:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,409,532
Активни 83
Страници 399
За един ден 1,302,066
Просперитет

Агент, доцент, министър... Или тайната на успеха на един библиотекарски вуз

Само в УниБИТ се раздават научни титли за разработки, които са секретни. За академичните среди това е нонсенс, но образователното министерство категорично отказва да заеме позиция по въпроса
СНИМКА:АРХИВ "СЕГА"
Ухажване на властта - през май 2005 г. тогавашният премиер Симеон Сакскобургготски и македонският му колега Владо Бучковски стават "Доктор хонорис кауза" в библиотекарския институт.
Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), около която от създаването й ври и кипи, се оказа нещо като научен център - почти всичките й началници защитиха дисертации там. Тайната служба, в която по неофициална информация работят около 3000 души, ще се окаже и "златна кокошка" за няколко български университета, сред които като перла в короната изпъква Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ).

ДАНС има сключени споразумения с различни университети, между които и УниБИТ, казаха от агенцията за "Сега". Ректорът на библиотекарския - проф. Стоян Денчев, също обясни пред вестника ни, че през 2010 г. спецагенцията е сключила споразумения за "сътрудничество в областта на научните изследвания" с 9 български университета, сред които УниБИТ, СУ, Великотърновският и Русенският университет, а вероятно и УНСС.Каква наука се прави в тайната служба - не е ясноПроф. Денчев е категоричен, че няма договор за обучение на специалисти от ДАНС. От пресцентъра на агенцията обясниха, че "необходимостта от подписване на споразуменията е продиктувана от широкия спектър от дейности и необходимостта от висококвалифицирани кадри в различни области (юристи, инженери, икономисти, филолози, психолози и др.), каквито не може да осигури едно-единствено висше учебно заведение". От тайната служба казаха още, че политиката й е насочена към "повишаване на квалификация и поддържане на високо ниво на осведоменост за научните постижения в областите, засягащи пряко функционалните задължения на ДАНС". За целта бил създаден учебен център за първоначална подготовка и повишаване на квалификацията на служителите, в който, съгласно подписаните споразумения, университетски преподаватели изнасяли лекции. Така, изглежда, и двете страни са доволни - лекторите, защото вероятно получават добри доходи от държавната агенция, а нейните шефове - защото един след друг се сдобиват с научни титли.

От ДАНС се кълнат, че висшите учебни заведения, с които има подписани споразумения, не са обвързани с подготовка на агенти. Напротив, служителите свободно избирали в кой вуз да се квалифицират или да придобият научни степени и не ползвали преференциални условия. Дали обаче и ръководителите им не получават преференции?

Статистиката показва, че куп хора нависши държавни длъжностни избират научна кариера в библиотекарскияуниверситет, в който библиотечното дело отдавна е изместено от по-печеливши специалности: "Национална сигурност и културно-историческо наследство", "Информационна сигурност", "Национална сигурност: духовност и лидерство" - дисциплини, подходящи повече за полицейската академия. И въпреки че ректорът обяснява, че всеки е свободен да избира как и къде да прави научна кариера, струпването бие на очи. Самият Денчев е рецензент или научен ръководител на десетки докторски дисертации, при това все от автори, които заемат различни висши ръководни позиции в централната или местната власт.

"Не виждам нищо лошо, че действащи хора от властта стават доктори при нас. Как разбрахте, че сме близко до властта?", отговаря той на въпрос на "Сега" с даване на научни титли ли успява да се държи близо до властта. Малко по-друг отговор дава пред в. "Монитор" няколко дни по-рано. "В кръга на шегата, от гледна точна на преподавателския съвет, макар и малък университет, ние успяхме да пласираме доста наши преподаватели за министри, за вицепремиери, за шефове на агенции. Науката е много сладка работа. Веднъж придобиеш ли академично звание, то ти е доживот", казва там Денчев.

И така - от 2010 г. доктор в УниБИТ, а по-късно доцент, е тогавашният председател на ДАНС Цветлин Йовчев. Той защитава дисертация на тема "Информационни аспекти на организационната култура на ДАНС като фактор на промените". През ноември 2012 г. доктор става следващият шеф Константин Казаков с "Организационната култура на ДАНС в периода на трансформация". Последният й председател - Владимир Писанчев, стана доктор през декември с темата "Управление и развитие на политиката за защита на класифицираната информация". През 2012 г. и бившата председателка на Държавната комисия за сигурността на информацията Цвета Маркова защитава дисертацията "Критични фактори за оптимизиране на организационната култура в ДКСИ". През 2012 г. сегашният зам.-министър в МО Орхан Исмаилов също става доцент, докато е член на комисията по досиетата. Неговата дисертация е "Защита на класифицираната информация в условия на кризи". Вицепрезидентът Маргарита Попова също е избрала да защити докторат под ръководството на Стоян Денчев, съобщи webcafe.bg.

Освен че намира време да пише научен труд, докато ръководи ДАНС в критичен момент - гигантска бежанска вълна през българската граница и масово преминаване на радикално настроени елементи, отиващи да се бият на страната на "Ислямска държава", Писанчев използва в дисертацията си класифицирана информация. Затова се налага защитата да стане в ДАНС и на нея да присъстват само хора с допуск до тайни. Така не успява да присъства нито един опонент, какъвто е смисълът на научните защити, иняма обективен източник за научния принос на новия докторОт ДАНС обясняват, че закритата защита на дисертации, съдържащи тайни, е разрешена от закона. Въпросът е кой как чете нормата, забраняваща "използването на материали, съдържащи класифицирана информация, за явни публикации, дипломни работи, дисертации, доклади, изказвания и др.". Според хора от научните среди прилагателното "явни" се отнася само към "публикации". Според ДАНС - и към останалите съществителни.

От Министерството на образованието и науката нямат мнение по въпроса и гледат да стоят настрана от горещата тема, въпреки че хабилитирани лица вече изразиха недоумение. Политологът Даниел Смилов например беше цитиран от akademika.bg с думите: "Засекретена дисертация с незасекретен, официален доктор не може да има - това е абсурд. Ако ще си раздават конспиративни звания, нека не го правят публично: да си се знаят, че са доктори в собствения си библиотекарски кръг. Хем така могат направо да си дадат "голям доктор под прикритие". Не може шеф на ДАНС да пише дисертация за ДАНС - това също е абсурд. Това е конспиративна ядка, не е академична институция".

Възмущението е заради факта, че дисертациите на докторите от ДАНС се оказват секретни и се съхраняват в агенцията, с изключение на тази на доц. Йовчев. С тях имат право да се запознават само хора с достъп до класифицирана информация при спазване на принципа "необходимост да се знае". Тоест не всички от тях, а по преценка на ДАНС. Секретността е много удобна и заради биещата на очи еднаквост в заглавията на доста от дисертациите.Отношенията между ДАНС и университетите започнаха през 2010 г.по инициатива на тогавашния шеф на службата Йовчев. По същото време текат промени в катедра "Национална сигурност" към Академията на МВР и реално оттам кадри не постъпват към ДАНС. Йовчев провежда няколко срещи с ръководствата на университети, за да се обсъдят възможностите за набиране на агенти на службата сред студентите. В този момент ДАНС основно търси компютърни специалисти. Докато текат совалките, ГЕРБ дава разрешение библиотекарският колеж да стане университет. Оттам нататък симбиозата носи плодове и за двете страни. Йовчев, започнал навремето работа в руския отдел на контраразузнаването и съавтор на доклада за корупция, който Иван Костов използва, за да махне 10 министри, започва научна кариера. УниБИТ става най-бързо развиващото се висше училище.

Пред "24 часа" Стоян Денчев си спомня: "Запознах се с д-р Йовчев, когато беше никой. Тъкмо го бяха освободили от ДАНС. Дотогава е бил докторант в Академията на МВР. Препоръча ми го проф. Цветан Семерджиев (син на бившия министър на вътрешните работи Атанас Семерджиев) като надежден кадър, който може да се развива в сферата на сигурността на информацията. Така го взех. Той защити дисертация по старата система. След това за моя радостд-р Йовчев стана шеф на ДАНС, което означава, че съм бил далновиденКогато каза, че иска да напусне президентството заради лични проекти, един от тях бе разработка на голяма докторска дисертация в областта на службите за сигурност и сигурността на информацията. Предложихме му да стане научен секретар на Института за научни изследвания и обучение на докторанти, където се обучават 150 души. Той прие и независимо че беше в президентството, четеше лекции при нас и се занимаваше с организационни въпроси по управление на науката."

Денчев явно греши - когато защитава докторска дисертация, Йовчев изобщо не е никой, а е шеф на ДАНС. Според данните на Централната научно-техническа библиотека, когато през 2010 г. става доктор в библиотекарския, лично Денчев му е научен ръководител. По-късно като доцент Йовчев чете лекции на магистри по две дисциплини в програмата "Стратегическо ръководство, духовност и лидерство". Освен него Казаков и Писанчев преподават в катедра "Национална сигурност" заедно с бившия социален министър от тройната коалиция Емилия Масларова. В катедра "Книга и общество" лекции чете бившият спортен министър Марияна Георгиева.

По повод дисертациите на кадрите на ДАНС последният шеф на Шесто управление в Държавна сигурност и шеф на Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда в УниБИТ проф. Димитър Иванов казва пред bTV: "Йовчев, Казаков и Писанчев са оперативни работници от едно поколение, първата вълна след мен. Тоест цялата им кариера е минала през демократично време. Когато единият тръгне в една посока, е нормално и другите да тръгнат след него". Пред "Сега" той реагира раздразнено, когато получава конкретни въпроси за ДАНС. За него това са "медийни инсинуации и опити за злепоставяне на университета".---------------------------------

Рецептата на УниБИТ: Прием в скъпи специалности и близък контакт с власттаУниБИТ е проспериращо учебно заведение. От страницата му се вижда, че печели проект след проект както от Фонда за научни изследвания, така и от европейските фондове. Расте и държавната му субсидия заради скъпите специалности, свързани с националната сигурност - за 2015 г. парите са 3.5 млн. лв. Университетът е на плюс, казва гордо ректорът, но реагира раздразнено на въпрос защо няма публикуван финансов отчет на сайта на УниБИТ. Обяснението е: "Не сме длъжни", и препраща към МОН, където също няма публична информация. За сравнение университети като СУ, Пловдивският, Медицинска академия имат актуални финансови данни на страниците си.

Във визитната картичка на катедрата по "Национална сигурност", където е най-скъпата държавна субсидия за студент годишно, се казва, "подготвя широкопрофилни специалисти, които да имат компетентност по разнообразните аспекти на националната сигурност и да са подготвени за работа в условия на евроатлантическа интеграция, за гарантиране на националната сигурност и реализация на националната политика". Гаранция за качествения учебен процес е "висококвалифицираният академичен състав и експерти от практиката - ДАНС, НРС, МО, МВР, МВнР, медии и др.".

Другият "магнит" е Институтът по лидерство. На ритуалното му откриване миналия май се струпват много представители на политическия елит, Йовчев и Писанчев също са там - хем като вътрешен министър и шеф на ДАНС, хем като преподаватели. Йовчев дори реже лентата. Новият институт се заявява като продължител на неправителствения Институт по теория и практика на лидерството "Стефан Стамболов", който връчва наградата "Стефан Стамболов", присъждана за лидерски принос. Сред последните й носители са банкерът Цветан Василев и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който стана професор също в УниБИТ.

На научните конференции, които редовно се организират, също се тълпят политически представители. Маргарита Попова, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров са постоянни гости. През 2011 г. Ахмед Доган е зачел форума и е държал спонтанна реч, неразбрана от някои от присъстващите, свидетелстват протоколите от тях. Тогава Денчев в присъствието на тогавашния министър на образованието Сергей Игнатов си пожелава институт за духовност и лидерство. "Гледам скептично на въпроса да има университет за лидери, защото за мен лидерът е 70% даденост и 30% много труд", заявява Доган. Въпреки това миналия май люпилнята за лидери става факт. През януари т.г. даже връчва годишна награда за лидерство на вицепремиера Ивайло Калфин и Видинския митрополит Дометиан. Те вероятно са много поласкани. Дали са бъдещи доценти?
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
С идването на ГЕРБ на власт ДАНС установява топла връзка с университетите. Шефът й Цветлин Йовчев (крайният вдясно) става бързо доктор в израсналия до университет библиотекарски институт.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Председателят на ДАНС в оставка Владимир Писанчев смогна да напише научна дисертация, докато ръководената от него служба беше заета денонощно с бежанци, радикални ислямисти, фалит на КТБ, разработка "Червей".
35
16389
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
09 Март 2015 19:39
***
09 Март 2015 20:13
Агент, доцент, министър...


Тъпунгер до тъпунгера и всички милиционери09 Март 2015 20:27
"Освен него Казаков и Писанчев преподават в катедра "Национална сигурност" заедно с бившия социален министър от тройната коалиция Емилия Масларова
ХМ....Аз до сега знаех,че кака Ема Масларова е спец по социалните въпроси, ама се оказа,че и по Националната сигурност е мамата си трака
09 Март 2015 20:29
Родни...(библиотекар)- милиционер, библиотекар-милиционер. И накрая диалектически става доц. д-р милиционер-библиотекар. А иначе, щом синът на Семерджиев препоръчва Йовчев, всеки може сам да се досети в чия служба и интерес работи Йовчев. Податък: не е българска.
09 Март 2015 20:40
в чия служба и интерес работи Йовчев. Податък: не е българска


От памтивека е известно, че всичките другаре работят за Масква. Нема новина, другаре!


09 Март 2015 20:52
Едно време имаше хубави момичета в ДБИ. А сега, като стана УБИТ - само..
09 Март 2015 21:12
Тъпунгери и обикновени милиционери, които стават доценти под прикритие. Аман.

09 Март 2015 21:18
Статистиката показва, че куп хора на висши държавни длъжностни избират научна кариера в библиотекарския университет,


Евтино и рехаво! "Купът висши" са шестима души за период от 5 години. Не се съмняваме, че ако имаше и седми, името му щеше да се мъдри там. В журналистиката е проява на много лош вкус да припяваш последен, след като други "капацитети" са хлъзнали поредната обществена манипулация. Ако първи хвърлиш "бомбата" - иди-доди. Ама да суфлираш на Методи Андреев... Разследвайте СУ-то. Именно там "куп хора на висши държавни длъжности имат научна кариера", което не може да е случайно
09 Март 2015 21:41
Само в УниБИТ се раздават научни титли за разработки, които са секретни.

сериозно ли ? А в милиционерската академия в Симеоново всичко е явно ?

Не ми се вярва.
09 Март 2015 21:41
.
09 Март 2015 21:43
"Купът висши" са шестима души за период от 5 години


Дрън-дрън. Тва, което ти се струва на тебе няма нищо общо с действителността. Например: там още е Тупан Денчев (ректор), който е участвал във властта (Гл. секретар на МС при незнам кое си правителство); Митьо Гестапото (шеф на ДС или по-точно на политотдела, политик от БСП); Яни Милчаков (бивш депутат), Валерия Фол (бивше куманезко величие), Христо Матанов (шеф дирекция в МС), Ваня Добрева (депутат и зам.-мин., бивша, от куманезите), Веселин Целков (член на Комисия) и много други. Там има има и много дечица на куманези: напр. некъв си ген. Семерджиев и Тодор Мъдев.

Така че не е много лош вкус, онва де, с журналистиката.


09 Март 2015 21:59
Агент, доцент, министър...и масон 33-та степен...
09 Март 2015 22:06
и масон 33-та степен...


Нема таквиз у назе. Само до 32°


09 Март 2015 22:10
Ех, а какви библиотекари имаше на времето - Хорхе от Бургос.
09 Март 2015 22:40
"Купът висши" са шестима души за период от 5 години

Спомних си виц:
Патрулка на първо районно задържа в подлеза пред хотел Плиска престъпна група продаваща фалшиви дипломи.
Както сподели пред нашия кореспондент доц. д-р на ик. науки сержант Петров, за съжаление, групата успя да избяга.


09 Март 2015 23:08
Пуста българска комплексарщина.
09 Март 2015 23:57
Пуста българска комплексарщина.

Бе не е само българска. В Германия двама министри издухаха супата заради "академични" постижения.
Единият министър на вътрешните работи (sic!)
10 Март 2015 00:00
Сега какво, и ексглавсек Лазаров ли ще се влее в академикобиблиотечните среди?
10 Март 2015 00:07
Жалки хорица...
10 Март 2015 01:16
"Стратегическо ръководство, духовност и лидерство"


Рога, копита и евроазиатски трансатлантически ценности.
10 Март 2015 01:28
Квото Oracle каза.

Смях по на otvrat опитите за свеждане до абсурд (който си спомня лафа на латински, моля да го приведе, ad нещоси) - туй са министри и шефове на силови ведомства, не е Ганка от Ганкино усое.
10 Март 2015 02:28
Някой пак съзря Масква в типично българската снобска посредственост. За информация на виждащите такива работи, повечето такива титуловани виШисти, които срещам са отявлени евроатлантици, понякога "гооолеми" финансисти, понякога мениджъри, виж с полЮцаи не съм се засрещал, но предполагам, че нещата са подобни... Впрочем, голямото българско евроувлечение се корени все в същия селски снобизъм, който караше хората да обзавеждат холове, в които децата не могат да влизат, защото са само за гости - просто в соца бяха смешни по един безопасен начин, а сега определят пътя ни и омайват виждащи Масква във всичко, което хвърля сянка върху европейската им мечта. Не знам как не ви прилича това на Украйна - същата брутална противоречивост и неадекватност - най-заклетите атлантици са все хора с професии, можещи да ги изхранват само чрез спечелване на сляпата вяра на други.
10 Март 2015 07:37
22 поста и нито един за явлението, което допусна да се окичват всякакви сноби, мутри и "елити" с академични длъжности и степени - ЗРАСРБ на Сергей Игнатов, приет при предишното Бокоявление. Та чак и умствено изостаналият Цецко за малко да придобие научната и образователна степен "доктор".
П.П. Яни Милчаков може да е бил посланик, но си е правил академичната кариера много преди появата на УБИТ, и то в държавен университет. Не бива да се мешат в един миш-маш университетски преподаватели, емилиимасларови и откровени ченгета и доносници.
На моменти се чудя - и от впечатленията си в средното, и от личния си опит във висшите училища, за какво хрантутим сума чиновници в МОН, както и сума депутати в НС, като гледаме "резултатите" от активностите и "компетентностите" им в образователната система от горе до долу и обратно.
10 Март 2015 09:24
Агент Сава Доцент Денчев министьр който си хареса (Сава) ........ Или тайната на затриването на една дьржава
10 Март 2015 12:26
От тайната служба казаха още, че политиката й е насочена към "повишаване на квалификация и поддържане на високо ниво на осведоменост за научните постижения в областите, засягащи пряко функционалните задължения на ДАНС".
Какво повишаване на квалификацията, какви 5 лева. Там степени и звания не се защитават, а подаряват. Справка анголския професор и много други примери.
Самият Денчев е рецензент или научен ръководител на десетки докторски дисертации, при това все от автори, които заемат различни висши ръководни позиции в централната или местната власт.
Стоян Денчев е математик. Какъв рецензент може да бъде по национална сигурност, то има ли въобще такава наука.
От ДАНС обясняват, че закритата защита на дисертации, съдържащи тайни, е разрешена от закона. Въпросът е кой как чете нормата, забраняваща "използването на материали, съдържащи класифицирана информация, за явни публикации, дипломни работи, дисертации, доклади, изказвания и др.". Според хора от научните среди прилагателното "явни" се отнася само към "публикации". Според ДАНС - и към останалите съществителни.
Значи всичко се защитава без публикации. А на нормалните дисертации се искат множество публикации в списания с импакт фактор и чужбина.
Отношенията между ДАНС и университетите започнаха през 2010 г.
по инициатива на тогавашния шеф на службата Йовчев.
Същото беше и с ДС преди 1989г. Имаше в университетите и БАН секретни проекти, ама никой от ДС не получаваше степени и звания за тях. Повечето бяха в технологични области, ама се наблюдаваха от ДС, като много переспективни, други за отбраната. След това изпълнителите ги обявиха за дондосници, щото подписите им стоят под доклади към ДС. Един такъв проект беше внедряването на системата Днедрал, за откриване на БОВ. Тази система се ръководеше от скоро починалият проф. Карл Джераси в Стандфорд. Ама тъкмо да я вземем, групата му се разтури. Аз въпреки, че работех в тази област не бях долусканн, като наблагонадежден.
На научните конференции, които редовно се организират, също се тълпят политически представители. Маргарита Попова, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров са постоянни гости. През 2011 г. Ахмед Доган е зачел форума и е държал спонтанна реч, неразбрана от някои от присъстващите, свидетелстват протоколите от тях. Тогава Денчев в присъствието на тогавашния министър на образованието Сергей Игнатов си пожелава институт за духовност и лидерство. "Гледам скептично на въпроса да има университет за лидери, защото за мен лидерът е 70% даденост и 30% много труд", заявява Доган. Въпреки това миналия май люпилнята за лидери става факт. През януари т.г. даже връчва годишна награда за лидерство на вицепремиера Ивайло Калфин и Видинския митрополит Дометиан. Те вероятно са много поласкани. Дали са бъдещи доценти?
рецептата е една по-яка сопа и връщане на библиотекарския на ниво полувисше образование.
10 Март 2015 12:38
И какво? Този институт ,пардон, университет едва се е спасил през 92 от да стане колеж с технически среднистски дипломи. Не само се спаси, но и се превърна в успешен модел на българския университет. С други думи всички те са като този. Е, може и да не са с този си "ресурс" във властта, но всички са под "крыша" на властта и определени групи интереси и позиции във властта. И всички са със същата ефективност като образователни институции-нулева! Може би СУ се различава -дава знания, но не дава образование. Хвърчат едни гениални читатели и писатели и нищо повече. Защо?, Защото обществото не изпитва остра необходимост от действително образованите хора. Особено т.н. бизнес!
10 Март 2015 12:50
Е, няма само чалгаджийките да са с по 2-3 виШи. Тези във властта пък колекционират докторски титли.
Мамин още ли не е станал доктор?

10 Март 2015 16:00
Само за информация - засекретените теми и защити не са измислица на новото ни време. Те съществуваха и преди 1989 година и една голяма част от днешните по-стари професори и академици защитиха званията си точно по този начин. Това се отнася както за някои от институтите на БАН, така и за тези от системата на СА. С други думи - нищо ново под слънцето, или нищо старо не е забравено и нищо ново не е измислено...
10 Март 2015 16:33
Само за информация - засекретените теми и защити не са измислица на новото ни време. Те съществуваха и преди 1989 година и една голяма част от днешните по-стари професори и академици защитиха званията си точно по този начин.
Момше талибанче. Говориш пълни глупости. Аз в науката съм от 1972г., повечето сегашни и предишни продфесори станаха по мое време. Нито един не е станал така. След 1944г. е нямало кадри за новооткрититеинститути на Политехниката и за БАН. Тогва обикновенни инженери са ставали професори в Политехниката, почти без никаква научна продукция. Само в СУ е имало учени с научна продукция - повечето станаха академици. Някъде до средата на 70-те години не се искаше докторска степен (кандидат на науките тогава) за да станеш доцент и професор. Сега от асистените се иска до 4 годин да защотят докторска степен. След това започна да се изисква за доцент кандидат на науките (доктор сега) и за професор доктор (сега доктор на науките).
10 Март 2015 17:56
служителите свободно избирали в кой вуз да се квалифицират
Не разбрах, защо ги вземат неквалифицирани в ДАНС? Да не е заради простотията на началниците, тези доктори на библиотечното знание и безхаберие за национална сигурност!?
Той защити дисертация по старата система. След това за моя радост д-р Йовчев стана шеф на ДАНС, което означава, че съм бил далновиден
Коя стара система? Открита е процедура за доктурантура (аспирантура), публикувана е в Държавен вестник, явили са се поне двама кандидати, назначена е комисия, в която двама от членове са извън обучаващото звено (катедра) и накрая г-в Цветлин Йовчев е зачислен за докторант със стипендия ... и срок три години, през които не може да упражнява трудова дейност? Щото това е "старата система". Задочните аспирантури е относително нова система - изобретение на рабфаковците. Тъй де, един път взели диплом по милост, що да не го направят хронично.
Апропо, сега като Йовчев вече не е шеф на ДАНС, какво следва да се мисли за "далновидността" на ректора на Досието, опс библиознанието? Сигур трябва да й се припишат квантови характеристики на тая далновидност. Досущ като монетата в играта "Тука има -тука нема".

11 Март 2015 01:26
Гном-Ген.Атанасов пусна гнусната тема. Не се хващайте на гнусно-гномски кукички.
15 Март 2015 12:20
А иначе, щом синът на Семерджиев препоръчва Йовчев, всеки може сам да се досети в чия служба и интерес работи Йовчев. Податък: не е българска.

От памтивека е известно, че всичките другаре работят за Масква. Нема новина, другаре!

Тук връзката е по майчина линия на препоръчващия.
Когато човек е неинформиран, най-добре е да си мълчи и да слуша, белким понаучи нещо.
15 Март 2015 12:26
Тия имат общо с науката, колкото пристанищен бардак с вечната любов. Катил до катила ...
18 Май 2016 22:43
Университет за обучение на масоните участващи в ликвидацията на България !
18 Май 2016 23:56
.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД