:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 249
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Има ли цяр за болната българска демокрация?

Само с промени в изборната технология не може да се постигне ново качество на политиката, категорични са социолози и политолози
СНИМКА: АРХИВ
Около 200 млн. лева са инвестирани за купуване на гласове на последните местни избори в България през 2011 г., според данни на Центъра за изследване на демокрацията.
У нас демокрацията се възцари през последния четвърт век с прилежащите й институции и процедури, но в същото време все повече хора поставят под съмнение нейното качество. Наистина ли народът управлява, както повелява етимологията на думата "демокрация"? И дали зад демократичната фасада решенията не се взимат от други, нелегитимни кръгове, които обозначаваме като "олигарси", "задкулисие", "мафия"? С времето свещената дума "демокрация", под чийто кънтеж бе демонтиран тоталитаризмът, за да отстъпи място на пазарната икономика и многопартийната система, започна да губи своето лустро, до степен че напоследък все по-често се употребява в негативен контекст. Преди дни на форум, организиран от сдружение "Солидарна България" и фондация "Фридрих Еберт", социолози и политолози сложиха тежката диагноза: демокрацията ни е болна, недоверието в институциите расте, заедно с пропастта между политическия елит и управляваните, расте и апатията на гражданите към основния инструмент на демокрацията - изборите.

При всяко изостряне на болестта политическите партии бързат да предложат промени в изборните правила. Така е и сега. Като панацея се препоръчва въвеждането на задължително гласуване, съчетано с електронен вот, както и мажоритарен избор на част от депутатите. Тук опираме до най-важния въпрос: може ли да се оздрави демокрацията само чрез промени в изборната технология? По този въпрос има две школи. Десните поначало вярват, че демокрацията се свежда до набор от процедури, ерго промяна в технологията може да породи ново качество. Левите, пак поначало, смятат, че демокрацията е ежедневие, че не може да има демократично управление без инструментите на пряката демокрация, без вътрешнопартийна демокрация, без непрекъснат натиск на гражданското общество. С други думи - че процедурата не може да запълни идейния вакуум, липсата на вдъхновяващи политически проекти.



Задължителното гласуване



Политолози и социолози са единодушни, че задължителният вот е злоупотреба с гражданско право, макар да се прилага в четири европейски страни. Никъде обаче няма ефективна система за контрол доколко гражданите изпълняват своя дълг, вменен им като "задължение". Санкциите по-често не се прилагат. У нас задължителното гласуване се предлага основно по дискриминационни причини - срещу купения ромски вот, срещу етническия вот, "автобусите от Турция" и пр. Но то не дава отговор на въпроса защо младите и образованите не гласуват, смята социологът Чавдар Найденов. Според него причините за пасивността на младите се коренят в острото социално неравенство, в контрола на олигархията върху целия изборен процес - от подреждането на листите, през купения вот, до натиска върху вече избраните депутати. "В този смисъл задължителното гласуване е като пластир върху туберкулозен", смята Найденов.

Според политолога проф. Антоний Тодоров задължителното гласуване не е лек срещу омерзението на избирателите. "При задължително гласуване гражданите ще се омерзят задължително", смята той. А това може да доведе до неочаквани резултати. Професорът е категоричен, че гласуването е право и не бива да се превръща в задължение.

Противник на гласуването по задължение е и социологът Живко Георгиев от "Галъп". С превръщането на едно право в задължение според него се губи мотивацията на партиите да убедят избирателя да гласува. "Така ще се загуби един ценен индикатор за проблемите. Все едно да натъпчем човек с обезболяващи и да го водим за здрав", коментира Георгиев.

"Големият проблем са големите пари, които корумпират политиката. Ние само имитираме свободен избор. Парите от своя стран, водят до антиподбор и не допускат пробив на идеите", е заключението на социолога. Като наблюдател на много избори Живко Георгиев сподели, че у нас е имало периоди, когато изборите са били третият по инвестиции сектор - след туризма и селското стопанство. А местните избори са най-голямата финансова вакханалия. Затова трябва да се мисли как да се ограничи ролята на финикийските знаци в избирателния процес.

Най-добре го е казал Жан-Жак Русо в своя "Обществен договор": демокрацията е онова управление, при което "никой гражданин да не бъде толкова богат, че да може да купи друг гражданин, и никой да не е толкова беден, че да бъде принуден да се продава".

Т.нар. "бял вот", или "бюлетина против всички", би трябвало да е задължителен атрибут на задължителното гласуване, единодушни са експертите. Тези протестни гласове обаче би трябвало да се обвържат с броя на мандатите, в противен случай оставали без ефект върху резултата от изборите.



Актуализиране на избирателните списъци



В момента никой не може да каже какъв е реалният брой на българските граждани с избирателни права, единодушни са наблюдателите. Според някои изчисления близо милион са трайно негласуващите в списъците, които обаче не са лишени от избирателни права. Обикновено като мярка срещу "мъртвите души" се спряга активната регистрация - процедура, при която всеки гражданин трябва да декларира изрично, че желае да участва в избори. Според Антоний Тодоров обаче подобен подход може да елиминира автоматично голяма част от избирателите и да ги лиши от конституционно право. Затова според него по-доброто решение е издаването на избирателни карти. В момента липсва координация между службите, които имат отношение към гражданската регистрация - МВР, ГРАО и НСИ, констатираха експертите. Като мярка за борба срещу списъчния хаос Живко Георгиев предлага ГРАО да си актуализира списъчния състав по настоящ адрес. Осчетоводяването на българите в чужбина пък минава през активна регистрация. "Трябва да има някаква единна регистрация", е препоръката на Антоний Тодоров.



Електронно гласуване



Всички експерти са единодушни, че гласуването по интернет ще стимулира контролирания вот. В същото време задължителното гласуване върви в комплект с е-вота, иначе няма как да се осигури възможност на българите в чужбина да изпълнят задължението си. "При електронното гласуване няма гаранции за тайната на вота", категоричен е Живко Георгиев. Според Антоний Тодоров дистанционното гласуване по интернет е добър вариант за референдуми, когато купеният вот не влияе толкова. "А защо, вместо електронно, да не се гласува по пощата?", предлага политологът. Подход, който отдавна се прилага в някои европейски страни и САЩ.



Преференциален вот



"Тази иновация послужи като социален отдушник, тя е крачка в правилната посока, но не съм сигурен, че породи ново качество", откровен е Живко Георгиев. Според него възможността за пренареждане на листите трябва да се запази, но без гарантираните водачи, както е на парламентарни и местни избори. Социологът отбеляза, че при сегашната политическа ситуация, в която няма изявено мнозинство на една партия, парламентарната преференция е привилегия на избирателите в големите градове, тъй като в по-малките обикновено влиза само водачът. Според Антоний Тодоров най-демократичният вариант за преференциална система е финландската - пропорционални листи с преференция без праг. Листите се предлагат от партиите, но кандидатите в тях са подредени по азбучен ред и реално се подреждат от избирателя съобразно броя на събраните предпочитания. Политологът се обяви и за друга революционна промяна в изборните правила - да се отмени районирането при парламентарния вот и да се гласува за национални листи. Така ще се избегнат дисбалансите при разпределението на мандатите.

Къс списък от проблеми, по които задължително да се провежда референдум, предлага политологът Антоний Тодоров като лек срещу гражданската апатия. Според него прагът за валидност на допитванията трябва да се намали поне наполовина. Сдружение "Солидарна България" е съавтор на промени в закона за прякото участие на гражданите във властта, които предвиждат националният референдум да е задължителен при 300 хил. събрани подписа, а не 500 хил., както е сега. В промените е заложен и по-нисък праг за валидност - в допитването да са участвали поне 2/3 от гласувалите на последните парламентарни избори, а не 100%, както е в момента.
45
7369
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
09 Март 2015 19:31
Има ли цaр за болната българска демокрация?


Точно в десятката.
09 Март 2015 19:48
К'ва демокрация бе? Глупости! Я на изток от нас няма демокрация и всичко си е наред. Един решава всичко. Както казва бандитът Калвера от класичекия филм "Великолепната седморка": "Грешката ви е, че карате хората сами да вземат решения. С мен е лесно: правят онова, което аз им кажа."
И резултатът е налице:

Песков прокомментировал присвоение Кадырову ордена Почета

МОСКВА, 9 марта. Пресс-секретарь Путина Дмитрий Песков назвал совпадением по времени присвоение ордена главе Чечни Рамзану Кадырову с арестом подозреваемых в убийстве Бориса Немцова.
Ранее стало известно, что президент России Владимир Путин наградил орденом Почета главу Чечни Рамзана Кадырова "за трудовые успехи, активную общественную деятельность и многолетнюю добросовестную работу.
Накануне Кадыров заявил о преданности России Заура Дадаева, признавшегося в убийстве политика Бориса Немцова и арестованного ранее Басманным судом Москвы. Он также назвал "храбрым воином" другого подозреваемого в убийстве Немцова Беслана Шаванова, подорвавшегося на гранате при задержании в Грозном.
09 Март 2015 19:59
Извинете, но българската демокрация не е болна!
Най-малко съм очаквал от този обективен независим вестник да очерня постиженията на гражданското ни общество!
Ако съзнанието Ви е все още в миналия век, длъжен съм да Ви напомня, че:
(1) Българското гражданско общество прогони крадливите корумпирани каманяки и олигарси. Българският модел вече не е олигархичен! Всички, обогатили се незаконно и злоупотребили с власт, са с влезли в сила присъди!
(2) Страната се управлява от парламентарно мнозинство и правителство на най-демократичната евроатлантическа партия ГЕРБ и лично от Него, одобрени от ЦРУ и ФБР!
(3) Страната се управлява в коалиция с евроатлантическия Реформаторски Блок, осъществяващ най-важните необходими реформи!
(4) Демократичното ни правителство получи 16 милиарда кредит от Международната общност, които са гаранция за успехите на демокрацията ни, на партията ГЕРБ и лично на Него в следващите две години!
За каква "болна" демокрация бълнувате?
Статията я възприемам като упражнение по очернящо говорене.
Четете Овчаря, за да възстановите връзката си с реалността.
09 Март 2015 20:03
Наистина ли народът управлява, както повелява етимологията на думата "демокрация"?

Не. Управляват партийните шайки. Както е записано в конституцията на Гиньо Ганев...
09 Март 2015 20:11
Има ли цяр за болната българска демокрация?


има - авторитарно управление тип Путин, Ердоган и Орбан за минимум 10 години.
09 Март 2015 20:13
Не. Управляват партийните шайки. Както е записано в конституцията на Гиньо Ганев..


Абе пак е прогрес - сравнение със сопаджиите от преди 9-ти.
09 Март 2015 20:23
Преди или след...
09 Март 2015 20:37
Слугите на олигархията като Найденов, Георгиев и Тодоров де факто са предложили само козметични промени. Нищо радикално.

Мажоритарната избирателна с-ма в 2 тура (като във Франция) е възможен изход. Точно тя ще разкъса веригата:
в контрола на олигархията върху целия изборен процес - от подреждането на листите, през купения вот, до натиска върху вече избраните депутати.


Ама хитрите социо- полито-лози са пропуснали да предложат такова решение. Точно защото господарят им - олигарх, ще ги изрита на улицата и нема да има повече посещения на сатанински сборища, участие в тайнствени и отвратителни сатанински обреди, които прокълнатият им род е научил и възприел из красивите, благоденстващи краища на Запада. Тоест, нема сатанинско сборище, което да се самоизключи от трапезата*.




-----------------------------
*) По Пол Дохърти.
09 Март 2015 21:17
расте и апатията на гражданите към основния инструмент на демокрацията - изборите.


Единственото средство Горанова, което ще изтрие АПАТИЯТА на гражданите е да ИМ се даде правото да извършват ОБРАТНОТО на изборите! Сиреч, правото да ОТЗОВАВАТ избраните! Като упражнят в рамките на един-два цикъла правото си да ИЗРИТВАТ избраниците си от властта САМИТЕ избраници ще почнат да се съпикясват и да служат на ИЗБИРАТЕЛИТЕ си, а не на КУПИЛИТЕ ги олигарси! Е, разбира се, че ОТЗОВАВАНЕТО трябва да се ПАКЕТИРА заедно с мажоритарни избори в два тура (М2), и то не само за ДЕПУТАТИТЕ в НС и СЪВЕТНИЦИТЕ в общинските съвети, ами и за МАГИСТРАТИТЕ (СЪДИИ и ПРОКУРОРИ) и ШЕРИФИ (=НАЧАЛНИЦИ на РПУ)! Само М2 + ОТЗОВАВАНЕ (Червен картон) е = ACCOUNTABILITY! Без асcountability НЯМА респонсибилити (=отговорност), няма ИНТЕГРИТЕТ!!!!

Айде много здраве от мен на всички там от вашата СОЛИДАРНА България! Трябва ни НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКА България, където "Н"-то в предиката е заместено с "Р", т.е. РАЦИОналистическа трябва да стане България, и чак след това и солидарността можем да помислим!!!
09 Март 2015 21:27
не е проблемът в избора/търсенето, а в предлагането.
Ако искаш канапе, а ти предлагат абажур, твое естествено право е да откажеш покупката.
Най-дебилното нещо е да задължиш търсещите да вземат от наличното на тезгяха и да ги биеш. ако откажат.
09 Март 2015 21:47
ще изтрие АПАТИЯТА на гражданите е да ИМ се даде правото да извършват ОБРАТНОТО на изборите! Сиреч, правото да ОТЗОВАВАТ избраните!







09 Март 2015 22:19
"Народе, защо избираш мафиоти?"
Ами защото няма други, бе , марсианецо!
Добре си паднал на Земята!
И то баш в България!
Сигурно те викат Марко Тотев....
09 Март 2015 22:20
Резултатът от демокрацията по българските земи се вижда най-добре на следната картинка:

http://pbs.twimg.com/media/B_lmB2FXEAEMJaF.png:large
09 Март 2015 22:20
Така ще се загуби един ценен индикатор за проблемите. Все едно да натъпчем човек с обезболяващи и да го водим за здрав", коментира Георгиев.


Особено ако човекът действително си е здрав! Натъпквате го с каквото ви хрумне и твърдите за което ви плащат! Нещата са простички - не трябва да се виждат до болка познатите мутри на подобни всичколози, журналисти, депутати-рецидивисти и вся остальная. И начинът това да се случи няма да бъде измислен и приложен от тях самите..
09 Март 2015 22:27
Мажоритарната избирателна с-ма в 2 тура (като във Франция) е възможен изход.
09 Март 2015 23:05
Единственият ефект от мажоритарна избирателна система би бил установяване на двупартиен модел плюс ДПС като балансьор. Това пък съответно би засилило още повече властта на партийните централи защото пак те ще са тези, които ще казват кои да бъдат кандидатите. Ако някой вярва, че мажоритарната избирателна система може да излъчи читави личности, моля да си отговори на въпроса, при положение, че и сега има възможност за де факто мажоритарен избор, чрез независими кандидати, защо такива или няма или те не печелят? Защо?? Ами ако партийните кандидати са толкова слаби (както се твърди), издигането на силни независими кандидати би трябвало да ги отвее. Да, ама нищо такова не се случва. Факт!
09 Март 2015 23:10
Пътят е друг - не да търсим как да изберем или намерим някакви явно несъществуващи избранници - супермени и супергерои, а как да направим така, че когото и да изберем, да си върши работата добре и в интерес на всички. За което има начин. Начин, който от една страна масово не се разбира и се подценява защото е сравнително нов за нас, а от друга му се противодейства активно от хората, които разбират колко ефективен е той. Този начин е радикална (пълна) прозрачност на работата на държавните и общински администрации - всичко, до последната подробност и до последната стотинка трябва да е качено в интернет, видимо без никакви ограничения от абсолютно всеки и в реално време (т.е. с никакво или минимално забавяне). Само така - когато всичко в управлението е пред очите на всички, може да се постигне напредък. Само с ограничаване на възможностите за скрито и потайно управление може да се преборят вродените системни недъзи и балкански манталитет на избранниците ни (независимо как избрани).
09 Март 2015 23:15
България просто не е за демократична форма на управление. И руснаците така са помъчиха, па накрая си намериха / им намериха Путин и се успокоиха.
09 Март 2015 23:22
България просто не е за демократична форма на управление.

защо?
10 Март 2015 00:07
Този начин е радикална (пълна) прозрачност на работата на държавните и общински администрации - всичко, до последната подробност и до последната стотинка трябва да е качено в интернет, видимо без никакви ограничения от абсолютно всеки и в реално време (т.е. с никакво или минимално забавяне).

Казва се е-правителство. Открихме студената вода...
10 Март 2015 00:47
Ето как (типично) се бъркат понятията! Е-правителството е само част, по-съществената е прозрачността! Правителството със или без "е-", може да е прозрачно или да не е. Трябва например да мога аз (и всеки друг) да вляза и да видя какво например е правил днес кмета - да му отворя пощата, да видя с кой и какво си е писал. После да вляза в счетоводството и да видя какво са платили. После да вляза в деловодството и да видя това дето са го платили отговаря ли на договора. После да отида на място и да видя същото платено нещо наистина ли е както пише в договора. Такива нещица.
10 Март 2015 00:55
Никъде нема таквази прозрачност.
Има нива на достъп, видимост и публичност. Прави се цяла архитектура на документалния фонд, има си е-архив, защити и так далее. Туй не лъжица за сека уста и требе да се прави от профита, а не от лаици с големи лъжици...
10 Март 2015 01:07
Трябва по-широко да се прилагат екзекуциите, казали Дантон и Робеспиер. После били екзекутирани и избухнала демокрацията.
10 Март 2015 02:05
Точно така, Щурчо - мерси за уточнението, мислех, че се подразбира. Само това, дето никъде нямало такваз прозрачност не го разбрах - мислиш, че е невъзможно или какво?
10 Март 2015 02:27
По принцип е възможно, но не е здравословно. Котката умряла от любопитство.
Има документи с различна степен на поверителност. Може да бъдат включени в една класификационна система, но задължително се криптират. Има юще илядо изисквания по европейски стандарт и т.н. Сегашните сайтове на общини и министерства са далеч от истината и секи си прави квото си иска и знае. Публични документи липсват или са забутани некъде си. Да откриеш бюджета на СО е подвиг в мирно време. Тъй щото си требе е-правителство със сичките му правила за подръжка и потребление, грамотно и удобно направено...
10 Март 2015 06:41
Болната демокрация се лекува с повече демокрация, т.е. с избори, но най-вече с референдуми. Десетки местни и национални референдуми годишно по всякакви въпроси. Този модел се прилага успешно в САЩ и Швейцария, например. Необходимите подписи за национален референдум в САЩ са 200 хил, при 500 хил. у нас.
10 Март 2015 08:47
България просто не е за демократична форма на управление. И руснаците така са помъчиха, па накрая си намериха / им намериха Путин и се успокоиха.

Правилно, от 70 години следваме руският модел неотклонно! След 10-ти с активното съдействие на таваришите Луканич и Лильов въведохме руският олигархичен модел и контролираната демокрация по същия начин, както на 9-ти септември, 300- таваришки семейства контролират и притежават цялата икономика, а тавариш ВПутин може директно да идва и да управлява, не че и сега не го прави, де!
10 Март 2015 08:54
защо?


ми щото периодите на ускорено развитие /Стамболов, царския режим, ранния соц/ никак не съвпадат с периодите на бг "демокрацията".
10 Март 2015 08:55
В политическото ни хобщуване няма Общество и Отговорност - така е проектиран неговият Модел ...
Налага се да го сменим, по Процедура и според поуките ни от горчивия Опит ...
Иначе - днешната ни Андрешковиада ще е до безкрай ...
10 Март 2015 09:16
Панацеята е:Смяна на конституцията и възможност за електронно гласуване !Другото е от лукавого и от платените социолози.
10 Март 2015 10:15
Щурчо, е-правителството не пречи, дори е плюс, но пак казвам - не е достатъчно. Обаче имам чувството, че нещо те стяга и затова мислиш по метода "търсим причини да не стане, а не начин да стане". Ама ти си знаеш защо така...
10 Март 2015 10:25
Болната демокрация се лекува с повече демокрация, т.е. с избори, но най-вече с референдуми.

Чудесно, но за да вземе човек информирано решение трябва информация. Колкото повече - толкова по-добре. За което пък е нужна прозрачност. Колкото повече - толкова по-добре...
Иначе, ако няма информация, и референдум да е, пак ще се гласува на принципа "наши-ваши".
10 Март 2015 10:29
руският олигархичен модел и контролираната демокрация по същия начин, както на 9-ти септември, 300- таваришки семейства контролират и притежават цялата икономика

Модела не е руски - по цял свят е така и се дължи на множеството положителни обратни връзки в икономиката и политиката. Тези положителни обратни връзки засилват предимствата на хората, които веднъж са взели предимство и така останалите остаават без шанс. Има и изключения разбира се, но те не променят общата картина.
10 Март 2015 11:44
И каква е разликата между тоталитаризъм и демокрация ?
"При демокрацията имаш свобода да избереш свой собствен диктатор."
10 Март 2015 12:27
Около 200 млн. лева са инвестирани за купуване на гласове на последните местни избори в България през 2011 г., според данни на Центъра за изследване на демокрацията.

Колко спокойно медийките отбелязват разкапването на политическата класа. Аферим, машалла!
Пуста дрянова тояга, колко бързо може да насмете самозабравилия се престъпен "елит", деа...
10 Март 2015 12:39
каква е разликата между тоталитаризъм и демокрация?

"Демокрация" е неточно и неясно понятие. Има два вида вида демокрация - представителна и пряка. Представителната демокрация е де факто изборен авторитаризъм, но все пак е необходима преходна (еволюционна) форма по пътя към истинската демокрация - пряката такава.
10 Март 2015 12:49
Колкото и да е банално на авторката посочи точно един от съществени фактори за това състояние в българското общество А това са политилозите и социолозите Тяхното плоско и банално повтаряне до втрясване на мантрите, произведени като че ли от въздух, но базирани върху мощна платформа на позитивизма, дискредитиран като научна програма преди 60 години. Т.е. те разглеждат демокрацията като автономна и от нищо не зависяща технологична система, за която търсят различни шперцове за да "работи" А демокрацията е израз на общественото състояние в цялата му проблематичност и кризисност. Няма да се оправи или да се подправи с тези "поправки" и "подправки" Несвобода в реалния живот, многобройни заплахи и неясна перспектива за повечето хора ги парамлизира и прави лесна жертва на медиите и на прякото подкупване Така че всички "идеи" са ялови. Другаде е изворът на българската демокрация В история и култура. Икономиката не е автономна и всеопределяща "сВера" както го обичат да подчертава говорящите глави по ТВ Тя е именно култура Другите са симулакри!
10 Март 2015 14:27
Има ли цяр за болната българска демокрация?


има - авторитарно управление тип Путин, Ердоган и Орбан за минимум 10 години.

Жална му майка на т.нар. авторитарен лидер, дето ще се опита да управлява Бъгария за "минимум 10 години" - нали първото, с което ще го посрещнат е:"К'ъв си ти бе? Ти ли ще ми даваш тон в живота, бе? Абе айде бегай и си е*и майката!!!
10 Март 2015 14:41
Настъпва ли краят на турското икономическо чудо?

http://money.bg/comment/id_48661924
10 Март 2015 15:26
Най-добре го е казал Жан-Жак Русо в своя "Обществен договор": демокрацията е онова управление, при което "никой гражданин да не бъде толкова богат, че да може да купи друг гражданин, и никой да не е толкова беден, че да бъде принуден да се продава".
Той хубаво го е казал - ама трябва и да се проумее. Преди 25 години никой гражданин не беше толкова богат, че да може да купи други гражданин и никой не беше толкова беден, че да бъде принуден да се продава. Конституцията беше изготвена с дейното участие на огромни групи хора и гласувана на референдум - вместо да бъде измислена от шепа мекерета и наложена без никакво гражданско участие. Да не се окаже, че преди 25 години сме били по-демократични и по-свободни отколкото сега.
*
Нека го кажа по-просто: няма начин хора с неравни материални възможности да имат равни политически права. Демокрацията в капиталистическо общество е винаги фасадна - и няма как да бъде по друг начин - никога не е било и никога няма да бъде. Така че препоръчвам да се прегърнат реалностите - нали за това сума ти народ реваха като магарета пред тролеите, Сугарев прави стотина гладни стачки, населението ни се стопи от 9 на 7 млн., а сума ти ибрикчии усвоиха парите на USAID, за да пишат дивотии за собствения си народ - в смисъл фасадната ни демокрация е изстрадана. Не е дошла даром.
10 Март 2015 16:11
Относно мажоритарната система в два тура ...... ВНИМАНИЕ!!!!

В новата българска история (след "демократичните промени" няма кмет на София, който да не е спечелил изборите, на които се е кандидатирал. Все демократично, мажоритарно и в два тура. Помни Софиянски, мисли за Фандъкова..........
В китайската философска литература е известна фразата "когато пръстът сочи небето, глупакът гледа пръста". Формата е празна, без конкретното съдържание ...
10 Март 2015 18:25
У нас задължителното гласуване се предлага основно по дискриминационни причини - срещу купения ромски вот, срещу етническия вот, "автобусите от Турция" и пр.
Тц! Поради "защита на личните данни" не се знае броят на избирателите. Без броя на избирателите "надпечатът" на бюлетини придобива свободата да расте ... с милиони.
10 Март 2015 19:23
Обяснение за Wreckage:
За да има работеща демокрация трябва да се покрият три изисквания:
1. Електоратът да може да прави рационален избор - т.е. да няма вариант при който да се докара на власт лъжец като Симеон, който твърди че може да оправи държавата за 800 дни.
2. При липса на избор (качествени партии) електоратът да може да излъчва алтернативни партии. Не покриваме и това условие. Упорито гласуваме за партии и кандидати, за които сме напълно убедени, че не стават.
3. Гражданите да имат това, на което аз ,му викам "императив за свобода". Демокрацията е за свободни хора. Излишно е да споменавам на кой народ му викат "робско племе" самите българи.
Бългрария не покрива нито един от тези критерии. Каква демокрация очаквате? Това нашето дори не е фасадна или бутафорна демокрация. Българскате демокрация е гавра с идеята за демокрация.
10 Март 2015 20:51
Конституцията беше изготвена с дейното участие на огромни групи хора и гласувана на референдум
Във всяка конституция най-важен е член 1.
10 Март 2015 20:53
„...социолози и политолози сложиха тежката диагноза: демокрацията ни е болна..”

Такава диагноза предполага,че преди това демокрацията е била здрава. Демокрацията в България обаче е мъртво родена благодарение на инфилтрираните с разбивачи на демокрация ръководства на всякакви партии още в началото на т.н. „преход”. Имаше мноооого такива разбивачи отгледани от предишната система. Жалкият резултат е комична „демокрация” в силно криминализиран партиен модел. Моделът си стои до ден днешен,но коравият български народ продължава да се гъбарка с безсмислени избори в търсене на теле под вол. Народ,какво да го правиш?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД