:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 314
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Мостове в празното

Бойко Ламбовски
От онзи ден натрапчиво ми се мяркат два образа, влезли в нашите новини с еднаква внезапност и настойчивост. В световните, разбира се, не е така - там само единият влезе. Но в нашите съзнания, претръпнали от какво ли не, тези два лика се появиха някак почти накуп, и си струва да ги поразгледаме. Става дума за арестуваните за нашумелите през последната седмица убийства - на известния руски политик и опозиционер Борис Немцов и на нашата студентка, брутално съсечена в Търново - Вероника Здравкова.

Между тях уж няма общо,



освен че са убийства



Аз обаче, като гледам ликовете на арестантите, мисля, че има.

Първо, оставям настрана въпроса доколко и дали това са истинските виновници за въпросните злодейства. Може и да са, направили били самопризнания, така че да го приемем. Най-малкото могат да са. Следствено и юридически тези неща се нищят и ще се разнищват, ще внимаваме. И докато нашето тук брутално и безсмислено действо все пак може да се окаже уточнено сравнително бързо, то другото - освен всичко е аргумент в грандиозен политически конфликт, ще обраства тепърва с инсинуативни трактовки. За него - второто, това на Немцов, съм сигурен, че дори въпросният чеченец Дадаев да носи пищова на убийството в джеба си и да си е направил селфи с Дурицкая и Немцов преди стрелбата, огромни части от света ще останат на своето си мнение. Едната част ще смята, че украинските майдановци и американските тайни служби са задвижили убийството, за да ударят властта в Москва. Другата част ще твърди убедено, че зад атентата стои Путин и никой друг. И е виновен при всички положения, може и лично да е притичал от Кремъл до бившия си колега по Елциново правителство, да го е гръмнал и да се е върнал да погледа телевизия или да разпореди някоя анексийка...

Физиката на тези деяния е само кашлица на метафизиката, грозен, гротесков отблясък от абсурдите ни.

Тези двамата от снимките - чеченецът Заур Дадаев, и нашият рецидивист - циганинът Илиян Здравков, са - вижте ги, убедителна по своему физика. Нашият Илиян - 40 години асоциалност, 15 години затвор, присъда след присъда, малко краварник, нищета духом и телом, злоба и гняв към неразбираемия, лъскав, неласкав свят... Всъщност до злощастния мост в Търново



са се срещнали два свята -



светът на съвременния, сравнително образован, поддържащ себе си млад и красив човек, бутащ трудно, но оптимистично своя жизнен път, и светът на неприетия, невиделия друго освен решетки единак, на неумния, несхваналия, невписания скотоподобен индивид. Тези два свята са физически близо, пътищата им дори се пресичат понякога, но всъщност са далеко и толкова различни, че ме обзема някакво неверие във възможното им съвместно съществуване. Дори упреците днес - как правозащитните ни органи допускат осъждан вече за убийство рецидивист да щъка свободно, ми се струват справедливи, но и като една такава редовна, ала повтръснала риторика от типа "след дъжд качулка". Добре, ще сложим лампи край моста, ще тикнем жалкия престъпник зад решетките на обществена издръжка за дълго. Хубаво. Но разминаванията, разломът в социален, образователен и морален план не свършват, остават дълбоки, дори още по-зинали стават. В друго гето, в друг краварник, или дори в друг палат точно в този момент расте друг нещастник. И също се чувства поданик на свят, който се пресича с нашия само понякога. И също носи своя тесла - да се цани на строеж - или с други планове.

Не зная онзи другият герой - Дадаев, какво е сторил наистина, доколко е убиец и доколко продукт на служби и службици. Бил служил самият той, бил религиозно отдаден, бил добре с оръжията. Оказал се на острието на деня и на ръба на световното противостояние - по собствено желание или с чуждо побутване. Вижте само какви светове стоят край него, какви сили могат да го подтикват, ако са решили. От едната страна, могъща империя, която иска да играе



своя главна роля в света,



и се чуди защо й казват: "ама кастингът свърши, режисьорът отиде да отмаря с голф, айде, че ще гладим костюмите..." Империя, въоръжена до зъби и склонна към единоначалие, която някак се харесва тъкмо така. От другата страна стои властови център с огромен военен и финансов ресурс, който няма нищо против никого, стига да се спазват неговите правила и да му се признава супервайзорството и корективната свирка при разпределението и движението на ресурса. От трета страна са едни все по-многобройни, които силно викат, тихо зреят и често препасват бомби, защото им харесва да имат пълна власт над жените и да не объркват живота си с много книги, след като има Една достатъчна, и ходжа, който да я обяснява...

А на моста излязъл Дадаев и гръмнал важен човек от света, който смята за вражи. Всъщност и тук мост, и в Търново мост.

Обаче връзките все се късат и късат; като тръгнеш от едната страна, няма как да стигнеш до другата - празно.
11
5873
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
09 Март 2015 19:53
Не е много редно да се сравняват политическо и криминално убийство. При политическото имаме групови интереси и аз не разбирам защо не се разглежда и трети вариант - Немцов да е убит от руснаци, противници на Путин. Не дисиденти, а по-скоро - кандидат пучисти. Ако аз готвех преврат, бих почнал точно така. Но тук по дефиниция имаме "ляв тероризъм" - убит е човек, който символизира нещо. Ако просто беше взривена бомба на Червения площад, тероризмът щеше да е "десен" (имам статия по въпроса).
Убийството на студентката е чисто криминално. Дали го е извършил циганинът или друг - за съжаление едва ли ще разберем някога. По-скоро ще се повтори казусът "сестри Белнейски".
Ако убийството на Немцов е инструмент за постигане на нещо и в този смисъл е нещо като военен акт, то това на студентката е просто пренебрежение към човешкия живот. Ето защо за мен "нашето" убийство е много по-жестоко и неприемливо.
09 Март 2015 20:21
Интереса клати феса. Рамзан Кадиров се фалеше, че на 16 години е убил първия руснак в живота си. Също така проповядваше, че руснаците са много повече от чеченците, затова всеки чеченец трябва да убие поне 150 руснаци. Ма сеги се къпе в кремълско злато, има си частен зоопарк и е първа дружка с другаря Путин. Братя по оръжие, така да се каже...
09 Март 2015 20:47
Слабо, като недовършена закуска...
***
Май между жертвите няма нищо общо, между извършителите има малко повече. Убитото момиче заслужава съчувствието на всеки нормален човек защото е загинало жестоко за някакви си 25 лева (официална версия). Убийството на "дисидента" едва ли може да предизвика съчувствие у средния непредубеден жител на тази планета. Предполагам се касае за повече от 25 лева, както и за накърнени интереси, а може би и за накърнени чувства не едни дето за една карикатура дето може и да струва по-малко от 25 лева са готови да изтребят всичко що мърда. В тази връзка четох нещо подобно наскоро: "Герой умирает на посту, а не с шлюхами на мосту!"
09 Март 2015 20:55
Г-н Ламбовски, без съмение знае повече за Русия от мен. Затова нема да коментирам очевадно балансираното му становище. Но освен баланс, има и факти, също очевадни. Ще ми се един публицист, вместо да балансира на оградата, да погледне фактите, да си тури главата в торбата, и да ги коментира честно, от сърце и душа. Но може би искам твърде много.
09 Март 2015 21:36
Немцов от много години не символизира нищо, освен какъв не би трябвало да бъде един политик. Всички тези "женски" и Дубайски истории го правят силно уязвим и манипулируем отвсякъде, т.е. - не става за нещо по-отговорно, освен както в случая, за финалното решение.!
09 Март 2015 21:51
Продължавам да се убеждавам, че умните хора не могат да пишат. Пишат слабо, преиграват, театралничат, суфлират си...безхаберие и недомислици, потъват в тъжната представа за себе си.
10 Март 2015 01:11
Продължавам да се убеждавам, че умните хора не могат да пишат

Ами то и глупавите не могат.
Приказки (от пустото) в празното.
10 Март 2015 05:12
"...Физиката на тези деяния е само кашлица на метафизиката, грозен, гротесков отблясък от абсурдите ни..."

Дали пък не е метеоризма на екзистенцията ни ??
10 Март 2015 09:39
Според Бойко Ламбовски, САЩ са “…властови център с огромен военен и финансов ресурс, КОЙТО НЯМА НИЩО ПРОТИВ НИКОГО”...

Неам думи!
10 Март 2015 10:14
От другата страна стои властови център с огромен военен и финансов ресурс, който няма нищо против никого, стига да се спазват неговите правила и да му се признава супервайзорството и корективната свирка при разпределението и движението на ресурса.


Каква е разликата между горното описание на САЩ и дефиницията за империя?

An empire is a geographically extensive group of diverse states and peoples (ethnic groups) united and ruled by a central authority, either by a monarch (emperor, empress) or an oligarchy.
10 Март 2015 10:32
Ами то и глупавите не могат.

Няма гаранции и не за това иде реч. Иначе шегата е уместна.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД