:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 329
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ТЕНДЕНЦИЯ

Забраните карат хората да не мислят

Нова книга ни убеждава, че човекът става все по-апатичен, защото е затрупан от всякакви ограничения и указания
СНИМКА: www.amazon.de
Журналистът от сп. "Шпигел" Александър Нойбахер и неговата книга "Тотално ограничени".
Непрестанните ограничения създават ограничени хора, които стават спънати, безинициативни, несамостоятелни, глупави, подвластни на предубеждения, без собствена воля. Това с много хъс повтаря на читателите си журналистът от сп. "Шпигел" Александър Нойбахер в своята книга "Тотално ограничени". Нойбахер обича свободата и от сърце вярва, че свободният човек е отговорен човек, който няма нужда от вечното опекунство на държавата или обществото, от терора на политическата коректност и от маниакалните модни обсебености. Да, редът и правилата са необходими, признава многократно авторът, но здравият разум винаги трябва да бъде техен коректив. Та нима е възможно германският гражданин наистина да спазва всичките 246 944 предписания, издадени уж за негово добро от държавата, само най-важните от които просто като заглавия заемат 50 линейни метра хартия? Да не говорим, че част от тези предписания са нелепи, абсурдни или съвършено ненужни.

Какво да кажем например за това указание към пешеходците, издадено от кметството в Дюселдорф: "Светофарът светва на зелено - идеалният момент за пресичане на улицата." Като става дума за пешеходци: Правилникът за движение ги задължава да пресичат улицата "по възможно най-кратката траектория". И пак от същия нормативен акт научаваме, че в автомобил кучетата трябва да бъдат с колан, а котките не. Затова пък велосипедист може да води куче на каишка, но не и котка. "В квартала откриха нова детска площадка", пише Нойбахер. Децата се зарадваха. В интерес на сигурността обаче те трябва да се придържат към някои правила.



Игри с топка: забранени



Деца под шест години: забранен достъп. Деца над 14 години - също. Ползване на площадката преди 08.00 часа: забранено. Между 13.00 и 15.00 часа: забранено. След 20.00 часа: забранено. Използването на люлките и другите пособия не по предназначение: забранено. Велосипеди: забранени. Летни кънки и скейтбордове: забранени. А иначе, мили момичета и момчета, играйте и се забавлявайте на воля.

Александър Нойбахер си дава сметка, че поголовните регулации и забрани произтичат отчасти от "националната психология", тоест - от прословутата любов на германците към реда и сигурността, например. Той обаче припомня две важни неща. Първо, свободата на отделния човек може да бъде ограничена единствено ако засяга свободата на други. И второ, твърде съмнителни са онези ограничения, които пазят човека от...самия него. Тук авторът (непушач) взима за пример маниакалната кампания срещу тютюнопушенето. Разбира се, забраните са смислени, когато пазят непушачите от пушачите, бърза да уточни той, но кампанията отдавна се е превърнала в нещо много повече: тя цели да превъзпита самите пушачи и насила да ги тласне към по-здравословен живот.

Нойбахер опровергава със статистика и популярното твърдение, че пушачите като рисков контингент натоварват непомерно здравните каси. Точно обратното. Колкото и цинично да звучи, пушачите по принцип умират по-млади, а това отбременява колективната система за здравна помощ. Пак със статистически факти и примери от световната практика авторът доказва, че забраната на наркотици (специално на леките) нанася на обществото много по-сериозни щети, отколкото тяхното легализиране - огромен нелегален пазар, по-голяма престъпност, ненужно натоварване на съдебната система и т.н. А консумацията е константна, само че по-скъпа и много по-опасна - както доказва опитът на САЩ с алкохола по време на "сухия режим".

Всички тоталитарни режими се стремят да превърнат индивидуалното човешко тяло в



част от колективното "народно тяло",



пише Нойбахер и припомня култа към здравото тяло и борбата срещу тютюнопушенето в нацистка Германия. Индивидът вече няма право сам да взима решения за консумацията и здравето си, тоест за тялото си, защото то всъщност принадлежи на "народната общност". А това тежко погазва човешкото достойнство. Авторът съзира и в днешно време опасните опити на така наречения от него "медицинско-бюрократичен комплекс" да присвои тялото на човека и да му диктува напътствия за здравословен живот. Това, на свой ред, отваря многобройни привлекателни бизнес ниши за какви ли не мошеници и довежда масовия човек до перманентен стрес на тема: "Живея ли наистина здравословно?" Нойбахер цитира психолога Винфрид Риф, който пише: "Здравните параметри, които подлежат на обективно измерване, през последните години рязко се подобриха, в същото време обаче субективното усещане на хората за тяхното здраве непрекъснато се влошава." Ето, това е резултатът от маниакалния натиск върху хората да бъдат здрави на всяка цена.

Поривите на държавата и обществото да налагат все нови и нови ограничения превръщат хората в маниаци на тема хранене и здраве, в "екохондрици", които почти вече не смеят да дишат. А крайностите на джендър движението и на политическата коректност водят до такива абсурди, че мъжете вече не смеят да държат палтото или вратата на една жена, за да не ги обвинят в сексизъм. В едно общество, което вече не се отличава с особена религиозност, десетте Божи заповеди внезапно изскачат иззад ъгъла в нови одежди: дебелите, пушачите, похотливите и т.н. са врагове на колективната общност, защото живеят "греховно".



Не ни предписвайте как да живеем



Александър Нойбахер отделя внимание и на "стъкления човек", станал вече съвсем прозрачен покрай новите технологии, когото държавата и нейните органи все по-лесно могат да контролират дори в спалнята и в тоалетната му. В края на книгата си авторът предлага и една - според него - по-приемлива алтернатива на безкрайните ограничения: така наречения от него "либерален патернализъм". Става дума за модерния инструмент Nudging, тоест позитивното мотивиране на индивида сам да взима добри решения. Един от многобройните примери е как властите в Калифорния успели да снижат потреблението на електроенергия, просто уведомявайки хората колко електричество харчат съседите им.

Авторът, който изключително добросъвестно е преработил огромно количество статистика и литература, за финал се връща към страстната си пледоария за индивидуална свобода и отговорност, коментира "Дойче веле". "Стадното чувство е заложено в гените ни. Но никой не е длъжен изцяло да се подчинява на общността. Добрата държава се грижи за благоденствието на индивида, а не на колектива. Решаваща роля има "аз", а не "ние". Драги пазители на реда, драги апостоли на здравето, драги привърженици на политическата коректност, драги колективни бавачки, запомнете: краткият период преди смъртта се нарича...живот", пише той.
СНИМКА: www.dwelle.de
От толкова забрани хората в един момент оглупяват и престават да мислят трезво.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Пълната забрана на пушенето на закрито постоянно предизвиква бурни дискусии и страсти в България през последните няколко години.
96
4232
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
96
 Видими 
19 Април 2015 18:40
на автора и на чуждестранния печат.

19 Април 2015 18:49
Тоя автор като да е неолиберал ми се струва.
19 Април 2015 18:55
На това му се вика Nanny state.
19 Април 2015 19:02
Не ни предписвайте как да живеем

Добрата държава се грижи за благоденствието на индивида, а не на колектива. Решаваща роля има "аз", а не "ние".


19 Април 2015 19:05
[Здравните параметри, които подлежат на обективно измерване, през последните години рязко се подобриха, в същото време обаче субективното усещане на хората за тяхното здраве непрекъснато се влошава/quote]
Това, преведено на български, звучи примерно като:
"Кой умрял?
На болната Пена мъжът й ."

Много претенциозна и неадекватна статия. Авторът да се разходи до Сингапур и да провери как е било без забрани, когато всеки е имал инициативата да плюе на улицата и вътрешната свобода на прави каквото си поиска и дали това го е превръщало в творческа личност или в обикновен хулиган.
А ако Сингапур му е много далече, една разходка с кола из Перник привечер също би била от полза.
19 Април 2015 20:12
В края на книгата си авторът предлага и една - според него - по-приемлива алтернатива на безкрайните ограничения: така наречения от него "либерален патернализъм"... колко ток подребява съседа.




Драги пазители на реда, драги апостоли на здравето, драги привърженици на политическата коректност, драги колективни бавачки, запомнете: краткият период преди смъртта се нарича...живот", пише той.




В едно общество, което вече не се отличава с особена религиозност, десетте Божи заповеди внезапно изскачат иззад ъгъла в нови одежди: дебелите, пушачите, похотливите и т.н. са врагове на колективната общност, защото живеят "греховно".





Достатъчно е човек да има сетивност да проникне зад тези "бисери", за да разбере, че произлизат от змийското сърце на една отрекла Христос и живота мъртва приживе цивилизация в Шпенглеров смисъл на думата. Съветите на този автор ще доведат до още по-жесток тоталитаризъм, отколкото си отгледаха западноевропейците в ситите години след Втората световна война.
19 Април 2015 20:55
Напротив, спазването на правилата освобождава мисленето на хората. Не е ясно какво точно иска да каже този.
19 Април 2015 21:01
Иска да каже, че се прекалява с количеството и качеството на правилата.
19 Април 2015 21:03
"Здравните параметри, които подлежат на обективно измерване, през последните години рязко се подобриха, в същото време обаче субективното усещане на хората за тяхното здраве непрекъснато се влошава." Ето, това е резултатът от маниакалния натиск върху хората да бъдат здрави на всяка цена"
Нищо подобно! Това е резултатът от влошаването на средата, в която живеят хората - и онова, което ядат, и въздухът, който дишат са пълни с химия, голяма част от нея направо отрови. Липсата на сигурност, стресът, динамиката на живота допълват картината. Потребителите започнаха да си отварят очите за тези неща, оттам и "субективното усещане".
А за "здравните параметри", дето рязко се били подобрили, по-добре да не отваряме дума...
Статията
19 Април 2015 21:05
unperson
19 Апр 2015 20:55

Напротив, спазването на правилата освобождава мисленето на хората. Не е ясно какво точно иска да каже този.


Иде реч за безсмислените правила и количеството им.

Маргаритка
19 Април 2015 21:14
Едно от най-ценните качества в човека и в обществото е чувството за мярка. Където то липсва, ставаме свидетели на крайни прояви, които вредят или на обществото като цяло или на отделните индивиди. Затова мярка трябва да има както в количеството, така и в силата на правилата. Свръхрегулираното общество се затормозява. Твърде свободното се изражда. Лично мнение.

По-важно е правилата да са ясни и стабилни, за да могат индивидите да се адаптират и да имат някаква сигурност. Обратното води до непрекъснати сътресения.
19 Април 2015 21:15
Иска да каже, че се прекалява с количеството и качеството на правилата.

Да де но това е тривиален проблем, макар и сериозен понякога (ако бюрократичната машина много се е разпищолила). Не виждам смисъл да се пише книга за това.
19 Април 2015 21:18
Книгата е за чуждестранния печат, ние тия работи си ги знаем
19 Април 2015 21:28
В два от по-малко известните романи на Франк Хърбърт се казва, че бюрокрацията на междузвездната федерация толкова се разпасала, че се наложило да се създаде специално Бюро за саботажи (БуСаб), което да саботира бюрокрацията, та да може да върви управлението. После бюрото се превърнало в елитна организация, която се занимава и с други проблеми, за които се разказва в романите. И други интересни идеи има - на една от планетите, където правото е въздигнато в култ, в края на всеки съдебен процес адвокатът на спечелилата страна ритуално заколва адвоката на загубилата.
19 Април 2015 21:34
А ако Сингапур му е много далече, една разходка с кола из Перник привечер също би била от полза.


Спазването на правилата е част от обществото на онези индивиди, наречени "потребители", към чиито портфейли онези индивиди, наречени "хора" - активно се стремят. Индивидите и в двата случая се хранят, възпроизвеждат и ходят до тоалетна. В първия случай - "регулирани", във втория - "свободни".
19 Април 2015 21:37
Лично аз обичам безсмислените правила. Може би защото прекалено много се колебая за всичко - нещо като буриданово магаре между 5-6 купи сено. И като ми спуснат правило - от тази купа можеш да хапваш а от другите не - терзанията ми се прекратяват, отмятам един решен проблем и съм доволен.
19 Април 2015 21:41
Авторът да се разходи до Сингапур и да провери как е било без забрани, когато всеки е имал инициативата да плюе на улицата и вътрешната свобода на прави каквото си поиска и дали това го е превръщало в творческа личност или в обикновен хулиган.

Доколкото разбирам, авторът ясно е казал, че правилата са необходими, за да не може някой да нарушава правата на другите. Да плюеш на улицата нарушава правото на другите да имат чиста околна среда. Редно е да се забранява и да се санкционира замърсяването. Не е редно да се забранява да плюеш в собствения си дом или двор.
19 Април 2015 21:43
И аз съм така. Или поне си мисля за себе си.

Обаче признай, unperson, само да не го приемеш лично, ама нито ти, нито аз ще си купим жълти маратонки, въпреки че е много модерно. / Модата е неписано, но пък най-твърдото правило, което безропотно се спазва./
19 Април 2015 21:46
Това се нарича германщина. Свиквайте, чрез ЕС и на вас както на останалите нормални хора в Европа ще ви бъдат налагани безброй забрани и правила докато живота ви не стане тъп и скучен като германски филм.Тогава и вие като германците ще търсите някой да му налагате правила и забрани, с добро или лошо и това ще бъде единственната ви цел в живота, всичко останало ще е вече забранено.
19 Април 2015 21:48
маргаритка2
19 Апр 2015 21:43

Но пък можете да си засадите магнолии...
19 Април 2015 21:50
unperson
19 Апр 2015 21:37

Вие сте зодия "Дева"?
19 Април 2015 21:53
Вие сте зодия "Дева"?

Рак. Осми юли.
19 Април 2015 21:53
Мога, да.
Само не знам дали след санирането, няма да ни направят регулация в градинарстването...
19 Април 2015 21:55
Кифла, не сте ли и Вие РАК?
19 Април 2015 21:55
Само не знам дали след санирането, няма да ни направят регулация в градинарстването...

Е, няма да посягаш на правата на къртиците и да садиш домати от непозволени сортове я!
19 Април 2015 21:58
Има и коректни наблюдения, но като цяло е греда. Човешките действия се свеждат до вършене на неща по навик и умение, по правила или чрез познание. При коректна градация, това спестява колосално количество време и грешки и прави живота по-добър. Понеже става въпрос за правилата, при всяко нещо различно от навик и умение, човек се опитва да открие правилото как да действа и след установяването (вярно или не) следва правилото. Както се спомена, ако правилото се установява по начина като в Сингапур или Германия, нещата изглеждат по един начин, ако е в Перник - по друг. Освен всичко, действието за справяне на нещата по емпиричен познавателен път спрямо разпознаване и спазване на установени коректни правила е с около 50-100 пъти по-голяма вероятност за провал. Статистически за големи групи например в България от автомобилни катастрофи годишно няма да загиват по 600-700 човека а 5000-6000 ако се премине към самостоятелно установяване на правила в тази област само според обстоятелствата и умствени и физически възможности, тоест "даване на свобода". В повечето други области които ми идват наум е същото.
19 Април 2015 21:59
нито ти, нито аз ще си купим жълти маратонки, въпреки че е много модерно. / Модата е неписано, но пък най-твърдото правило, което безропотно се спазва./

Ние с теб сме достигнали, по чисто емпиричен път, до следното прозрение:

Ако не си купим жълти маратонки, последствията няма да са сериозни.
19 Април 2015 22:00
Редно е да се забранява и да се санкционира замърсяването. Не е редно да се забранява да плюеш в собствения си дом или двор.

Това е коректната част от материала.
19 Април 2015 22:00
Както се спомена, ако правилото се установява по начина като в Сингапур или Германия, нещата изглеждат по един начин, ако е в Перник - по друг


И защо мислиш че перничанин ИСКА да живее като сингапурец???
19 Април 2015 22:01
маргаритка2
19 Апр 2015 21:55

Пустото "трето око"... 2-ро-юлско раче съм.
Но колебанията си ги нося в един килер - у дома!
19 Април 2015 22:05
Така е. Има си области, в които правилата са необходими, задължителни..
Особено в технологичното време, в което живеем.
"Не пипай котлона"- според мен е първото, с което се среща подрастващия..
Ако обаче същото правило важи и за майка му - ми те ще умрат от глад
19 Април 2015 22:24
И защо мислиш че перничанин ИСКА да живее като сингапурец???

Или като германец? Емпиричното наблюдение показва, че перничани се изнасят към Германия, наплив на немци в посока Перник не се забелязва (нищо лично срещу перничани). Естествено много по-представително ще е едно допитване в Перник за желанията на хората дали да живеят по сегашния начин и стандарт или като в Германия и Сингапур или поне като във Франция и Италия, северна естествено.
"Не пипай котлона"- според мен е първото, с което се среща подрастващия..
Ако обаче същото правило важи и за майка му - ми те ще умрат от глад

Непипането на котлона е действие което преминава от областта на правилата към навиците, но незапалването на огън в котлона когато мирише на газ е от правилата при които не е добре да се проявява творческа инициативност.
19 Април 2015 22:32
Мисълта ми е, че и правилата си имат граница, в случая майката рано или късно ще трябва да наруши правилито за непипане на котлона.
19 Април 2015 22:43
Или като германец? Емпиричното наблюдение показва, че перничани се изнасят към Германия, наплив на немци в посока Перник не се забелязва (нищо лично срещу перничани). Естествено много по-представително ще е едно допитване в Перник за желанията на хората дали да живеят по сегашния начин и стандарт или като в Германия и Сингапур или поне като във Франция и Италия, северна естествено.

Ако е въпрос на пари перничани да живеят като саудити и кувейтци,шария, молитви... те са пио богати от германците.
Виж сега, ти искаш ли да си прахосаш най хубавите години от живота в работа, дори и семейство да нямаш (с кучета го заместват) и едно дете да не изгледаш, но на 67 да се пенсионираш и да плащаш на молдовката болногледачка да ти сменя памперса?Това е Германия , така живеят германците.Пролет и есен ги гледам на морето в Италия, пенсионери, с караваната, пълни с омраза и завист към "младите" и негодуващи че някой се е осмелил да живее когато му е времето, а не когато вече мирише на земя и лопата.
19 Април 2015 22:44
Децата се учат да не пипат котлона като го пипнат веднъж, със забрани не става.
19 Април 2015 22:56
маргаритка2
19 Апр 2015 22:32
Мисълта ми е, че и правилата си имат граница, в случая майката рано или късно ще трябва да наруши правилито за непипане на котлона.


Правилата и регулациите са за запазването на качеството на живота ни. Защото, ако работеха регулациите нямаше един луд да избие 150 човека, или пък друг луд да избива мотористи в Кресненското дефиле.
Котлона е индивидуален избор или възпитание - калпазливец..
19 Април 2015 23:01
пълни с омраза и завист към...


Към всичко.
19 Април 2015 23:05
Ето и на Окуджава мнението :

Натисни тук
19 Април 2015 23:33
Човек от време на време трябва да бъде корен; злото живее и в човека, така че, ако не бъде контролирано поне от време на време, може да стане лошо; още повече, че човек от лигня започва да иска и да се опитва да се самоубива... Боят е много лош и не е за предпочитане; но укоряването е доста плодотворно, кара човек за търси добрите начинания и го развива..
19 Април 2015 23:50
Човек не може да се откаже от обществото, защото просто ще влезе в затвора... А такива пропагандатори, като този и д-р Спок (например) вършат много лоша работа (вместо тях е по-добре човек да слуша държавните институции)...
19 Април 2015 23:56
карагьозов
19 Апр 2015 23:01

пълни с омраза и завист към...


Към всичко.

Преувеличавате.
А ходил ли сте в Перник?
19 Април 2015 23:58
Човек трябва да живее там, където му подхожда - много хора не могат да живеят в чужбина, например!
20 Април 2015 00:01
Или в Бобов дол?
20 Април 2015 00:02
Човек от време на време трябва да бъде корен; злото живее и в човека, така че, ако не бъде контролирано поне от време на време, може да стане лошо

Да, стига да намерим някой да решава кое е зло (за кой?) .Един с мустачки пробва да наложи германската представа за добро и зло, за работа и дисциплина...не стана, но в момента меркелица успешно продължава опитите му, макар и по мирен, икономически начин.
20 Април 2015 00:03
Или в Бобов дол?

И какво му е на фасулдерето? Освен трите К
20 Април 2015 00:10
Циско, едва напоследък германците имат толкова добър начин на живот, колкото при Хитлер - имаш дом, кола, работа, изкъпан си, няма бездомни, германецът е в култ - аз съм имал дядо автомонтьор в Германия, който е твърдял, че животът по времето на Хитлер в Германия е бил чудесен...
20 Април 2015 00:10
Ако регулациите и правилата работят, няма да има:
Натисни тук
20 Април 2015 00:18
Циско, едва напоследък германците имат толкова добър начин на живот, колкото при Хитлер - имаш дом, кола, работа, изкъпан си, няма бездомни, германецът е в култ - аз съм имал дядо автомонтьор в Германия, който е твърдял, че животът по времето на Хитлер в Германия е бил чудесен...


А аз съм живял в Германия, години, и знам колко е "чудесен" този живот.Никому Господ да не дава, и на най големият ми враг не му го пожелавам.
Бездомни има, много, а под дом се разбира квартира за повечето. Коли...има, дори пред моргата ги оставят, с документите и ключовете, ако е изтекъл ТЮФ-а , и къпането не е проблем.Но живот....е, това го има само сред чужденците, и то ако са от скоро, германците не живеят а просто си прахосват живота.
20 Април 2015 00:21
Ако регулациите и правилата работят няма да има:Натисни тук

И какво? Взели са по 50 лева хората, а ти си гласувала без и стотинка да получиш, твоите 50 лева са отишли в "агитация" , налепили са ти плакати по стените и са ти пускали спотове по телевизията.
20 Април 2015 00:24
Циско, човек трябва да има самоограничения, при прекалено разхайтен живот и "космосът" не те обича...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД