:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Тактика

Когато траките "открият" Лувъра...

Уникалните експонати, които се оценяват на 8 млрд. лв., не са застраховани, но данъкоплатците дариха средства за държавния PR
Снимка: архив "Сега"
Панагюрското златно съкровище ще заблести в центъра на четвърта зала.
"Спечелих бас с президента на Лувъра, че имам изложба, която може да му купи половината музей". Така по думите на министъра на културата Вежди Рашидов започва кампанията около предстоящата експозиция "Епопеята на тракийските царе: археологически находки от България" в Париж. Според друга версия началото се полага на една вечеря с предишния президент на световния музей Анри Лоарет, на която Рашидов му заявил, че е време Лувърът да представи нещо разтърсващо пред света. Последвала тридневна обиколка на 37 музея в България, която замаяла Лоарет. И се решило България и Франция да си разменят съкровища идния месец. Българската изложба в Лувъра ще бъде открита на 15 април, ще продължи 3 месеца и се говори, че лично премиерът ще й реже лентата в присъствието на френския президент Франсоа Оланд.



Политическият PR се явява основен акцент



и обяснява доста от особеностите на този културен обмен.

Въпреки че остава само месец до началото на българската изложба в Лувъра и датата, на която ще отпътува експозицията, вече е уточнена - 23 март, все още не е ясно какъв точно е бизнес моделът, който следва културното министерство в решението си да прати зад граница безценни артефакти за 8 млрд. лв.

"Това не е този вид бизнес. Ще спечелим световна слава", каза пред "Сега" министър Рашидов. Това добре, но все пак... България няма да получи отчисления от продажбата на билети за изложбата, тъй като входът е общ за целия музей. Цената на билета ще варира между 9-14 евро. В същото време се очаква милиони посетители да видят оригиналните български експонати, сред които са бронзовата глава на Севт III, Панагюрското съкровище и още над 400 шедьовъра. Лувърът от години води световните класации за най-голяма посещаемост сред музеите. Само през 2012 г. според "Фигаро" през залите му са минали 9.7 млн. души, а през 2013 г. - 9.2 млн.

"Може би ще спечелим пари, като дойдат техните експонати тук, в България", допълни министърът. Едва ли. В замяна на тракийското злато България ще получи



като компенсация три прилични, но не и сензационни френски изложби



В София ще бъде показано съкровището от вила "Боскореале" край Помпей. Втората експозиция в Пловдив ще разказва за Древен Египет, но първоначално обещаната египетска мумия няма да дойде заради опасения, че може да се повреди по пътя. Третата изложба ще е във Варна, Бургас, Казанлък и Враца - с гравюри на Андре Дьорен към "Сатирикон". Предвид ниската посещаемост на регионалните музеи и пълната липса на реклама и елементарно информиране на публиката от страна на Министерството на културата засега надеждите за успех не са големи.

В края на миналата година бе създадена асоциацията "Приятели на Лувъра в България", която си постави за цел да привлича дарения за подпомагане на българската изложба в Париж. Организацията изчисли, че за реализацията й ще са необходими поне 900 000 евро. "Естествено, има разходи. Трябва да се реставрират експонатите", обясни културният министър. Действително, едно от перата, които се пълниха до последно с пари на данъкоплатците, са средствата, които бяха нужни за реставрация на експонатите, събрани от регионалните музеи. От години тези музеи са почти на самоиздръжка и фондовете им са в окаяно състояние. Защо тогава беше нужно да се обещават на Париж антики, които



при подписването на договора не бяха годни за експониране,



а техните стопани очевидно не разполагаха с бюджет за реконструкцията им?

Макар да няма практиката да финансира гостуващи изложби, Лувърът все пак отпусна 360 000 евро, необходими за пространственото оформление на експозицията в 4 зали на крилото "Ришельо", за каталога и популяризирането на събитието във Франция. 20 български и френски компании също са се включили като спонсори с над 130 000 евро. Посолството на Франция у нас участва със 110 000 евро. Останалите около 300 000 евро обаче се събираха в движение от данъкоплатците. Т.е. грубата сметка показва, че



дотук разходите са близо 3 млн. лв.



Към тях прибавяме и 33 000 лв. за транспортиране на антиките със самолет до Париж и сумата вече доближава средногодишната, която министерството на икономиката дава за реклама на България в чужбина през последните 5 години - малко над 4 млн. лв. Тази реклама се предназначава за привличане на туристи. Тепърва ще се види дали българското злато в Париж ще напълни хотелите, но скептиците са повече от оптимистите.

Продължава да тревожи и обстоятелството, че антики за 8 млрд. лв. ще пътуват без застраховка. Докато те са в крилото "Ришельо", за тях важи застраховката на Лувъра, но оттам нататък рисковете са непокрити. В началото на февруари правителството осигури 1 млн. лв. държавна гаранция за изложбата в Париж и толкова. С този акт българската държава гарантира, че ако откраднат или повредят експонати за милиарди, ще си плати сама на себе си един милион. Финансовата логика е трудна за смилане.

По този повод директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров успокои, че ценностите ще пътуват в огнеупорни сандъци, които издържат до 1900 градуса по Целзий в случай на самолетна катастрофа.



"При такава температура те биха били леко поопечени, но здрави",



очерта перспективата Димитров. Патронът му Рашидов пък призова да се молим Богу "всичко да бъде наред".

Финансовият министър Владислав Горанов си изми ръцете със Закона за културното наследство. Той не съдържал в себе си легален механизъм, който да гарантира, че движението на тези ценности и евентуалното им увреждане ще бъде овъзмездено по начин, който да възстанови ресурсите в държавата. В закона е казано, че когато в чужбина се изнасят движими културни ценности, финансовата гаранция се осигурява чрез застрахователна полица или се поема от държавата с решение на Министерския съвет. Така правителството се спря на по-евтиния начин. Покрай този случай се разбра, че най-големите ни съкровища - Панагюрското, Рогозенското, Вълчетрънското и всички останали, нямат застраховка. Типично по български.





--

Одриското царство е фокусът на българската експозиция

----

Фокус на изложбата "Епопеята на тракийските царе: археологически находки от България" ще бъде Одриското царство. Експозицията, включваща 1628 експоната от 17 български музея, ще представи пълния гробен инвентар на богатите погребения на тракийски аристократи от некрополите при Дуванли, Калояново-Чернозем и Маломирово-Златиница, които илюстрират формирането на Одриското царство, икономическата мощ на владетелите му от V до началните десетилетия на III век пр. Хр. Освен експонатите от злато и сребро ще бъдат показани и всички елементи на тракийските погребални обичаи - съдове, оръжия, украса на конската амуниция, накити и предмети с магическо предназначение. Части от архитектурната и живописната декорация на гробниците от Стрелча и Мъглиж и фотоси от Казанлъшката гробница ще допълнят представата за гробниците на одриската аристокрация.

Централната част на изложбата ще изобрази царското погребение в могилата Голямата Косматка край Шипка, считана за гроб на тракийския владетел Севт III - откритие на археолога д-р Георги Китов. Бронзовата глава на царя - шедьовър на античната скулптура, е най-важният акцент. До нея ще бъдат представени шлемът с името на древния владетел, неговите наколенници, златният венец, богато инкрустираните със злато меч и ножница, златна чаша, сребърна и бронзова кана, амфори за вино, златните апликации от конска амуниция, нишките от златотъкан килим, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, стригила, алабастрони, части от ризница и оръжия.

Единственото бижу, което парижани няма да видят, е златната маска на Терес. Под предлог, че не се вписва в идейната концепция на изложбата, тя остава в България. Затова пък в Лувъра ще бъде показана най-старата статуя на курос - момче атлет, открита по нашите земи. Тя е без глава, датирана е от VII век преди Христа и е намерена в Атия. Сред бисерите ще е релеф на богинята Кибела от V век пр. н. е., открит край Созопол.

Експозицията ще акцентира и върху градската култура на одрисите. Посетителите ще видят два основни градски центъра в земите ни - града при Ветрен, известен като емпорион Пистирос, търговски и занаятчийски център, обитаван от траки и гърци, и Севтополис - столицата на Севт III, пример за възприемането в Тракия на елинистическото градоустройство, архитектура и бит.

Политическите и културните центрове на могъщите съседи на одрисите - гетите на североизток и трибалите на сверозапад, ще бъдат представени чрез фотоси на Царската гробница с кариатидите, столицата на гетите Хелис и аристократичния й некропол, проучвани през последните 30 години в резервата Сборяново. А като доказателство за изящното изкуство на тези древни народи в Лувъра ще заблестят известните съкровища от Рогозен, Борово и Летница, находките от Могиланската могила, както и новооткритото златно съкровище от Свещари. В центъра на четвъртата зала, показваща многообразието на тракийската култура, ще бъде разположено златното Панагюрско съкровище. През това време в България ще може да се гледа негово копие.

Към българската изложба ще бъдат добавени още 20 експоната от фондовете на Лувъра и 11 други чужди музеи и културни институции, сред които са Британският музей, музеите в Неапол и Бари, Глиптотеката в Копенхаген, музея Прадо в Мадрид и др.



------

Париж връща жеста

--------

Като компенсация за това, че България няма да получи отчисления от продажбата на билети за тракийското злато Лувърът праща у нас три изложби. Експозиция, посветена на римската трапеза от времето на първия император Октавиан Август, ще бъде открита в София около 24 май. Съдовете, които ще бъдат изложени, са част от съкровището "Боскореале", разкрито в останките на богаташка римска вила край Помпей, затрупана при изригването на вулкана Везувий през 79 г.

100 експоната от египетската колекция на Лувъра пък ще гостуват от юли до септември в Пловдивския археологически музей. Очакваната египетска мумия обаче няма да пристигне, тъй като била с много големи размери и било опасно да се транспортира, за да не се повреди. Вместо мумията Париж ще изпрати статуята на египетски жрец, която стои на входа на зала "Ришельо" в Лувъра. 25 от експонатите от френския музей ще са от областта на изкуството и културата на древната цивилизация. Сред тях има древни папируси, предмети, свързани с религията, и няколко каменни глави.

Третата изложба - "Сатирикон", с гравюри на Андре Дьорен (1880-1954) ще обиколи Варна, Бургас, Казанлък и Враца - градове, чиито музеи са предоставили антики за българското гостуване в Лувъра. Андре Дьорен е определян заедно с Анри Матис за основоположник на фовизма в западноевропейското изкуство. Той илюстрира първите книги на Гийом Аполинер, Макс Якобс и Андре Бретон. 36-те офорта за изданието от 1951 г. на шедьовъра на Петроний "Сатирикон" Дьорен създава по поръчка на прочутия френски търговец на картини и издател Амброаз Волар.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Шедьовърът на античната скулптура - бронзовата глава на Севт III.
Снимка: Министерство на културата
Министър Вежди Рашидов и президентът на Лувъра д-р Жан-Люк Мартинез подписват договора за българската изложба.
 Крилото "Ришельо" на парижкия музей, където след месец ще се настани българската изложба.
23
4052
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
15 Март 2015 19:39
Нещо от славянските царе нема ли. Барем колец от землянка...
15 Март 2015 19:46


чудя се дали да не пратя на Петрински един тикет на Air France отиване и връщане заедно с две нощи преспиване в Lyric. Но само при условие че след това ще опише какво е видял.
15 Март 2015 19:54
щурчо
15 Мар 2015 19:39

щурчо, ти що не си експонат? Като единственият оцелял тракиец, би трябвало да те изложат у Лувъро заедно с останалия хардуер.
15 Март 2015 20:02
Ами всичко на България е вече дори не като при евтините проститутки, ами като при тъпите квартални курви - онождат ни вече за по една кока-кола и потупване по рамоте, че видиш ли "и ний сме дали нещо на света" ....
15 Март 2015 22:20




По моят край връзват на овцете нещо като звънец ама му викат "хлопка" . Щото не звъни а хлопа по прстата причина , че е от тенекия с един пирон вътре. Та може вместо да пращаме Щурча , една хлопка да пратим като експонат олицетворяващ единственият останал по нашите земи трак . По евтино ще ни излезе и по пълна представа ще да придобият французите . За застраховка няма да споменаваме.
16 Март 2015 03:48
единственият останал по нашите земи трак


Не е трак.
Трака-трак е.
16 Март 2015 04:59
Не е трак.
Трака-трак е.

Тцъ ... и трака-трак не е,а по-скоро траката си трака,трака-трак щуро-трак.

16 Март 2015 07:33
Не го мислете вие министъро - от стара коза яре е той, опекъл си е работата......
16 Март 2015 09:31
Продължава да тревожи и обстоятелството, че антики за 8 млрд. лв. ще пътуват без застраховка.
Айде сега подробности и тревоги. Ан-26 е добър самолет.
16 Март 2015 09:46
Не траките да открият Лувъра, а Лувърът (и светът) да открият траките.
Това е страхотна реклама за България - тематичните изложби в Лувъра са истинско културно събитие във Франция, което държи приковано вниманието на медиите седмици наред.
Това е истинската "печалба" за България.
Звучат абсурдо "тънките" сметки за това, че ние им даваме рийш ли, стока за 8 милиарда, пък те що да не ни дадат некой лев от приходите за билети (а защо не тротоарно право за няколко сергии скара-бира и тука има тука нема по кейовете на Сена.)
Приходите от билети покриват една мизерна част от разходите за Лувъра. Разбира се, Париж и Франция печелят много от Лувъра, но не посредством продажбата на билети.
За застраховката по време на транспортиране до/от Франция. Ако експонатите наистина се оценяват на 8 милиарда лева, то не е чудно, че трудно се намира застраховател, който да направи покритиието на поносима цена. Нито един български застраховател (и много малко европейски) биха били в състояние да платят тотална загуба от 8 милиарда, пре-застраховането вероятно е над 90%, а премиите са седемцифрено число, нищо чудно, че Божидар и Вежди са се отказали.
16 Март 2015 10:45
Навсякъде в големите музеи по света, като гостува изложба от класата на тракийското злато, се плаща отделен вход, при това съвсем не малко. Толкова пъти ми се е случвало да не мога да видя нещо, защото бюджетът ми е ограничен.
Може би нашите договарящи са ги измамутили на тази струна - всички да ни видят. И понеже сме си с комплекс за малоценност, сме се съгласили, вместо да бъдат спечелени пари за нашите музеи.
16 Март 2015 10:47
Навсякъде в големите музеи по света, като гостува изложба от класата на тракийското злато, се плаща отделен вход, при това съвсем не малко.


16 Март 2015 10:51
Това е страхотна реклама за България - тематичните изложби в Лувъра са истинско културно събитие във Франция, което държи приковано вниманието на медиите седмици наред.

Taka e. Само че такива тематични изложби обикновено не се правят в крилата с постоянните експозиции, за които важи общия билет за Лувъра, а са наистина тематични, с отделен билет, част от парите за който отива в джоба на собственика на тематичната изложба.
Просто франсетата са ни прекарали, не за първи път. И съм сигурен, че ще трябва с лупа да се търси информация, че златото е българско или от българските земи, акцентът ще е тракийско и само това ще се набива на очи.
И,да, дори и сотделен вход, както обикновено правят в Лувъра, цената на билетите не покрива издръжката на музея, той не може да се самоиздържа с нормалните си билети от 12 евро. Париж го дотира яко. Но за да разгледат евтиния Лувър, туристите трябва да отседнат в Париж и сметката излиза.
16 Март 2015 12:24
С този манталитет, че "франсетата са ни прекарали", че все някой ни е крив - какво да ти кажа...не става работата.
Крайно време е да си изкараме главите от
16 Март 2015 13:49
Е в името на евроценностите да се чудим какви думи да използваме ли?
Като си е прекарване, как да го наречеш? Услуга?
Ми не, не е. Бил съм достатъчно пъти в Лувъра за да знам, че временни тематични изложби са с отделен вход почти винаги. А тракийското злато определено е много по-значима експозициия от други временни, за които искат до 10-12 евро допълнително. Така, че сме си прецакани. Или от франсетата, или от някой мухльо в министерството, който е "уредил' златото да е в "Ришельо".
ПП: През май сигурно ще съм в Париж и твърдо ще отида да видя дали въобще ще се споменава, че постояната експозиция е в България, демек отидете там да й се радвате, дали въобще думата България ще я има поплакати и диплянки. Та толкова и с рекламата. Китайците ще чуват, че траките са древен народ, нейде в Европа и изложбата също "домува" нейде в Европа.
16 Март 2015 13:55
wreckage 15 Март 2015 19:54
щурчо
15 Мар 2015 19:39

щурчо, ти що не си експонат? Като единственият оцелял тракиец, би трябвало да те изложат у Лувъро заедно с останалия хардуер.

Слава Богу, че оцелелите тракийци са много. Ахъм...
16 Март 2015 15:59
Браво за изложбата, браво и за статията!
16 Март 2015 16:32
Българска изложба в Лувъра? Ау, ужас? Що вопли, що ръмжене във форума! Как така без пари?
Де го келепиря? Да не говорим, че тези ахмаци, французите, пускат безплатно младежи до 18 години ( младежи от ЕС дори до 25 години), безработни, инвалиди с придружител, учители по изкуство и какви ли не още. Пък на всичко отгоре има и дни, когато входът е свободен.
Ахмаци! Я да е на някой от тукашните форумци, че да ти отвори една кебапчийница на входа. А за младежите чалга-дискотека. Какво ще се мотат да гледат там някакви си шедьоври и други простотии?
Малиййй, що пара мже да се кърти! Не ти е работа.

16 Март 2015 18:50
Katakachev, какъв келепир бе?! Ако етруското злато от Ватикана ми дойде на крака в София, познай кога ще бия път до Ватикана да го гледам втори път. Никога!
16 Март 2015 19:23
***

17 Март 2015 08:46
За изложбата и инициативата на министър Рашидов

Гърците са си в Гърция, албанците в Албания, германците в Германия и т.н..., къде са отишли траките от тия земи или петата кремълска колона получава ортикарий при споменаване за нещо различно от славяни по тия земи?
17 Март 2015 09:14
Да ударим калема ... 3 000 000 лева разходи. 9 000 000 посетители годишно.

Е, нека не девет, един милион посетители да видят тракийските съкровища. По 3 лева на посетител, 1,50 евро на човек.

Диплянки най-банални с експонатите да искахте да раздадете на 1 000 000 туриста по гарите, щеше да ви излезе по-скъпо. Сделката си я бива.


Колкото до застраховката ... Стане ли беля, погинат или изчезнат съкровищата ни, и куп пари да ви изсипят, пак не можете да си ги възстановите. Най-много да финансирате археологията за десетилетие напред.

Възможността да покажем, с каквото се гордеем, в Лувъра е уникална. И трябва да се адмирират усилията на Министерството на културата. Друго да не, поне труда на поколения археолози в България ще бъде уважен и представен подобаващо там, където му се полага по правото на постиженията им.
19 Март 2015 18:12
Като сме извадили калемите, да сметна и аз -

три месеца изложба - 3 000 000 посетители над 18 години по 3 евро за допълнителен билет са 9 000 000 евро. Отделно брошурите и каталозите. При положение, че от бюджета ни, за култура се отделя най-малък процент в целия свят, мога да си помечтая да сложим сухия си хляб над отдушника на скара - бирата на Лувъра.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД