:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,523,170
Активни 136
Страници 1,821
За един ден 1,302,066
Преживяно

Здравната каса уверено върви към актуализация на бюджета

Лимитите няма да ограничат изтичането на пари от касата, особено като не се спазват
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Министерството на финансите не желае да налива повече пари в здравната система. За тази година бюджетът на НЗОК дори е намален, което доведе до заклинанието за твърди лимити.
При гласуването на бюджета за тази година управляващите обявиха толкова твърдо, че повече дефицити и актуализации на парите на здравната каса няма да се допускат, че за несвикналите уши всичко това звучеше почти достоверно. През 2014 г. НЗОК постигна подобрение на по-раншните си свръхпостижения и завърши годината с две актуализации на бюджета за общо 325 млн. лв., при това парите пак не бяха достатъчно, за да се изплати всичко дължимо на лекари, болници и търговци на лекарства. Но понеже това беше бюджет, наследен от друго правителство, което не умее да управлява добре, ГЕРБ и коалиция тържествено обявиха край на преразходите, начало на реформа и строга финансова дисциплина за 2015 г. Защото само за 5 г. парите, които касата изсипва в здравната система, са скочили от 1.6 млрд. лв. на 3.1 млрд. лв., без срещу този ръст да стои какъвто и да било резултат. Парите, меко казано, изтичат.

За начало парламентът гласува бюджет на касата по-нисък от платеното през миналата година. Последваха методики, твърди лимити и заклинания как болниците, щат не щат, ще трябва да се вместят в 80-90 на сто от парите, с които са разполагали през 2014 г. Болниците, от своя страна, моментално отговориха със заплахи за листи на чакащи и върнати пациенти, протести и открити писма как онкоболните остават без лечение. Строгатафинансова дисциплина оцеля точно няколко седмици,след което от касата започнаха да обещават компромиси - лимити за раждания и хемодиализа няма да има, ще се преразгледат парите за болниците, където се покрива и спешност, а последно от НЗОК обявиха и че няма да има лимити при изплащането на парите за онколекарства. Абсолютно сигурно е, че след това ще се окаже, че няма как да има лимити и за инвазивните кардиологии, след това за хирургиите, после за още някой друг и на финала, ако изобщо останат някакви ограничения, те ще са за шепа издъхващи общински болници. Това упражнение се играе всяка година, методиките и лимитите не са откритие на този кабинет, ограничения във финансирането има още от времето на тройната коалиция и с напредването на абсолютно всяка бюджетна година те са си оставали на книга. За 2015 г. лимитите се оказаха толкова важни, че надзорният съвет на касата дори не успя да събере легитимно нужните гласове за приемането им и в момента съществуването им е под въпрос.

Това правителство все пак въведе обнадеждаваща новост - тази година здравната каса няма право да сключва договори с нови болници или за нови дейности, получили лиценз след 31 декември 2014 г. Голяма част от преразходите на касата (за 5 години ръстът на парите за болнична помощ е 71 на сто) идват и от това, че касата беше длъжна да финансира всяко ново лечебно заведение, което се появи на бял свят. Благодарение на това 7-милионна България вече разполага с над 370 болници и няма здравомислещ човек, който да повярва, че 2-та милиона хоспитализации, които те отчитат към НЗОК, до една са на реални и болни хора. Прекалено бързо обаче се оказа, че в самия край на миналата година в МЗ са издадени купища лицензи, така че в крайна сметка и новите болници изобщо не са ограничени - за 2015 г. касата има договори с цели нови 14 лечебници.

И сега касата уверено върви към напълно очаквана актуализация, защото само идиот би повярвал, че при положение че през 2014 г. болницата Х е разполагала с Y лева, то през 2015 г. тя кротко ще се задоволи с Y минус 10%. Не че не може - напротив. Единият вариант да намали разходите си е да ограничи приема на пациенти, вторият - да намали възнагражденията на персонала си, а третият - процента печалба, ако е частна, или процента кражба, ако е държавна. И само идиот може да смята, че без да има друг стимул, болницата ще избере третия вариант. Хората, както казва министър Петър Москов, си имат бизнес планове. И най-естественото е да си го изкарат на пациентите, включително и да ги използват катосредство за извиване на ръцете на тези, които отпускат паритеТрябва ли да има лимити за лечението на раково болните? Не, естествено. Трябва ли те да получават възможно най-добра грижа, включително и най-добрите лекарства? Да, естествено. Нормално ли е за 3 години парите, платени от НЗОК за лекарства за злокачествени заболявания, да скочат с почти 90%? Едва ли. При това тези препарати се купуват от самите болници, а касата им ги плаща до определена цена. Колко плаща самата болница за лекарства е дълбока търговска тайна, само от време на време се вадят данни от някой ядосан министър как за едно и също лекарство различните болници плащат коренно различни цени. Или как, при положение че в онкологията има стандартни схеми за лечение, болници се опитват да отчитат повече процедури или да изписват последно поколение медикаменти за заболявания в начален стадий, които могат да се повлияят от по-евтини препарати. И е обществена тайна, че схемите за купуване на прекалено скъпи или прекалено много медикаменти не включват само болничния директор и търговеца на лекарства, това са хранителни вериги, в които влизат и политици, и чиновници.

И какво става, когато на една хранителна верига, която заработва определен оборот, се сложи лимит? Тя намалява оборота? Абсурд. С пациента на уста тя излиза и проплаква, че лечението на болните ще пострада, след което действително започва да връща и побърква допълнително и без това достатъчно болни и уплашени хора. И здравната каса моментално маха лимита, веригата си получава парите, парламентът гласува актуализация, а всички данъкоплатци плащат.

Ако някой иска де пресече кражбите, то следва да премахне възможността за тях, а не да им слага лимити, които да не спазва. Да, министър Москов говори и пише проекти за електронна борса за лекарства, за задължителни отстъпки, за здравна карта, която да не позволява всеки да може да се финансира от НЗОК, за още купища мерки. Нищо от това още не е факт. За разлика от факта, че настоящите жалки опити за ограничаване на преразходите се провалят.
снимка: Архив "Сега"
Протестът на пациенти е обичаен инструмент за искане на повече пари. Изключително грозно е болни хора да се употребяват по този начин.
2031
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД