:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 327
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кандидатът за шеф на Градския съд откри 6 проблема в него

Шест са основните проблеми в работата на магистратите от Софийския градски съд. Това твърди в концепцията си единственият кандидат да го оглави - гражданският съдия Калоян Топалов. Председателското място в ключовия съд се оваканти, след като Владимира Янева първо бе отстранена временно, а после подаде оставка заради скандала "Червей". Срокът за кандидатстване за поста изтече в началото на миналата седмица.

Като първи проблем на съдиите Топалов сочи изключителната им натовареност. Той подчертава, че младшите съдии, които нямат никакъв опит, се натоварват наравно със старшите, а понякога и повече. "Друг основен проблем е неравномерното разпределение на делата между отделните състави в отделенията", пише той. На трето място е поставил командироването - тенденцията в Градския съд е голяма част от магистратите да са от други съдилища и само временно да работят в Градския по волята на шефа му. Тази практика генерира проблеми, смята Топалов. И сочи, че някои са командировани в продължение на години. Често не е ясно защо е командирован точно този съдия и с какво е предпочетен пред други. Топалов сочи като проблем и това, че в съда няма правила за заместване при отсъствие на някой магистрат и това води до конфронтация и напрежение. Градският съд има проблем и с материалната си база и липсата на достатъчни зали за гледане на делата.

Шестият кръг от проблеми според Топалов са субективните. При някои от съдиите се наблюдава тенденция на недопустимо забавяне при изписване на делата, в някои случаи и години наред. Многото отводи също водят до затруднения в работата на съда.

Калоян Топалов е съдия от 1999 г. До 31 октомври 2012 г. е бил в Софийския районен съд. След това две години е бил командирован в СГС. Явил се е на конкурс за повишаване през 2013 г., класирал се е на трето място с пълна шестица и от декември 2014 г. е назначен за постоянно в СГС. Две години е бил преподавател в Националния институт на правосъдието. За да оглави Градския съд, за него трябва да гласуват поне 13 от членовете на Висшия съдебен съвет.
1303
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД