:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ченалова припозна "Октопод" като източник на проблемите си

Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Всичко започна от делото "Октопод", смята съдия Ченалова (вляво).
"Случайно или не, веднага след разпределянето на делото "Октопод" за гледане от мен, започнаха и атаките", обяви вчера пред "Нова телевизия" отстраненият съдия от Софийския градски съд Румяна Ченалова. Въпросният съдебен процес тръгна преди повече от три години. Само преди няколко седмици заради отстраняването на Ченалова делото бе прекратено и сега ще трябва да бъде гледано от изцяло нов състав. То дори е препратено в специализирания наказателен съд. Подсъдими по него са няколко човека, сред които и Алексей Петров, Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, както и бившият прокурор Цеко Йорданов. Делото е резултат от проведена едноименна операция от вътрешния министър по онова време Цветан Цветанов.

Ченалова припомни вчера, че първият удар е бил образуване на наказателно производство в Македония по преписка с осемгодишна давност за действия, които е извършила като адвокат. Последвала атаката от френския посланик, която Ченалова определи като престъпление и по българското, и по френското законодателство. "Не можеш да обвиниш българския съд, че извършва престъпление, и да въведеш нарицателно, което да се повтаря. По едно висящо и неприключило дело в интерес на частна фирма. Проблемът е, че никой не реагира", обясни тя. Ченалова посочи, че въпреки създалото се впечатление тя е отстранена от длъжност не заради делото "Белведере", а заради това, че два протокола по делото "Октопод" не са били приложени към него, и за забавено частно дело, което обаче нямало как да приключи, защото е било свързано с делото САПАРД.

Ченалова е обвинена в длъжностно и документно престъпление по търговско дело на енергийно дружество срещу държавата. Тя беше задържана след няколко неуспешни опита да бъде призована, за да й бъде повдигнато официално обвинение. Съдът обаче отказа да я остави за постоянно в ареста и я пусна срещу 8000 лв. парична гаранция.

Тя заяви, че не знае на кого е навредила, за да предизвика поредицата от дисциплинарните производства за "абсурдни нарушения". "Страшното е, че прокуратурата застава срещу българския съд и казва, ние ще продължим да работим така независимо как мислите вие", добави още Ченалова.



ЗА КАРЕ

Министърът на правосъдието Христо Иванов се обяви против самоцелно освобождаване на членове на Висшия съдебен съвет. Мандати трябва да се прекратяват само при конкретни слабости в работата на магистратите, заяви той пред БНР. "Много е важно наистина това да се случи като елемент от носене на отговорност за конкретни действия или бездействия, а не да изглежда като смяна. Вместо да говорим за съдържателните промени в конституцията, които трябва да направим, които трябва да определят за десетилетия напред начина на работа на съдебната власт, ние се вторачваме в съдбата на 22-ма души и тяхната кариера. Това е абсолютно погрешната теза", каза Иванов.
2
1463
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
19 Април 2015 18:59
Ченалова, Цветанов, Курвалезич и... "Октопод"...
Атака от невидимия свят...
--------
Сайтът на Генек

19 Април 2015 20:54
Ченалова припозна "Октопод" като източник на проблемите си

Работят я със същите номера, които ползваха в аферата "Октопод".
"Дайте ми защитен свидетел (т.е. с оакано дупе) и аз ще осъдя и Папата, ако трябва" би казал един блюстител на закона-бухалка...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД