:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 324
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от "България"1

Хладнокръвно

Димитри Иванов
След разстрела на Немцов - престъпление, което юначните ен-джи-о-та пришиха на когото им плащат да пришиват, аз напомних за клетвопрестъпленето на Мазепа, над което се замислили лорд Байрон, Виктор Юго, Чайковски и Пушкин.

Досетливите читатели схванаха, че пиша за Немцов. Коскоджамити историци не загряха и съобщиха какво прочели в техните книжки. Музикалните разбирачи също се обадиха: не било така, иначе било, с The Dark Side of the Moon, през 1973 година "Пинк Флойд" не били пели We don't need no education/ We don't need no thought control/ No dark sarcasm in the classroom/ Hey teacher leave them kids alone/ All in all it's just another brick in the wall.

Получи се като в разказа на Чудомир "Шегата на бай Андрея". Като телевизионните шегички на Джей Лено: "Времето се оправя, уау! В Тексас ще екзекутират на открито!"

Сега ще ви разкажа някои работи, които съм виждал, и други, които не съм виждал.

Не бях в Търново и не видях протеста, че не е осветен и охраняван пътят до жп гарата, където 40-годишен рецидивист циганин, свободен от education и от thought control, убил хладнокръвно с тесла минаващата 23-годишна студентка Вероника Здравкова, хвърлил тялото й в Янтра и се качил на влака за Горна Оряховица да тегли пари от дебитната й карта. Не знам колцина търновци са поискали да се възобнови смъртното наказание.

Циганозащитниците ще кажат, че съм циганомразец. За утешение ще послушам руски цигански романси или цигански напеви Zigeunerweisen от Пабло Сарасате или "Циганско лято", Indian Summer на Жо Дасен или Gypsy Rhapsody да ми напомнят за младата красива циганка, която някога ограмотявах на четмо и писмо, а тя мен ограмоти в други работи. Тогава имаше трудови войски, в които циганските момчета придобиваха грамотност и професия от зидаро-мазач и арматурчик нагоре. Генерал Пешлеевски ги заведе чак в Африка да строят моста на Лимпопо. Но "демократите" казаха, че българският модел на трудови войски, въведен от Стамболийски, е ненужен, нужна ни е армия от послушничета на НАТО и теляци на US интервентите в Афганистан, за да се удесетори световното производство и трафик на опиум. Не зная дали българските офицери, политици и политолози, които се кълнат в преданост към НАТО, ще получат разстрел за подлизурството си, но зная, че го заслужават.

Смъртно наказание е имало във всички общества. Сега го има в 58 държави. В 95 държави то е премахнато, а останалите не са го прилагали от началото на 21-ви век или го разрешават само при война. Хартата на правата на човека на Европейския съюз забранява смъртното наказание в страните в ЕС. В България то беше премахнато на 10 декември 1998 година.

Все пак 60% от световното население живее в държави, в които се изпълнява смъртно наказание и това включва четирите страни с най-голямо население: Китай, Индия, САЩ, Индонезия. През 2008 година тези държави гласуваха против препоръчителната резолюция на Общото събрание на ООН за мораториум на изпълняването на смъртни присъди.

В България последната изпълнена смъртна присъда, за която аз си спомням, не беше на циганин. Тя беше произнесена от Димитър Попов, който беше съдия, преди да стане български премиер през 1990 г. и при галопиращите тогава цени каза "За Бога, братя, не купувайте!". Когато беше съдия, той осъди на смърт един младеж, защото се изпикал на гроба на Людмила Живкова. Димитър Попов просто трябвало да спази закона, обясни ми неговият съветник и мой приятел. С юристи не мога да споря; липсват ми знания и подготовка. Знам само dura lex, sed lex, суров е законът, но трябва да се спазва. Знам от римското право, че по-добре десет престъпници на свобода, отколкото един невинен осъден. С това се изчерпват жалките ми знания по латински и по римско право. Все пак мисля, че хлапакът, който пикал на гроба на Людмила Живкова, не трябваше да бъде осъден на смърт, а за дребно хулиганство.

Тогава аз превеждах всичко от Труман Капоти, но не пожелах да преведа дебелата му книга "Хладнокръвно", а Капоти, който драпаше за "Пулицър", не го получи.

"Хладнокръвно" е документалистика за четворно убийство в Канзас, където пуснали от затвора двама съкилийници, свободни от education и от thought control като българските цигани след "демокрацията".

Тогава Томски и аз правехме нашия "Телевизионен наблюдател". Отидохме в парламента и проф. Александър Джеров много добре ни обясни защо смъртното наказание в България трябва да бъде отменено. После с разрешение на директора на затворите отидохме при смъртниците и като Труман Капоти беседвахме с тях. Те се зарадваха на посещението ни, петимни бяха да ни разкажат съдбата си, додеяло им беше да слушат прокурори и адвокати. Те до един казаха, че смъртното наказание не бива да се отменя. Казваха "Трябва да ги убиват, те не трябва да живеят". Казваха "те", не "ние", защото всеки вярваше, че неговият случай е съдебна грешка, "оня" си го заслужавал.

Директорът ни позволи да се поразходим на открито в охраняваното пространство и да разговаряме поотделно. Моят смъртен ми разказа какви злини му причинил човекът, когото той убил хладнокръвно, защото си го заслужавал. Там имало рекичка, ей като тази пред нас. Тръгнали за дърва. Двамата преброждали рекичката, прескачали от камък на камък и той с брадвата халосал в тила онзи пред него. После излязъл на брега, отсякъл една фиданка, заострил я и му я набил в гъза. Било хубаво, засмя се той, щото оня бил още жив и знаел защо го убиват. Сега и него ще убият, но поне отмъстил на онзи.

Грозно, нали? Но хладнокръвното убийството на 23-годишната студентка Вероника е по-грозно, понеже липсва личен мотив; 40-годишният циганин рецидивист въобще не познавал Вероника. Убил я с тесла, за да й изтегли парите от дебитната карта. Циганинът рецидивист, ако го бяха екзекутирали след първото му убийство за грабеж, нямаше да убие Вероника.

Морис Дрюон написа поредицата Les Rois Maudits, "Прокълнатите крале". После написа книжката памфлет Pour Reformer la Democratie и аз я преведох, божем щяхме да правим демокрация в България. Заминахме за Франция целият екип на "Всяка неделя", за да направим предаване на живо от Париж. Барабар с Васко Василев и Павел Писарев, хора с връзки в Париж, многогодишни кореспонденти там. Но 48 часа преди излъчването Кеворк увисна без събеседник. Телефонирах на Академи франсез, Дрюон беше неин пожизнен председател. Казах, че съм го превеждал на български. Казаха ми, че те ще ми се обадят и наистина се обадиха: метр Дрюон ме чакал. Отидох и се обръщах с "Шер метр" към Дрюон, съратник на генерал Дьо Гол и негов съмишленик в изтеглянето на Франция от военната организация на НАТО. После Морис Дрюон ми обясни, че наследствената монархия не е демократична, понеже е "лотария на хромозомите"; може глупак да се окаже престолонаследникът. Обясни ми, че демокрацията трябва да запази смъртното наказание; обществото не трябва да издържа пожизнено убийците в доживотен затвор.

Не се разбрахме докрай, понеже аз все му предлагах циганки - Gitanes, а той на мен кубински пурети, от които ми прилошава, понеже вдъхвам дима все едно, че пуша цигара. Снимките как пушим на терасата над плаца на Наполеоновите войници сега са в архива на в. "Сега". Със снимки, ордени, дрънкулки се разделям хладнокръвно.



DI copyright

Снимка: Личен архив
Димитри Иванов и Морис Дрюон в Париж
183
40297
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
183
 Видими 
10 Март 2015 19:35
По Труман Капоти?
10 Март 2015 19:39
Когато беше съдия, той осъди на смърт един младеж, защото се изпикал на гроба на Людмила Живкова.


Господин Иванов, когато човек не знае нещо, не бива да се излага по вестниците с апломб! Въпросният младеж не е осъден на смърт, защото се изпикал на гроба на Людмила Живкова, а защото напада войник на пост, чупи му черепа (войникът изпада в кома) и му взима автомата. След това напада и един милиционер. Това не е като да объркаш една тава на Флойд с друга.
10 Март 2015 19:43
Когато беше съдия, той осъди на смърт един младеж, защото се изпикал на гроба на Людмила Живкова. Димитър Попов просто трябвало да спази закона, обясни ми неговият съветник и мой приятел.
Абе дали е имало такъв закон и дали затова са го осъдили младежа - не съм сигурен. Мълвата тогава се носеше и сигурно щеше да стане голям скандал на Запад. Инак за Димитър Попов съм чувал от висши юристи, че много е обичал да ходи и да гледа изпълнение на смъртни присъди. Трябвало е да има съдия, други се отвращавали, но той се е натискал да ходи.
10 Март 2015 19:45
Димитри, днес
10 Март 2015 19:46
Абе дали е имало такъв закон и дали затова са го осъдили младежа - не съм сигурен.


Не е имало, бъди сигурен.
10 Март 2015 19:48
Тогава аз превеждах всичко от Труман Капоти, но не пожелах да преведа дебелата му книга "Хладнокръвно", а Капоти, който драпаше за "Пулицър", не го получи.

Е как можа... Тц, тц!
10 Март 2015 19:48
Джимо
10 Март 2015 19:50
Кой знае защо се сетих за "Двама мъже в града"...
Иначе когато четох "Хладнокръвно" /беше някъде средата на 80те/ го приех като чиста художествена измислица
10 Март 2015 19:53
Господин Иванов, когато човек не знае нещо, не бива да се излага по вестниците с апломб
И аз съм чувал за този случай. А това за изпикаването просто не го вярвам. Смъртна присъда имаше само при убийство. Даже не винаги. Показателен беше един случай, когато един шофьор беше убит. Убили го една двойка (по-точно мъжа). Обаче по погрешка набеждават друг. Изглежда е имало съмснения и не му дадоха смъртна присъда. След около 2-3 години двойката се скарали и жената отишла и предала мъжа на милицията. За съжаление една моя състудентка и приятеля и, които са убили леля и за пари им дадоха смъртна присъда и тя била изпълнена. През 90-те четох за това по вестниците. Беше лекомислена и глупава, но с курвенска хубост и погуби и момчето с глупостта си.
10 Март 2015 19:55
Тогава аз превеждах всичко от Труман Капоти, но не пожелах да преведа дебелата му книга "Хладнокръвно", а Капоти, който драпаше за "Пулицър", не го получи.
То има филм за Капоти и написването на "Хландокръвно". Той май е бил обратен.
10 Март 2015 19:55
Последната публично извършена екзекуция по нашенско е обесването на атентаторите от "Св.Неделя" за терор и национално предателство. Се пак ние българите сме едни от малкото народи, дето не са допуснали граждански войни и братоубийствата са рядкост. А доживотният затвор е много по-тежко наказание от внезапната смърт. Пък и само дедо Господ има право да отнема чужд живот...
10 Март 2015 20:05
Смъртна присъда имаше само при убийство.


Не само при убийство. И за други престъпления имаше смъртни присъди. В случая, цитиран тук, този "младеж" е изпълнил поне два състава за смъртно наказание.
10 Март 2015 20:05
престъпление, което юначните ен-джи-о-та пришиха на когото им плащат да пришиват

Г-н Иванов, ако продължавате да пишете така, май скоро ще изкарате бан две години за Вас и до 2999 г. за айпито Ви.
10 Март 2015 20:05

За осъденото момче не е прав ДИ. Такава е легендата - истината е друга...
И моля - побързайте с изказванията за разните, щото се готви закон. Според който не можеш каза нищо ни за цигани, ни за мутри, ни за гейберастия...
------------------------------
Сайтът на Генек

10 Март 2015 20:06
Да-а... Тъжно. Този път е насаждане на омраза както към ромското население ("циганите" по Димитри), така и към военните:

Не зная дали българските офицери, политици и политолози, които се кълнат в преданост към НАТО, ще получат разстрел за подлизурството си, но зная, че го заслужават.


Може би някога български журналист от калибъра на Димитри ще напише същото за нахлуването ни в Чехословакия, за подкрепата на потушаването на унгарския бунт, за това, че си мълчахме, когато Русия оказа "другарска помощ" на братята афганистанци, когато Ярузелски въведе военното положение в Полша и т.н.? Защото голяма част от тези офицери са същите, които се кълняха в преданост към Варшавския договор. Но може би тогава не са били подлизурковци, знам ли.
10 Март 2015 20:11
Неприятна книга. Чел съм я, тогава имах здрави нерви. Не бих се гордял, че съм превел такъв боклук.
10 Март 2015 20:13
Досетливите читатели схванаха, че пиша за Немцов.


Това обяснява защо аз нищо не разбрах..
Смъртното наказание по нашите ширини... огромна е опасността от злоупотреба със закона, от една страна, и посмъртното окултяване на личността, от друга.

Примерно атентаторите от Буново СЕГА имат чешма, ежегоден помен и партийно представителство... Ако бяха с доживотни присъди всъщност не знам какво щеше
10 Март 2015 20:14
Да-а... Тъжно.
тъжно, я. защото сегашните "военни" може да са всякакви, но са военни на последно място. и после - онези военни нямат нищо общо с вече споменатите. камо ли да са същите.
10 Март 2015 20:16
Да-а... Тъжно.


От тогава са се сменили три поколения цивилни и двадесет и седем поколения военни - те се пенсионират на по 40 години
10 Март 2015 20:16
Всеки си има право на вкус, но "Хладнокръвно" е твърде прехвален роман. Не ми се рови в библиотеката, но доколкото си спомням, ДИ е превел по-хубавите писаници на Капоти.
10 Март 2015 20:17
туй дето циганката го научила на нещо доста изтъркано ( и нечистоплътно).
10 Март 2015 20:18
Убиецът на Вероника от Никопол трябва да се осъди на смърт. Око за око, зъб за зъб. Дали е този циганин когото развяват по ТВ или друг, заслужава смърт. По комунистическо даваха смъртна присъда и за присвоено над определена сума. Това не бе правилно, но плод и зеленчука внимаваха да не прехвърлят границата.
10 Март 2015 20:23
Защото голяма част от тези офицери са същите, които се кълняха в преданост към Варшавския договор. Но може би тогава не са били подлизурковци, знам ли.
Вени Марковски,може би не знаеш наизуст клетвата от онова време,но там нямаше нищо за Варшавския договор.Гражданинът на Народна Република България се заклеваше да бъде честен,храбър,дисциплиниран и бдителен войн.Нямаше и пасаж за вярност към партия, както често лъжат мразещите по щат и призвание.А за клетвите за вярност към НАТО?Сегашните униформени и цивилни апологети на атлантизма се кълнат по медиите.Така включват хранилката.Нищо лично.Просто инстинкт за самосъхранение.
10 Март 2015 20:24
Еее, тука ченгетата едно време раздуваха, че Костов предпочитал Надежда немита, че повече го възбуждала. Бе тука всичко може да се прочете.
10 Март 2015 20:26
То има филм за Капоти и написването на "Хландокръвно". Той май е бил обратен.

Не май, ами баш.
Читав писател, мутирал в досадна клюкарка.
10 Март 2015 20:34
otvrat

10 Март 2015 19:39




Когато беше съдия, той осъди на смърт един младеж, защото се изпикал на гроба на Людмила Живкова.


Господин Иванов, когато човек не знае нещо, не бива да се излага по вестниците с апломб! Въпросният младеж не е осъден на смърт, защото се изпикал на гроба на Людмила Живкова, а защото напада войник на пост, чупи му черепа (войникът изпада в кома) и му взима автомата. След това напада и един милиционер. Това не е като да объркаш една тава на Флойд с друга.
***
Т.н. "младеж" извършил геройското си дело нападайки войника пред едно посолство (не знам кое) за да му вземе автомата. Залавят го пред НДК с автомата под шлифера. Сигурно е отивал да се изпикае в зала 1. Според мен този трябваше да бъде хоспитализиран на 4ти км завинаги. Подвиг инспириран от антикомунистическата пропаганда, но извършен от чистокръвен българин явен социопат.

На моменти съм склонен да приема, че циганската престъпност бе обусловена от след-10 ноемврийските условия в България. Като си спомня първото "демократично" циганско убийство след 10 ноември си мисля че някои цигани са с вродена предразположеност към безсмислено жестоки убийства на беззащитни жертви. Май беше нейде около Димитровград. По телевизията показаха видео (което си беше супер лукс тогава) от сватба на което един едър цигански бабаит размахваше нож с внушителни размери докато хвърля гюбеци. Запомнил съм го защото бях потресен от безсмислието на това жестоко престъпление. Убиецът се бил уговорил да краде овце с някакъв друг специмен от същата порода. По време на сватбата си спомня за ангажимента си и след като открадват овцете спират някакъв камоин на стоп да ги откара с овцете нейде си. След това заклал шофьора с описания по-горе ханжар. Не знам какво станало с овцете, но въпросния се върнал на сватбата да си довърши гюбеците размахвайки вече кървавия нож и отправяйки люти закани към българите въобще. Не знам каква присъда му дадоха, но оттогава циганите загубиха ореола на експлоатирани и дискриминирани нещастници за мен.

След това обирите на цели влакови композиции от цигански тълпи станаха ежедневие. Не по-малко арогантни престъпления се извършваха и от турци. Но това е вече друга история...
10 Март 2015 20:35
Морис Дрюон, почетен председател на Френската Академия и съратник на Де Гол, на снимката е фантастичен! Как имаме нужда сега от подобни личности! "Хладнокръвно" четох много отдавна, наистина не е за хора със слаби нерви, особено ако навън е тъмно и няма никой около тях. Всъщност, кой беше този Немцов?
10 Март 2015 20:36
аз напомних за клетвопрестъплението на Мазепа, над което се замислили лорд Байрон, Виктор Юго, Чайковски и Пушкин. Досетливите читатели схванаха, че пиша за Немцов.

Извинете, но Немцов бе всичко друго, но не и държавен или църковен клетвопрестъпник.
Той бе много талантлив физик, умерено корумпиран чиновник, висш администратор - трябва да му се признае, че като такъв предотврати изкупуването на 30% от "Газпром" за 12 милиона /!/ долара. Може да се каже, че с това изкупи хилядократно аферите си, от които отмъкна десетина милиона долара, - политик и плейбой, но най-тежката престъпена от него клетва е брачната.
Та Немцов - Мазепа? Не, простете.
10 Март 2015 20:36
Марковски по въпроса за...
...за нахлуването ни в Чехословакия, за подкрепата на потушаването на унгарския бунт, за това, че си мълчахме, когато Русия оказа "другарска помощ" на братята афганистанци, когато Ярузелски въведе военното положение в Полша и т.н.?


е пито-платено още от Горбачов и неговите опричници, които бяха начело на съответните СИВ-овски страни, същите и членки на Варшавския договор! (Такива опричници на Горби и у нас имаше - начело им бе покойният Луканов, ако си забравил...)

Но разлика от тебе Марковски аз подкрепям Димитри Иванов за мнението относно офцерите, които не им стигнаха золумите, които извършиха докато бяхме във Варшавския договор, ами ОЩЕ ВЕДНЪЖ искат да ги правят - чрез набутването ни в НАТО, да служим в него за gun fodder, ПУШЕЧНО месо, най-вече, а не толкова за теляци и баняджии!

Ти Марковски влизал ли си тези дни в Метрото на София ? Влез и виж по телевизорите вътре върви една дълга-дълга презентация, под наслова ПРИ РАДИОАКТИВНО И ХИМИЧЕСКО ЗАРАЗЯВАНЕ !!!!!! Марковски, за тая ли презентация се набутахме в НАТОТО и в ЕС-а ? Ако ти квичиш от възторг АЗ съм ПРОТИВ!!!

И няма да оставя такива като теб да МИ натресат на главата, моята и на внучетата ми, война, ни радиоактивна и химическа, ни никаква!!! Разбра ли келеш такъв!
10 Март 2015 20:37
wreckage
10 Март 2015 20:26
Труман Капоти си е бил обратен - прочети "Сбъднати молитви".
10 Март 2015 20:38
Неприятна книга. Чел съм я, тогава имах здрави нерви.


Неприятен епизод, този с фиданката... Не бих го превела на английски.

И не ми казвайте, че такива са нещата от живота. И такива са, но трябва да се разказват тактично и без детайлизиране с езика на убийците. А не да разбуждат зверщината у примитивите чрез съответния праезик.
10 Март 2015 20:38
Може би някога български журналист от калибъра на Димитри ще напише същото за нахлуването ни в Чехословакия, за подкрепата на потушаването на унгарския бунт, за това, че си мълчахме, когато Русия оказа "другарска помощ" на братята афганистанци, когато Ярузелски въведе военното положение в Полша и т.н.?
И защо да пише? Нима не е пиано достатъчно след 1990 год.? Писаха какви ли не и какво ли не, вкл. и от калибъра на Димитри. Една Милотинова започна през 1991-ва с "Приятелю, помниш ли Прага?". Тогава мислеше, че през 1938 год. в Мюнхен е сключен договор за мир между Чехословакия и Германия. Димитри пише СЕГА и за конкретно нещо. Кой друг от неговия калибър смее да пише същото и да го публикува? СЕГА, днес, за днешната ни действителност?

Защото голяма част от тези офицери са същите, които се кълняха в преданост към Варшавския договор. Но може би тогава не са били подлизурковци, знам ли.
Не ви отива да правите такава плитка манипулация. Димитри не говори само за офицери, а и за политици и политолози. За тези, които вземат решенията и за тези, които им лъскат за*ниците. Офицерите изпълняват. А сегашните генерали и полковници преди 25 години да са били лейтенанти, ако изобщо са били завършили...
10 Март 2015 20:40
Труман Капоти си е бил обратен - прочети "Сбъднати молитви".

Къде съм отричал, че е бил гей?
Не съм му чел "Сбъднати молитви", само "Хладнокръвно", "Арфата на тревите", "Закуска в 'Тифани" и едни клюки.
10 Март 2015 20:44
На който му се чете цялата история за Димитър Попов и издадената от него смъртна присъда
http://jivko1128.blog.bg/politika/2010/05/23/arhivite-sa-jivi-24-godishniiat-todor-dechev-osyden-na-smyrt.549979
10 Март 2015 20:45
Правете, правете дълго метро, ама може един ден да ви е страх да го използувате.
10 Март 2015 20:46
Да-а... Тъжно. Този път е насаждане на омраза както към ромското население ("циганите" по Димитри), така и към военните:

Не зная дали българските офицери, политици и политолози, които се кълнат в преданост към НАТО, ще получат разстрел за подлизурството си, но зная, че го заслужават.


Може би някога български журналист от калибъра на Димитри ще напише същото за нахлуването ни в Чехословакия, за подкрепата на потушаването на унгарския бунт, за това, че си мълчахме, когато Русия оказа "другарска помощ" на братята афганистанци, когато Ярузелски въведе военното положение в Полша и т.н.? Защото голяма част от тези офицери са същите, които се кълняха в преданост към Варшавския договор. Но може би тогава не са били подлизурковци, знам ли.


Е, на тва му викам демо зомби от поколението "Ханко Брат".
10 Март 2015 20:47
wreckage
10 Март 2015 20:40
Сори, не съм го разбрал правилно.
10 Март 2015 20:48
Арматурщик рус.
Арматурист бълг.
арматурчик
???
10 Март 2015 20:49
Примерно атентаторите от Буново СЕГА имат чешма, ежегоден помен и партийно представителство... Ако бяха с доживотни присъди всъщност не знам какво щеше

***
Щяха да са посланници на Доганя (дето тогава също е бил политзатворник май терорист) я на Фиджи, я в Щатите - не задължитерлно в описания ред, маргаритке.
10 Март 2015 20:52
40-годишният циганин рецидивист


като повечето престъпления в България - разпасалите се мангали на гърба на обикновените хора.
Къде са Хелзинки уоч, Амнести интернешънъл, БХК и всякакви други малоумници, да дадат становище? Колкото се обадиха когато малолетен изрод изнасили българче в бургаско село.
Къде са защитниците на равния старт на мързеливите паразити, чието съществуване плащат всички българи?
10 Март 2015 20:54
Извинете, но Немцов бе всичко друго, но не и държавен или църковен клетвопрестъпник. Той бе много талантлив физик, умерено корумпиран чиновник, висш администратор - трябва да му се признае, че като такъв предотврати изкупуването на 30% от "Газпром" за 12 милиона /!/ долара.

***
Тоя мисловен полет иска допълнителни обяснения. Нерде много талантлив физик, нерде умерено корумпиран чиновник, висш администратор?! Не знам тоя физически талант с какво е известен, но за мен тоя си беше типичен кариерист-номенклатурчик от елцински тип - И НИщО ПОВЕчЕ!
10 Март 2015 20:55
Разликата с Русия и Немцов е, че у нас няма нито едно разкрито поръчково убийство. Някви "Килъри" осъдиха, за някви там дребни рибки, големите не са разкрити.
10 Март 2015 20:56
НАТО беше военна организация когато имаше "потенциален противник" - Варшавския договор. Имаше и забравените вече азиатски аналози СЕАТО и СЕНТО.
След изчезването на противника преди 25 години /кофти номер да оставиш огромна военна машина без протиивник/, НАТО стана политическа, пък да се кълнеш в политика звучи евфемистично - но едва ли смъртногреховно.
10 Март 2015 20:58
Вени Марковски
10 Мар 2015 20:06
Защото голяма част от тези офицери са същите, които се кълняха в преданост към Варшавския договор.


Военната клетва преди 1989 г:

От 1950 г. в Българската народна армия се полага следната клетва:

Аз, гражданин на Народна република България, като встъпвам в редовете на Въоръжените сили, тържествено се заклевам да бъда честен, храбър, дисциплиниран и бдителен воин, да пазя строго военната и държавната тайна, безпрекословно да изпълнявам законите, военните устави и заповедите на своите командири и началници.
Заклевам се добросъвестно да изучавам военното дело, с всички сили и средства да пазя военното и народното имущество и до последния си дъх да бъда предан на своя народ, на своята социалистическа родина и на народното правителство.
Готов съм винаги по заповед на народното правителство за защитя своята родина – Народна република България – и като воин от Въоръжените сили се заклевам да защищавам родината си мъжествено, умело, с достойнство и чест, без да щадя кръвта си и дори живота си за постигане на пълна победа над враговете.
Ако наруша тази моя тържествена клетва, нека ме постигне суровото наказание на закона на Народната република и всеобщата омраза и презрение на трудещите се.


Толкова за грамотността на разни драскачи.
10 Март 2015 20:59
Разликата с Русия и Немцов е, че у нас няма нито едно разкрито поръчково убийство

Ма в Русия откриха ли убиеца на Немцов...
10 Март 2015 20:59
Вени Марковски
10 Март 2015 20:06

В този вестник бяха описани 2 случая на освободени американци от затвор, поради доказване на невинността им. Присъдите им са били десетки години затвор.
А ние пък си имаме делото "Ваньо Александров". Има го в нета, всеки може да го прочете.
10 Март 2015 21:05
Тогава имаше трудови войски, в които циганските момчета придобиваха грамотност и професия от зидаро-мазач и арматурчик нагоре.

Абе арматурчика, както и да е. За войските - няма лошо.
Тогава.... това тогава, уважаеми, обезсмисля всичко. Щом живееш в тогава, сега го няма. Сега е просто излишно.
10 Март 2015 21:14
А имаше един, който беше обрал банка по соца и него май го осъдиха на смърт, пък сегашните обирджии на банки си седят на кожените столове в лъскавите офиси!
10 Март 2015 21:29
Вени Марковски
10 Март 2015 20:06
Да-а... Тъжно. Този път е насаждане на омраза както към ромското население ("циганите" по Димитри), така и към военните
***
Може и да съм пропуснал насаждането на омраза, но пък твоята инсинуация как се нарича Вени?
10 Март 2015 21:31
Когато беше съдия, той осъди на смърт един младеж, защото се изпикал на гроба на Людмила Живкова … Все пак мисля, че хлапакът, който пикал на гроба на Людмила Живкова, не трябваше да бъде осъден на смърт, а за дребно хулиганство.

Напоследък писмата на ДИ, дето вече излизат синдикирано и в БЛИЦ съвсем не ги бива, та сега се опитва да възбуди интерес към скромната си персона и да пасне на жълтевината на БЛИЦ. В същност истината за „хлапакът“ дето трябвало „да бъде осъден за дребно хулиганство“ е следната:
През нощта на 27 юни 1984 г. е нападнат постовият войник Милчо Милев, пред сградата на софийската пожарна охрана на ул. „Екзарх Йосиф“. Нападателят го подминава, обръща се рязко и го удря по главата. От удара постовият Милев пада, изпуска автомата си „Калашников“, който непознатият открадва и побягва. Войникът е откаран в „Пирогов“ със счупен череп и само усилията на лекарския екип успяват да спасят живота му. По рано същата вечер, в квартал „Хаджи Димитър“, е нападнат милиционерът Веселин Веселинов. Някой го удря силно в дясното рамо, след това в лявото. Изненадан и уплашен, той побягва и посяга към кобура си да извади пистолета. Нападателят се стряска и хуква да бяга. На 26.06.1984 г. е извършено дръзко нападение на гроба на покойната Людмила Живкова.
Пет месеца по-късно привечер в подлеза на НДК при опит да бъде спрян от патрул на НМ за паспортна проверка 24-годишния Тодор Петров Дечев, побягва, но е настигнат и задържан от патрула, независимо от оказаната яростна съпротива. Скрит под шлифера му е намерен откраднатия автомат на постовия, зареден с бойни патрони.
Пред следствието Дечев признава, че той е нападнал милиционера и постовия пред пожарната, за да се сдобие с оръжие, с което да извърши грабеж, та да си реши паричните проблеми. Освен това следствието установява и валутно престъпление извършено от Дечев. Признава също, че преди нападението на войника е отишъл на Централните гробища, където изпил бутилка „Слънчев бряг“. Седял върху гроба на някакъв турчин Юсуф и внезапно го обзела ярост, започнал да рита паметната плоча, после друга, трета … На края се попаднал на гроба на Людмила Живкова, където се опитал да бутне плочата, но не успял. Опитал се да вземе една от мраморните вази, за да удари бюста, но било тежка и не успял. Успял с една тротоарна плоча и удрял с нея бюста по главата, докато плочата се счупила.
Толкоз за пикането на ДИ!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД