:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 218
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Общините подходиха пестеливо към фонд “Солидарност”

Новоучреденият общински фонд "Солидарност" не привлече особено вниманието на местните власти. В него влязоха едва една пета от общините, а освен това повечето са внесли минимални вноски. Това значи, че ще могат да теглят експресно символични суми. Фондът бе създаден от Националното сдружение на общините, а при раждането на идеята миналата година очакването бе, че ще се включат поне половината от селищните центрове. Идеята му е да подпомага финансово кметовете при неотложни действия веднага след бедствия.

Мнозинството общини, сред които Смолян, Банско, Иваново, Карлово, Асеновград, а и две от най-пострадалите в последните години - Мизия и Първомай, депозираха 1000 лв. първоначална вноска и 300 лв. за 2015 г. Това значи, че при бедствие през тази година ще могат да теглят точно толкова в рамките на ден. На практика 1300 лв. са по силите на всяка една община и без фонда. Варна участва с 6500 лв., което значи, че ще може да ползва по-голям ресурс. Но при дебатите в общинския съвет при вземането на решението се разбра кое кара местните власти да подхождат резервирано. Фондът може да предостави и помощ в трикратен размер от общинската вноска, но това става при по-сложна процедура - одобрява се от петчленен съвет на фонда, изисква се обосновка на разходите, а накрая се пише отчет. Одобряването на трикратната помощ е в рамките на три дни, плащането е едва на четвъртия, което на практика означава, че парите няма да бъдат получени бързо. Освен това взетите суми се връщат на по-късен етап.
1020
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД