:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Новатори

Да кацнеш на червения килим с „Юбер“

У нас антимонополният орган започна втора проверка на компанията за споделени пътувания
Снимка: "Сега"
Няма как да различите кола на "Юбер".
Споделените пътувания на американската компания "Юбер" са факт у нас вече 5 месеца. Дейността й вся смут сред държавните регулатори и страх в таксиметровия бранш, но предлаганата услуга набира скорост. И в Европа, и в България. Затова пък компанията обяви, че стъпва на червения килим в Кан даже с хеликоптер, за да превозва от летището в Ница към фестивалния град.

Компанията е създадена през 2009 г. в Сан Франциско, а работи от 2010 г. Услугата е платформа, на чиято "територия" се срещат заинтересованите - тези, които предлагат превоз, и клиентите, които го търсят. У нас се предлага нискотарифната услуга UberX - в София първите коли тръгнаха в началото на декември. Преди това с обяви в социалните мрежи се търсеха шофьори. Това са собственици на автомобили, които компанията набира,



без да имат специални лицензи



или права, без да са таксиметрови шофьори и без автомобилът им да има някакви специални отличителни знаци.

Всичко става с помощта на приложението за мобилни устройства на компанията. Трябва да се свали мобилното приложение за една от трите най-популярни операционни системи - iOS, Android и Windows Phone. При регистрацията се попълват имената, мобилният телефон и кредитната или дебитната карта. Включва се GPS-ът на смартфона.

GPS мрежата показва на потребителя кои са най-близките до него автомобили за евентуалното пътуване. Избирате една от колите - потребителят може да види модела на колата, името и снимката на шофьора и дори рейтинга, ако предишните му клиенти са го оценили. Колата идва също както при другите таксита - от 4 до 7 минути.

Плащането е безкешово - става след като пристигнете до поръчаната онлайн точка с вече регистрираната карта. Мястото, където отивате, обаче не е известно на шофьора предварително. Така клиентът е лишен от "екстрата" да го разходят по обиколен маршрут - клиентът наблюдава на телефона си най-краткия маршрут, по който трябва да мине колата. Освен това безкешовото плащане с устройство в автомобила не ви ангажира да давате бакшиш - нито желан, нито нежелан. След плащането получавате имейл за извършеното плащане, както и подробности за пътуването, вкл. карта на маршрута.



Крайната цена се изчислява автоматично



на базата на изминатото разстояние по данни на GPS-а на клиента и шофьора. Тарифите са по-ниски от основните на такситата. Цената на Uber е 70 ст. за повикване - както при такситата. На километър обаче е по-ниска - 40 ст., а на такситата е 80-90 ст. в зависимост от това дали е дневна или нощна тарифа. Престоят на минута обаче е по-скъп. Минималната цена за превоз е 3 лв. - толкова е и таксата за отменена поръчка.

Шофьорът си получава парите след около 2 седмици с превод по сметка. Платената стойност на услугата се дели 80 на 20 в полза на шофьора. Минималните изисквания към водача са да е навършил 24 години, да има валидно свидетелство за управление на МПС, преминава и проверка на компанията. А към автомобила изискванията са: да е с 4 врати, седан, да е произведен след 2005 г.

Според търговския регистър "Юбер България" ЕООД е на адрес в столичния квартал "Изток", а управители са американци - Аксел Мартинез и Карен Сейммис Уолкър. Капиталът е 2000 лева, а предметът на дейност - да подпомага други компании при поискване на услуги чрез мобилни устройства и уеб базиран интерфейс. От Uber не уточняват колко точно шофьори ще използват след пускането на услугата, съобщи "Капитал", след като тръгнаха първите коли. Сега не е ясно колко оперират на територията на столицата, но все повече и повече клиенти казват свои впечатления.

Според данни на компанията, цитирани от "Труд", работата им в София може да разтовари сериозно трафика - всеки ден 700 000 коли се използват само за по 1 час. При средна заетост от 1.3 пасажери на кола същият брой ежедневни превози биха могли да бъдат извършени със 175 000 коли, които да бъдат използвани по-ефективно, изчисляват от фирмата.

От друга страна доста показателно за успеха на споделеното пътуване е



реакцията на таксиметровите шофьори



Още миналата година те се обявиха срещу конкурента, а в началото на пролетта се опитаха да спретнат протести. Не е за пренебрегване и опитът на една от големите компании - "1 евро", да намали тарифите. Тогава собственикът - притежателят и на "Окей Супертранс" - Лазаров, обяви, че новата пазарна ситуация налага и ново поведение. Новата пазарна ситуация е разширяващата се мрежа на метрото от една страна, а от друга - именно колите на "Юбер". Засега обаче намаляването на тарифата е замразено. Пред в. "Сега" Людмил Лазаров обяви преди десетина дни, че решението се отлага.

И други представители на таксиметрови компании в София коментираха, че конкуренцията на "Юбер" е нелоялна, тъй като компанията на практика предлага същата услуга, но без да минава през задължителните за жълтите коли регистрации.

Междувременно контролните органи още не знаят "какво мислят" за услугата. Проблемът идва от това, че "Юбер" се представя като



мобилно приложение за споделени превози,



но всъщност сериозно конкурира таксиметровата услуга, без да се подлага на лицензионните режими в сектора.

Всички таксиметрови дружества получават лиценз от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" към транспортното министерство (известна като ДАИ). Водачите пък трябва да разполагат със специално удостоверение и да са преминали тест, че са психически годни за тази работа. Още преди време от транспортното ведомство казаха, че не извършват проверка, защото нямали правомощия за това. Преди това министър Ивайло Московски заяви, че пътувания срещу заплащане в България могат да се извършват само след лиценз, затова след проверка на случая с "Юбер" ведомството ще излезе с решение. Превозните средства обаче можело да бъдат спирани от Пътна полиция.

От изброените дотук институции досега никой не е предприел никакви мерки срещу платформата. Единствено Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се самосезира и започна производство по дейността на "Юбер България". Последва и жалба от "Окей Супертранс". Говорителят на КЗК Марио Гаврилов потвърди пред в. "Сега", че вече има и втора проверка по тази жалба. Според него вероятно двете производства ще бъдат обединени в едно. Предстои да разберем антимонополният орган какво счита - дали "Юбер" нарушава или не правилата.



В някои градове са забранени, но плановете им са грандиозни



Марката "Юбер" вече има проблеми с регулаторите в различни държави и градове. Услугата беше забранена в Брюксел и Берлин след протести и дела от таксиметрови компании. Властите в редица страни наложиха глоби на компанията под претекст, че действа като нелегална таксиметрова фирма. Дейността в Делхи също е преустановена, там дори тече полицейско разследване.

Междувременно обаче от мениджмънта на компанията обявиха, че дружеството се опитва да сключи споразумения с големите европейски градове, за да може неговата услуга да работи. По този начин ще бъдат разкрити 50 хил. нови работни места в Европа. Компанията достигна пазарна оценка от 40 млрд. долара след последния рунд инвестиции, направени от фондове за дялово инвестиране. Това прави "Юбер" едно от най-високо капитализираните стартиращи дружества, казват наблюдатели на пазара.

Uber Technologies Inc., най-силно капитализираният стартъп в света, планира да набере още средства чрез нов голям кръг на финансиране, пише MarketWatch, цитиран от Инвестор.бг. Базираната в Сан Франциско компания за споделено пътуване информира инвеститорите за плановете си да набере между 1.5 и 2 млрд. долара в нов кръг на финансиране. По този начин капитализацията на дружеството се очаква да надхвърли 50 млрд. долара. Осъществявайки подобен ход, Uber ще се утвърди като най-големия стартъп в историята. Само Facebook Inc успя да постигне капитализация от 50 млрд. долара, преди да излезе на борсата.
 Шофьорите на такситата са най-засегнати от навлизането на "Юбер" в София.
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Според транспортния министър Ивайло Московски пътувания срещу заплащане се извършват само с лиценз. Досега обаче няма институция, която да е изразила официално становище по темата.
19
3737
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
19 Май 2015 20:59
Сто пъти ЗА и едно ПРОТИВ.
ЗА - кукиш за алчната и некадърна държава, която изведнъж се оказва заобиколена по най-елегантен начин; нито ще лапа данъци на поразия, нито ще тормози с бюрократични разпоредби; проличава колко са излишни една камара тюфлеци от пътната администрация; и традиционните таксиджии ще трябва да се постараят, за да останат конкурентни; на чорбаджиите ще се наложи да се бръкнат за тяхна си платформа, макар да са свикнали само с действие събиране; шансовете за изнамиране на адекватен конкурентен отговор не са изгубени, все пак в този бранш въртят волана прекалено много доценти и доктори на науките.
ПРОТИВ - дълбоко се съмнявам, че при цялата джигитовка по тукашните улици, новата услуга ще гарантира достатъчна степен на сигурност. Дано не съм прав...
19 Май 2015 21:44
Мачкайййййй Юбер! Още един триумф на свободната инициатива, роден, разбира се, в свободния свят.
19 Май 2015 21:54
Ще гарантира по-висока сигурност отколкото обикновените таксита, защото можеш да докажеш кой точни шофьор те е возил и няма да има ситуации, както с набитата клиентка в Бояна. Адмирирам и безналичното плащане.
За стоте ЗА -
20 Май 2015 06:41
Преди 20 г. видях подобно,но опростено нещо в Москва.
Там можеше да вдигнеш ръка на празнодвижещ се автомобил и след кратко договаряне за цена и посока,двете страни бяха доволни.
Това е най-правилното решение,защото отпадат всички посредници.Властимащите не са съгласни с мантрата,че за превоз на хора са необходими различни разрешения,лицензи и други(откровен рекетьорски режим),като че ли при издаването на свидетелство за правоуправление кат.В нямаш право.
Скритите доходи са разрешени,но за недосегаемите.
20 Май 2015 08:27
Жълтите зарази и един лев няма да видят повече от мен.
20 Май 2015 08:55
Всичко гореказано е вярно, не е поръчкова статията. Даже, по думите на мои приятели ти предлагат екстри, за да им вдигнеш рейтинга, например безплатно бутилка вода, питат те каква музика искаш да слушаш, може и в ролята на гид да влязат...Другото безценно е, че можеш да "транспортираш" твои близки(родители, деца) без да се налагат те да плащат! Няма мрънкане, учтиви и любезни са, за пушенето да не говорим!Защото всичко после се отразява персонално на шофьора. Не подозирах, че толкова бързо са навлезли София - преди два месеца в диаметър около 500 м от моята локация имаше 5-6 "юбера"...
20 Май 2015 09:16
Смятам, че Юбер трябва да си плаща ДДСто за услугата. Нищо друго против нямам. Колкото повече хора го плащаме, толкова повече една борба да го намалим би имала успех.
Иначе "държавниците" и бюрократите отново получават добър урок, че не могат цялата ни човешка дейност да я вкарат в един лицензионен и разрешителен режим, че не всичко се вкарва в калъпа на "трудов договор".
Иначе, смятам, че ненужно и таксиметровите шофьори са засегнати. Не че им обичам бакшишите и тарикатлъците, но все пак и те са хора на труда, и се издържат сами, а не са заседнали на държавната копанка. Не трябва държавата да ги задължава да са в "жълто", а общините да казват колко таксита да има и какви да са минималните цени. Вярно, че те сами си го искаха, уж за да се защитят от конкуренцията, но и този тарикатлък сега им излеза солено - някои и да искат няма да могат да намалят цените.
А сега и другите тарикати, "българските производители" почнаха май да се осъзнават каква секира им готви законът за веригите - уж пак в тяхна защита. Ще останат вериги само като Лафка, Пикадили , Карфур /няма нищо общо с френския/ и Европа на Ковачки, които хич не си изпълняват договорите /не да налагат глупави такси, а просто не си ги изпълняват, знаейки какво е българския съд/. Ето вчера се оплакваха, че имало ново КТБ / Пикадили/.
Но каквото сътвори БСП за клиентите си, никой не може да им го направи.
20 Май 2015 09:52
таксьорите просто ще слязат от жълтото и ще се качат на личния автомобил и ще печелят повече.
И ще работят за себе си. А не за чорбаджия.
20 Май 2015 10:20
Нали не говорите сериозно? В България, където лицензионни, разрешителни и т.н режими все уж намаляват, пък накрая се оказва че за да работиш, има въведена някаква нова регистрация, бланка за попълване или декларация всеки месец?
20 Май 2015 11:18
Евала, ако е вярно това с безкасовото (и следователно лишено от възможността за скриване на доходи) плащане.
Но ще има съпротива. Наскоро бях повикал такси за летището и когато си оставях куфара в багажника, видях вътре права лопата, таксиджиятя поясни, че била за защита от конкурентите.
20 Май 2015 11:44
Оптимизирането на транспортните услуги е много похвално нещо, но конкуренцията наистина не е честна. Или и за двете страни, такситата и Юбер важат еднакви правила за документирани технически прегледи на колите, за удостоверения за психическо състояние на шофьорите, проверки за алкохол, касови апарати, цвят на колите и пр и пр...или и за двете не важат. Определено ще има място и за Юбер, но реално като една равностойна на останалите таксиметрови компании с някаква специфична ниша от 5-10% от пазара. Сегашната конкуренция е като на два казана за ракия, от които единия плаща акциз и поддържа документация, другият работи изцяло сиво.
20 Май 2015 12:10
Сегашната конкуренция е като на два казана за ракия, от които единия плаща акциз и поддържа документация, другият работи изцяло сиво.

От една страна е вярно, че колите на „Юбер“ не минават на такива инспекции като такситата и това им дава неоправдано преимущество. От друга, точно „Юбер“ с плащането само чрез карти е изцяло на светло финансово. Според мен трябва шофьорите и колите, работещи с „Юбер“, да се регистрират и да минават същите прегледи.
20 Май 2015 12:29
Според мен трябва шофьорите и колите, работещи с „Юбер“, да се регистрират и да минават същите прегледи.

Не съм много сигурен, че е необходимо. Няма по-добър контрол от този на потребителя на услугата, както за самата кола, така и за шофьора. Разбира се, че колата може, да има невидим на пръв поглед дефект или че шофьорът по някаква причина е мръднал. Това може, да се случи и ако всеки ден минават контроли. Аз бих заложил парите си, че селекцията и контрола на Юбер е 100 пъти по-ефективна и сигурна, отколкото на някакви държавни институции.
Няма съмнение, че и клиента и общината/държавата само ще профитират от такси услуга тип Юбер. Друг въпрос е как държават ще реши въпроса с класическите таксита, но посоката на решението трябва, да е в посока Юбер, а не в посока класически таксиметрови услуги.
20 Май 2015 13:32
Държавата просто трябва да се оттегли от регулирането на такси услугите и като минимум да върне положението отпреди промените на Мутафчиев, които вкараха минимални цени и регулирана бройка на такситата.
Имаше ли проблем с "копърките"? Да, имаше и таксита го решиха много гъвкаво с услигите "за едно евро", или " за един лев" в по-малките градове. Никъде по света няма марка такситата, никой не гледа коя е фирмата, но ОКей и други успяха да въведат, именно като решение на проблема с шофьорите-акули. Държаха си на името, в крайна сметка.
Бакшиши, чалга - да, но има ли друга европейска столица, където да можеш от края на града да отидеш до центъра с такси за една много прилична сума?
че дори спирането на такси е ужас по много европейски столици, а тука, ако таксито е пълно, веднага ще каже на колегата си, че някой чака на ъгъла на ...
но и такситата, и те се изхитриха, искаха регулации, за да разкарат конкуренцията. На ви сега
20 Май 2015 13:37
Друг въпрос е как държават ще реши въпроса с класическите таксита, но посоката на решението трябва, да е в посока Юбер, а не в посока класически таксиметрови услуги.

Познай от раз!
Според има начин да се урегулират нещата, въпросът е дали ще има желание за това. За таксиметровите компании това е общ враг, който по никакъв начин няма да бъде допуснат до пазара, особено ако усетят как им се дръпва килимчето. А държавата ще играе по тяхната свирка, щото много добре знае на какво са способни - за нула време могат да спретнат някой протест...
Засега явно предпочита да тупка топката...

Между впрочем в социалните мрежи отдавна си има подобен проект за междуградски пътувания, обаче.
20 Май 2015 14:18
Не знам доколко ще прокопса в България, където цените на такситата са относително ниски и няма много марж за сваляне, в чужбина - може би, където такситата са нещо като лукс. По-евтино - колко да е по-евтино! От къщи (Лозенец) до летището с "обикновено" такси, ако няма задръствания е средно около 8 лева дневна и 10-12 нощна. За колко ще ме закара Юбер? Под 5 лева - едва ли! Над 5 - 6-7-8-10?, ами че то се изравнява. Освен това предполагам, че типично по български нещата ще започнат да се изпортват след няколко месеца, другото което е, че услугата е само за хора със смартфони + притежатели на банкови карти. Такива вече са много, особено в големите градове, но не колкото в чужбина.
20 Май 2015 14:21
От друга, точно „Юбер“ с плащането само чрез карти е изцяло на светло финансово. Според мен трябва шофьорите и колите, работещи с „Юбер“, да се регистрират и да минават същите прегледи.

Устройствата на Юбер с фискална памет ли са, регистрират ли се ежегодно на местата където правят такситата тези работи, има ли касови бележки и връзка с НАП и Митниците.....Колите на Юбер ще трябва ли задължително да са жълти....
И в двете посоки трябва да има промени, да се махне ненужната част от регулациите за такситата и да се въведат смислените регулации и за Юбер. След това пазарът решава. Иначе по стара българска традиция матриялът дето най-високо викат за Юбер и долу регулациите, при първата случка за заглавия на медии ще реват пак първи къде е държавата и защо не е направила нищо.
20 Май 2015 14:46
Засега явно предпочита да тупка топката...

В много градове в света направо забраниха Юбер, заради мощта на такси-картелите.
Иначе, тупането на топката може и да е най-доброто в момента. Най-вероятно не е част от някаква стратегия за решение на казуса, а по-скоро безидейно снишаване.
Да видим, кво ще измъдрят на края, когато ножът почне, да опира до кокал.
20 Май 2015 15:25
Да си припомним хубавите социалистически години, когато таксито беше непостижим лукс (както и портокалите), а шофьорите на таксита бяха като богове.
На времето ми се случи социалистически таксиджия да иска да ме бие, защото съм си позволил да поискам такси от пиацата по-малко от час преди да им свърши смяната и дори да пиша в книгата за оплаквания, че не искаха да работят.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД