:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 295
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

За правото на име

Телевизионен екран. Говореща глава. Под нея надпис, нещо като "Иван Петров, собственик на фирма". Ежедневие. С дива ярост, все по-настъпателно се налага неприкрита цензура, която обрича българския бизнес на анонимност в медийното пространство. Хипотезата е, че дори назоваване на някой стопански субект вече представлява "реклама". И втората хипотеза, че това е забранено. Ако в електронните медии втората хипотеза има известно законно основание, тъй като има ограничения върху излъчваните рекламни съобщения и санкции за скрита, т.е. необявена реклама, то същият цензорски нагон в пресата няма опора в никой закон. Някакво обяснение веднъж ми даде мой приятел, главен редактор на уважаван ежедневник, един от създателите и всепризнатите идеолози на модерната българска преса: "Няма безплатна популярност. Трябва да си плащат, за да ги споменаваме." Само в рекламните "площи" и "прозорци" и в информациите, маркирани с дискредитиращите означения за "платено съобщение", бизнесът може да спомене фирмата си, своите марки и продукти. Така в информационните емисии и дописки се наложи правилото



за бизнеса - или лошо, или нищо



Лесно ще забележите, че имена на фирми и банки без задръжки се споменават, ако са обект на критика или в контекста на поредното административно или наказателно преследване. И когато някой, свързан с фирмата, попадне на папарашка снимка или е герой на поредния "жълт" репортаж. (Защото това явно не е "реклама".) Полека на обществото, в частност на основния му пълнеж, т.нар. потребител (consumer, консуматор), се наложи аксиомата, че бизнесът е нещо срамно. Бивш лидер на една партия с претенции за властта бе забранил на активистите "да сядат на една маса" с хора от бизнеса, та да не се дискредитират. Всяка вечер по всички телевизии, във време, когато най-много ги гледат, по няколко пъти ни издебва рекламата на една банка, за да ни обади: "В България бизнес било мръсна дума. Да, звучи мръсно..." Според творческия директор на PR агенцията, сътворила внушението, "целта на кампанията е да промени негативното обществено мнение за бизнеса в България". Не знам дали банката постига точно тази цел. Дано. Но изводът здраво се впечатва: "Да, звучи мръсно..." А за разлика от българската обществена действителност,



в развитите страни бизнесът е на почит



и никой не се срамува нито да го спомене по име - и то с уважение, нито да седне на масата му. Напротив, (почти) всеки политик и публичен лидер по света смята за висока чест да получи покана за Световния икономически форум в Давос, т.е. да седне на масата на глобалния бизнес. По света лидерите на бизнеса са суперзвезди. У нас бизнесът е в дълбока анонимност. Защо се чудят културтрегерите, че у нас звезди са артисти, чалгаджии и кифли? Вижте само как световните икономически и политически лидери се отнасят към своите фирми. Отворете например годишните доклади "За състоянието на Съюза" на американските президенти. Върху няколкостотин страници ще срещнете наименования на хиляди фирми, далеч не само най-големите. Преди всяка своя реч, дори в Сената, президентът на САЩ представя по име присъстващите лидери на бизнеса и другите популярни лица. Защото счита за чест вниманието им. И благодари, като ги назовава по име - тях, фирмите и организациите им.



Анонимността е наказание



От дълбока древност едно от най-тежките наказания за една личност е "името му да бъде забравено". Историците знаят в колко древни източници внимателно са заличени имената на наказаните със забрава. В Древния Рим обезглавявали статуите на осъдени от следващите управници. За да бъдат обезличени, да останат без лица. За вярващия християнин най-страшното наказание е отлъчването (excommunication, лишаване от общуване). Това наказание е съществена част от проклятието (анатема) върху него. Кой налага проклятие върху българския бизнес, защо неговите субекти (фирмите) са наказани с отлъчване от информационното пространство, а неговите лидери са обезличени, повечето от тях и трайно омаскарени? Не виждаме ли, че така лишаваме онова, което ни храни (стопанството), от важна позиция в ежедневната му битка с чуждестранните конкуренти? Държим се като зли врагове на себе си. Идиотски.



Проклятието върху бизнеса да се вдигне,



това е първата национална цел, която трябва да наложим на управляващите от наше име в чужда полза. Първата стъпка е българският бизнес да получи гарантирано от закона право на име. Това означава да се приеме и да се впише ясно във всички релевантни закони (Закона за радиото и телевизията, Закона за електронните съобщения), принципът, че всеки правен субект има правото на име, т.е. да бъде споменат по име от всеки орган и медия, когато се представя информация за него, и че споменаването на фирмата (името) на което и да е юридическо лице в никакъв случай и от никого не може да се тълкува като реклама. Като получим право на име, ще говорим и за правото на чест, т.е. за нуждата от инкриминиране (като престъпления от частен характер) на всички деяния, с които обиждат, клеветят и пр., накърняват честта и достойнството на правния субект.

34
6300
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
19 Април 2015 18:21
В общество, в което бизнес е мръсна дума, бизнесът е длъжник на обществото.
19 Април 2015 18:34
Всъщност мръсния лаф е "добре облечен бизнесмен".

Просто да се обличат САНЦУНГ и ще се оправят нещата.
19 Април 2015 18:47
Не че не е вярно написаното от Хърсев, ама защо ми се струва, че по-голям проблем е обратния случай -
фалирала фирмата и завлякла стотици клиенти, името на собственика е обект на следствена тайна.
19 Април 2015 18:52
Не може да се говори за "бизнес" изобщо. Има бизнес (в повечето западноевропейски страни), където развитието му, движението на акциите и платените данъци могат да бъдат проследени половин век назад. И има български "бизнес", където някой се появява от нищото вече мултимилионер. У нас има дори "меценати" без бизнес, които дават много пари за колекции и само на децата не е ясно откъде идват тези пари.
Затова у нас "бизнес" често е мръсна дума - понеже някой си създал РМД, изхвърлил хората на улицата, предал машините на производителя на цената на скрап, завъртял парите от червеното куфарче - и дайте да му правим евала. Един наш град - много красив, наричат го "най-европейския", бе наричан също "първи частен", понеже един негов бивш кмет (и не само) го беше ошушкал докрай, преди да умре.
Много малко са бизнесмените у нас, които могат да покажат развитието си от нулата. Аз се сещам май само за братя Кюркчиеви от Шумен. Но се сещам и за един друг от Шумен - собственик на приватизирано много голямо предприятие, който бе осъден за незаконно уволнение на бременна жена и й изплати обезщетението с една торба стотинки - ей, така, от чиста злоба и простащина. Е, как да се снимаш с такъв? И да ме прощава господин Хърсев, но за случая писаха само два вестника, другите не посмяха.
И изобщо не съм съгласен, че се пишело с имена само за негативите. Изобщо не е вярно! Медиите у нас се страхуват и репортажите са тип "известен производител на вафли използвал забранен компонент", " в завода на голям чужд инвеститор избухнала стачка", "голям производител бил глобен за поред път от РИОС", в голяма търговска верига били открити продукти, опасни за здравето" и т.н. Пълна анонимност! Даже ако има репортаж, пак внимават да не се види името на фирмата.
Но може и да не е само страх. Медиите живеят от реклама и не искат да режат клона, на който седят.
Мръсен ни е бизнесът, много мръсен и все го избива да върши гадости. Ако си мислите, че у нас е невъзможно да влезеш във фирма и да видиш на стената награда за директора "Мениджър на годината", а после да научиш, че същият човек е принуждавал служителите си да дават лъжливи показания срещу друг свой служител, когото иска да уволни, а последният е защитен от закона...Е, аз съм виждал. Понеже тези, които дават подобни награди, искат да се харесат някому и пет пари не дават какво всъщност става във фирмата. Пък и нали на стената има призив да се грижим за хората - какво повече?
Аз предпочитам да се снимам с маймунката, тя е по-морална от три четвърти от нашите "бизнесмени".
(Апропо, то не че чуждите у нас са цвете де... Нали тук е село без кучета?)
19 Април 2015 18:58
Леле, Тимуре, колко болка си събрал..

Приемаме, че бизнесът работи за пари.
Добрият бизнесмен ги постига.

СЕГА това му става недостатъчно и търси и слава?

Ми някак не се получава. Справка - Цветан Василев. Получи вичката възможна българска слава и остана без пари.
19 Април 2015 18:58
Като получим право на име, ще говорим и за правото на чест, т.е. за нуждата от инкриминиране (като престъпления от частен характер) на всички деяния, с които обиждат, клеветят и пр., накърняват честта и достойнството на правния субект.

Значи първо безплатна реклама, второ цензура за неудобни истини, защото знаем, че истината за българският "бизнес" е обидна за него.

И защо трябваше да ручаме жабетата 26 години, като ще се върнем отново в несвободата от където тръгнахме, с тази разлика, че тогавашните отговорни номенклатурни другари вече са добре облечени назначени "бизнесмени".
19 Април 2015 19:03
Някои другари не искаха ли пълна забрана на критики към банките ? Да не им се споменава названието в отрицателен контекст... Пък сега - да се рекламират фирмите... Само за похвала ли?
----------------
Сайтът на Генек

19 Април 2015 19:36
Не може да се говори за "бизнес" изобщо. Има бизнес (в повечето западноевропейски страни), където развитието му, движението на акциите и платените данъци могат да бъдат проследени половин век назад.


Тимуре, и триста години назад - до галерите с робите от Африка, майна.
19 Април 2015 19:52
Г-н Хърсев е прав, но факта, че в България бизнес е мръсна дума, за съжаление, има своите основания и те не се дължат на анонимността наложена от медиите, а на така наречената смяна на собствеността извършена в началото на прехода с всичките му последствия. Едно от тях е наличието на много надменни, нагли и некадърни
работодатели правещи "бизнес".
19 Април 2015 19:55
Предприемач, който спи спокойно след като е подписал договори за наемане на сътрудници срещу 340 лв. месечно, не ми го хвалете!!!
19 Април 2015 20:05
Бизнесът избягва да се саморекламира когато внесе амброзирала царевица, изрезки от колбаси или резервите стояли замразени Н на брой години. Но мощно подскача когато го наричат Иван Иванов, мутра, подмасов приватизатор, под/ъл/управител, или Иван Искров.
19 Април 2015 20:20
Бизнес андрешковщина. Балъците данъкоплатци или бизнесмени ще издържат медиите, а андрешковците бизнесмени ще ръсят по някоя стотачка или семинарче на екзотично курортно място на отбрани журналисти и ще се рекламират (и анти рекламират конкурентите) срещу скромни вносчици. Не че и сега не го правят, но нечистоплътността се вижда на фона на все-някакви-стандарти. Не че ще стане, тези дето плащат почтено за медии вероятно също никак не биха харесали тези андрешковщини.
19 Април 2015 20:46
андрешковците бизнесмени ще ръсят по някоя стотачка или семинарче на екзотично курортно място на отбрани журналисти и ще се рекламират (и анти рекламират конкурентите) срещу скромни вносчици.


Веднаж бях в "Слънчев ден" който беше подмасово подарен на свинаря Гергов (същият държи голяма част от Пловдив и Мострения панаир, ЦУМ и мн. др.) Когато се качвах на асансьора отвътре изскочи "журналистката" която прави в момента някакво предаване със Щърбева. Така стават нещата...
19 Април 2015 21:08
Не ми стана много ясно, що електронните медии имало логика да внимават за скрита реклама, ама печатните - не? То и не знам каква е логиката, новините да са от сорта "един таковал таковата", щото не си е платил, да му кажат името и кво точно е правил. Бе учена работа е тава, рекламата...

А бизнесът пък, що не вземе да ходи в Давос и да си сядат на масата му спокойно? Тъмна наука е звездобройството!
19 Април 2015 21:17
Ако в електронните медии втората хипотеза има известно законно основание, тъй като има ограничения върху излъчваните рекламни съобщения и санкции за скрита, т.е. необявена реклама, то същият цензорски нагон в пресата няма опора в никой закон.

Ся, тъй като с няколко изключения в телевизиите, медиите у нас са собственост на български бизнесмени, то въпросът си е вътрешен за българския бизнес - едни бизнесмени не споменават безплатно фирмите на други, другите пък не дават безплатно сирене или други продукти на собствениците на медии. Да ги отнесе авторът тези въпроси към някоя от организациите на бизнеса, да се разберат помежду си!
19 Април 2015 21:18
"Кой налага проклятие върху българския бизнес, защо неговите субекти (фирмите) са наказани с отлъчване от информационното пространство, а неговите лидери са обезличени, повечето от тях и трайно омаскарени?"

Вероятно същите, които лансират от две десетилетия турнир по борба на името на братята Васил и Георги Илиеви, за чието 20-то юбилейно издание се съобщава в същия брой на в. "Сега": http://www.segabg.com/article.php?id=747922
19 Април 2015 21:40
Ааа, то било законово ограничението, не свързано с бизнес логиката. Като не ги взимам насериозно авторите и ги чета по диагонала, виж кво става. Ми в българските сериали, в които умират да ситуират ситуацията пред некой офис, така че да се вижда некакво лого на половината от екрана, а действието да се развива на другата половина, или на половината екран да е запалката или химикалката на героя, не требва ли преди всеки кадър да пускат заставките?
19 Април 2015 21:42
Да ги отнесе авторът тези въпроси към някоя от организациите на бизнеса, да се разберат помежду си!


НЯМА! Ще се требят като хлебарки и ще се движат с 3-4 коли охрана. В момента премиерски пост гарантира относително спокойствие. Докато не изпуснат Сретан...
19 Април 2015 21:49
не требва ли преди всеки кадър да пускат заставките?


Немой да се косиш, както са тръгнали нещата в открити снимки 2/3 ще са растер, защото всеки рекламира! Но дембелите от СЕМ и Комисията за защита ОТ Конкуренция требва един хубав ден в работно време да погледа телевизиите от етерното излъчване и да забележи, че по непонятен начин всичките им РЕКЛАМИ съвпадат по време, което статистически е възможно не повече от 10%. Налице е престъпен състав на заговор и картел, което не разклаща папионката на несменяемия клоун когото винаги поставят.
19 Април 2015 23:48
Най-после някой да го каже ясно това. Аз лично много отдавна се дразня на това двулично поведение на медиите. Да споменат Фейсбук, Майкрософт, Епъл изобщо не се свенят, даже напротив - първи кипри са. Става ли въпрос за БЪЛГАСРКА фирма изведнъж мълчат като партизани на разпит. Шикалкавят и практически нищо не казват. Как точно казването на "Влезте в нашата фейсбук страница" НЕ е скрита реклама на фейбук?!? Гнусна история. То има ли нещо, свързано с държавата ни, което да не е гнусно. Аз вече се отчаях. 25 години минаха, а промените в държавните структури, в мисленето им, в действията им са символични. Законите, които се приемат са некадърни /това защото медиите се правят, че спазват закона/. Скоро тук ще останат само държавни служители, пенсионери и цигани, и няма да има кой да изкарва парите на всички тези "социални" групи. :-(
20 Април 2015 00:28
Рекламите са абсолютно забранени в новии, но в събота "По света и у нас" на държавната телевизия, започна с открита, но необозначена реклама на две фармацевтични фирми, които са получили регистрация за продажба в България на някакво лекарство. Имената им не само, че не бяха крити, а няколко пъти изписвани и споменавани.

И това към 10 минути от 30 за централната новинарска емисия на държавната телевизия.

Новините на bTV пък са изцяло търговски реклами и антиреклами. Практически, не само, че не са новини, но са и негледаеми. Със сигурност рекламата и антирекламата на конкуренти в уж новини, не се излъчва безплатно, но също така със сигурност никъде не се отчита официално, като приходи на телевизиите и върху приходите от тях преки данъци не са платени. Вероятно парите по пряк или косвен начин влизат в джобовете на "новинарските" екипи, а други получават нещо за да си затварят очите. Чиста проба корупционни действия.
20 Април 2015 04:46
в развитите страни бизнесът е на почит и никой не се срамува нито да го спомене по име - и то с уважение, нито да седне на масата му.

Това за сядането на масата е голям гаф , Хърсев.
Неслучайно в САЩ столиците на най-мощните икономически щати НАРОЧНО са отдалечени от бизнесцентровете за да се разделят физически законотворците и изпълнителната власт от съблазаънта да сядат на масата на бизнеса. Попрочети повечко по темата за да не се изказваш неподготвен.
Друг е въпросът че властта трябва да е в услуга на бизнеса . Съзнавайки че това е единственият начин да подобри благосъстоянието на своите избиратели.
Ясно и просто.
20 Април 2015 09:19
За сведение на гусина Хърсева 4 примерчета от новините на Нова:
1) в клон на една българска банка служителката прибирала парите на касата, издвала бележки, но парите не постъпвали по сметките. Загрижена женица (сина й бачкал в Англия) с ужас установила че парите от гурбет ги няма на влог. Алармирала банката, а оттам и отговорили (писмено) да ходи да съди служителката защото банката нямала нищо общо!!! Репортажа се излъчва пред клона на банката, но логото на банката е замазано и никой дума не обели за коя банка става въпрос. В последствие по слухове и околен пейзаж се разбра че е ДСК.
2) На няколко десетки души сметките им се оказват изпразнени от 'интернет измамници'. В поне един от случаите вложителите са успяли да блокират неоторизираните преводи и банката на СЛЕДВАЩИЯ ден ги е разблокирала. Банката остава тайна за зрителя. От приятел лично засегнат знам че става дума за ПИБ.
3) Пак 'интернет измамници' открадват на младо семейство с дете няколко хиляди. Момчето получава СМС в 15:00 и реагира с ЦЕЛИ час и половина закъснение. Банката отказва да възстанови превода. Показват агронома Кибер Явор с нова тениска и ланче и почва да дава акъл. Така и не знам за коя банка става на въпрос.
4) В щата Алабама (примерно, не помня точно) на един негър банката му взела бараката щото имало сгрешен превод и не стигнали $5 да си изплати ипотеката. Показват по време на целия репортаж логото на бнаката и на няколко пъти я споменават.

В тази връзка и при цялото ми уважение, това дето сте го написали г-н Хърсев си е откровена демагогия.

20 Април 2015 09:29
DaRtS
19 Апр 2015 23:48
Мнения: 94
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Най-после някой да го каже ясно това. Аз лично много отдавна се дразня на това двулично поведение на медиите. Да споменат Фейсбук, Майкрософт, Епъл изобщо не се свенят, даже напротив - първи кипри са. Става ли въпрос за БЪЛГАСРКА фирма изведнъж мълчат като партизани на разпит.




Двойни стандарти в подмандатна територия.
20 Април 2015 09:31
Неслучайно в САЩ столиците на най-мощните икономически щати НАРОЧНО са отдалечени от бизнесцентровете за да се разделят физически законотворците и изпълнителната власт от съблазаънта да сядат на масата на бизнеса.


Иха, сащисано лицемерие. Щото като са раздалечени градчетата и няма коли и самолети не могат да подкупят администрацията с мръсни мафиотски кинти никак.
20 Април 2015 09:44
Вярно е, че по нашите медии няма да напишаат и ред за бизнеса си, ако не си платиш.
Има и друго: Плащай, че имам готов репортаж и довечера го пускам по новините.
20 Април 2015 11:02
Откровение Варухово, не ти е вярна информацията, става въпрос за ДСК - те имат доста голям проблем с тези интернет измами.
20 Април 2015 13:17
Първата стъпка е българският бизнес да получи гарантирано от закона право на име.
Това е направено - Законът за марките и географските означения гарантира не само правото на име, но защитава право на име на всеки продукт на бизнеса. Отделно има европейски директива и регламент за малка на общността, има и Мадридска спогодба за международна регистрация на марките. Само и само бизнесът да пожелае да си защити името и продукцията. Явно на доктор Хърсев не му е останало време от четене на списъците на списание Форбс, иначе щеше да знае, че правото на име не само се гарантира от държавата, ами се защитава ... със средства на данъкоплатците - каквато и царевица да се внесе, амброзирала или лека изгнила, под чуждо име (търговска марка), то тя се унищожава, а притежателят на името (марката) може да съди вносителя за нематериални щети (увреждане на добрата репутация).

Направена е и втора стъпка - приет е Търговския закон и бизнесът е защитен с "търговска тайна" както бизнесът намери за добре - от името на управителя (данъчната му декларация и участие в "конфликтни" фирми) до заплатата на чистачката на кабинета на управителя.

Има и трета стъпка - всяка идея (глупост), стратегия и други волни словоизлеяния са защитени с авторско право.
Внесена е в папламента и четвърта стъпка - без надлежна заверка на адвокат (деклерация, пълномощно, отчет) никой бизнесмен не може да се пръква в публичното пространство.

За журналистите и всички останали, които не сме "администратори" (на лични данни, на класифицирана информация и всякакви там тайни, особенно следствена и нау-хау-то), остава само споделянето на слухове с цел защита на личния и професионален интерес. Затова:
Лесно ще забележите, че имена на фирми и банки без задръжки се споменават, ако са обект на критика или в контекста на поредното административно или наказателно преследване

С оглед на горното, за да седне журналистиката на една маса с бизнеса, бизнесът трябва да представи публично всичко (от декларация за използване на името му до достъп до всяко плащане), каквото е необходимо на журналиста и аудиторията му за да няма после претенции, че му се уронва името или да бъде обвенен, че мами обществото. Вместо бизнесът да хвърля празни приказки в публичното пространство, идва с едно кашонче заверени и подредени документи, журналистът ги преглежда и ако прецени, че има "обоснован предположен" интерес на аудиторията, кани бизнесменът да сподели "великата" си идея. Например, аз като чуя (телевизия не гледам, но го чувам като мия чинии или работя нещо друго) Владимир Каролев, моментално сменям канала за да спра уронването на репутацията му. Така и не разбрах с какъв продукт е известен на международния пазар. Тъй де, когато съм в Лондон, да избере "произведено в България".

От дълбока древност едно от най-тежките наказания за една личност е "името му да бъде забравено".
Да де, ам тук не става дума за философи и политици, а за бизнесмени. В пазарната икономика за консуматора било единствено важно марката на продукта на бизнесмена, а не неговата личност. А при пазарната икономика "доброто име" на бизнеса се защитава или на пазара (с качествена продукция), или в съда. Обществените говорилни могат само да родят някоя друга манипулация ... с цел да бъде избран политик или политика. Другото е балканщина - чрез политика и политически действия (гарантирана печалба по силата на закона)да се трупа богатство. Или цоциализъм - субсидиране на загубен бизнес ... за да има повече нископлатени (като в туризма и земеделието) избиратели, поради което да бъдат лесно манипулирани.

П.П. Скоро време и рекламите ще бъдат спряни поради заблуждаване потребителя - нито цена, нито състав, нито производител се посочва, а всякакви инсинуации за щастието от притежаването/ползването на рекламирания продукт могат да доведат до депресия у потребителя. А всяка депресия, както ни бе внушено наскоро, сваля и най-модерния самолет с безброй невинно убити.
20 Април 2015 15:38
карагьозов 20 Април 2015 09:31
Неслучайно в САЩ столиците на най-мощните икономически щати НАРОЧНО са отдалечени от бизнесцентровете за да се разделят физически законотворците и изпълнителната власт от съблазаънта да сядат на масата на бизнеса.


Иха, сащисано лицемерие. Щото като са раздалечени градчетата и няма коли и самолети не могат да подкупят администрацията с мръсни мафиотски кинти никак.

Ти попрочети и други книжки освен кратката история на вкпб и ще научиш по кое време се е случило това и какви са били тогава комуникациите.
20 Април 2015 19:24
Ти попрочети и други книжки освен кратката история на вкпб


И тая не съм чел - нема сми
21 Април 2015 10:42
Има бизнес (в повечето западноевропейски страни), където развитието му, движението на акциите и платените данъци могат да бъдат проследени половин век назад.

Тимуре, Тимуре, , "...дете наивно, ти живота не познаваш..."
Там, в "цивилизования запад" мармоти им увиват шоколадите в станиол...
Абе, аланколу, те там на запад са измислили корупцията бе, попрочети малко, образовай се, виж как се е появило ООД -LTD, и как бързо се оформила фондовата борса, като масова измама.
21 Април 2015 11:04
Тимуре, Тимуре,...бе, попрочети малко, образовай се,...


Тимурът е сега във фазата на обилното писане, четенето ще дойде после...дай Бог!
21 Април 2015 12:14
Тимуре, Тимуре, , "...дете наивно, ти живота не познаваш..."
Там, в "цивилизования запад" мармоти им увиват шоколадите в станиол...
Абе, аланколу, те там на запад са измислили корупцията бе, попрочети малко, образовай се, виж как се е появило ООД -LTD, и как бързо се оформила фондовата борса, като масова измама.

Винаги е приятно да срещнеш във форума приятен и възпитан събеседник. За да вляза в тона ти :
Максимус, вятър те вее тебе на бяла кобила... Аз работя като мениджър в най-жестоката индустрия - автомобилната, при това в западна фирма. Знаеш ли как се става доставчик на Мерцедес или БМВ например? Не знаеш, то не е като да подхвърлях тук плоски остроумия.
Първо проучват фирмата "до девето коляно" - кога е създадена, от кого, листвана ли е някъде, подозирана ли е в спекулации, кои са акционерите, за кого е работила и т.н. Проучват те повече, отколкото навремето преди излизане в чужбина.
После започва серия одити. Проверяват всичко с какви машини разполагаш, с каква технология, как гарантираш качеството, какви сертификати имаш. Само за сведение отбелязвам ,че тук бракът не се мери в проценти (както навсякъде другаде), а в PPM (piece per milion). Ако си се занимавал с производство, ще знаеш как се постигат 2000 ППМ (или 0,2%) - и това не е върхът за качество.
После се проверява имаш ли специални системи тип 5С, ЛМ, СТОП и т.н. Проверяват се записи с години назад.
Някои големи производители отиват още по-далеч (няма да цитирам име с цел реклама, но ще се сетите) - "Ромбът" например организират анонимна среща с ТВОИТЕ служители без ти да присъстващ и ги питата удовлетворени ли са от работата си при теб. Ако не са - значи не си много надежден, рано или късно ще се издъниш някъде.
Проверява се имал ли си някога проблеми с РИОС, Инспекция по труда, има ли дела на твои служители срещу теб (това не е задължително, но понякога се прави).
И едва тогава се сяда да се преговаря за пробна серия....

Всичко гореизброено гарантира реномето на един сериозен бизнесмен. А твоята забележка, както и на Колегата Карагьозов, са заяждания ей така, по принцип.
21 Април 2015 18:03
Убу, те Енрон беха проучени до девето колено, с реноме...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД