:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 313
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ТЕНДЕНЦИЯ

Пентагонът изхарчи напразно $10 млрд. за ПРО

Управлението за противоракетна отбрана се втурна да изпълнява заповед на президента Буш, без да помисли
СНИМКА: http://www.defense.gov
Бившият американски президент Джордж Буш (в центъра) разговаря с бившия си военен министър Доналд Ръмсфелд (вляво) в Пентагона през 2006 г. Двамата бяха най-яростните защитници за създаването на американския противоракетен щит (ПРО).
Американските военни, които се опитаха да създадат противоракетен щит (системата за ПРО - бел.ред.), наблегнаха на скъпоструващите проекти и се провалиха. С което отвориха пробив в отбраната на територията на САЩ. Най-вече става дума за радара Х-диапазон за морско базиране (SBX). Ръководството на Управлението за противоракетна отбрана твърдеше в Конгреса, че това ще бъде най-мощният в света радар от този клас. Предполагаше се, че ако Северна Корея предприеме необявена атака, то SBX ще открие приближаването на нейни изстреляни ракети, като ги проследи от Космоса и ги унищожи със свои ракети прехващачи. Предполагаше се, че системата ще може да различава реалните ракети от радиолокационните капани. Това обаче не се случи и по този начин бяха изхарчени напразно над 2.2 милиарда долара за този гигантски плаващ радар. Той все пак може да "увеличава" отдалечени обекти, но полето му за обзор е толкова тясно, че това малко ще помогне при евентуална атака на поток от ракети заедно с радиолокационните капани, смятат експерти в бранша. Предполагаше се, че SBX ще започне да функционира през 2005 г. Вместо това той стои консервиран в американската военна база на ВМС в Пърл Харбър на Хаваите. Според експерти за тези пари можеха да се построят редица наземни радари, които по-добре да откриват ракета с далечен обсег.

Скъпоструващите провали са се превърнали вече в



коронен номер



на Управлението за противоракетна отбрана на САЩ, което се отчита пред Пентагона. През последните десет години управлението е изхарчило над 10 милиарда долара за SBX и за още три програми, които са били прекратени или замразени, тъй като са се оказали неосъществими на практика. Всичките четири злополучни програми трябваше да решат една от най-сложните задачи в отбраната на САЩ - да се научат да различават истинските ракети на противника от радиолокационните му капани. Така лазерът за въздушно базиране, който е бил установен на Боинг 747, е трябвало да унищожи вражески ракети малко след тяхното изстрелване и преди да успеят да изпуснат своите капани. Оказало се обаче, че лазерът е с недостатъчен диапазон и на самолетите ще се налага постоянно да летят до границата на противника или дори над неговата територия, където ще бъдат напълно беззащитни пред вражеското ПВО. Тази програма е струвала 5.3 милиарда долара, а през 2012 г. е била окончателно прекратена.

Разработваните ракети прехващачи пък се оказали прекалено дълги, за да бъдат изстрелвани от корабите на ВМС на САЩ, а ако са били на суша, то е трябвало да бъдат разполагани близко до своите цели, което пък на свой ред отново ги прави уязвими за атаки на врага. След шест години разработване през 2009 г. и тази програма бе прекратена. Тя е струвала 1.7 милиарда долара. Другият провалил се проект се е казвал Multiple Kill Vehicle и представлява голям брой миниатюрни ракети, които би трябвало също да унищожават ракети и техните капани. След четири години работа фирмата, на която е бил възложен този проект, така и не успяла да проведе полеви изпитания. Програмата в момента е замразена за неопределен срок. Загубите за военните са малко повече от 700 млн. долара.

Тези



скъпоструващи провали



отчасти се обясняват с тревожната атмосфера, която се възцари в САЩ след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Нещата се влошават и заради постоянния вой на "ястребите" в страната, че Северна Корея и Иран всеки момент ще създадат ракети с далечен обсег, които могат да достигнат територията на САЩ.

През 2002 г. американският президент Джордж Буш се разпореди към 2004 г. системата за ПРО да покрива цялата територия на САЩ. Бързайки да спазят тези срокове, чиновниците от Управлението за противоракетна отбрана заложиха на нестандартни, непроверени идеи, без да подложат на анализ колко ще струват и дали въобще са осъществими. Конгресмените, чиито щати и избирателни окръзи извличат изгода от тези огромни разходи, упорито защитават тези военни програми даже когато недостатъците са станали очевидни за всички. Това сочат големият брой доклади на експерти, речи в Конгреса и други правителствени документи, както и десетки интервюта със специалисти в тази област.

Бившият президент на корпорацията "Локхийд Мартин" Дейвид Монтегю, който е специалист в разработването на ракетни системи, смята, че ръководството на управлението нищо не разбира от това как да се накара дадена техника да започне да работи. Според него именно в резултат на това се появяват програми, които "хвърлят предизвикателство към законите на физиката и логиката на икономиката". "Радарът SBX въобще не е трябвало да бъде строен", смята той. Високопоставени чиновници, които яростно са защитавали тези четири програми, оправдават своите действия. По техните думи тези проекти са помогнали да се създаде "архитектурата" за ПРО. Според тях радарът SBX е много по-евтин, отколкото построяването на наземни радари. Управлението за противоракетна отбрана също защити четирите програми и увери, че системата ПРО на САЩ е надеждна. То нарече SBX



"превъзходна инвестиция"



Това прословуто управление отговаря за още няколко системи на ПРО - Aegis, която защитава корабите на американските ВМС, THAAD, която пази военните на бойното поле, и GMD (наземна система на ПРО), която трябва да защитава територията на САЩ от ракети с далечен обсег. Всичките четири повалени програми са имали за цел да подсилят GMD. Концепцията за отбрана на САЩ от масирани удари на руски или китайски ракети все още набляга над фактора на сдържането, което бе наследено от студената война. Тя е основана на убеждението, че тези две страни не биха атакували САЩ, тъй като ще ги е страх от катастрофален ответен удар. Затова задачата на GMD е да пази страната от по-малки ракетни атаки от страна на Северна Корея или Иран, като за целта те трябва да бъдат унищожени по време на техния полет. Това е колосално сложна задача за изпълнение. Програмата GMD възникна при администрацията на Бил Клинтън, а при Буш беше ускорена. По това време военният министър Доналд Ръмсфелд разреши на Управлението за противоракетна отбрана да купи нова техника без традиционните предварителни проверки. В резултат на това противоракетните елементи бяха разгърнати преди проверката за надеждност на техните поразяващи устройства и други ключови компоненти.

През 2004 г. GMD започна да функционира и оттогава са били проведени девет полеви изпитания. Системата успешно прехвана ракети на условния противник само четири пъти. Нейните автори най-много се безпокоят дали тя ще може да различава ракетите от капаните, космическия боклук и други безобидни обекти. Ключът за тази ефективност е автоматизирана система за управление с помощта на мощен и надежден радар. Освен това в случай на атака той трябва спешно и точно



да потвърди



унищожаването на вражески ракети. По думите на експерти без тази информация капацитетът на противоракетната система бързо ще се изчерпа. САЩ имат едва четири подобни системи в базата "Ванденберг" и още 26 от тях в базата "Форт Грили". Има радари за ранно предупреждение в Аляска, Калифорния, Великобритания, Гренландия, както и на корабите на ВМС на САЩ. Но техният обсег е ограничен заради сложния релеф на земното кълбо. Освен това нито тези радари, нито приборите на спътниците са достатъчно мощни, за да определят опасни ли са дадени летящи обекти.

Радарите Х-диапазон обаче имат достатъчна мощност. По времето на президента Клинтън се планираше да се установят до девет подобни съоръжения, които да допълнят радарите за ранно предупреждение, за да се наблюдава цялата акватория на Атлантическия и Тихия океан. Но когато Буш се разпореди през 2002 г. GMD да се разгърне до 2004 г., то Управлението за противоракетна отбрана заложи на един-единствен радар - този за морско базиране SBX. Първоначално се планираше той да бъде разположен на Алеутските острови, което е



идеално място



за откриването на ракети от Северна Корея, и при необходимост да се премества по море. На 25 април 2007 г. в Конгреса обаче стана ясно, че се предлага радарът да бъде базиран в залива Чесапийк в американския щат Вирджиния, тъй като според редица видни военни от Пентагона това "наистина ще помогне за разпознаването и проследяването дори на бейзболна топка над Сан Франциско".

Експертите обаче отново не са съгласни. Според тях заради релефа на земното кълбо SBX не би могъл да забележи бейзболна топка на такова разстояние (2500 мили), освен ако топката не се намира на височина 870 мили или над Сан Франциско. Това е с около 200 мили над предполагаемата максимална височина на полета на ракета с далечен обсег, която хипотетично би летяла към САЩ. Полето на обзор на SBX е около 25 градуса, което е крайно малко, тъй като обикновените радари са с около 90-120 градуса. Запознати военни източници определят SBX като "сламка за коктейл" и смятат, че търсенето на изстреляни ракети по САЩ с негова помощ е много непрактично занимание. Именно затова американските военни са разположили в Япония два земни радара Х-диапазон. Те са разположени добре, за да се фиксира евентуално изстрелване на ракета от Северна Корея, но имат един недостатък, че на разстояние 930 мили и двата радара ще изгубят тези ракети, които летят към САЩ. Тук отново пречи земният релеф.

При изпитания на системата GMD радарът SBX също не е действал достатъчно успешно. Така през 2010 г. той определил като ракета парчета от неизгоряло ракетно гориво и други отломки. По това време редица високопоставени американски военни вече окончателно се били разочаровали в този огромен радар. Още повече че за неговата работа или преместване били изгаряни милиони литри гориво. Дори се налагало той да бъде зареждан с гориво в открито море, където вятърът и солената вода създавали постоянен риск за чувствителните прибори на борда. През 2011 г. радарът е предаден на ВМС на САЩ, но тихоокеанското командване поискало още по-голяма модификация на SBX, за което отишли допълнително десетки милиони долара. През 2012 г. статутът на SBX бил понижен до т.нар. "ограничено, изпитателно, спомагателно" ниво. През 2013 г. радарът престоял без работа над осем месеца в Пърл Харбър. През юни 2014 г. ракета прехващач унищожила своята цел, но съобщението на SBX за това така и не стигнало до командването. Наскоро правителството започна да събира проекти за нов радар, който отчасти ще изпълнява същите функции, които първоначално е трябвало да изпълнява SBX. В момента се планира той да бъде установен в Аляска. Плановият срок за пускането на новия радар в действие е 2020 г. и стойността му ще е около 1 млрд. долара.

 Другият провалил се проект е т. нар. Multiple Kill Vehicle, който включва 20 миниатюрни ракети, които би трябвало също да унищожават ракети.
 Най-големият в света радар Х-диапазон за морско базиране (SBX) би трябвало да разпознава реалните ракети от радиолокационните капани.
 Най-бързата ракета прехващач във въоръжението на САЩ трябва да бъде изстрелвана от кораби на ВМС или суша. Тя обаче се оказа прекалено дълга за корабите.
СНИМКИ: в."Лос Анджелис таймс"
Флотилия от военни самолети Боинг 747 е трябвало да сваля ракети с помощта на специален лазер в носовата си част.
53
4898
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
53
 Видими 
19 Април 2015 18:49
Освен това в случай на атака той трябва спешно и точно да потвърди унищожаването на вражески ракети.

Именно това, според мен, е принципно неразрешима задача. Невъзможността да се изпълни косвено се потвърждава и от изречението в текста по-нататък за това, как не е потвърдено едното от малкото успешни прихващания
19 Април 2015 18:59
радиолокационни капани.




Decoy
19 Април 2015 19:14
Ами, момчета ... Предлагам да поставите за основа на анализа си, че към днешна дата нямате защита за ирански или корейски ракетно-ядрен удар. Както и за руски или китайски, но вие това вече си го знаете. СЕГА изметете от масата докладите за всички тези многомилиардни шитни, подострете моливите, вземете лист хартия (един), направете си по едно силно кафе (не тая пикня, която пиете) и седнете на каубойските си задници да помислите. Ама НАИСТИНА да помислите СЕГА накъде.
19 Април 2015 19:21
Който не е гледал Pentagon Wars, той е изненадан от дописката.
19 Април 2015 19:27
Възниква един естествен въпрос.

Ако Пентагонът не е способен да защити САЩ, то способен ли е да защити България!?

Защото нашите проробовладелци и проробовладелска преса гърмят, че под ПРО-крилото на САЩ ние никога не сме били по-защитени от неизбежната руска атака с ядрени ракети, която ще започне всеки момент.

19 Април 2015 19:47
Ганий

19 Април 2015 19:27



Възниква един естествен въпрос.

Ако Пентагонът не е способен да защити САЩ, то способен ли е да защити България!?


Евала за въпроса!
19 Април 2015 19:56
Ганий
19 Април 2015 19:27

Моля те, редактирай си "естествения" въпрос. 60 години вече се доказва ежедневно, че липсата на защита е най-добрата защита и това го знае отлично даже и най- "проровладелската" преса
19 Април 2015 20:03
Освен ако не става дума за ПРО.. и тогава 10 милиарда си идват на мястото...
19 Април 2015 20:04
Имали бол пари ...дали ги!Някой ден може и да им се получи работата със този супер радар но и тези които измислят нови оръжия няма да седят със скръстени ръце...и те ще измислят нещо ново и така.. Народите ще плащат.А това огромно чудовище дето са го турнали на кораб ако не дай си боже потрябва да работи реално някой ден мисля си няма да оживее повече от 15 минути.Великолепна цел е.И няма къде да се скрие посред морето.
19 Април 2015 20:08
Предполагаше се, че ако Северна Корея предприеме необявена атака, то SBX ще открие приближаването на нейни изстреляни ракети, като ги проследи от Космоса и ги унищожи със свои ракети прехващачи. Предполагаше се, че системата ще може да различава реалните ракети от радиолокационните капани. Това обаче не се случи и по този начин бяха изхарчени напразно над 2.2 милиарда долара за този гигантски плаващ радар. Той все пак може да "увеличава" отдалечени обекти, но полето му за обзор е толкова тясно, че това малко ще помогне при евентуална атака на поток от ракети заедно с радиолокационните капани, смятат експерти в бранша.

Е, хайде сега, за следене на ужасното джудже-изгой С. Корея колко широко поле за обзор се иска?
Искали да следят С. Корея, пък се оказало, че през шпионката не може да се види цяла Азия. Капризи.
19 Април 2015 20:16
Според него именно в резултат на това се появяват програми, които "хвърлят предизвикателство към законите на физиката и логиката на икономиката".
Ухааа, мале-мале. Харварцките меринджеи че няма как да отбират от физика, няма, ама и от "логиката на икономиката" (каквото и да означава това) ли не отбират?
Хи-хи-хи.
19 Април 2015 20:23
редица високопоставени американски военни вече окончателно се били разочаровали в този огромен радар.
разочаровали от...
19 Април 2015 20:42
Ако Пентагонът не е способен да защити САЩ, то способен ли е да защити България!?


Че те не са имали и такова намерение...
19 Април 2015 20:45
Firmin
19 Април 2015 19:14
СЕГА изметете от масата докладите за всички тези многомилиардни шитни, подострете моливите, вземете лист хартия (един), направете си по едно силно кафе (не тая пикня, която пиете) и седнете на каубойските си задници да помислите. Ама НАИСТИНА да помислите СЕГА накъде.

"Към Белград, към Белград" - викал инвалида в количка...

А за грухчовците е ясно - УКРАЙНА.
Само така ще могат да опитат дебелия край за пореден път...
19 Април 2015 20:50
Най-ефикасната ПРО е точно 60 секунди.
Излиза Обама пред ООН и декларира , че от този момент те, УСА няма де се месят във вътрешните работи на никоя държава по какъвто и да е начин.
19 Април 2015 20:55
Помислих , че господинът с ордените е прославен руски маршал и цъкнах върху снимката....
19 Април 2015 20:56
Имали бол пари ...дали ги!Някой ден може и да им се получи работата със този супер радар но и тези които измислят нови оръжия няма да седят със скръстени ръце...и те ще измислят нещо ново и така.. Народите ще плащат.А това огромно чудовище дето са го турнали на кораб ако не дай си боже потрябва да работи реално някой ден мисля си няма да оживее повече от 15 минути.Великолепна цел е.И няма къде да се скрие посред морето.

То и средствата за РЕБ се развиват изключително бързо, та подобни глупости няма как да проработят, колкото и да е гениален проекта докато стане реалност и вече е безполезна отживелица .Те вече имат опит де , за програмата стелт трилион профукаха и сега суперневидимите бомбардировачи са някакви безполезни картонени играчки.А по въпроса със сдържането изостанаха и никога повече няма да наваксат, ракетоносни бомбардировачи нямат, не са изпитвали балистична ракета или разработвали нова от много десетилетия .... ако РФ им нанесе превентивен удар, то ответния удар ще причини напълно приемливи загуби за РФ.
19 Април 2015 21:11
Статията изглежда като част от контра-дезинформационна фаза на хибридна война
Кое е истина, а кое не - нам не е отсъдено да разберем или напротив
19 Април 2015 21:20
Бе, парите не са отишли напразно... 10 милиарда са се влели в икономиката, не е шега работа- поръчки, разработки, фирми са се хранили, работници са наемани.
19 Април 2015 21:47
И няма къде да се скрие посред морето.

Този радар не е правен да се крие.
Още повече, че е инсталиран на руска платформа. Не е шега, платформата му е построена във Виборг, Ленинградска област

Както не може да се скрие и руският радар "Дон-2Н", тежащ 80 хиляди тона.
Въпросът е какво могат да видят?

В 1992 году в рамках эксперимента по точной настройке средств наблюдения за ближним космосом с борта шаттла "Дискавери" на орбиту вывели небольшие металлические шары. Сферу диаметром 15 сантиметров засекли многие РЛС. 10-сантиметровую увидели три радара: два русских и американский на Аляске. 5-сантиметровый шар увидел лишь "Дон-2Н".
19 Април 2015 22:12
Ами, момчета ... Предлагам да поставите за основа на анализа си, че към днешна дата нямате защита за ирански или корейски ракетно-ядрен удар.


Това не пречи да се продават такива недействащи системи на балъците от Източна Европа като Полша за да ги пази от иранците и руснаците.

Друго ако не, поне да избият част от загубите.
19 Април 2015 22:13
Който не е поработвал повечко за големи Американски компании, той не знае каква зараза е плъзнала зад океана. И в бизнеса и в държавата мениджмънта е все по-откъснат от инженерния и научния състав и на всичко отгоре изповядва редица модерни меринджейски "вярвания", че така трябва. Ако щете вярвайте, но аз лично познавам (един-двама бих могъл дори да нарека приятели) няколко души, които си провалиха успешен бизнес с тия мании (все за американци говоря). Дори и тия, които не се палят по модерните простотии са изцяло отдадени на бизнеса и считат всяко техническо решение за средство, чието "отглеждане" е второстепенен проблем - резултатите, които могат да се "пипнат" в баланса са най-важното. Това не е нищо лошо, но само докато не стане прекалено масово - почвата за стратегически разработки и уменията за запазване на познанието се губят. Това не може да се поправи бързо, още повече, че доколкото има все още хора, които могат да направят нещо, те най-често са чужденци или пресни имигранти, дори и внезапно да се наклонят везните в тяхна посока, не е ясно дали това няма да се обърне срещу Америка. Споменавах го вече - Америка е нужна и на Русия и на Китай, а дивотиите, които наблюдаваме са последни напъни на слабоумната част от елита, която не схваща, че играта вече има други правила. Яйцето е чупливо и тъпотиите на тия хора струват доста животи, но няма начин - пълен срив би бил невероятен кошмар за всички.
19 Април 2015 22:13
Бе, парите не са отишли напразно... 10 милиарда са се влели в икономиката, не е шега работа- поръчки, разработки, фирми са се хранили, работници са наемани


Кипи безполезен труд!

И дрънкане на оръжие!
19 Април 2015 22:40
Може да се спори кой от двамата - Ръмсфелд или Буш е по-луд. А военните с тенекийките на гърдите будят неистов смях.
19 Април 2015 22:50
Бая нещо са откраднали....

А туй голямото на кораба...да го дадат на вторични....
19 Април 2015 22:53
Ей това ме изкефи най-много:
Най-бързата ракета прехващач във въоръжението на САЩ трябва да бъде изстрелвана от кораби на ВМС или суша. Тя обаче се оказа прекалено дълга за корабите.



Тя се оказала прекалено дълга.......ха-ха-ха-ха.
Или ракетата много е яла...или корабите са се смалили.Идиоти!

ПП:Чакам посерковците да ни обяснят за пияните руснаци.
19 Април 2015 22:54
Най-големият в света радар
се оказа най-големия плаващ боклук.
19 Април 2015 22:54
Ако Пентагонът не е способен да защити САЩ, то способен ли е да защити България!?


Че те не са имали и такова намерение...


Колко струва Опиумът за Народа, независимо на пост, или на хорариум ви плащат? А?
19 Април 2015 22:55
И в бизнеса и в държавата мениджмънта е все по-откъснат от инженерния и научния състав

Е, там вече и инженери няма, младите на право и ПР наблягат.....
19 Април 2015 22:59
То правото на силния тържествува от памтивека. За парлама се пуска шум.
19 Април 2015 23:37
Америсанското превъзходство във военната област?
Къде са редовните клакьори във форума, подмокрящи се само като прочетат или чуят за тенеке с наименование Ф- не знам кой си?
Или най-вероятно тази статия е писана от агент на ФСБ и ГРУ, под личната диктовка на гаднярчето Путин?
19 Април 2015 23:50
под личната диктовка на гаднярчето Путин?


Ботоксното кръваво жуже Владимир Владимнировиуч е колабирало ни мойе да диктува! Кво прайме?
20 Април 2015 00:13
си провалиха успешен бизнес с тия мании (все за американци говоря). Дори и тия, които не се палят по модерните простотии са изцяло отдадени на бизнеса и считат всяко техническо решение за средство, чието "отглеждане" е второстепенен проблем - резултатите, които могат да се "пипнат" в баланса са най-важното. Това не е нищо лошо, но само докато не стане прекалено масово - почвата за стратегически разработки и уменията за запазване на познанието се губят

Такова поведение е обяснимо, ако имаш предвид ИТ-сектора. Той в основната си част е ориентиран към производството на ширпотреба, а самият е предимно потребител на стратегическите разработки, създавани в други отрасли.

Лошото е, че поради същата тази масовост на продуктите му - ИТ-елементи има във всички промишлени стоки, като се ползват от всички: и от потребителите, и от мениджърите във всички области, повечето от които са обрасли до ушите с "модерни простотии" - този сектор стана модел както за продуктовия дизайн изобщо, така и за потребителско и управленско подражание. Токсичен модел.
Далеч съм от мисълта, че можем или следва да се лишаваме от ИТ-придобивките. Но нещата отиват на зле, когато заради тях всеки по-нов продукт става по-скъп, по-недълговечен и по-неотличим от предшестващия го.
20 Април 2015 00:26
Лошото е, че поради същата тази масовост на продуктите му - ИТ-елементи има във всички промишлени стоки, като се ползват от всички: и от потребителите, и от мениджърите във всички области, повечето от които са обрасли до ушите с "модерни простотии" - този сектор стана модел както за продуктовия дизайн изобщо, така и за потребителско и управленско подражание. Токсичен модел.

Не е ИТ сектора а маркетинга и другите пазарни идиотщини, няма значение за каква индустрия става въпрос, набляга се на маркетинг и ПР.
20 Април 2015 05:32
Американските военни, които се опитаха да създадат противоракетен щит (системата за ПРО - бел.ред.), наблегнаха на скъпоструващите проекти и се провалиха.

Ako си мислите че целта наистина е била да се създаде противоракетен щит....
А иначе всичко си е по план. Едни пари смениха едни джобове. Такива работи.
20 Април 2015 08:56
Пентагонът изхарчи напразно $10 млрд. за ПРО
Това много наподобява проекта "Филаделфия" през 30-40-те години, за направа невидим кораб. Там също са потънали едни много пари в едни много по-малко люде. Говори се, че Юлиус и Етел Росенберг затова са изпържени на електрическия стол, защото са знаели компрометиращи факти относно този експеримент. Осъдени са заради някакви смешни картинки уж на атомна бомба. В същото време доказаният агент, който е предал атомни тайни на СССР Фукс е осъден на 8 години затвор.
20 Април 2015 09:04
Откакто в казармата четох анализите на проведената от Израел операция по унищожаване на ЗРК на сирийците в долината Бекаа, у мен се затвърди мисълта, че системата ти за защита трябва да е по-неуязвима от системите, които защитава, за да ти свърши каквато и да е работа. Що ти е ПВО, което с първия нальот вражеската авиация превръща в куп желязо. Да припомним ...

За да се справи със сирийския контингент Израел първо трябва да се елиминира гордостта на съветската военна мисъл - 19-те зенитноракетни батареи и радарната система, ползвана от сирийците, разположена в долината Бекаа(Ливан) и в планините между Ливан и Сирия. Без никакви загуби израелската авиация ги унищожава.
Ефектът от тази катастрофа, по думите на военния специалист Аврамов “надхвърля границите на Близкия изток и пряко засяга отношенията между СССР и съюзниците й от Варшавския договор – те разполагат със същия тип система за ПВО...(и) особено безпокои съветското ръководство – повече, отколкото обявената от президента на САЩ Р.Рейгън Стратегическа отбранителна инициатива(става въпрос за ракетна система базирана в космоса – б.а.)”
Опитът на сирийските ВВС да се противопоставят на израелските ВВС завършва катастрофално. В най-голямата въздушна битка след II световна война, в която участват стотици сирийски и израелски самолети, са свалени 107 сирийски изтребители – Су, МИГ-23, МИГ-25, МИГ-29. Загубите от израелска страна са НУЛЕВИ (0) !


Да оставим настрана факта, че израелците проведоха операцията с изключителна тактическа грамотност, основавайки удара си на подробно разузнаване на системата за ПВО на противника, основно ЗРК. Тази операция влезе в учебниците по тактика на ЗРК като пример за тежко поражение и ефективност на ВВС в унищожаването на ПВО средствата. Така или иначе и дотогава под сурдинка ни се казваше, че очакваните ни загуби при първи нальот на турската авиация ще бъдат около ... 80%. Гледахме на себе си като на смъртници, които трябва да поемат първия удар по въздуха, със задачата да унищожат колкото може повече самолети на противника.

Припомням поуките от преди 30 години, защото ми си струва, че и днес следва да се замислим над тях. Да, струва ми се, че и днес системите за ПВО и разбира се - за ПРО - ще са цели с най-висок приоритет. Първо ще бъдат унищожени средствата за противодействие и защита (чрез ракетно-ядрен), а след това ще бъде нанесен основния (ракетно-ядрен) удар. Прочее, тези плаващи радари трябва да бъдат защитени от цели флотилии, защото първо, ден и нощ ги пасат от космоса и второ, подводниците на противника не ги изпускат от поглед. Ясно е, че удар върху ПВО (ПРО) ще бъде последван веднага от ответен ракетно-ядрен удар по целия набор стратегически цели, защото не може да има съмнение, че той не е изолиран и е само прелюдия към ... Армагедон.
20 Април 2015 09:15
Вместо да си харчат парите за глупости - да почват да копаят бомбоубежища.
20 Април 2015 09:46
Вместо да си харчат парите за глупости - да почват да копаят бомбоубежища.


Джак Спароу би рекъл ... "Преговори?" (ако е в състояние да си спомни думата, де)
20 Април 2015 10:42
Не е ИТ сектора а маркетинга и другите пазарни идиотщини, няма значение за каква индустрия става въпрос, набляга се на маркетинг и ПР.

Да, повсеместно се набляга на маркетинг, ПР и най-вече на бързи печалби.
Давам ИТ сектора просто като изразителен пример за проявите на съвременните психични разстройства - комплексите за непълноценност и шопинг манията при потребителите, "мания реформаторика" и манията за преследване при мениджърите, маниакалният стремеж към печалби на инвеститорите.
За развитието на фундаменталните науки и технологии, са необходими три условия: да бъде относително свободно от пазарните мании, да бъде финансирано търпеливо и в достатъчен размер и да не му се поставят невъзможни цели. Първите две могат да се осигурят от държавата и от корпорациите, ако последните осъзнават достатъчно социалните си задължения, но за третото няма рецепта, както казва и статията
20 Април 2015 11:33
Опитът на сирийските ВВС да се противопоставят на израелските ВВС завършва катастрофално. В най-голямата въздушна битка след II световна война, в която участват стотици сирийски и израелски самолети, са свалени 107 сирийски изтребители – Су, МИГ-23, МИГ-25, МИГ-29. Загубите от израелска страна са НУЛЕВИ (0)!

Не знам какво цитираш, Фирмине, но генерал-полковник Яшкин, главният военен съветник в Сирия от 1980 г. до 1984 г., дава други данни:

"Во время проведения той операции 10 июня в небе Ливана произошел крупный воздушный бой. С обеих сторон в нем участвовало около 350 самолетов. В этом бою Сирия потеряла 22 самолета (4 МиГ-23МФ, 8 МиГ-23МС, 10 МиГ-21бис). Израильтяне потеряли 10 самолетов.
В целом с 6 по 11 июня ВВС Сирии в воздушных боях сбили 23 и потеряли 47 самолетов. Зенитно-ракетными бригадами в небе над Ливаном и частично над Сирией уничтожено 35 воздушных целей, из них 27 самолетов.
Таким образом, за неделю войны сирийцы средствами ЗРК и силами ВВС сбили 58 воздушных целей. Из них: самолетов -50, беспилотных аппаратов - 8. Сами сирийцы потеряли 47 самолетов, сбитых в воздушных боях, и 20 - зенитными ракетами противника."

Без да скрива, че през 1982 г. американските средства за борба с ПВО, са се оказали абсолютна изненада за тогавашните съветски системи, както и ти посочваш:

"Все приемники сирийских комплексов подавлялись помехами очень высокой плотности во всем диапазоне частот. И чтобы с ними бороться, надо было не менее, чем в 20-30 раз ослабить их мощность. К сожалению, таких возможностей сирийцы не имели. Не имели их и мы. Средства радиоэлектронной разведки и помех ВС САР в то время не могли обеспечить ни нарушение управления войсками и оружием противника, ни даже минимальную защиту своих самолетов, ЗРК и других своих сил и средств ПВО только по одной причине - ограниченного частотного диапазона подавления."

http://www.testpilot.ru/review/war/syria.htm
20 Април 2015 11:55
П.С. Статията на ген. Яшкин заслужава да се прочете, дори само защото тези сражения са първото истинско бойно кръщение и на бъдещите ни Ф-15
20 Април 2015 11:56
Средствата за РЕБ са били най-малкият дявол. РЕБ обясняват защо не можеш да унищожаваш самолетите на противника, но не обясняват защо самолетите на противника унищожават теб. Което си е въпрос не толкова на техника, а на тактика. Истината е, че дни наред ВВС на Израел са облитали зоната на сирийската ПВО, без да я нарушават. При което сирийците са водили интензивна бойна работа с всички налични средства. В резултат, разузнаването на ВВС на Израел е локализирало и надлежно отбелязало местонахождението и състава на практически всички зенитноракетни дивизиони, батареи, станци и пускови. Сирийците не са маневрирали, считайки, че силата на съветските ЗРК ще има даде възможност да посрещнат и отразят достойно врага. Да, да, ама не ... Защото първата вълна на израелските ВВС е била със задача да разкрие, а втората - да унищожи средствата на сирийската ПВО - и въздушните и наземните.

Битката е описана тук Натисни тук и накратко тук Натисни тук

Така или иначе, "Арцав-19" е история. Но и ... поука. Защото от тактическа гледна точка показва първо, приоритета на средствата за ПВО и ПРО при унищожаването на набелязаните обекти на противника и второ, уязвимостта им. Писах и по-горе - те пазят, а тях кой ги пази ...
20 Април 2015 12:32
Фирмин!Вероятно сте един от немногото които приживе и напълно осъзнато сте се прежалили!Това е най трудното.После изведнъж ти олеква и започваш да се радваш и най простичките неща и да не обръщаш много внимание на глупостите в службата.Преди доста години и аз имах подобна на Вашата служба.Всеки от нас имаше една чанта с документи които се обновяваха веднъж месечно.Задължително.Лесно беше и бях ги научил нещата наизуст.За това един ден реших тази работа да я пропусна.Обаче като непредпазлив младок скитайки като свободен електрон Шефът ме изхваща и ми задава въпроса защо днес не съм си взел документите и да работя по тях .И учтиво ме кани в кацеларията.А там събрани всички шефове.И аз глупакът му заявявам че всичко знам наизуст и няма смисъл да правя нещо повече.Обаче всички мълчат и гледат мрачно в масата.И шефът мълчи което вече почна да ме тревожи малко.И тогава Един от най възрастните колеги си отвори устата и каза:момченце ние знаем че ги знаеш на изуст тези неща но ти не ги пишеш зе себе си а за този който ще те замести.Щото ако нещо стане никой от нас няма да преживее повече от 15 минути.Въпроса е именно в тези 15 минути да нанесем такива щети че останалите които са решили че могат да ни сторят нещо лошо просто да решат че цената им идва прекалено висока и да се откажат.И до края на деня вече работата ми беше ясна и се прежалих.На следващият ден вече бях друг човек.А филма 300 за цар Леонид на Термопилите още не беше излязъл.
20 Април 2015 12:40
Защото първата вълна на израелските ВВС е била със задача да разкрие, а втората - да унищожи средствата на сирийската ПВО - и въздушните и наземните.

Били са три вълни, като "нашите" Ф-15 са се отличили именно в третата, заедно с Кфир-овете. Общо, в тази война са свалени 3 бр. Ф-15, но и трите от ЗРК в дните преди 10 юни 1982 г. Генералът го разказва кратко и ясно, като отговаря и на другите ти въпроси
20 Април 2015 13:06
Щото ако нещо стане никой от нас няма да преживее повече от 15 минути.

Трябвало е да си извадите джипиесите от чантите
Предполагам, че противникът може да удари чанта за 15 минути, само ако в нея има GPS да води ракетата.
Друго нещо е батареята. Там
"радарът е най-злият враг на бай войник и го тепа за миг"
А няма ракетен дивизион без РЛС. Даже "земя-земя" имат метеостанции, та се налага да пращат метеобатареята да се разгръща и да я убиват на километри от стартовата позиция.
20 Април 2015 13:50
По наше време - средата на 80-те - хитът "отатък", който ни страхуваше, беше системата Асолт Брейкър. Това, всъщност, не е една отделно взета система, а цялостна концепция за противодействие. Доколкото ние бяхме фронтова зенитно-ракетна бригада, предполагаше се, че заедно с други ПВО средства ще обезпечаваме настъплението на наши танкови и моторизирани съединения. А гадният Асолт Брейкър беше измислен точно заради такива едни неща. Щото тия оттатък пък се страхуваха най-много от танковете на Варшавския договор. Че бяха ... много. Та Асолт Брейкър се основаваше на системите за радиоелектронно разузнаване (и радиоелектронна борба). От разузнавателна платформа във въздуха - някой АУАКС или нещо от рода му - се разузнават целите и се целеуказва. Това нещо обикновено лети извън обсега на ЗРК на фронтовата ПВО, далеч в тила на противника. Далеч в тила са и позициите на тактическите му ракети. Получавайки данните от въздуха (и сателитите), тактическите ракети биват изстрелвани в посока танковите ни съединения, а и по ЗРК на защищаващата ги ПВО. Малко преди да ги прихванем и унищожим бойните им глави се разделят и от там се разлитат едни малки пасивно (ИЧ) насочващи се гадости с кумулативни заряди, дето замитат танкова рота като едното нищо, барабар с ПВО прикритието и, ако го нацелят. Станции, пускови, ТЗМ, каквото уцелят - все на кяр са.

И това не е всичко ... Отделно от това АУАКС подава данни на изстребителите за работещи РЛС и те си ги поемат отдалеч с всякви гадости - "Шрайкове" от цялата им шибана фамилия, "Стандарт"-и, Хармове и вся остальная ... Още по онова време бойните им глави бяха снабдени с изчислителни устройства, които, дори и главата да "загуби" лъча на РЛС, по който се води към нея ракетата, запомняха координатите и и вървяха "на сляпо". РЛС не е самолет или хеликоптер, че да побегне ... Най-много екипажът да не му издържат нервите и да изскочи от машината, докато чака ударът на ракетата. Щото я вижда как идва ... Най-новите от гадинките още тогава можеха да си търсят цел, ако загубят тази, която са подгонили - ако не е едната батарея със СНР си, ще е съседната ...

Изобщо ... гадост.

Но всичко това си остава офтопик. Тук си говорим за ... ПРО. И има смисъл да си го преповтаряме единствено по подобие. Щото бедна ни е фантазията що средства за РЕБ, примамки и бойни алгоритми са заредени в главата на една междуконтинентална балистична ракета от най-ново поколение. Единствената и задача е да ... премине и да достигне. И всичко в нея е създадено подчинено на тази цел. Върхова технология, нямайте съмнение. И не е сама в задачата си. Пред нея и ... метат пътя като на кърлинг.
20 Април 2015 15:34
И това не е всичко ... Отделно от това АУАКС подава данни на изстребителите за работещи РЛС и те си ги поемат отдалеч с всякви гадости - "Шрайкове" от цялата им шибана фамилия, "Стандарт"-и, Хармове и вся остальная ...

Мда-а... Човек като се замисли, ще види, че далаверата е в кашумерията. Поне нямаш чувството, че те целят лично тебе с ракета
20 Април 2015 16:28
Поне нямаш чувството, че те целят лично тебе с ракета


Напротив, при нальот с бомбардировка, имаш чувството. Имаш чувството, но не знаеш. А в РЛС знаеш и го ... виждаш.
20 Април 2015 18:57
Фирмин и на АСОЛТ му намерихме цаката.Ако знаеш по едно време в Ирак колко микровълнови фурни се похарчиха. Много хубави лъжливи цели пущините само да им подпреш вратичката и да ги оставиш да си поработят малко и всичкото де има наоколо шрайкове и други се юрва на там. И други чалъми имаше ама някой друг път ще ги раздуваме.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД