:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 341
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

"Към Берлин"

След самоубийството на Хитлер на 30 април 1945 г. Берлинското радио съобщава, че „фюрерът е загинал в боевете край Берлин”
Знамето на победата върху купола на Райхстага, където то е издигнато предишния ден в 14. 25 ч. и остава само до настъпването на нощта на 2 май, отново е издигнато в късния следобед на същия ден; снимка на Виктор Тьомин; 1 май 1945 г. по обяд от борда на самолет По-2; оцветяването на знамето и рамката на изображението са съвременна доработка за нуждите на този текст; в. "Правда", 3 април 1945 г.
На 25 април 1945 г. Втората световна война в Европа изглежда вече завършила, остава само превземането Берлин и преодоляването на безсмислената съпротива на нацистите тук-там в Чехословакия, Унгария, Австрия и Германия. Наистина е незначително това, което предстои до края на войната в Европа, в сравнение с кървавите битки от септември 1939 г. до началото на завършващия етап на Берлинската настъпателна операция на Червената армия. Единствено за десетките хиляди воини, които ще загинат до пълната и безусловна капитулация на Германия на 9 май (вж. подробно текста следващия четвъртък) оставащите две седмици от войната са съдбоносни - за съветските войници и офицери настъпващи към Райхстага на 1 и 2 май 1945 г. най-тягостната гледка са загиналите им току-що бойни другари в околностите и по етажите на сградата. Вероятно няма нищо по-злощастно от съдбата на тези воини, недоживели до великата си победа едва няколко часа.

Макар Берлинската настъпателна операция на съветските войски (16 април-8 май 1945 г.) да се разгръща нашироко по цяла Източна Германия, в завършващия й етап нейна главна цел е завладяването на столицата на Третия райх (25 април-2 май 1945 г.) е. Очакванията на Хитлер и неговите сподвижници, че Берлин ще бъде превърнат във втора Москва или във втори Сталинград (вж. по-долу) няма как да се сбъднат. Събраните отвсякъде останки от редовните военни части на някога непобедимата германска войска са обезсърчени и отчаяни и представляват не повече от половината от защитниците на града. В боевете, наред с редовната войска, участват набързо скалъпени военни части, съставени от неопитни възрастни или от непълнолетни подрастващи, както и от необучено градско опълчение. Истината е, че Берлин може да се смята за превзет още преди началото на щурма на града. Това съждение не е в сила, както по-горе стана ясно, единствено за тези 78291 убити в Берлинската настъпателна операция, от които поне 23 хиляди при превземането на самия град (Г. Ф. Кривошеев, В. М. Андроников, П. Д. Буриков, 1993). Също толкова тъжна е съдбата и на онези поне 400 хиляди немски войници, повярвали на Гьобелсовата пропаганда, които загиват в същото това време от другата страна на фронта в града (сб. "Руский архив: Великая Отечественная, т. 15, 1995), те също за малко не успяват да доживеят до края на войната.

Към началото на април столицата на Третия райх е вече свръхукрепен град, в който смазващото съветско превъзходство в танкове, оръдия и оръдейни системи не е от кой знае каква полза - в условията на улични боеве танковете се превръщат в чудесни мишени, които могат да бъдат нападани от кой да е прозорец или пролука в безбройните околни сгради (вж. Извори).

Последните дни в Берлин хитлеристката върхушка е събрана в нарочно създаденото свръхукрепено скривалище под Райхсканцеларията и събитията от това време са широко известни. Няколко сведения са показателни за всеобщия разпад. Посетителите установяват с почуда, че след 26 април малцината обитатели на скривалището под Райхсканцеларията съвсем са променили навиците си - те нито стават, когато техният фюрер влиза в помещението, нито даже поглеждат към него, и това изглежда не му прави никакво впечатление. В същото време нацистката пропаганда, която е в основата на водената от Германия война след септември 1939 г., не спира да излъчва до последния час от съществуването на Третия райх напълно непроменени своите пропагандни послания. След самоубийството на Хитлер в 15. 15 ч. на 30 април, малко след като е обядвал макарони със сос, Берлинското радио съобщава, че "фюрерът загина в боевете край Берлин". До последния час, в който германската войска разполага със самолети, т. е. преди превземането от съветските войски на летищата в Темпелхоф и Гатов окончателно на 28 април, те се използват включително и за да разпръскват позиви над съветските военни части, в един от тях, датиран приблизително преди 25 април, пише: "Ние също стигнахме до Москва и Сталинград . . . и вие не ще превземете Берлин, а тук ще получите такъв удар, че и костите няма да можете да си съберете . . ." Както е известно, последвалите събития не се развиха точно така.

Превземането на Берлин западните съюзници също определят като своя главна цел още през лятото на 1944 г. след успешния десант в Нормандия. (Уинстън Чърчил, Втората световна война, 1948-1953 г.), но както е известно по-сетнешните им военни планове не са твърде добри и те са принудени да се откажат от десант в Берлин. Историческите и военните факти никак не пречат на днешната западна историография и публицистика денонощно и жално да оплакват това решение на командването на западните съюзници. Именно разположението на силите през април-май 1945 г., а не каквото и да било волево решение прави да изглеждат напълно фантастични плановете на западните съюзници, за оплакване е вече късно.

* * *

Символ на превземането на Берлин и на капитулацията на Германия, а и на края на Втората световна война в Европа, е издигането на Знамето на победата над Райхстага (вж. Извори и изображенията). И до ден днешен широко се обсъждат снимките от това събитие, трите най-известни са дадени като изображения, търсят се несъответствия и пропагандни грешки. Писмените извори са категорични, че Знамето на победата за пръв път е издигнато в 14.25 ч. на 30 април 1945 г. на купола на Райхстага и остава там малко повече от денонощие, изпепелено от възникналия по това време пожар. След стихването на огъня знамето отново е закрепено върху купола следобед на 2 май. Що се отнася до снимката на Виктор Тьомин, то нея ще трябва да признаем за най-ранна от известните изображения на това събитие, а и за най-достоверна. Запознаването с изворите ще ни разколебае в опитите да обвиняваме когото и да било в недобросъвестност. Единствената намеса в изображението, освен оцветяването на знамето, която можах да открия при 8-кратно увеличение и нагоре до 16-кратно, е удължаването на дървената дръжка на знамето от 4, 2 м. до 7, 2 м. - следите от "извисяването" на знамето са измерени с помощта на най-употребяваната програма за архитектурно изчертаване. Не е съвсем ясно от кога е тази намеса в снимката на Тьомин, но тя всъщност не променя абсолютно нищо. И за никого.



Извори



"Цялата отбрана на противника бе построена най-вече на принципа на укрепените съоръжения и възловите отбранителни места. Всички стратегически пътища и населени места се преобразуваха в противотанкови райони . . .

На подстъпите към Берлин и в самия град отбраната бе построена най-вече на улиците и на кръстовищата, строяха се барикади, а някъде и противотанкови ровове, бариери и др[уги] препятствия . . .

Почти всички улици в централната част на Берлин бяха преградени с барикади и бяха защитавани от зенитни оръдия, които се използваха [в случая] като противотанкови . . .

С пристигането на нашите войски в покрайнините на Берлин, противникът всекидневно изпращаше в бой набързо събрани батальони от фолксщурма [градско опълчение в Германия, създадено в последните месеци на Втората световна война в Европа] и [от] отрядите на полицията, въоръжени предимно с винтовки, ръчни картечници и фаустпатрони [еднократни противотанкови гранатомети].

След 25 април т[ази] г[одина] противникът започна да използва във военните действия цялото мъжко население [на Берлин], включително и всички, които се намираха в болниците и затворите. Предвид недостига на въоръжение, отрядите на фолкщурма получаваха [по една] винтовка или ръчна картечница на 2-3 души . . ."

Из Доклад на генерал-полковник С. Богданов, командващ 2-ра гвардейска танкова войска, до маршал Г. К. Жуков, командващ 1-ви Белоруски фронт; 15 май 1945 г.



"Знамето [на победата] представлява червено платнище с размери 188 на 82 см., прикрепено към дървена дръжка; Вляво горе са изобразени петоъгълна звезда, сърп и чук, а в долния край при дръжката - "№5" . . .

На 30 април на разсъмване започна едновременен щурм срещу Райхстага . . .

На . . . 30 април 1945 г. в 14. 25 ч. воините от ротата на старши сержант Сянов с бой си проправиха път по стълбата към покрива на сградата и достигнаха купола на Райхстага. Смелите воини комунистът лейтенант Берест, комсомолецът червеноармеец Егоров и безпартийният младши сержант Кантария закрепиха знамето, над сградата на германския парламент се развя гордият флаг на Съветския съюз - символ на нашата велика победа . . ."

Из Донесение на генерал-полковник Кузнецов, командващ 3-а ударна войска, до началника на Главното политическо управление; 2 юли 1945 г.



Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=747285

(Българската войска е посрещната сдържано в Македония)

http://www.segabg.com/article.php?id=746480

("Бляскави победи на българското оръжие")

http://www.segabg.com/article.php?id=734140

("Последното настъпление на Хитлер")

http://www.segabg.com/article.php?id=738562

("Поляците искат да получат нещо за да не загубят престижа си")

http://www.segabg.com/article.php?id=737550

(Ялтенската конференция влияе върху световните дела до днес)

 Знамето на победата на Райхстага. Вляво: снимка на Анатолий Морозов от ранната утрин на 2 май 1945 г.; в. "Фронтовая иллюстрация", № 9-10 (107-108), стр. 2, май 1945 г. Вдясно: постановъчната снимка на Евгений Халдей е вероятно най-известната от всички снимки, представящи издигането на Знамето на победата; 2 май 1945 г.
13
17429
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
29 Април 2015 21:05
Котка -
--------------------------
Сайтът на Генек
29 Април 2015 21:54
Браво!
29 Април 2015 22:03
трябва германците да разследват кои принуждава националистическата партия да започне производство на военна техника и концлагери
вместо битова техника и строителство на сгради и пьтища и автомобилли
30 Април 2015 00:26
Червеното знаме над Райхстага е Ultima ratio за основната ми теза: германците, не са имали никакви шансове за победа през Първата световна война. Никакви, дори теоретични и никога, дори през 1914 г.
Нищожността на ресурсите на Тройния съюз спрямо тези на Антантата, е била ясна изначално и всекиму, даже на трижди проклетите ни управници от онова време, които все пак са се удържали да хвърлят народа ни в касапницата още през 1914 г.
Защо обаче ни хвърлят в кървавата баня през 1915 г.? Нима вече не е било ясно, че германската химера да извадят Франция с мълниеносен удар от войната, не се е състояла и не може да се състои? Но дори тогава да са успели в намеренията си, червеното знаме над Райхстага доказва чия ще бъде победата в крайна сметка.
Обаче през 1915 г., ситуацията е била далеч по-злокобна за немците, отколкото тридесет години по-късно. Париж не е превзет, през април Италия излиза от Тройния съюз, а на 24 май обявява война на бившата съюзница Австро-Унгария. Немската къщичка от карти се разпада, неотвратимо и пред очите на целия свят.
Кой, как и защо, уважаеми г-н Петрински, подписва през 1915 г. съюза с Централните сили - смъртната присъда на България?
30 Април 2015 01:03
Знамето на победата върху купола на Райхстага, където то е издигнато предишния ден в 14. 25 ч. и остава само до настъпването на нощта на 2 май, отново е издигнато в късния следобед на същия ден; снимка на Виктор Тьомин; 1 май 1945 г. по обяд от борда на самолет По-2; оцветяването на знамето и рамката на изображението са съвременна доработка за нуждите на този текст; в. "Правда", 3 април 1945 г.

Аз пък не вярвам. Дори и в Правда не могат да публикуват снимка направена цял месец по-късно. Освен ако не са имали машина на времето.
30 Април 2015 07:09
Дори и в Правда не могат да публикуват снимка направена цял месец по-късно
В "Правда" може!
30 Април 2015 07:55
Смъртната присъда на България е подписана при сключването на Балканския съюз , който узаконява разделянето на Македония на три части и зачертава дотогавашната политика на България за македонска автономия. Междусъюзническата и Европейската войни само заковават последните пирони на ковчега.
30 Април 2015 10:13
За статията, ,
Двете световни войни са най-големите касапници в историята.
Оставят Европа в руини, изгрява звездата на САЩ.

ВладиГео, върлаков,
Когато смесваш желанието с реалността, резултатите често са нежелани.
02 Май 2015 11:31
ВладиГео, върлаков,

След фаталните грешки от двете Балкански войни, очевидно България е трябвало да спазва твърд неутралитет или по някакъв начин да организира извънблокова война само с Румъния (което едва ли е било възможно). При умела дипломация е можело да си върне Южна Добруджа в замяна на неутралитета си. За съжаление в нашата история няма (или поне аз не познавам в такава светлина) нито един военен или геополитически стратег. Ако имаше такъв, то от самото начало трябваше да се постави като първа цел завоюването на Северна Добруджа - първо това е Онгъла, второ отрязваш достъпа на Румъния до Черно море, трето контролираш канала Дунав-Черно море, четвърто имаш граница с българското и гагаузкото население в Бесарабия. Ако в 1913 България беше взела Северна Добруджа, то малката Румъния (без Добруджа, а и без Трансилвания и Банат) щеше да се маргинализира и да представлява безопасен тил при бъдещи операции на юг в Тракия и Македония. Всичките ни прехвалени Стамболови, генерали и т.н. са били, може би, нелоши организатори и управленци и дотам. И тогава и сега, всичко е било на автопилот, а тогава просто генофонда ни е бил силен и е стигнал за някоя и друга военна победа. Ама без грам мозъ е цяло чудо, че сме изкарали по инерция 100-на години.
02 Май 2015 13:10
Червеното знаме над Райхстага е Ultima ratio за основната ми теза: германците, не са имали никакви шансове за победа през Първата световна война. Никакви, дори теоретични и никога, дори през 1914 г.
Нищожността на ресурсите на Тройния съюз спрямо тези на Антантата, е била ясна изначално и всекиму, даже на трижди проклетите ни управници от онова време, които все пак са се удържали да хвърлят народа ни в касапницата още през 1914 г.


Глупости.
03 Май 2015 19:06
Червеното знаме над Райхстага е Ultima ratio за основната ми теза: германците, не са имали никакви шансове за победа през Първата световна война. Никакви, дори теоретични и никога, дори през 1914 г.
Нищожността на ресурсите на Тройния съюз спрямо тези на Антантата, е била ясна изначално и всекиму, даже на трижди проклетите ни управници от онова време, които все пак са се удържали да хвърлят народа ни в касапницата още през 1914 г.


Нищо не оправдава отговорните фактори, взели криминалното решение да включат България в ПСВ на страната на Централните сили, но подобна оценка от дистанцията на един век е доста крайна. Шансовете на тази коалиция за краен успех при по-добро стечение на обстоятелствата не са били никак малки, а това, че в крайна сметка в нейния лагер се оказват само три империи и славната ни мамковина е било последното, което някой е очаквал. Италия напуска лагерът им в самото навечерие на войната, вероятността Гърция да се включи във войната на тяхна страна е била далеч по-голяма, отколкото да подкрепи Антантата, същото важи и за Румъния до настъплението на ген. Брусилов от лятото на '16. В края на краищата практични хора като немците не биха се хвърлили в подобна касапница без да са претеглили добре шансовете си за краен успех. Опитите това да се обясни с някакви девиации от страна на кайзер Вилхелм, а после и на Фюрера, са несериозни.
05 Май 2015 03:05
Хитлер сигурно е умрял от смях. Когато е разбрал, че Сталин смята Райхстагът за символ на нацистка Гермния. Не Райхканцлерството, не централата на СС или Гестапо, даже не и огромната сграда на Луфтвафе на Гьоринг (сега Шойбле е там), а именно символа на парламентарна Германия, която Хитлер е запалил още 1933 и 12 години се обитава предимно от плъхове.
За да защитим поне малко достойнството на бащата на народите да не изглежда като глупак, можем все пак да се опитаме да рационализираме, че повече от нацизма е мразел парламентаризма. И явно е бил прав, само след 45 години, именно парламентарна Германия раздаваше помощи на славните съветски воини, а няколко милиона съветски граждани се изнесоха да живеят при победените.
05 Май 2015 17:06
Хитлер сигурно е умрял от смях. Когато е разбрал, че Сталин смята Райхстагът за символ на нацистка Гермния. ... именно символа на парламентарна Германия, която Хитлер е запалил още 1933 и 12 години се обитава предимно от плъхове.


Е, ако не е умрял от смях, сега ще го напуши смях и в гроба му (вече несъществуващ), а също и Гьоринг отново може да го напуши смях - доколкото си спомням на Нюрнбергския процес са набедили него за подпалвач.
А, имаше и един процес срещу Гошо Тарабата, който после с Коминтерновски протекции, започна опустошаването на България.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД