:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,272,024
Активни 238
Страници 23,719
За един ден 1,302,066
Анализ

След голямата авария дойдоха и големите проблясъци защо спря токът

Обичайното състояние на енергомрежата всъщност е аварийното
Снимка: БГНЕС
-------------
Енергийната система на България е в аварийно състояние заради тежките метеорологични условия, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "Това е ситуация, която не се е случвала от много години. Експертите казват, че 25 - 30 години, аз знам за подобна ситуация през 1982 година. Действително нещата са извън нормалните, така да се каже, проблеми, които създава зимата. Специално дали може да контролираме качеството на стълбовете - не. Регулаторът не се занимава с това да следи всяко едно съоръжение как е изпълнено. Ние следим резултатите от дейността на дружеството. Действително в последните години нямаше достатъчно инвестиции в мрежата, както тази на преносното предприятие, така и на електроразпределителната". Това пък каза шефката на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Светла Тодорова. Бившият член на преименуваната наскоро Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Еленко Божков от своя страна допълни, че подобно бедствие - аварирали над 40 електропровода на 110 киловолта, не е имало в последните 30 години. "Такова нещо не се е случвало, откакто работя в енергийния сектор. Дори голямата авария през 1978 година не може да се сравнява с тази", допълни той.

Няколкостотин селища в Южна България са без ток вече няколко дни. Токът в някои от тях ще дойде след още няколко дни, а може и да се проточи още въпреки усилията, които влагат ремонтните екипи. Но и това ще бъде временно - до следващия мокър тежък сняг, когато и да дойде той, или до следващата мощна буря. Сега бедствието е основно в Родопите. Но само преди месеци беше в Северозападна България заради обледеняванията и вятъра. А по-преди - и в Североизточна България. Ще има и следващ път.Няма начин да не се случи пакОт дълги години насам чрез енергетиката се провежда по-скоро социална политика. Всички усилия бяха насочени към това цените на тока да се задържат ниски или поне да не се вдигат рязко и отведнъж. Политическият натиск над уж независимия регулатор доведе до това, че непрекъснато бяха орязвани признатите разходи на енергоразпределителите за инвестиции в мрежата. От 100 лева сметка за битов потребител при нас остават едва 68 стотинки, обясняваха ЕРП-тата. При това положение няма как мрежата да се поддържа в добро състояние, може да се стигне и до сривове дори в нормална обстановка, обясняваха от разпределителните дружества. Нямаше кой да ги чуе. Социалните бунтове от зимата на 2013 г. бяха насочени срещу тях. Поводът двойните сметки за ток. ЕРП бе превърнато в мръсна дума за обществото, от една страна, и в постоянен обект за натиск.

Последствията са видими. "В последните две години електроразпределителните дружества нямаха нито един лев инвестиции, признати в цените. Така че не може да се очаква, че ще има сериозни подобрения и сериозна поддръжка", обясни вчера и Светла Тодорова. Точно прозрение, твърде закъсняло, а и Тодорова няма вина за решения от предни години.

В разгара на говоренeто за енергийната драма вчера депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров каза, че една от причините за сегашното бедствие са били грандоманските енергийни проекти като АЕЦ "Белене", в които са хвърлени огромни ресурси. За сметка на това не е инвестирано в подсилване на преносната и разпределителната мрежа. Но допълни, че разходите сега са щели да бъдат по-ниски, ако е била направена превенция на мрежата в летните месеци. Според него електроразпределителните дружества са били оставени без контрол и поиска новият състав на енергийния регулатор да провери дали дружествата са си свършили работата. "ЕРП-тата трябва да понасят глоби при несвършена работа", заяви той.

Косвено му опонира енергийният експерт Ангел Семерджиев. Той подчерта, че в момента проблемът идва главно от скъсаните електропроводи и спрени подстанции на държавния снабдител - ЕСО. "Ще се направят изводи това да не се повтаря. Но не мога да избегна и въпроса с инвестициите. Намаляването им понижава сигурността. Климатичните условия са един тест. Той се издържа, когато са взети всички мерки", обясни Семерджиев.

За хората в районите, в които от дни няма ток, обясненията за климатични условия, издържани или неиздържани тестове, не важат. Защотоедва след като поредното бедствие дойде, отново се задават въпросиот типа дали са достатъчно широки просеките в горите, през които минават далекопроводите. Дали са били поддържани и проверявани през последните години, да не говорим за месеци. Но не се чува да се задава въпросът как така всички български села, по-малки градове, че дори и периферните квартали на столицата са обрасли със стълбове и висящи от тях жици - готови да се скъсат при първата буря и при първия тежък сняг. Ако поне част от средствата, хвърлени уж за поддръжка на електропреносната мрежа в населените места в последните десетилетия, бяха инвестирани в прокарването на кабели, сега нямаше да се говори за драми с електроснабдяването.

Би могло теоретично и част от европарите и от държавните инвестиционни програми, хвърлени за чешмички, боядисване на огради или спортни площадки в села с население на средна възраст над 60 години, да се дадат примерно за един електрогенератор, който да осигури връзка с външния свят в кризисна обстановка. Или мобилните оператори, чиито връзки също издъхнаха, да инвестират или в генератори, или във фотоволтаични панели, които да им осигурят непрекъснатост на захранването.

Само че в разгара на бедствието всички "или" са по-скоро с пожелателен характер. Проблемът е, че след като сегашната криза отмине, енергийните мрежи в пострадалите райони ще останат, както повелява традицията, с временните аварийни кръпки - в очакване на следващата криза. Връзките между институциите - също. И само ще чакаме следващото бедствие - когато и където и да дойде то.

Впрочем аварийното състояние на енергомрежата у нас е нейното обичайно състояние - от десетилетия. За хората, които не знаят, споменавайки 1978 г., Еленко Божков говори за едно от "върховите" постижения - тогава бе допуснато да се разпадне цялата ни енергийна система. И ако проблясъците около енергетиката идват само при екстремни ситуации, без реални и адекватни решения и действия след тях, сривовете и тегобите за хората ще продължат - независимо от цените на тока.
48
4677
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
48
 Видими 
10 Март 2015 19:43
Пусто за 78 година не си спомням да е нямало ток с дни, вярно, че бях 20 годишна, но такива неща се помнят. ЕРП-тата да не мрънкат, щото само тлъсти заплати от нашите тлъсти сметки гушкат. Сигурно един трафопост няма сменен за прословутия преходен период. Да са инвестирали някъде въпросните ЕРП-та или там какъв беше системен оператор. Просто това природно бедствие за кой ли път показа, че нямаме държава...
10 Март 2015 19:52
Човече, какво са ти виновни ЕРПтата, като авариите са масово на ниво ЕСО!?!?!
10 Март 2015 20:09
Кефи ме седерастът Мартин Димитров как обвини "Белене" за бедствието Спокойно, след 5-6 години няма да имаме нито качествена мрежа, нито АЕЦ. А ако бяхме инвестирали в мрежа, пак нямаше да имаме АЕЦ. Все ми се чини обаче, че кофти мрежа с АЕЦ е по-добре от яка мрежа без. Ама карай, какво ли разбирам аз...
10 Март 2015 20:10
Територията, наричана България, се населява от потребители на ел.енергия, които независимо дали сме битови (домакинства) или не (разни бизнеси, регистрирани по ТЗ) сме ЕДНАКВО безхаберни (да не казвам ПРОСТИ) и поради този факт (няма НИКАКВА друга причина) от 10 години насам сме оставили да си разиграва коня както й кефне, енергийната мафия, която е приватизирала (в явна или неявна форма) всички звена по веригата - от предприятията, заети с електрогенерацията, през предприятията за пренос по мрежите за ВН, СН и НН, та до предприятията за електроснабдявне! Сиреч, оставихме я да ни граби безогледно и безмилостно!!!

Е нека сега всички избиратели от областите Кърджали, Смолян, Хасково, Пазарджик, в райони на които Теменужка вкара т.нар.ограничителен режим на електроподаване (без обаче да изрече на глас истинската причина за заповедта й да вкара такъв режим) да хванат и да линчуват наличните в съответните райони представители на ЕСО, на ЕРП и ЕСП! Могат да ги бесят на все още непаднали борики, като вместо сапунява въжета да използват обледенени проводници от 110- и 20-киловолтови далекопроводи - има много жица, цели 40 далекопровода били изпокъсани! Не толкова от паднали дървета, колкото че жицата била по-старовремска и затова се обледенявала (с много високо съпротивление била), а не е сменена с модерната такава - с ниско съпротивление! А ако пък вместо да я опъват между ръждясали стълбове я бяха закопали в земята, даже и старовремската, сега нямаше Родопа да бедствува!!!

Парламентът НЕЗАБАВНО да застави Правителството да разработи и внесе за одобрение 2-годишна програма, която с пари от ВСИЧКИ, дето цицат енергетиката, да бъдат подложена на тотално ОБНОВЯВАНЕ (РЕ-ИНЖЕНЕРИНГ) цялата мрежа ВИСОКО, СРЕДНО и НИСКО напрежение БЕЗ да се вдига цената на тока!!! Да си върната парите от офшорните острови и да реализират програмата! Ако не го сторят ГОЛЕМИ ЯДОВЕ ги чакат!!!! Не ги заплашвам! ПРЕДУПРЕЖДАВАМ ги само!!!!
10 Март 2015 20:28
25 години демокрация.. 25 години липса на поддържане.

Сега берем плодовете на демокрацията. На "големият" БВП... постигнат като ядем от поддръжката.

Все повече такива аварии ще има.. не само при енергетиката.. навсякъде, просто времето на построената при социализма инфраструктура изтече. Пак много издържа 25 години...

10 Март 2015 20:28
От дълги години насам чрез енергетиката се провежда по-скоро социална политика. Всички усилия бяха насочени към това цените на тока да се задържат ниски или поне да не се вдигат рязко и отведнъж.

Дрън-дрън ярина. Пак будалкат овченаселението. Ниски били цените на електроенергията затова... бла, бла, бла. Истината е, че се краде наедро и със замах. И при новите обекти, и при ремонтите. Нови електропроводи, уж изчислени за 100 годишни аварийни случаи, падат при първия мокър снаг или обледеняване. Пълна безстопанственост и липса на контрол. Да напомня само "зелената" енергия, която ни излезе през носа с десетината пъти по-високи и дългосрочни изкупни цени, както и урбулешкото въвеждане на възобновяеми източници много преди предвидения срок 2020г. сега се правят на улави. А разпродажбата на ЕРП-тата на смешни цени и толерирането и признаването на всякакви разходи? А изтърбушването на НЕК с разни износни далавери на евтина електроенергия? И пак няма виновни. Т.е. виновни са предишните, но няма как да бъдат осъдени, защото са... невинни. тъпанарска работа...
10 Март 2015 20:31
От 100 лева сметка за битов потребител при нас остават едва 68 стотинки, обясняваха ЕРП-тата.

Ми продайте си компаниите на държавата или фалирайте ffs.
---------------------
Последствията са видими. "В последните две години електроразпределителните дружества нямаха нито един лев инвестиции, признати в цените. Така че не може да се очаква, че ще има сериозни подобрения и сериозна поддръжка"

нещо не чаткам какво означава това? Ако сте инвестирали, що ви падат стълбовете muthafuckas? Ако не сте, защо да ви признават ненаправени инвестиции?
10 Март 2015 20:44
Но не се чува да се задава въпросът как така всички български села, по-малки градове, че дори и периферните квартали на столицата са обрасли със стълбове и висящи от тях жици - готови да се скъсат при първата буря и при първия тежък сняг.

Ми живеем в 21в., се пак.
Въпросните жици могат да се сменят с модерни кабели, дето не се обледяват и късат...
10 Март 2015 20:47
Въпросните жици могат да се сменят с модерни кабели, дето не се обледяват и късат...

Като могат, защо не ги сменят?
10 Март 2015 20:56
Па знам ли. У наше село са сменени и нема проблем...
10 Март 2015 21:19
Ми живеем в 21в., се пак.
Въпросните жици могат да се сменят с модерни кабели, дето не се обледяват и късат...

Никой нормален човек не прави междуселищни електропроводи - 20kV, 110 kV и нагоре с подземни кабели. А американците, че и канадците, като по-прости и селищните разпределителни мрежи правят с кабели, положени на дървени стълбове. Дали им падат и обледеняват? Съмнявам се, щото Щатите са баш на екватора и там сняг никога не вали. А в Канада снежинките падат бавно и рехаво.
10 Март 2015 21:27
Финансовият колапс на НЕК е бял кахър в сравнение с физическия разпад на генериращите и електропреносните мощности...
Свидетели сме как за 20 години с помощта на усилия, действия, корупция, бездействия, престъпления, нехайство и колосален талант съсипахме българската енергетика.
Без саморазрушителният гений на българина бе невъзможно да се бастиса една от най-балансираните, надеждни и ефективни енергетики в света, каквато бе нашата.
10 Март 2015 21:31
То аслъ повече от 25 години са изкарали, пък сегашните техники, каквито и да са, на петата година, като изтече гаранцията и хайде, сдава багажа.
10 Март 2015 21:45
Специално дали може да контролираме качеството на стълбовете - не.
Може, и още как!!!

Изгонват се от България чешката държавна фирма ЧЕЗ, както и Енергопро и ЕВН, национализират се електроразпределителните дружества и се връщаме към успешния държавен монопол върху стратегическите инфраструктурни обекти, както сме правели 50 години преди това и не е имало никакъв проблем!

Пазарни глупости и "приватизация" на стратегически системи нямат място в България! Ако искат, да си експериментират в Чехия и Германия.10 Март 2015 21:47
както сме правели 50 години преди това и не е имало никакъв проблем!


10 Март 2015 22:03
Специално дали може да контролираме качеството на стълбовете - не.

Знае ли се на колко години са тези стълбове?
А знае ли се кога за последно са боядисвани?
10 Март 2015 22:14
duzov

10 Март 2015 09:27Относно авариите. Нямало такова нещо от 1978 година. Ми преди светлата дата 10.11.1989 г. ел. мрежата и всичко свързано с нея се подържаше. От 25-26 години никой не си мърда пръста и сега ревем, че падали дървета върху далекопроводите и ги чупили. Чунким преди не е валял сняг!


Това е от "Горещите ..." днес сутринта.
11 Март 2015 04:23
Накрая се оказа, че частника е по-лош стопанин от държавата. Защото мисли само за печалби и то на всяка цена. ЕРП-тата поначало тръгнаха грешно, защото получиха всичко наготово: мрежата, клиентите, дори гарантирани печалби. За това им остана само да пестят от разходи за персонал и поддържка и да надписват разходи през свързани фирми. Но дойде Видовден! И истината лъсна! Парите ги няма, а резултатите са плачевни. Ако сега се направи истинка проверка, ще се окаже,че нищо не са свършили.
Не знам каква е тази държава, но откак имаме частен бизнес взеха асансьорите ни да падат, храните взеха да ни тровят, през ден сме наводнени и вече сме и без ток. И то в 21 век, представете си! Снега и дъжда станаха бедствие, вместо природно явление. Де факто нищо не сме спестили за това, че държавата раздаде и разпродаде всичко. Разходите ни стават все по-големи, а хаоса е все по-кошмарен. Преди имаше едно министерство и една енергетика. Имаше кой да отговаря и да върши цялата работа. Сега се се пръснали на хиляди парчета, всеки прави нещо, но какво прави никой не знае. Министъра не знае какво става с НЕК, а за ЕРП-тата да не говорим. На тази "система" й трябват вече двойно повече хора за контрол, отколкото някога са работили в нея. На практика ще се окаже, че заетите са дори повече от преди, разходите растат, но ефективността й не е и наполовина. Никой не я камандва , никой не отговаря за нищо.
11 Март 2015 07:39
annetaz
11 Март 2015 04:23

Мрежата високо напрежение е на държавата. Вместо обаче държавата да я поддържа, тя предпочита да дава пари на уж социално-слаби и на уж бедни пенсионери.

11 Март 2015 08:28
разгара на говоренeто за енергийната драма вчера депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров каза, че една от причините за сегашното бедствие са били грандоманските енергийни проекти като АЕЦ "Белене", в които са хвърлени огромни ресурси.

Вие затворихте 1 - 4 на АЕЦ Козлодуй зарад скъпия зелен ток. Не е това.
11 Март 2015 08:46

25 години демокрация.. 25 години липса на поддържане.


Айде пак демокрацията му виновна. Аз съм поживял десетина години в така омразните демократични страни и там аварии с тока много-много няма. Та не демокрацията е виновна - виновни са хората, които са я приложили в България. А те са същите, заради които имаше режим на тока към края на 80-те и по които в момента се ронят носталгични сълзи.
11 Март 2015 09:17
Мартинчо за далекопроводите Натисни тук саботираха изграждането на такова нещо в северна България с мотива че и АЕЦа в Белене щял да обслужва. Ако следващият по-сериозен сняг падне в северна България, такива като Мартинчо Пръдлето пак ще са най-гръмогласни в соченето с пръст.
Ако не сте, защо да ви признават ненаправени инвестиции?

Инвестициите се планират и се одобряват предварително. При тази процедура, ДКЕР, ДКЕВР и КЕВР от доста години отказва да одобрява такива неща за необходимите дейности по поддръжката. Това означава в прав текст - ако имате излишни собствени пари подарете жици и стълбове, няма да си получите парите за тях от стоката която продавате. ЕСО е държавна фирма и явно няма пари изобщо за такива работи. Честните частни ЕРП също очевидно не искат да стават щедри дарители за стотици милиони и милиарди. Както за всички останали неща и с пожеланията за евтин ток трябва да се внимава, защото понякога се сбъдват.
11 Март 2015 09:26
Това означава в прав текст - ако имате излишни собствени пари подарете жици и стълбове

Имат задължение да поддържат качеството на услугата си. Да си инвестират печалбата.
Така се прави.
11 Март 2015 09:42
Имат задължение да поддържат качеството на услугата си. Да си инвестират печалбата. Така се прави.

Печалбата се инвестира когато държавата не ти определя цената на стоката и какви компоненти да включва. Когато го прави, при това с писмени решения на държавни органи, нещата не са точно така.
Освен това голямата част от сегашните проблеми са на държавната фирма ЕСО, бивша част от държавната фирма НЕК. По някакви необяснима случайност не само нямат някакви космически по размер печалби, а са натрупали и към 4 милиарда дългове. И амортизирана мрежа в добавка. Нищо де , ще си решат проблемите ако само исканията са по-настойчиви, тогава и от пари няма да има нужда.
11 Март 2015 09:42
Rambuteau
11 Март 2015 08:46

Големите демокрации не ги брой, те са станали толкова богати преди сегашната демокрация. Сегашната демокрация няма нищо общо от демокрацията преди 50, 100 години.

Ако погледнеш и големите демокрации сега закъсват.. и се налага да бомбардират тук там за да се снабдят с нови ресурси.
11 Март 2015 09:43
...виновни са хората, които са я приложили в България. А те са същите, заради които имаше режим на тока към края на 80-те и по които в момента се ронят носталгични сълзи...

Виж ся, имаше наистина режим на тока в ония години, но не защото падат стълбовете и се късат проводниците на електропроводите Много фабрики имаше тогава и не им стигаше тока, та затова
11 Март 2015 10:20
Превод в ефир: Всъщност независимо от текста на статията тук става въпрос за това защо банките вземат огромни лихви, а не правят нищо за по-добра бизнес среда. Отговорът е в лакомията и алчността им за по големи печалби и бонуси.
Същото е и с тока.
11 Март 2015 10:43

Kапитализму, в общем, наступил пиздец.
11 Март 2015 11:11
Печалбата се инвестира когато държавата не ти определя цената на стоката и какви компоненти да включва.

Моля? Посочи една страна без регулатор.
Печалбата се инвестира, ако си истински бизнесмен и искаш да развиваш бизнеса си. Ако си монополист, аутсорснал всичко, включитено и печалбата, това вече е друг случай.
---------------
И амортизирана мрежа в добавка.

Мрежата е грижа на разпределителя. Ако и това не му е грижа, каква му е шибаната работа, да праща сметки? Ми те и това са го аутсорснали.
11 Март 2015 11:32
Моля? Посочи една страна без регулатор.Печалбата се инвестира, ако си истински бизнесмен и искаш да развиваш бизнеса си. Ако си монополист, аутсорснал всичко, включитено и печалбата, това вече е друг случай.

Явно става въпрос за объркване. Ако правиш и продаваш пици на определена от теб цена, сам си решаваш какво да инвестираш и отговаряш за качеството. Като не се справиш отиваш да се занимаваш с нещо друго. Ако някой ти разпорежда, че пиците се продават задължително на едикаква си цена и ти се отпускат не повече от едиколко си пари на съставка, разпореждащият поема отговорност за качеството. По нормалните страни регулаторите не отхвърлят инвестициите в поддръжка за да е евтин тока, в ненормалните го правят подкрепяни от мощен андрешковски хор. Подкрепата се извършва когато времето е топло и няма ветрове и снегове. Когато условията се променят, същият хор стройно започва да търси отговорност за това което толкова настойчиво са искали.
Мрежата е грижа на разпределителя. Ако и това не му е грижа, каква му е шибаната работа, да праща сметки? Ми те и това са го аутсорснали.

Мрежата която гърми в момента е грижа на 100% държавната фирма ЕСО, дето незнайно защо също не е инвестирала "печалбата" за която стана въпрос.
11 Март 2015 11:42
ЕРП-тата контролират мрежите НН. И сигурно имат признати амортизационни разходи, което значи ремонт, поддръжка и подновяване на съоръжения и мрежа.ЕСО- също. Кво се правят на ударени?
11 Март 2015 11:43
Мрежата която гърми в момента е грижа на 100% държавната фирма ЕСО

Сега глупости ли ще си говорим или ще четем какво е написано? Я ми покажи текст, в който някое ЕРП прехвърля проблема върху ЕСО?
Няма такъв, но има много текстове, в които ЕРП-тата плачат, че регулаторът им пречи да си изпълняват задълженията, защото не ще да вдигне цените за крайния битов потребител.
11 Март 2015 11:52
Хайде малко по-сериозно. Има държавна фирма ЕСО която се грижи за мрежата високо напрежение има и "частни" ЕРП-та дето се грижат за мрежата ниско напрежение. И на двата субекта - държавния и "частниците" им се ограничават разходите за поддръжка на мрежите им със сходни резултати. В този случай не става въпрос за държавно или частно, а за супертъпи управленски решения на Държавата. Ако национализират ЕРПтата и пак не им се признават разходи за поддръжка на ниското напрежение, мрежата им ще си гърми по абсолютно същия начин.
11 Март 2015 11:55
Има държавна фирма ЕСО която се грижи за мрежата високо напрежение има и "частни" ЕРП-та дето се грижат за мрежата ниско напрежение.

Да, така е. И ти си единственият, който намира кусура в ЕСО. Даже и ЕРП-тата не го намират там, хем са заинтересована страна.
Що така?
11 Март 2015 12:17
Политическото нищоговорене явно хваща дикиш. Тук пишат хора, които следят пресата и пак хвърлят цялата вина върху ЕРП.Те са последната брънка по веригата. Последните дни съвсем ясно се пише, че искат предложения за нови цени от ЕРП-тата, никога инициативата не е в инкасатора, какъвто е ЕРП за ЕСО. Да напомня ли за "дупката" в НЕК. Всъщност инвестиционните, ремонтните програми и програмите за зимната подготовка се контролират от регулатора, сигурност и надежност на електроснабдяването е отговорност на МЕ и ако има пропуски в поддържането на ел. мрежата на кое да е ниво на енергийната система то е по вина на калинките и теменужките, които поради некомпетентност не знаят нито какво да гледат нито какво да контролират нито знаят за какво отговарят.
11 Март 2015 12:51
И ти си единственият, който намира кусура в ЕСО. Даже и ЕРП-тата не го намират там, хем са заинтересована страна. Що така?

От любов към спора и заяждането ли е това твърдение? ЕСО си има сайт и там си пише. Натисни тук
Хайде ако е сложно да се отиде до този сайт да помогнем с новини от последните дни
Възстановено е захранването на всички подстанции на ЕСО
Само за няколко часа на 10 срещу 11 март 2015 година аварийните екипи на ЕСО успешно захраниха всички засегнати от бедствието подстанции, с изключение на подстанция Ардино. След включване на подстанция Велинград в късния следобед на 10 март, към 21 часа бяха захранени подстанции Конски дол и Ерма река. В 02.30 часа на 11 март екипите на ЕСО успяват да включат към електропреносната мрежа и подстанции Мадан и Рудозем. Продължава усилената работа по възстановяване на захранването на подстанция Ардино. Към 11 март 2015 година от 47 първоначално засегнати електропровода, невключени остават 7 електропровода 110kV. Частично са възстановени електропроводи Радилово и Божур, които захранват съответно подстанция Пещера и тягова подстанция Симитли. Пето денонощие продължава работата на екипите на ЕСО по отстраняване на авариите. Повредите са резултат от паднали извън сервитута на електропроводите дървета и обледяване, има скъсани проводници, а на три електропровода има четири пречупени стълба. повече...

Възстановено е захранването на по-голямата част от съоръженията на ЕСО към 10 март 2015г.
Четвърто денонощие екипите на оператора в сътрудничество със електроразпределителните дружества и държавните институции непрекъснато работят по отстраняване на авариите. От 44 засегнати електропоровода 110 kV вече е възстановено захранването на над 30 съоръжения. В късните часове на 9 март успешно бяха захранени подстанции Широка поляна и Северни Родопи, както и сигурно захранени подстанции Смолян и Пампорово. Остава критична обстановката в района на Рудозем, Мадан и Велинград. Продължава работата по възстановяване на захранването на подстанции Мадан,Конски дол,Ерма река, Ардино и Велинград.

Възстановено е електрозахранването в част от населените места в област Кърджали към 9.03.2015г..
През изминалото денонощие обилният снеговалеж предизвика аварии на ЕП 110 kV и прекъсване на електрозахранването в районите на Ардино, Рудозем, Велинград, Батак. Възстановено е захранването на подстанции Смолян, Пампорово, Златоград, Момчилград, Крумовград, Бенковски. Трето денонощие продължава усилената работа по преодоляване на безпрецедентната аварийна обстановка в Южна България. Целият ресурс на ЕСО е ангажиран за възстановяване на нарушеното електрозахранване в бедстващите райони. Работи се съвместно с екипите на ЕРП-тата, в сътрудничество с Гражданска защита, представители на местните власти и областните администрации. ВВС с хеликоптери се включват, за да се направи мониторинг на далекопроводите и да се локализират местата на авариите в непроходимите участъци.

Остава усложнена аварийната обстановка в Южна България към 8.03.2015г.
Селищата от Източните Родопи са с нарушено електрозахранване. Снеговалежът продължава в Смолянска и Кърджалийска области, което усложнява ситуацията. Работата на екипите на ЕСО допълнително се затруднява от непроходимите пътища в двете области. Екипи на ЕСО от цялата страна /Пловдив,Хасково,Кърджали,Варна,Бургас,Плевен, Горна Оряховица, Русе, Шумен и София/ работят без прекъсване вече второ денонощие по отстраняване на авариите, резултат от засегнати ЕП 110 kV. Целият ресурс на ЕСО е ангажиран за овладяване на ситуацията. Работи се съвместно с екипите на ЕРП-та.

Аварийни ситуации в Югоизточна България на 07.03.2015 г.
След полунощ на 07.03.2015г. силен снеговалеж в Югоизточна България предизвика аварии по ЕП 110kV. В резултат има селища, които са без захранване. От възникването на авариите на място по отстраняването им работят екипи на ЕСО от Пловдив, Кърджали и Хасково. Към района са изпратени и екипи от Варна, Бургас, Горна Оряховица и София. За своевременното отстраняване на авариите се използват всички налични ресурси на ЕСО.
11 Март 2015 13:04
Тук пишат хора, които следят пресата и пак хвърлят цялата вина върху ЕРП.

По-скоро имат готов стереотип и търсят само факти или псевдофакти за подкрепата на отговора който вече имат. Ако стане въпрос първо да се погледнат фактите а след това да се правят изводите, започва номерът с епитетите или опровергаване на неказани неща. Вероятно се смята, че многократното настъпване на една и съща мотика е някакъв вид героизъм, а последиците са пречистващо страдалчество....
11 Март 2015 13:11
Дежурния
11 Мар 2015 12:51


ъхъ,

EVN България продължава дейностите по отстраняване на тежките повреди по мрежата, която обслужва дружеството. На много места са налични скъсани електропроводи вследствие на паднали дървета, общо 58 счупени железорешетъчни и железобетонни стълба. Екипите на дружеството са оборудвани с необходимата техника и резервни материали.

Над 150 екипа на EVN България са мобилизирани в дейностите по възстановяване на схемите, включително и в труднодостъпни планински райони. В резултат на предприетите мерки по-рано през деня беше възстановено електрозахранването за Смолян, Пампорово, Широка лъка, Велинград, Момчилград и други населени места.]
Натисни тук

Аварийните екипи на EVN България работят с допълнен състав по нормализиране на захранването по електроразпределителната мрежа. Мобилизирани са техници от други райони, които оказват съдействие при отстраняване на повредите. На разположение са общо 195 аварийни екипа. На редица места в Родопите има паднали електропроводи и стълбове от електроразпределителната мрежа вследствие от снежната стихия. Общо 96 железорешетъчни и железобетонни стълба са повредени, като 40 от тях са в област Кърджали.
Натисни тук

Общо 160 аварийни екипа на EVN България работят за възстановяване на електрозахранването в засегнатите от стихията райони. Екипите са оборудвани с високопроходими автомобили, необходимата специализирана техника и инструменти за отстраняване на тежки аварии. Досега са регистрирани общо 88 паднали стълба и проводници от мрежата, обслужвана от дружеството.
Натисни тук
11 Март 2015 14:12
Токът спря, защото стригането на овцете мина от държавни в частни ръце. Частните ръце са калкулирали печалби, имат разходи за баснословни възнаграждения на чуждоземните си ръководители, не на последно място са дали едни милионни рушвети и накрая, ако остане нещо и за поддръжка на мрежата ... Ники Василев и НДСВ мафията на въжето на Орлов мост.
11 Март 2015 14:16
При гадния социализъм и режимът на Тодор Живков не падаха дървета върху стълбовете и жиците. Защо ли?
11 Март 2015 14:17
А и при социализма валеше сняг и имаше бедствия ...
11 Март 2015 14:20
Едно време нещата се правеха заради хората. Сега се правят заради рушветите и комисионните. Нямам нищо против рушветите, но поне да се върши работа.
11 Март 2015 14:30
Накрая ще излезе/според някои форумци/че крайния потребител е виновен първом- щото ползва ток , после- щото се противи на непосилното увеличение на цената и накрая -щото сам не си поддържa енергомрежата.
А ,и пак споменават Андрешко без да са вникнали изобщо в разказа.
11 Март 2015 15:51
Rambuteau
11 Март 2015 08:46

Големите демокрации не ги брой, те са станали толкова богати преди сегашната демокрация. Сегашната демокрация няма нищо общо от демокрацията преди 50, 100 години.

Ако погледнеш и големите демокрации сега закъсват.. и се налага да бомбардират тук там за да се снабдят с нови ресурси.


Аз да съм казвал нещо за големите демокрации? Все едно на тоя свят има 5-6 страни. Да не би да няма по-малки страни, където си се справят много добре, токът им не спира и не ронят сълзи защо не дойде нов режим, за да ги избави от тая мъка наречена демокрация? Много е дразнещо постоянно да се набива в главата, че демокрацията е виновна за всичко, забравяйки, че тя, демокрацията в БГ, е приложена от същите престъпници, които вършееха и преди нея и при които имаше РЕЖИМ НА ТОКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11 Март 2015 16:51
А ,и пак споменават Андрешко без да са вникнали изобщо в разказа.

Е няма ли да го разясните на невежите този разказ? Засега на тях невежите им изглежда как Андрешко с най-добри помисли вкарва държавата в блатото, а като започнат проблемите иска държавата да му ги решава, а не Станой, чието житце е "спасил". Може да се направи и неолиберална трактовка, че Андрешко е против държавната намеса и иска сам да се оправя с проблемите. Трябва да е ясно от какви позиции ще бъде "правилното" обяснение.
12 Март 2015 04:45
Oълговете на НЕК няма как да са малки като изкупува скъп ток, а го продава евтино навън. Сега като изключат и в сметките на едрия бизнес скъпия ток, окончателно ще загробим енергетиката. За това Каролев, Домусчиев ходят по телевизиите да ни убеждават, че тока трябва да поскъпне с много. Само че някои чуват всичко и могат да разбират някои неща. Аз така и с години не можах да разбера що за "бизнес" правим у нас. Какви са тези компании, на които държавата гарантира печалби за сметка на всички. Частния бизнес трябва да излиза на печалба, ако има съответните инвестиции и разумни действия. Ако ги няма, то ще излиза и на загуба. Американските ТЕЦ-ове как точно работят, че не могат да печелят нормално и ,ако не им изкупим тока, защо не го продават на външния пазар? Нали уж са по-кадърни и по-опитни от нас в бизнеса? На ВЕИ-тата също сме били длъжни да им плащаме кредитите? Нямам нищо против, но да бяха държавни или да бяхме акционери. И като ги изплатим, тока да поевтинее. В крайна сметка излиза, че е по-добре държавата да вземе кредити и да строи мощности, вместо да чака други да го правят и сметката да плащаме всички. Абсолютно съм против дребния бизнес да се мъчи и да фалира, защото не може да се справи и никой не му помага, а едрия бизнес постоянно да цица от държавата и от него и дори от работещите бедни. И сега ще ми реват, че нямало инвестиции в мрежата? Ми що изнесохте милиони бе? И ги изхарчихте? Да ги бяхте дали за инвестиции. А после да ви е по-лесно и да печелите по-добре. Всеки глупак знае да печели от уволняване на персонал и от съкращаване на разходите за поддръжка. В Бг повечето са така. Но кой мисли за утре?
12 Март 2015 12:43
Нарушавам личното си правило да пускам само по един пост по тема само за да се присъединя 100% към казаното от Анетаз. То заслужава да бъде повторено!

Дълговете на НЕК няма как да са малки като изкупува скъп ток, а го продава евтино навън... ...Аз така и с години не можах да разбера що за "бизнес" правим у нас. Какви са тези компании, на които държавата гарантира печалби за сметка на всички. Частния бизнес трябва да излиза на печалба, ако има съответните инвестиции и разумни действия. Ако ги няма, то ще излиза и на загуба. Американските ТЕЦ-ове как точно работят, че не могат да печелят нормално и ,ако не им изкупим тока, защо не го продават на външния пазар? Нали уж са по-кадърни и по-опитни от нас в бизнеса? На ВЕИ-тата също сме били длъжни да им плащаме кредитите? Нямам нищо против, но да бяха държавни или да бяхме акционери. И като ги изплатим, тока да поевтинее. В крайна сметка излиза, че е по-добре държавата да вземе кредити и да строи мощности, вместо да чака други да го правят и сметката да плащаме всички. Абсолютно съм против дребния бизнес да се мъчи и да фалира, защото не може да се справи и никой не му помага, а едрия бизнес постоянно да цица от държавата и от него и дори от работещите бедни. И сега ще ми реват, че нямало инвестиции в мрежата? Ми що изнесохте милиони бе? И ги изхарчихте? Да ги бяхте дали за инвестиции. А после да ви е по-лесно и да печелите по-добре. Всеки глупак знае да печели от уволняване на персонал и от съкращаване на разходите за поддръжка. В Бг повечето са така. Но кой мисли за утре?
Сега - към ДПС-електората от района на Ардино! Съберете се НЕЗАБАВНО (прегазете преспите, струва си) на 50 000 митинг и поискайте ВСИЧКИ началници, които получават заплатите си от предприятия, в чиято лицензия влиза поддържането в изправност на мрежите за ВН, СН и НН напрежение (в тяхната цялост - подстанции, и всякакъв там хардуер по табел) НЕ да бъдат уволнени а само ГЛОБЕНИ! В 10-кратен размер на ПРЕТЪРПЕНИТЕ от всички вас, жители на района на Ардино, преки материални загуби, и 20-кратен размер за претърпените от всички вас морални щети (под щети тук разбирам обидата у вас, че поверените на въпросните началници предприятия ви третират, вас - ардинци, като безсловесни животни, които безропотно ще изтърпят дни наред да седят на тъмно, студено и без телефони, и омерзението ви, че същите поверени на въпросните началници предприятия им е през оная работа, че с БЕЗдействията си правят държавата (която им е дала лицензията да работят) за пет стотинки, все едно, че е ТЯХНА ваджишката държава, а не ВАША, както пише в Конституцията!

Направете го тоз митинг пък да видим дали ще ВИ чуят!!!! Аз мисля, че ще!
12 Март 2015 12:50
annetaz
12 Мар 2015 04:45Ми що изнесохте милиони бе? И ги изхарчихте? Да ги бяхте дали за инвестиции. А после да ви е по-лесно и да печелите по-добре. Всеки глупак знае да печели от уволняване на персонал и от съкращаване на разходите за поддръжка. В Бг повечето са така. Но кой мисли за утре?

Целта на една частна компания е печалбата, а единствената отговорност на ръководството и' е към акционерите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД