:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 565
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фанфарните проверки по границата само разсмиват нарушителите

От дни полиция, митници, ДАНС, барети и ДАИ се опитват да се правят на строги, но, странно, не хващат големи "риби"
Снимка Архив Сега
Как става така, че въпреки масираните проверки по границата нищо не се променя - нито контрабандата, нито нелегалните имигранти, нито нелегалните превози.


Голяма пушилка настана на границата. Всяка ранна утрин някоя контролна армия атакува граничните контролно-пропускателни пунктове в опит да хване, уличи, арестува рояци нарушители. Пушилката обаче е толкова голяма, че накрая контролиращите не могат не само да хванат, ами дори и да видят нарушителите.

Ето - и полиция, и митници, и барети, и хеликоптери, и ДАНС и какво ли не бе пратено по границите, за да лови контрабанда, корумпирани и незаконен трафик на хора. И накрая резултатът е едно хилаво дело с обвинени двама-трима митничари. И тръбене как били махнати 25 гранични полицаи и митничари с плах опит да се внуши, че те били съмнителни. Нищо че всъщност се съкращават щатове, нищо че всички те само до няколко месеца ще бъдат върнати от съда с мотив "незаконно уволнение" Да не говорим колко цялата патардия напомня постоянно повтарящата се история: при всяка смяна на властта на границата просто се махат "техните", за да се сложат "нашите".

А пък докато държавните органи ловят трафикантите на нелегалните имигранти, докато правят огради, накрая



по някакъв начин въпросните нелегални се оказват в центъра на София



Очевидно за да не изостава от всеобщия подем, своя сутрешна операция направи и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", известна с народното ДАИ. При това воглаве с началника си - транспортния министър Ивайло Московски.

И се започна гръмко. Масираната проверка на "Автомобилната инспекция" стартира в 4.00 ч. сутринта на "Капитан Андреево". Акцията е по сигнал на превозвачи, че не всички техни колеги работят легално. До 8.00 ч. инспекторите са проверили 48 превозни средства, сред които товарни автомобили и автобуси. Съставени са 15 акта.

Тази фанфарна информация обаче катастрофира челно в констатацията, че нито един голям нарушител, нито едно тежко нарушение не бе разкрито. Всички онези нелегални превозвачи, за които дори легалните им колеги твърдят, че ги има, просто се бяха сякаш изпарили. И на практика



цялата армия от проверяващи остана изненадана,



че нищо голямо не можа да хване, а пък е станала толкова рано.

Наложи се транспортният министър да обяснява, че въпросните проверки нямало да останат единични. Месец-два щяло да има много динамични проверки по граничните пунктове срещу нерегламентирания превоз на пътници и товари, обяви Московски. "Проверката е в контекста на всички усилия, които държавата полага за въвеждане на малко по-строги санкции, особено за граничните пунктове. През последните месеци имаше сериозна тема и с контрабанда, и с нерегламентирани превози", добави още той. Две мобилни лаборатории на "Автомобилна администрация" - едната е при тежкотоварните автомобили, другата - при автобусите, установили "4-5 категории нарушения". Въпросните нарушения обаче се оказаха някакви нередности в тахографските шайби и липса на някой и друг документ, които се изискват за лицензиран превозвач.

А иначе министърът сам си призна: "Зачестиха доста произшествията с нерегламентиран превоз - това е основната причина да се задействаме". Обаче един нелегален превозвач не хванаха дори. Нещо повече. Самите проверяващи признаха, че когато возените декларират, че са семейство или роднини - "няма какво да направим". Отгоре на всичко бе обявено и че ДАИ няма сили за постоянен контрол на границата, още по-малко физически.

Че България е опасана от нелегални превозвачи, е публична тайна. Че родните нелегални превозвачи нямат спиране и по света - също. Дори сега се твърди, че прекият повод за проверката е била катастрофата с български бус преди дни в Бавария, заради която 9 пътници влязоха в болница. Вярно или не,



мафията от нелегални превозвачи е навсякъде



Това означава, че няма контрол върху водачите, върху превозните средства, върху пътниците, върху нищо. Дори няма нужда да се разхождат хората от ДАИ до границата. Достатъчно е да минат през Руски паметник само. Но там никой никого не пипа. Защо ли?

Да не говорим, че от спорадични единични проверки няма никаква полза. Нарушителите просто временно "се потапят", а после само се надсмиват на държавата и отново си подхващат бизнеса. И не плащат нито данъци, нито осигуровки, нищо. Да не говорим, че безопасността на хората клони към нула. И може би трябва да стане пак някоя голяма трагедия, за да се направят истински проверки, при които да се реже здраво?

През последните години имаше разкрития на прокуратура и МВР с твърдения за тежка корупция в ДАИ. Дори цял шеф бе арестуван и махнат, както и шефове на областни звена. Че и специализираната прокуратура се занимаваше с тях. Установени бяха държавни служители със стотици хиляди левове по сметки при под 1000 лв. заплати. Но накрая нищо.



Още няма приключили разследвания, още по-малко има осъдени



А има наистина емблематични неща, които ясно показват, че има нещо много гнило в България. Едно на ръка са нелегалните превози, които си вървят повече от успешно. Може да се погледне и разрови в обстоятелството, че очевидно хора, които не само нямат образование, но и видимо не могат да четат и пишат, взимат книжки. Как точно става това? Още по-шокиращо е, че немалка част от тях стават и таксиметрови шофьори. Как става и това? И къде точно са контролните органи - които дават книжките, документите за правоспособност.

Затова хвърлянето на прах в очите на хората с разни акции и операцийки си е наистина смешна работа. На фона на стотици и дори вероятно хиляди нелегални превозвачи. На фона на напълно неграмотни, които попълват "успешно" листовки и взимат книжки. На фона на каращи със 160 км в час автобуси. Жалко е, дано не стане и трагично.
3
3121
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
30 Април 2015 09:33
Вчера, министърът на вътрешните работи и министър-председателя, научиха от телевизията, че имало акция в едни телевизии.
Предполагам, че и за тези проверки ще научат от вестниците.
30 Април 2015 11:08
Ясно е че кампанийните акции не вършат работа.Нужни са години изпълнени със целенасочени усилия и чак когато системите се настроят може да се премине към кампанийни акции.
30 Април 2015 19:31
Нелегални са само онези водачи, които не са си платили под масата!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД