:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 235
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата ще национализира частни терени край плажа "Корал"

Повече от половината частни терени зад плажа "Корал" ще бъдат отнети от собствениците им в полза на държавата, тъй като върху тях е установено наличие на дюни, а по закон дюните са изключителна държавна собственост. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова пред БНТ.

Около въпросния плаж в къмпинг "Юг" в Царево се разшумя миналата седмица заради излетите върху него бетонни плочи. Първоначално от регионалното министерство обявиха, че започналият строеж е законен, тъй като според подробния устройствен план мястото се води урбанизирана територия. После обаче от екоминистерството го спряха с мотива, че нарушава Закона за околната среда и биоразнообразието.

Стана ясно и че преди 3 години Дирекцията за строителен контрол е спряла разрешителните за строеж зад плажа "Корал" заради липса на екооценки. Проектът тогава е замразен, но впоследствие бургаският съд обявява отмененото разрешително за незаконно. След новото картиране на района обаче се оказало, че върху 78 дка частни имоти (или 52%) от общо 150 дка има дюни. Затова министър Павлова обяви, че след като става дума за дюни, терените автоматично ще станат държавна собственост, без държавата да дължи обезщетения. "Ние от скицата на частните имоти сега ще направим необходимото да се намали площта на тези частни имоти, които са собственост на "Ибердрола", "Прайм пропъртис" и "Корал резидънс". В техните имоти имаме навлизане и те ще са с намалена площ", коментира регионалният министър пред БНТ.

Междувременно пък Би Ти Ви съобщи, че фирма е започнала да лее бетон край Синеморец, в границите на природен парк "Странджа" без разрешение на екоинспекцията. Според инвестиционното предложение на възложителя "Корк и Форк" ЕООД строежът трябвало да се превърне в жилищна сграда. От РИОСВ-Бургас обаче са спрели строежа. "Няма съгласуване на инвестиционния проект с РИОСВ-Бургас", се посочва в съобщение на екоминистерството. "Корк и Форк" ЕООД е собственост на Дарина Неделчева Петрова - дъщеря на бизнесмена Неделчо Петров Гинин.



ЩЕТИ

Дюните на къмпинг "Китен" са засипани с пръст, съобщи пък Нова телевизия. В района на къмпинга е било извършено заравняване с инертни материали. По думите на инвеститора Стамо Стамов целта била да се отстранят последиците от бедствията, предизвикани от поройните дъждове през 2014 г. "Това не са дюни. Това не е природно богатство, а са кампиращи площи. Спазили сме всички наредби", казва Стамов. Според инж. Таня Манолова, директор на Регионалната инспекция по околна среда и води в Бургас, обаче стопаните нямат право да засипват мястото с инертни материали, тъй като става дума точно за дюни. По думите й те трябвало да поискат разрешение за тази дейност от екоинспекцията.

8
1374
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
19 Април 2015 19:51
върху тях е установено наличие на дюни,
..
Талпата почна с това,че няма дюни,няма бетон,има неприкосновена частна собственост...След 3 дни-дюните се самонастанили...
19 Април 2015 20:37
"Експроприация на експроприаторите." - Маркс, Ленин.
19 Април 2015 20:46
Тези панически Лилини действия ме плашат повече, отколкото ако застане на твърда, каквато и да е, позиция.

Така или иначе никакви сгради няма да бъдат съборени, така че СЕГА "инвеститорите" направо ще си направят състезанийце.
19 Април 2015 23:37
" Експроприация на експроприаторите." - Маркс, Ленин.
Айде, дойде ред и на ИЛФ и ПЕТРОВ, ма нали трябва да се бие световния комунизъм
20 Април 2015 07:21
Национализира, или отчужди?
Май има разлика?
20 Април 2015 07:38
вместо да се възмущават от посегателствата върху природата, за коuто иде реч в статията - горнuте коментиращи сипят чугунски опорни.

20 Април 2015 08:11
Тези панически Лилини действия ме плашат повече, отколкото ако застане на твърда, каквато и да е, позиция.

твърда позиция има тя. твърда и предсказуема - като на шефа си.
20 Април 2015 08:21
що не беше дрогаря Гергов министер на регионалното, еееех!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД