:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Дай газ!

Последна далавера за дребните бензинджии

С повишаването на акцизите постепенно бизнесът за малките частници ще замре. Пък и не могат да отговорят на всички условия, смятат експертите от големите вериги.
Снимка: Александър Михайлов
София се превръща в петролна база. Нови бензиностанции и газстанции никнат като гъби на всевъзможни места - на детски площадки, на мястото на паметници, в паркови площи. Нещо повече- там, където вече има една бензиностанция, вероятността на 2 метра от нея да се появи втора, че и трета, нараства право пропорционално.

Само за последните 3 години бензиностанциите в България станали близо три пъти повече. През 1999 г. техният брой е бил около 900, а сега надвишава 2500.

Малките бензиностанции от веригата на "Петрол" правят около 5 000 л гориво дневен оборот, съобщава шефът на дирекция "Инвестиции" Радосвет Марков. В пари това е около 7 000 лв. на ден. По-големите обекти, за чието изграждане обаче, инвестицията може и да надвиши 1 млн. евро, правят около 10 000 л на ден, но в някои случаи цифрата може да достигне и 17 000 л, разяснява Марков. Измерено в пари това прави около 12-15 000 лв. дневен приход.

Според Радосвет Марков малките частни бензиностанции могат да реализират максимум 2-3 000 л на ден, което прави около 3-4 000 лв. За по-големите обекти оборотът можел да стигне най-много до 5 000 л или 6-7 000 лв.

Очевидно въпросът "дали има далавера" в бензиностанциите е риторичен. Просто изтича времето на малките. Както супермаркетите изяждат малките магазинчета.

В началото на лятото софийската община въведе мораториум върху строежа на нови бензиностанции, газостанции и автомивки. Естествено с това мизата на административния рекет по узаконяването скочи.

Специалистите на "ЛУКойл" твърдят, че ако строежът на една бензиностанция отнема около 2 месеца в зависимост от сезона, изкарването на всички необходими документи и разрешителни може да отнеме и година. От "Shell" обявиха, че целият процес им отнема между 1.5 и 2 г.

Почти през цялата минала година иглените уши, през които трябваше да се мине, за да се построи бензиностанция, се свиваха все повече и повече. От началото на 2002 г. собствениците на новооткрити бензиностанции бяха задължени да подложат бензиноколонките и на метрологичен контрол. Същата мярка естествено трябва да предприемат и решилите да построят подобен обект. Собствениците сами трябваше да подадат заявки до Националния център за метрология. В противен случай - глоби.

За да се получи разрешение за временен обект, например, се минава през община, КАТ, ХЕИ и съгласуване с градоустройствения план. А огромна част от частните бензиностанции и газостанции са именно с такъв статут.





-------------

Първи е въпросът за намиране на терен.

Много от съоръженията са върху частни имоти. Естествено е, че хората искат да извлекат максимална полза. Продават го на агресивни фирми, които успяват да минат по цялата верига.

Минималното отстояние между бензиностанция и сграда според Закона за устройството на територията трябва да е поне 25 м. Има случаи, в които метрите са само 5. Че и по-малко.

Разрешенията за строеж не бензиностанции се дават от общината. КАТ дава препоръки и одобрява подходите, така че да не се пречи на движението. Необходими са разрешения и от ХЕИ, пожарната, ВИК, електроснабдяване, Градски транспорт, подземни комуникации.

След това трябва архитектурен проект и Министерството на екологията да оцени въздействието на обекта върху околната среда и да издаде съответното разрешение - ОВОС. По-нататък са необходими разрешение за строеж, което се издава на основание архитектурния проект и документите за собственост и да се наемат съответните надзорни фирми, които да упражняват контрол и да следят за спазването на заложените в архитектурния проект норми. Тези фирми описват строежа в т.нар. "Дневник на строежа". Всички документи дотук плюс дневника се внасят в Дирекцията за национален строителен контрол. За да се изкачи докрай административната стълбица, трябват и съгласувателни писма от РСПАМ (пожарна), РИОВС (екология), електроразпределение и ВИК. Тези документи, заедно с т. нар. Протокол 16 също се предоставят на директора на ДНСК и той издава разрешение за ползване.

Разрешение за ползване ДНСК издава, след като дирекция "Архитектура и градоустройство" приеме екзекутивните чертежи, доказващи, че при строителството е спазен точно проектът.

----------------------





От началото на октомври разрешенията за строеж на автомивки, газостанции и бензиностанции се дават след гласуване на Столичния общински съвет (СОС), а не както преди с разрешение от гл. архитект на района.

Експертите на големите вериги определят процедурата по узаконяване на строежа и ползването на самата бензиностанция като катастрофична. И добавят, че може би това е причината мнозина да я прескачат, уреждайки нещата по втория начин.

Има и други задължителни неща, за да се изгради нова бензиностанция, които дори са много по-важни с оглед бъдещото функциониране на обекта.



Трябва да се направят проучвания



Те са в няколко посоки. От една страна се правят чисто технически проучвания - дали геометричните размери на площадката отговарят на изискванията за подобен обект, дали площадката не е в наклон, има ли виражи, дали има съоръжения, които трябва да се изместват. "Такива, които са в противоречие с нормите, например, далекопровод, високо напрежение, категорично не е позволено изграждането на бензиностанция в определен обсег от далекопровода", обяснява Христослав Тодоров от "ЛУКойл".

Паралелно с това трябва да се направят и маркетингови проучвания. Това е най-тънката част. Те се позовават на налични в близост конкурентни бензиностанции - дали са на значими вериги или на индивидуални частни собственици, какъв оборот правят те, какъв е броят на моторните превозни средства, които преминават през даденото място, дали са леки автомобили или тежък автотранспорт и т.н.



Размерът на инвестициите в големите петролни вериги е конфиденциален,



Всяка компания си поставя свои критерии, които трябва да се изпълнят за възвръщане на тези средства. Последната бензиностанция на "ЛУКойл" например, струва 1.2 млн. лв., а Христо Иванчев от "Shell" твърди, че средната инвестиция, която влагат в изграждането на търговските си комплекси е $ 1 млн. Става въпрос за обекти, които са снабдени и с магазини, ресторанти и други екстри, които да гарантират удобство на клиентите. А и около 10-20% от тези суми отиват за изграждане на съоръжения за опазване на околната среда. Радосвет Марков пък, уточнява, че за да направи човек малка бензиностанция с 2 многопродуктови колонки и малко магазинче да речем на обща площ от 70-80 кв. м минимумът, който трябва да плати за съоражението е около 400 000 евро.

Именно размерът на вложените средства отличава големите вериги от дребните частници, защото дава най-голяма възможност за компромиси. Големите вериги например, препоръчват, за да се изгради качествена бензиностанция използването на двойностенни резервоари. Съораженията са доста скъпи, но гарантират сигурност и качество.

Собствениците на малки бензиностанции купуват или едностенни, или цистерни от влакове, които най-често са и втора ръка. Ръждясали са и са опасни, но пък са евтини.

Всички големи вериги бензиностанции у нас твърдо заявяват, че в борбата за клиенти залагат най-вече на качеството, което има своята цена. Все пак българинът е беден, стандартът е нисък и ако изхождаме само от този критерии означава на много от местата да не изграждаме съответните обекти, твърдят експертите.

"От една страна не можем да си позволим да изградим обект, който не отговаря на нормите. Има разход на средства за висок стандарт. На почти всички обекти се налага да инсталираме самостоятелни постове, слагаме дизелови агрегати за поддържане на напрежението, модерна техника за сигнално-охранителната и фискалната система, което е изискване на Министерството на финансите", продължават да разяснява процедурата Христослав Тодоров от "ЛУКойл".

Това повишава цената на инвестициите, които "ЛУКойл", "Shell" или "OMV" влагат в един обект за разлика от частните собственици.

Частниците вече не бива да се хващат да строят обекти, съветва Радосвет Марков от "Петрол". Все още има ниши за желаещите да се захванат с подобен род бизнес - да се включат във франчайзингова програма, но иначе бизнесът им ще се свива.

Причината е проста -



акцизът тръгна стъпаловидно да върви нагоре и до 2006 г.



ще се изравни с този в ЕС. Това веднага ще се отрази в цената на бензина и частниците няма да имат друг избор, освен да свият маржовете. А една инвестиция, която трябва да се направи, за да се построи бензиностанция няма откъде другаде да се изплати, освен от търговския марж.

Същото важи в пълна степен и за газ-станциите. И за тях бумът няма да продължи, защото пазара се насити, смята Марков. В момента следва преразпределение. С въвеждането на акциз за пропан бутана маржът се свива и разликата между бензина и газта ще става все по-малка, докато накрая се включи в разликата от повишената консумация, когато карате на газ. А и "Петрол", и "Shell", и "OMV" сложиха и газови инсталации на повечето от обектите си. Много частници пропищяха, защото го продават на същата цена, а хората отиват при тях заради качеството.



Газът ще стане петият продукт



по обектите на големите вериги - три вида бензини, дизел и газ", добавя Радосвет Марков.

Така че с повишаването на акцизите и свиването на маржовете много от частниците ще бъдат принудени да излязат от пазара и постепенно ще станем една нормална и скучна европейска държава. Поне в това отношение.



НА ТЪМНО

По неофициални данни сивата икономика в сектора обхваща около 40% от обектите. Това са предимно малки бензиностанции, които предлагат горивата на цени с 8 до 15% по-ниски в сравнение с цените на големите компании. Тези бензиностанции не покриват и техническите изисквания за пожаробезопасност, екологичните норми и др. Статистиката сочи, че без разрешение за строеж работят 54 бензиностанции и 27 газостанции.

По думите на Христослав Тодоров от "ЛУКойл" има и пряка зависимост между качеството на горивото и сивата икономика. Има частници, които си вкарват горива контрабанда. Това е за сметка на клиента, защото тези горива са категорично извън нормите и стандартите за качество. Заради остарелия автопарк българинът все още не чувства отрицателните ефекти от това, но колкото повече колите станат по-нови и по-качествени хората ще разберат, че това е пагубно за автомобилите, добавя Тодоров.

Малцина от собствениците на малки газостанции внасят легално горивото си, това също се отразява на качеството.
 
Контрол върху съоръженията.
7794
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД