:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 485
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Да бяхме благодарили на Турция

България не бива да забравя, че генералната репетиция за геноцида срещу арменците през 1915 г. бе изтребването на тракийски българи през 1913 г.
Светослав Терзиев
Първо трябва да декларирам конфликт на интереси по арменския въпрос, без да имам арменски произход. Преди 33 години бях на работа в Индокитай, където открих бюро на БТА, базирано в Ханой. Първата ми командировка в опустошената от геноцида на червените кхмери Камбоджа (тогава Кампучия) през януари 1982 г. премина тежко и се върнах в Ханой сериозно болен. За две седмици отслабнах с 10 кг, организмът ми отхвърляше не само храна, но и вода. Виетнамските лекари в примитивната си следвоенна Международна болница, скована от подръчни материали, свиваха рамене. Отидох в медицинската служба на тогавашното съветско посолство, където ме посрещна д-р Ашот (от тогавашната Арменска ССР). Погледна ме на какво приличам и без повече изследвания ми даде флакон със сто хапчета на едно шведско лекарство.

- Това е широкоспектърно. Вземете го. Имам две опаковки, но едната пазя за посланика, ако се наложи.

Много се изненадах, защото медицинската служба се грижеше за стотици съветски граждани, работещи тогава във Виетнам. Фактически тя оставаше без резерв от лекарството заради мен. Запитах го защо ми прави такъв жест. Вместо отговор д-р Ашот издекламира на руски първия стих от "Арменци" на Яворов.

- Ето защо.

Смаях се, защото не съм си представял, че съдбата на един българин на другия край на света може да зависи от наш поет, колкото и гениален да е. За д-р Ашот обаче бе важно, че съм българин, какъвто е бил Яворов, който е проявил преди много години разтърсващо състрадание към злочестината на арменския народ в тогавашната Османска империя. Разказах случката на наш дипломат в Ханой, но той за разлика от мен не се изненада. Оказа се, че корените му са арменски. Неговата баба му е разказвала, че е била дете, когато са бягали от Турция към България. През една река са преминали без мост, защото е била пълна с трупове и са можели да ходят по тях.

- Такива неща не се забравят.

Десетина хапчета от лекарството наистина ми помогнаха и след това го носех постоянно при многобройните си пътувания в Индокитай. Давах от него и на други закъсали. Не се срещнах повече с д-р Ашот, но го помня добре. За арменеца от нейде си непознатият българин бе свой и близък



заради стореното добро от едно далечно поколение



Годините заличават спомените, но най-важните понякога се връщат откъдето най-малко ги очакваш. Сетих се за тази случка, като видях реакцията на турското външно министерство срещу декларацията на българското Народно събрание по повод 100-годишнината от началото на "масовото изтребление" на арменци, което нашите депутати не посмяха да нарекат с думата "геноцид", за да не дразнят Анкара. "Няма съмнение, че това решение ще се отрази отрицателно върху турско-българските отношения", предупреди турското дипломатическо ведомство, което само към България не показа дипломатическа сдържаност. То имаше нервни реакции и по отношение на Русия, САЩ, Франция и Германия, но въпреки че те използваха думата "геноцид", Анкара не си позволи да ги заплашва с наказателни мерки. Към България обаче нямаше задръжки, защото някои в турските управленски среди още я мислят за заден двор на Османската империя. А и малодушието на българските управленски среди насърчи Анкара да се държи с тях като строга учителка, която може да ги нашляпа, че не внимават в нейните уроци по история.

България има достатъчно исторически основания да се отнася към Турция, както Аристотел се е отнасял към учителя си Платон: "Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа". Не е обидно, че Анкара я поставя в компанията на такива държави като Русия, САЩ, Франция и Германия, но нито една от тях не може да се определи като



пряк свидетел на геноцида срещу арменците,



какъвто е била България. Масовото изтребване на българите от Одринска Тракия през 1913 г. е генералната репетиция за арменския геноцид през 1915 г. Какво очаква днешна Турция: да й благодарим, че не е преминала направо към геноцид над българите ли? Когато Анкара ни нарежда да си затваряме устата за арменците, фактически ни казва да не се обаждаме и за тракийските българи, чиито имуществени въпроси още не са уредени. Одрин пък скъса побратимяването си с Хасково, защото се осмели да нарече градския си парк "Арменци". Остава да ни забранят и думата "българи". Заплахата на Турция да влоши отношенията си с България е основание най-малкото да бъде повикан турският посланик в София за обяснения какво имат предвид неговите началници. Българският посланик в Анкара бе викан вече за обяснения защо България вижда историческите факти такива, каквито ги е видяла и преди сто години.

Турция реагира така непремерено, защото е в слаба позиция и си мисли, че с още по-големи слабаци като България няма защо да се церемони. Изводът се налага от някои турски констатации. Вестник "Хюриет" писа на 27 април: "Германският президент Йоахим Гаук и руският президент (Владимир Путин - бел. ред.) използваха думата "геноцид" на 24 април, отбелязвайки 100-годишнината от избиването на арменци в Отоманската империя. За Турция това представлява дипломатическо фиаско", смята либералното издание и продължава: "Дългогодишната агресивна кампания на арменската държава и арменската диаспора за признаване на геноцида от повече страни даде значителни резултати през 2015 г. ... Турция не успя да се противопостави дипломатически, политически и научно на арменската кампания ... Слабата и овехтяла кампания на Турция не произведе нищо друго освен засилена реторика срещу Запада, която насърчи повече държави да признаят геноцида ... Кампанията на Армения направи образа на Турция зад граница още по-лош и постави отношенията на Турция със западния свят в бедствено положение, което може да предизвика засилена изолация".



Колко жалки са усилията на Турция



да се противопостави на общественото мнение в света свидетелстват информации не от медии, а от страницата на самото външно министерство. Ден след отбелязването на 100-годишнината от геноцида срещу арменците то разпространи съобщение за демонстрация на 25 април в Анкара срещу ... арменския тероризъм. "Повече от 40 турски дипломати, правителствени служители и членове на техните семейства бяха безмилостно убити между 1973 и 1985 г. и никоя друга страна по света не е загубила толкова много дипломати и правителствени служители в резултат на терор за толкова кратко време". Пред паметника на Ататюрк групата положила венец с надпис на лентата: "Признателни сме, не сме забравили падналите, никога няма да позволим да бъдат забравени. От пенсионирани членове на Външно министерство".

Несъмнено тероризмът е отвратително нещо. Още по-отвратителен е масовият терор. Но за разлика от индивидуалния тероризъм турската държава предпочита да го забрави и дори настоява всички да го забравят. Нали на 40 души могат да се запомнят и изброят имената, а на 1.5 милиона няма как. България се подложи на много международни унижения през последните години заради своята корумпирана върхушка, но има предели, отвъд които ще загуби човешката си определеност. Когато става дума за престъпление срещу човечеството, разиграло се на собствения й праг, никой не би й простил подлостта да се престори на неразбрала. Днешна Турция държи да правим разлика между нея и Османската империя и точно затова трябва да й се отговори, че усилието й да заличи миналото заличава тъкмо тази разлика.





Снимка: ЕПА/БГНЕС
"Процесия със свещи за забравените" отбеляза пред Бранденбургската врата в Берлин 100-годишнината от геноцида срещу арменците.
Снимка: сайт на турското МВнР
Турция отвърна на международната кампания за признаване на геноцида срещу арменците, като на 25 април събра пенсионирани дипломати и държавни служители, за да протестират пред паметника на Кемал Ататюрк в Анкара срещу "арменския тероризъм". Забравяйки 1.5 милиона жертви на геноцида, те обещаха никога да не забравят убитите 40 турски държавни функционери.
202
14777
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
202
 Видими 
29 Април 2015 20:06
"Масовото изтребване на българите от Одринска Тракия през 1913 г. е генералната репетиция за арменския геноцид през 1915 г. Какво очаква днешна Турция: да й благодарим, че не е преминала направо към геноцид над българите ли? Когато Анкара ни нарежда да си затваряме устата за арменците, фактически ни казва да не се обаждаме и за тракийските българи, чиито имуществени въпроси още не са уредени."

***
Доживях и друг да го напише...
29 Април 2015 20:10
България се подложи на много международни унижения през последните години заради своята корумпирана върхушка, но има предели, отвъд които ще загуби човешката си определеност. Когато става дума за престъпление срещу човечеството, разиграло се на собствения й праг, никой не би й простил подлостта да се престори на неразбрала. Днешна Турция държи да правим разлика между нея и Османската империя и точно затова трябва да й се отговори, че усилието й да заличи миналото заличава тъкмо тази разлика.



29 Април 2015 20:11
29 Април 2015 20:28
29 Април 2015 20:29
***
29 Април 2015 20:30
хубава статия!
29 Април 2015 20:42
Браво!
29 Април 2015 20:55
29 Април 2015 20:58
-Господа, тук се пръскат революционни идеи против държавата на негово величество султана. Аз не мога да остана тука и излазям.
29 Април 2015 21:00
имаше нервни реакции и по отношение на Русия, САЩ, Франция и Германия, но въпреки че те използваха думата "геноцид", Анкара не си позволи да ги заплашва с наказателни мерки. Към България обаче нямаше задръжки, защото някои в турските управленски среди още я мислят за заден двор на Османската империя

"Заден двор" е много меко казано, думата е по-нецензурна.
Но за какво друго следва да "мислят" държава, която на 25 март 1913 г. щурмува Одрин с намерението да превземе турската столица, а на 6 септември 1915 г. сключва съюзен договор с Турция, за да водят заедно война срещу 5/6-и от света?
29 Април 2015 21:06
Днешното красноречие е безполезно, ако не сме си дали сметка кога и къде в миналото е заложена причината за трагичната ни нова история.
29 Април 2015 21:07
Е, това е -
-------------------------------
Сайтът на Генек
29 Април 2015 21:32
хубава статия!

Статията е не просто "хубава", тя е превъзходна и много човешка защита на човечността.
Но в статията е вплетена политика, а политиката е точна наука с други категории
29 Април 2015 21:33
29 Април 2015 22:09
Геноцид чрез масово изтребление, нито повече, нито по-малко.
29 Април 2015 22:10
Много силно Светльо, браво !
29 Април 2015 22:14
Не може така, разберете
Не можем едновременно да съпреживяваме, ведно с най-великия поет на България
Душата ми е стон. Душата ми е зов. Душата ми е птица устрелена, на смърт ранена от любов
трагедията на арменския народ, и през същата кобна 1915 г. да се кълнем в бойна дружба с убийците му.
29 Април 2015 22:42
Всеки се прави на интересен.Говори се за изтребление на тракийски българи през 1913 година ,как става тованещо?
1912 година България ли напада Османската империя или Османската империя напада България?Българската армия напредва към Цариград и помита всичко пред себе си.
Моите въпроси към автора ,който твърди за геноцид и над тракийските българи.

1.Кога е извършен ,когато до средата на юни 1913 Тракията е окупирана от българската войска
2.Може ли да покажеш документи от българските архиви за геноцид.
3.Колко е броят на българите в Тракята през 1912 и колко са се изселили в България през 1913 г.
4.Защо на Анкарската среща българската делегация не поставя въпроса за изтребените българи през 1913 г.пред турското правителствоча се обсъждат въпроси на изселени.

Сега ,обратната страна на монетата:
1. До днес тракийското население разказва как българската войска е безчинствала,имаме и фотографии на обесени имами в Одрин.
2.Само за 1 година 1912-13 година 15% намалява броя на турското население в Тракията.Има много изнасилени момичета и жени.
3.Има указания които са изпратени на командирите относно мирното турско нассление и изгонванетомна това население зад Босфора и Дарданелите.

И още един въпроси
1.Защо Яворов не написа поема за тракийските българи?
2.Дали е удачно човек който не е минал даже покрай Исторически факултет да се ангажирва с такива статии които трябва да се подкрепени и с архивни документи
3.Защо българският парламент не приема решение за геноцид над Тракийските българи.
Оставете нещата на историците .
29 Април 2015 22:47
геноцидите са в резултат на вьорьжаването на народите за да водят воини
...бедите на хората ще доидат от дима огъня и жупела...
демек от оръжията
а сега от автомобилите
29 Април 2015 22:54
Drug от 29 Апр 2015 20:06, ,
Поне няколко пъти съм споделял тезата, че нашите бяха първи - арменците спасиха кюрдите, те бяха следващите ...
Благодаря, Светльо - от 24-ти април до 40-я ден след него, ще нося значката-незабравка - и заради нашите ...
29 Април 2015 23:07
Емоциите са прекрасен повод за словесни еманации.

А Вие, г-н Терзиев, предлагате конфронтация с един от съседите ни. Така ли са Ви учили?
Кому е нужно държавата ни да се конфронтира с единствения ни по-силен (в икономически план) съсед?
Проследихте ли реакциите на общността на българските арменци?
С какво помага Вашият труд, поднесен на вниманието ни, за дипломатическите еквилибристики на държавата ни?
Имате ли информация за ответните ноти, и ако - да, защо не я споменавате?

Извинете, г-н Терзиев, но това е популизъм!
29 Април 2015 23:10
Емоциите са прекрасен повод за словесни еманации.


По турските сериали има един лаф - "С тоя акъл, дето го имаш, 1000 години да живееш!"
29 Април 2015 23:11
Всеки има по един арменец в живота , един Вано или Артин или Ашот или Киркор !
И арменците в България имат по един Кирил или Методи или Георги или Крум !
29 Април 2015 23:20
Firmin
2015-04-29 23:10:14
По турските сериали има един лаф - "С тоя акъл, дето го имаш, 1000 години да живееш!


Турски сериали не гледам (да ме извини Миранда), но се радвам на ерудицията Ви.
Лафът Ви е само за избрани.
30 Април 2015 01:10
Хайде да се помайтапим още малко:

1. До средата на 1913 г. Българската Източна Тракия, която е била българска много векове преди да я завземат турците, а и до 1913 пак е българска, защото българското население е най-многобройно в нея.
2. Прабаба ми, баба ми, сестрите й и непълнолетните й братя, оцелелите от тифусната епидемия, бягат в България с едните дрехи на гърба си - без огромните стада на прадядо ми - кехаята, - без покъщнина, без пари, без нищо. Такива изселници, които бягат голи и боси историята не познава. Виж бежанци - може.
3. Разбрахте, че бягат само жени и деца. Къде ли са мъжете? Ами турците са ги изселили при Свети Петър.
4. Документи - Милетич, Порязов и пр. Колкото щеш.
5. Геноцид - "Изтреблението е обществено-политическо понятие и означава физическо унищожаване на живи хора. И когато то е осъществено от един етнос спрямо друг, особено в рамките на една държава или империя, днес се назовава етническо прочистване или етническо изтребление. Понеже през 20-то столетие не липсваха такива примери, ООН прие специална конвенция през 1948 г., с която етническото изтребление бе наречено престъпление против човечеството, а обществеността го възпроизведе във всекидневния говор със словото геноцид.

Класическото значение на термина „геноцид” произтича от две думи. Гръцката genos – род и латинската caedo – убивам. Буквалният превод може да се означи като убиване на хора от един род. В по-широк смисъл половинвековната употреба на тази дума се определя като унищожение на групи от населението на една страна по народностни, религиозни или расови мотиви. Количествените аспекти, за да се определят дадени действия като геноцид, не са от значение. В Армения са избити един и половина милиона, а в Босна и Херцеговина десетина хиляди. Важното е унищожението да е извършено по народностен, религиозен или расов признак. Конвенцията на ООН включва в понятието геноцид не само физическото унищожаване, но дори и подбудите, подстрекателствата и заговорите за престъпления от този род, без да са осъществени практически действия.

Възниква въпросът: поднесеният фактически , материал за трагичните събития, сполетели тракийските българи през 1913 г. и разкритото накратко съдържание на Конвенцията на ООН дават ли основание тези събития да се окачествят като геноцид? Отговорът е категорично положителен. Да, Турция е осъществила жесток геноцид над тракийските българи през 1913 година. Тракийският геноцид е първият в историята на човечеството през XX век. Две години по-късно следва арменският геноцид."

За статията
30 Април 2015 01:53
Не , Българите не трябва да забравят , че ако не бяха Освободени от своите славянски братя Русите , сега шепата оцелели българи щеха да се гърчат пред циничната "международна общност" за признаване на български геноцид. Слава на Бога , че чрез Русия , такава съдба като арменската не сполетя целия български народ!
30 Април 2015 02:04
кифла 29 Април 2015 23:07
Емоциите са прекрасен повод за словесни еманации.

А Вие, г-н Терзиев, предлагате конфронтация с един от съседите ни. Така ли са Ви учили?
Кому е нужно държавата ни да се конфронтира с единствения ни по-силен (в икономически план) съсед?
Проследихте ли реакциите на общността на българските арменци?
С какво помага Вашият труд, поднесен на вниманието ни, за дипломатическите еквилибристики на държавата ни?
Имате ли информация за ответните ноти, и ако - да, защо не я споменавате?

Извинете, г-н Терзиев, но това е популизъм!

Ха ,това кифладжийско изказване го видях сега. Манталитета "преклонена глава сабя не я сече" е дълбоко вкоренен. Госпожо( или кавото и да е там) от 1878 България е свободна страна , ако не сте разбрали. Не е нужно да премълчавате истината . Над главата ви не виси турски ятаган. Нема нищо страшно , ако кажете истината.
30 Април 2015 02:30
Брилянтна статия. Истинска интелектуална наслада. Мерси майсторе!
30 Април 2015 04:51
1.Защо Яворов не написа поема за тракийските българи?


Защото гениалният поет не е историограф.
И защото стихотворението "Арменци" е написано мнооого преди 1915 г. (когато Яворов вече си е отишъл от белия свят), още при наченките на арменския геноцид, който продължава повече от десетилетие.
Който е бил в Ереван, знае на каква почит се радва нашият поет в Армения.
Трогателно е до сълзи.
А мемориалът на арменския холокост е покъртителен - струва си да се види от противниците на понятието "геноцид". Едва ли ще са в състояние да отричат геноцида на арменците, след като го посетят. Оше повече, че в мемориала са изложени само документи. Примерно - от тази и тази община със 150 000-но население оцелели петима. И снимки на камари от черепи, с гордо заснети до тях турски сатрапи. Мемориалът е немногословен и изчистен до краен предел като арменските каменни черкви и затова въздействието му е наистина разтърсващо. Светлина в полумрака му хвърлят тесни процепи във фората на кръстове.
Част от нашето национално и християнско достойнство е да не забравяме как България приема своите християнски братя арменци, оцелели от турския ятаган.
За автора на статията

Да не забравяме, че Яворов загива (това е точната дума) през октомври 1914 г., а от 30 ноември 1913 г. е сляп и лежи по болници и да не искаме от него невъзможното, моля!!!
И приживе е написал прекрасни стихотворения за освободителната борба на българите във все още пъшкащата под турско робство Македония. Кои сме ние, та да му дирим сметка, че не бил написал нещо за събития, станали след смъртта му?

Българските народни песни обаче пазят спомена за мъките на тракийските българи - през последните десетилетия бяха издадени сборници с такива песни.
Но темата тук е друга и не подобава на български форумци да я изместват в други посоки.
30 Април 2015 06:30
Леле, в статията всяка дума все едно с пирон забита... Господин Терзиев, Вие сте чест за българската журналистика!!!
30 Април 2015 06:46
Терзиев,пази си гърба.
30 Април 2015 07:11
30 Април 2015 07:29
Браво за статията - среден пръст на ефендитата от Отоманската империя!
Много хубав спомен за гениалния ни поет Яворов, който носи ползи на Родината и много след своята смърт, и то само - с истината...
Иначе не се занимавайте с КИФЛАТА - такива псевдобългарски дьонмета и родоотстъпници като нея написаха преди известно време, че в Батак,видите ли, не е имало кланета, а само "стълкновения с ограничен мащаб" и "прекомерно усмиряване на бунт".
Анатема връз такива лекета!!!
30 Април 2015 07:30
Борисов, направи оградата по турската граница! Час по-скоро! Това е важното! (И пази тръбите в пристанището на Бургас - ЩЕ ПОТРЯБВАТ!)

Винаги е имало кирякстефчовци, майтапчии и кифли, това е положението! Дано са повече ТЕРЗИЕВци, ПАЛАВНИЦИ и въобще ФОРУМЦИТЕ, вдигнали палец за статията!

Присъединявам се!


30 Април 2015 07:35
Поздравления, всичко от Св. Терзиев чета с удоволствие!
30 Април 2015 07:42
Прави каквото мислиш за правилно, пък да става каквото ще!
30 Април 2015 08:07
Славчо,
30 Април 2015 08:43

30 Април 2015 08:47
Много добра статия!Няма какво да се добави.Няма какво да се отнеме.Прав е автора.Само крачка отсъпление от тази позиция и вече не сме в редиците на човеците.
30 Април 2015 08:48
Добре ,че Яворов е написал стихотворението Арменци,та днес го знаят поне в Армения.Яворов може да е велик поет за българите,както и Вазов но само за българите.В нито една европейска книжарница няма да видите Вазов или Яворов,или който и да е български писател ако има ми кажете да си купя.Живеете в мизерията на един измислен за вас свят,че българите са били велик и достоен народ,може да са били така но днес техните потомци робуват на злобата,на зависта.Вашето е добро и прекрасно а чуждото лошо.Турчинът може да убива но българинът не,убийството на турците е патриотизъм а убийството на българи ,арменци изтребление.
Никога българите не са били мнозинство,нито в Източна Тракия нито в Западна,има си архиви и те са отворени за всички.Елате и ги вижте,а не да ръсите измислици по форумите.
30 Април 2015 09:15
palavnik
Точно така ми разказваше и моята баба. В района на Лозенград са били български села. Башибозука е минавал село след село, да изтребва и граби. Един път избягали после се върнали. На следващия път в селото на мойта баба е дотичал българин от съседното село да ги предупреди. Така са избягали само с дрехите на гърба си. Оставили къща, магазин, ниви ... Етническо прочистване, геноцид, терор, масово избиване - как ще го нарече историята не е толкова важно. Важното е да не го забравим.


А Майтапчия е жалък !
30 Април 2015 09:17
Много добра и точна статия на г-н Терзиев, за което -

Малко ли са ни клали и нас, за да има една фалшива, унизителна и с нищо не служеща ни "политкоректност" пред османските главорези !!!

(Баба ми и дядо ми по бащина линия през 1912 са избягали само с дрехите на гърба си от турския аскер, които е убивал и палил в селата на северна Гърция (Гръцка Македония), откъдето са и двамата... Иначе ятаганите и на тях да са им видели сметката !)
30 Април 2015 09:17
Остава да ни забранят и думата "българи".
........................
Днешна Турция държи да правим разлика между нея и Османската империя и точно затова трябва да й се отговори, че усилието й да заличи миналото заличава тъкмо тази разлика.



Имаше един такъв период, в който в българско министерство българите влизаха през задния вход. Вътре се говореше на турски. Там "работеха" само неГЯУРИ!

Г-н Терзиев, благодаря!

30 Април 2015 09:19
Mars Attack
30 Апр 2015 09:17

Малко ли са ни клали и нас, за да има една фалшива, унизителна и с нищо не служеща ни "политкоректност" пред османските главорези !!!


За съжаление, има и такава, но аз си мисля, че това не са Българи!


30 Април 2015 09:20
Майтапчи-провокатор ефенди, можеш да твърдиш, че Слънцето залязва на Изток по 24 часа в денонощието, или поне дотогава, докогато ти плащат за това, но фактите и родовата памет не можеш да промениш. Това твоето е предварително изгубена битка. Архиви има не само в Анкара.
30 Април 2015 09:21
г-н Терзиев
30 Април 2015 09:37

Ха ,това кифладжийско изказване го видях сега. Манталитета "преклонена глава сабя не я сече" е дълбоко вкоренен. Госпожо( или кавото и да е там) от 1878 България е свободна страна , ако не сте разбрали. Не е нужно да премълчавате истината . Над главата ви не виси турски ятаган. Нема нищо страшно , ако кажете истината.


Мдааа, не бях видяла и аз до момента това кифладжийско изказване. И "майтапа" бях пропуснала.
"Когато много гърми, малко вали!".....и слава Богу!
30 Април 2015 09:44
Майтапчия
29 Апр 2015 22:42
Мнения: 28
От: Turkey
Скрий: Име,IP


Друже, ами да се извиним на Турция тогава - или по-точно на тебе лично да се извиним, че преди 1878 не си успял да ни "масово изтребиш".
30 Април 2015 09:49

кифла
29 Апр 2015 23:07
Мнения: 1,109
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Що да съм кифла, като по-добре да съм вафла
30 Април 2015 09:56
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД