:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 296
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В почивна станция "Темида" нощувките са по 10 лв.

Съдебната власт плаща по 2.8 млн. лв. годишно за 10 бази. Най-голям бюджет за почивно дело има прокуратурата, която преди година получи шестата си станция
СНИМКА: "СЕГА"
Базата "Цигов чарк", която прокуратурата има близо до Батак, е разделена на къщички. Част от тях са с изглед към язовира. Засега това е най-посещаваното място за отдих и семинари на държавното обвинение. Не се знае дали ще продължи да държи първенството и след като бъде ремонтирана новопридобитата база край морето в "Св. св. Константин и Елена".
В съдебната власт постоянно не достигат магистрати и се налага някой да бъде командирован и така повишен без конкурс. На някои места служителите също са кът. Висшият съдебен съвет (ВСС) иска от изпълнителната власт да бъдат намерени над 20 млн. лв. за увеличение на заплатите в системата. Това обаче не пречи на системата да се грижи за 10 почивни станции с годишен бюджет от средно над 2.8 млн. лв., където нощувките са по 10 лв. "Сега" получи данните от двете върховни съдилища и от прокуратурата по Закона за достъп до обществена информация. Първоначално информацията беше потърсена от съдебния съвет, но той препрати заявлението към трите институции.

Съветът няма информация за базите, но пък цените на нощувките в тях са определени в приложение към Правилника за финансиране и отчитане на дейността на учебните и почивните бази на органите на съдебната власт, приет от ВСС през февруари 2012 г. Нито правилникът, нито приложението към него са публично достъпни на сайта на съвета. От отговорите на Върховния касационен съд става ясно, че магистратите, служителите и членовете на техните семейства плащат по 10 лв. на вечер. За Върховния административен съд цените са разделени в три групи - за 10, 16 и 25 лв. От съда обаче не обясняват какво означава това деление. От прокуратурата отговорят, че цената е 10 лв. на вечер при краткотраен отдих и 6 лв. при командировка.

Магистрати разказват



колко трудно е да се добереш до ведомствена почивка,



как се прави специално класиране по определени критерии и как се стига до разправии за местата. И как целта на някои е просто да имат достъп до шефове в извънработна обстановка и да получат шанс да се сближат с тях. Други пък разказват, че базите се ползват предимно от служители и особено магистратите от провинцията много трудно успяват да си резервират места в тях.

Колкото до бюджетите на институциите за въпросните бази, най-голям е този на прокуратурата. Тя поддържа и най-много бази, а преди година прибави и още една към колекцията си от пет стари - в курортния комплекс "Св. св. Константин и Елена" във Варна. Получи я по свое желание безвъзмездно от правителството на Пламен Орешарски, което отмени решение от 2012 г. на кабинета "Борисов" за продажбата на базата. В началото на годината съдебният съвет увеличи щата на прокуратурата с 42 бройки, за да бъде обезпечена новата база. По това време съветът си правеше оглушки по искането за увеличаване на щата на Софийския районен съд, за да бъде преодолян



проблемът с хроничния недостиг на служители там



Тогава районните съдии приеха становище, че "е нередно да се отлага разглеждането на искането на СРС за покриване на дефицита от съдебни служители, като същевременно се предлага увеличаване на щатната численост в други органи на съдебната власт, включително за такава, която няма пряко отношение към правораздаването". Според справката на държавното обвинение до "Сега" все още за тази почивна база няма нает персонал. Има обаче обявена публична покана за ремонта й. Трябва да се ремонтират покривът, кухненският блок, ресторантът, конферентна зала, входното фоайе на сградата и част от стаите за почивка. Базата се състои от хотел на четири етажа, басейн, медицински сектор, фитнес зала, бар басейн и обслужващи помещения, ресторант с тераса, снек бар с тераса и две заседателни зали.

Бюджетът на прокурорските бази за т.г. е 1 714 615 лв. За 2014 г. е бил 1 908 254 лв., а година по-рано - 1 711 342 лв. За трите години това прави 5 334 211 млн. лв. С най-голям капацитет - 120 легла, е базата на държавното обвинение близо до язовир "Батак" - в курортния комплекс "Цигов чарк". От началото на 2013 г. досега там не са правени ремонти. В нея са наети 40 души - ръководител учебен център, счетоводители, калкуланти, завеждащ обслужване кухненски бокс, готвачи, сервитьори, камериерки, чистачи, бармани, домакин, рехабилитатор, снабдител, работници по поддръжката и охранители. През м.г. базата е посетена от 2615 магистрати и съдебни служители. От прокуратурата уточняват, че в "Цигов чарк" са проведени и 31 семинара, работни срещи и обучения - 17 на самото държавно обвинение, в което участие са взели общо 1236 души, 5 на съдилищата с 220 участници, 7 на Националния институт на правосъдието с 243 души и по едно на ВСС със 17 участници и на сдружението на съдебните служители, на което са присъствали 60 души.



Ако не искат гледка към язовира,



прокурори и служители могат да отдъхнат и в почивен дом "Изгрев" в Бяла. Той е с 95 места и през 2014 г. е посетен от 1130 души, като е подслонил и 12 семинара и обучения. В "Изгрев" работят 27 души - счетоводители, касиери, бармани, камериерки, сервитьори, пазачи, работници в кухнята. През 2013 г. за ремонта на този дом са похарчени 2568 лв., а през м.г. - 34 642 лв.

Прокуратурата има база и на Витоша - учебен център "Трендафила". Легловият й капацитет е за 48 души, а персоналът й - 12. От сайта на прокуратурата се вижда, че в момента текат конкурси за още няколко души. За м.г. центърът е посетен от 367 души, като 215 от тях, според справката на държавното обвинение, са били там по работа.

Присъствие на обвинението има и в курорта "Боровец". Базата му там е с малък капацитет - 12 легла. Но пък те се обслужват от 9 души. Интересът към това място обаче е малък - за цялата минала година то е посетено само от 9 души. За сметка на това обаче от 2013-а досега за ремонти на тази база прокуратурата е похарчила 9747 лв.

За по-непретенциозните служители на държавното обвинение



има и къмпинг - "Фичоза" край Варна



Той е с 14 места, които за м.г. са посетени от 76 души. Персоналът е скромен - сезонно се наемат една камериерка и един главен специалист "отчетност стоково-материални ценности".

Втори по бюджет за почивни бази е Върховният административен съд (ВАС), който има две - една на морето - на първа линия в село Лозенец и една в планината - в самоковското с. Бели Искър. За тях в периода 2013-2015 г. бюджетът е общо 1 780 050 лв., а за ремонт са изхарчени 3083 лв. В Лозенец има 72 легла, които се обслужват от 28 души персонал - готвачи, бармани, камериерки, снабдители, пазачи и т.н. Миналата година мястото е посетено от 996 магистрати и служители. Почивната база в Бели Искър е значително по-малка - капацитетът й е 8 легла, а персоналът е само от един човек. През м.г. там са почивали 173 души.

Също като ВАС и Върховният касационен съд (ВКС) има две бази - морска в Лозенец и планинска - "Паничище" в местността Зелени преслап в община Сапарева баня. Бюджетът им за периода 2013-2015 г. е общо 1 440 139 лв. В Лозенец този върховен съд разполага с 64 легла, за които се грижи персонал от 25 души. За м.г. мястото е посетено от 624 съдии и служители. В "Паничище" има само 8 легла, които м.г. са ползвани от 87 души. Там работи само един човек - домакин.





ПРАКТИКИ



На сайтовете на ВКС, ВАС и прокуратурата не са публикувани правила за достъп до обществена информация. И макар че и трите институции отговориха на въпросите на "Сега", практиката им беше различна. ВКС изпрати информацията до "Сега" по пощата с обратна разписка, без да търси такси за нея. Всички данни бяха в самото решение за предоставянето й, подписано от главния секретар на съда Янко Топалов. За него е посочена и заповедта, с която е упълномощен от председателя на съда да отговаря по Закона за достъп до обществена информация. Решението на прокуратурата, което също дойде по пощата, беше подписано от зам.главния прокурор Пенка Богданова, беше посочена и такса за информацията. След внасянето й по банков път, от държавното обвинение изпратиха справката си по имейла, макар че това не е изрично уредено в закона. От ВАС дойде неозаглавено писмо, подписано от Асен Мингов. За него не беше посочено нито каква длъжност заема, нито дали е упълномощен да отговоря по закона за достъп до информация. (Мингов, който е син на бившия член на ВСС Анелия Мингова, всъщност е съдебен помощник, б.а.) Освен това от ВАС отказаха да пратят информацията по имейл, макар че таксата за нея беше преведена по банков път. Обясниха, че имало заповед на главния секретар на съда (съпругата на евродепутата Емил Радев, която спечели конкурс за съдия във ВАС, но ВСС отказа да я назначи, б.а.) това да става само лично и на място в институцията. Подобна заповед не може да бъде открита на сайта на съда. Интересното е, че има практика на ВАС, че изпращането по имейл е позволено. Която явно важи за всички други, но не и за самия съд.
 Всички станции можеха да се казват Bellevue.
4
15031
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
19 Май 2015 21:28
"Комунизмът си отива", ама друг път.
19 Май 2015 21:51
Този къмпинг край Варна, ако е фичозен като Фичо може и да го подмина.

Оферти, почивки, хотели, обслужването си е за всеки според категорията. Имаш ли мъни, имаш ли власт, навсякъде си добър дошъл. За специалните хора - специални екстри, бунаците да се тъпчат за по 10 лева в квартира с 3 стаи с по 3 легла и една тоалетна за общо ползване.
20 Май 2015 11:27
Този къмпинг край Варна, ако е фичозен като Фичо (*) може и да го подмина.

Този къмпинг край Варна е особено интересен. Там - ако си например ВИП затворник с неприлично висока присъда, наложена от предишната власт - можеш спокойно да "излежиш" остатъка, грижейки се за отдиха на прокурорите и - дето се казва - дори да се сближиш с някои от тях.
___
(*) Чичо ви Фичо няма нищо общо с въпросния къмпинг, нито със споменатия прокурорски казус. Иначе морето там и самото място са прекрасни
20 Май 2015 16:02
Авторката може да разшири статията си с данни колко плащат държавните чиновници, полицаите, военните и прочее изхранвани от бюджета в съответните почивни бази, за да не излезе, че ровим само съдебната власт.
Не че не е така, де!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД