не бояться, живут свободными, идут на смерть из-за самой мелкой выгоды с такой же неустрашимостью, с какою Карл XII бравировал ею для раздачи корон. Царь раздал им шестьдесят тысяч флоринов в надежде привлечь их на свою сторону; они взяли деньги, но благодаря влиянию Мазепы, объявили себя сторонниками Карла XII. Но они мало служили ему, так как они считают смешным сражаться иначе, как ради грабежа; достаточно того, что они не вредили. Самое большее две тысячи из них несли службу. Однажды утром королю представили десять их начальников; с трудом можно было от них добиться, чтобы они не напивались, ибо этим начинали они день. Их повели на укрепления; здесь они показали свое искусство стрельбы из длинных карабинов. Взойдя на укрепление, они убивали на расстоянии шестисот шагов намеченных ими неприятелей. К этим разбойникам Карл присоединил несколько тысяч валахов, проданных ему ханом Малой Татарии. Таким образом он осадил Полтаву с войском из запорожцев, казаков и валахов, которое присоединенное к восемнадцати тысячам шведов, составило армию приблизительно в тридцать тысяч человек, но армию изнуренную и терпящую нужду во всем».

Волтер - "История Карла ХII"
Извинете за дългите цитати, но не намерих линк към книгите...
---------------
Сайтът на Генек


03 Март 2015 20:05
Истината е, че Мазепа не бил екзекутиран; той живял и умрял през 1709 г. в имението си в Бендери (Тигина) в Молдова, която тогава била... да не задълбавам кое през вековете било украинско, кое руско, кое литовско, кое полско, кое шведско; много сложно ще стане.
Не е толкова сложно - Бендери е турска крепост - и Мазепа и Карл не са имали имение там - освен това дадено им временно за ползване от османския падишах. Мазепа също не е толкова сложен образ - хитрец и предател, заслепен от блясъка на чуждия агресор и въобразил си, че хората му ще пожертват благополучието си за неговата маниакална жажда за власт. Карл е доста разочарован от несъответствието между обещанията на Мазепа и реалните му възможности - понеже много малка част от казацито го последват. Естествено да се говори за украинци през 18ти век е толкова смешно колкото да се говори за македонци, но както и да е. Иначе наистина историята на Мазепа сякаш се повтаря по нов начин по време на ВСВ въплатена в трагичните фигури на Бандера и Шускевич - и двамата маниакални убийци, по същия начин подлъгани да извършат жестоки престъпления повлечени от чужд агресор, който не е давал пет пари за тях, а също като Карл и шведите ги е имал за инструмент да победи Русия. И така стигаме до наши дни, когато траги-комичните Порошенко, Яц, Клич и т.н. правят абсолютно същото - и преследват личните си цели за сметка на благополучието на своя народ. В крайна сметка украинците ще спелят от тях също толкова, колкото са спечелили от Мазипа и Бандера. А жертвите на безсмислени братоубийства ще се потънат в забвение, както се е случвало всеки път досега. Жалка история.
03 Март 2015 20:19
След като прочетох пасажа за Пинк Флойд, мога само да възкликна:

Shine on you crazy diamond!
03 Март 2015 20:19
А иначе на днешната дата требеше да се пише нещо за Освобождението на България и за Царя Освободител. Туй, че пред неговият паметник нема да има венец от турското посолство беше ясно. Ама липсата на такъв от страна на руското е дебелашки дипломатически гаф и простотия не само спрямо България, а и спрямо самата Русия...
03 Март 2015 20:21
Бендери е турска крепост


Освен това от Бендери е единият дядо на Валентин Катаев и Евгений Петров. Оттам и фамилията Бендер, с баща "турски поданик", а по-точно - евреин, намерил в смяната на поданството убежище от погромаджиите и черносотниците, чиито потомци виждаме да вилнеят в Украина днес.
03 Март 2015 20:22
Олигархията на московските крадци настъпи олигархията на киевските крадци, щото е по-силна. Но най-силна е олигархията на вашингтонските крадци, затова те подкокоросаха киевските крадци да се сбият с московските.


За една година бандеровците успяха демократично да източат Украйна до шушка /нашите го правят далеч по-бавно, за което им благодаря/.

Украйна вдига основната лихва до 30%
Остава изискването за задължителна продажба на 75% от валутните приходи на износителите, заяви централната банка


Националната банка на Украйна (НБУ) повишава от утре основната си лихва от 19,5 на 30 на сто, съобщи пред журналисти нейната ръководителка Валерия Гонтарева, цитирана от ТАСС и Франс прес.

Последния път лихвата на НБУ беше повишена на 6 февруари - от 14 до 19,5 на сто, във връзка с ускоряването на потребителските цени.

Националната банка продължи и изискването за задължителна продажба на 75 процента от валутните приходи на износителите, допълни Гонтарева. Тя уточни, че срокът за връщане на валутните приходи не бива да надвишава 90 дни.

През миналата седмица Централната банка на Украйна заяви, че ще въведе повече ограничения върху финансовите дейности, като наложи строг режим на контрол при внос над 50 000 долара.
03 Март 2015 20:27
Запоріжські козаки турецькому султану! Ти, султан, чорт турецкий, і проклятого чорта брат і товариш, самого Люцеперя секретарь. Якій ти в чорта лицарь, коли голою сракою їжака не вб'єш!?. Чорт висирає, а твоє військо пожирає.
Не будеш ти, сукін ти сину, синів христіянських під собой мати, твойого війска ми не боімось, землею і водою будем биться з тобою, распройоб твою мать.
Вавилоньский ты кухарь, Макидоньский колесник, Іерусалимський бравирник, Александрійський козолуп, Великого и Малого Египту свинар, Армянська свиня, подолянська злодиюка, Татарський сагайдак, каменецький кат, самого гаспида онук і у всего світу і підсвіту блазень, а нашого Бога дурень, свиняча морда, кобиляча срака, різницький собака, нехрещений лоб, мать твою в'йоб! Самого гаспида внук и нашого хуя крюк.
От так тобі запорожці висказали, плюгавче. Не будешь ти і свиней христіанских пасти. Тепер кончаємо, бо числа не знаємо і календаря не маємо, місяць у небі, рік у князя, а день такий у нас, який і у Вас, за це поцілуй в сраку нас!
Підписали: Кошовий атаман Іван Сірко зо всім кошем Запоріжськім

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE_%D0%BD%D0%B0_%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8_%D0%B4%D0%BE_%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F_%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D0%BD#.D0.9E.D1.80.D0.B8.D0.B3.D0.B8.D0.BD.D0.B0.D0.BB.D0.B5.D0.BD_.D0.B2.D0.B0.D1.80.D0.B8.D0.B0.D0.BD.D1.82
03 Март 2015 20:40
По време на Руската гражданска война основната част от донските казаци воюват срещу болшевиките, а украинските - за независима Украйна

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8
03 Март 2015 20:43
...какво ще ни дадеш историйо от пожълтелите си страници?
Честит празник!
03 Март 2015 20:49
valentin 03 Март 2015 19:24
История на 1 кв.дм.!

HIS(s)tory.
03 Март 2015 20:59
През 1708 г. Мазепа отхвърлил руския сюзеренитет с цел да оглави независима украинска държава не с помощта на поляците, а на шведския крал Карл XII. Но много от войниците му украинци казали, че са с Русия


от началото на 16 век казаците от Украйна са до голяма степен интегрирани в сложната система на Полско-литовската държава. Напрежението между казаци и поляци нараства през първата половина на 17 век, когато на казаците е отказано да получат статута на шляхтата, като в същото време се правят опити те да бъдат закрепостявани. Това довежда до голямото въстание на Богдан Хмелницки, след което казаците се опитват да запазят автономията си, като се сближат с Москва.


http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8
03 Март 2015 21:04
Покоевый шляхтич Яна-Казимира. Ротмистр его врага Дорошенко. Генеральный есаул при Самойловиче. Доносчик на Самойловича. Любимый слуга Петра и враг Петра. Перед нами игрок, а не герой.

И княз на Свещената Римска империя, сиреч придворен на хабсбургска Австрия. Но заради всичко това успява да цуне имения с общо 14 200 двора /домакинства/ и над 100 000 глави роби. Населението на цяла Украйна - Левобрежна, Деснобрежна и Запорожска Сеч - по това време е било около 1,5 млн. души.
Поучително е, че заради измяната му, Петър конфискува цялото му имане, а Руската Православна Църква го анатемосва, въпреки че е финансирал строителството на 26 храма
03 Март 2015 21:08
За черни бендеровци и оранжеви майдановдци сте чували


За черни бЕндеровци не сме. За бАндеровци - да.

Украинецът Андрей няма как да не е Андрий, както синът-предател на Тарас Булба и в романа...

Отгоре имаше и други забележки.

Без съмнение, темата за Руската империя, многолика култура и литература не е стихията на уважаемия ДИ.
03 Март 2015 21:13
"..в САЩ руската еврейка Айн Ранд възпя егоизма като двигател на напредъка."


Ха - възкликна Киркор - Странно! Точно сега препрочитам „Атлас изправи рамене“ и не останах ама хич с това набутвано ни мнение за Айн Ранд. Пък и какво като е руска еврейка - не ми дреме - и аз съм български арменец за сведение. Но ДИ ме амбицира да ровна проблема и ето:

Обективизмът на Айн Ранд твърди, че оптималната морална система е рационалният личен интерес.
Уикипедия

Тоест ДИ твърди заобиколно че егоизмът и рационалният личен интерес са едно и също нещо. Интересно! Къде ли отиде понятието "рационален"? По дяволите разбира се. Отличен пример за изваждане от контекста.
03 Март 2015 21:21
И ти ли Дорис ????

Ами че аз ,портиер на учреждение , виждам разни голи - голи кукички ,пуснати от г-н Иванов - защо ли? Кой знае ?
А вий не виждате? Под негови писания изобщо не пишете обикновено.
03 Март 2015 21:24
В The Dark Side of the Moon "Пинк Флойд" пееха "Стената".


03 Март 2015 21:24
Изкуството е велико средство за манипулация. Тук Джимо дава обилна илюстрация. Забележете как едни и същи факти според гледната точка на разказвача добиват различна убедителна интерпретация. Аз ще дам за пример Тарас Булба. Казаците героично тръгват на война защото "ляхите не дават на православните да пият горилка", а в същност на грабеж. Да не говоря за епичната песен за Стенка Разин, възпят за това че отвлекъл "царкинята", употребил я и накрая я удавил.
То това важи и за историята. "И Клио е муза!"
03 Март 2015 21:25
виждам разни голи - голи кукички ,пуснати от г-н Иванов - защо ли? Кой знае ?

Не са кукички...
Има една черта у пишеШТите, да не уточнявам кои пишещи, не точно на безхаберие или незнание, а напротив. Която черта е показателна за много неща.
03 Март 2015 21:27
виждам разни голи - голи кукички ,пуснати от г-н Иванов - защо ли? Кой знае ?


Познавам го доста добре и ви гарантирам, че няма никакви кукички.
03 Март 2015 21:34
Приятел!
03 Март 2015 21:36
Викате ' изкукал'??
03 Март 2015 21:45
Не, Ванче. Изкукал хич не е...
03 Март 2015 21:46
vance

Търсиш си белята, съвсем приятелски ти го казвам, спри се.
03 Март 2015 21:57
Добре де.
КУКА няма..Из КУКАвне също няма.
...
Дай Боже да направите едно турне , Ловкия и Дорис , по Югоизточна България.Да ни съберете на творческа - читателска вечер . Аз ще дойда с подаръци и въпроси.
03 Март 2015 22:02
Ха, щурчо, ама ти и за Петър Велики си се произнесъл компетентно! Да не си съветник на министър Танев? Не? Ами кандидатирай се! Имаш всички шансове.
03 Март 2015 22:03
Бъди жив и здрав и ти, Димитри.
03 Март 2015 22:09
В самом деле, попробуйте-ка определить, кем был Мазепа.


***
Как кой, бе генек? Първообраза на едни ортодоксални комунисти дето след това станаха пещерни антикомуняги. Нека пишем за някои мъртви нищо, щото добро е трудно, вкл. и за току-що загиналия, за който може би автора е използувал образа на Мазепа.
03 Март 2015 22:14
Познавачите тук на Петър Велики дали са чели романа на Ал. Н. Толстой? Изумително четиво! Недовършено, за жалост. А какъв руски език - бродерия с перли...
03 Март 2015 22:15
Мога да се произнеса и за Иван Грозни, който се обявил за "цар на българи и руси". Ти да видиш.
Първом цар на българите, па сетне на русите. И това страшният цар на Московското княжество. Ма като му разчоплиш родословието и стигаш до Търново и един друг Иван Асен Трети. Бе, случайности некакви...
03 Март 2015 22:24
Мазепа, Степан Разин, Емелян Пугачов ми звучат почти еднакво. Далеч е Русия и не я познаваме. Поне аз нямам претенции. А руско-полската смес е взривоопасна.
03 Март 2015 22:27
Познавачите тук на Петър Велики дали са чели романа на Ал. Н. Толстой?
История не се учи от романи - там се усеща. Биографията на Петър Велики от Робърт Маси е една от най-добрите (авторът печели Пулицър с нея) - при все, че авторът не е руснак.
03 Март 2015 22:29
История не се учи от романи - там се усеща.


Усетът е по-верен от често съмнителните документи. Но благодарско, Янтар, ще потърся биографията от Маси.
03 Март 2015 22:29
Garabed-ик, ай ся обясни понятието "рационален личен интерес" след това ни осветли за "ирационалния личен интерес" пък после давай примери за текст аут ъф контекст. Поради что си кривиш душата да признаеш, че арменските мъдреци са поне една глава над уйкипидията. Ей, ти "интереса клати феса", ей ти "интереса-двигател на прогреса"? Та накрая да не се окаже, че руската еврейка е плагиатсвувала от други. Обективизъм ти е нужен, здрав рационален...
03 Март 2015 22:30
Джимо...май още един път четене за подводния камък...Честит празник
03 Март 2015 22:33
Биографията на Петър Велики от Робърт Маси е една от най-добрите (авторът печели Пулицър с нея) - при все, че авторът не е руснак.


Верно кофти ... Че Пушкин не е американец. Можеха пък на него да дадат Пулицъра. Ей за т`ва на Натисни тук
03 Март 2015 22:45
В България на публичните жени и мъже им е достатъчно да казват три неща: ние сме демократи, ние направихме нашия цивилизационен избор за евроатлантическите ценности и НАТО. Когато беше комунизъм, бяхме конформисти с Москва, сега конформисти с Вашингтон. Винаги праволинейни конформисти.

03 Март 2015 22:59
личността на Мазепа е оценена от Петър Велики
по същество - специално за него създава държавно
отличие - уникален орден

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD_%D0%98%D1%83%D0%B4%D1%8B
03 Март 2015 23:06
Другой важнейший изменник, еще скрывающийся под личиною усердия, Мазепа, извещал обо всем Карла и призывал его в Украйну. Он сносился между тем с крымскими татарами и требовал уже помощи у султана через верховного визиря Чорлылы-Али-пашу. Визирь понуждал Каплан-гирея двинуться на соединение с Мазепой, коль скоро Карл вступит в Украйну, обещаясь, что и турецкие войска уже готовы вспомоществовать шведам.


Според Пушкин Петър І научава за предателството на Мазепа на 29 октомври 1708, а горните събития са още от май същата година.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД