:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 350
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

Новият паметник на цар Самуил е исторически непригоден

Безредното нахвърляне на разновременни реални и измислени символи, произволно заети откъдето падне, логично довежда до пресъздаването на царя като безродник в историческо безвремие
Съставно изображение на автора; снимки на автора, на Юлиян Славчев и архив
Новият паметник на цар Самуил (997-1014) в София (вдясно) и гроб 3, съдържащ тленните останки на царя, в църквата "Св. Ахил" на едноименния остров в Малкото Преспанско езеро веднага след археологическото им разкриване (вляво). В средата: елементи от паметника, тяхното развитие от проекта до отливането в бронз и историческите им успоредици (от дясно на ляво). Ред 1 - първоначален изглед на скиптъра на царя в проекта, представен пред комисията. Ред 2 - короната на унгарския крал Ищван I (1001-1038), използвана дословно при изработката на короната в паметника на цар Самуил. Ред 3 (вляво от короната на крал Ищван I) - увеличение на фибулата, с която се закрепя плащът на цар Самуил в паметника с дословно изображение на 16 лъча звезда от Вергина с добавка на псевдогранули, съвременното знаме на Беломорска Македония в Гърция (от дясно на ляво) и знамето на Бившата югославска република Македония от 1991 до 1995 г. - и двете знамена използват 16 лъча звезда, открита върху масивно златно ковчеже в антична гробница във Вергина. Ред 4 - плоча с изображение на лъвица от Стара Загора, вероятно IХ-Х в., изображението е използвано като нагръдно в дрехата на цар Самуил; същата украса на дрехата в проекта на паметника е заимствана от изображението на лъвове върху щитовете на "царските войници" според ръкописа на Безименния арабски пътешественик, ХIV в. Ред 5 (от дясно на ляво) - увеличение на колана на царя в паметника с напълно измислената тока и златна украса за женска шапка (вероятно сокай) от съкровището от с. Дружба, Видинско, края на ХIV в., Исторически музей-Видин, използван като първообраз за колана на царя. Ред 6 - увеличение на един от медальоните, с които е обточен царският плащ в паметника - произволна смес от свободна интерпретация на намерената в гроб 3 част от дивитисия на цар Самуил, с която той е погребан (местоположението на тъканта в гроба е оградено), и християнски сюжет, представящ райската градина. Ред 7 - увеличение на част от ножницата на царския меч с произволно нахвърляни символи - волути, едноглав орел и лилия (?!).
Крайно време беше София да се сдобие с паметник на цар Самуил, това поне е безспорно. И не заради исторически неверните твърдения, че бащата на цар Самуил, къмет Никола (за титулатурата вж. Свързани текстове) бил управител на Средец - това е само историческо предположение, а защото съвременна България е наследница на могъществото на средновековната ни държава и София като нейна столица има право да издигне паметник на цар Самуил (997-1014) - един от най-могъщите ни владетели от това славно време.

Ахатовите очи на бронзовата скулптура, светещи или несветещи, бяха в основата на всички досегашни обсъждания. Ще твърдя и в бъдеще, че това е най-дребният проблем. Ако изобщо е проблем, защото видях паметника и в тъмната част на денонощието, очите всъщност само блестят, а не "светят", и поради малките им размери от подножието на паметника едва се забелязват. Цялата тази "очна" истерия ми се струва по-скоро инсценирана, чрез нея трябваше да бъде отклонено вниманието от важното - историческите и политическите недомислици в паметника.

За съжаление приключвам дотук с одобренията. Всяко по-нататъшно вглеждане ще ни изпълва с недоумение, срам и страх. Цялостният резултат е, както ще стане ясно надявам се по-долу, че бе пропусната златна възможност София да има достоен паметник на цар Самуил, а не безродно бронзово скулптурно изображение в историческо безвремие.

Мястото на паметника, в непосредствена близост до Паметника на Незнайния воин, определено е неподходящо. Струпването на разновременни и разностилни национални символи води неизбежно до смисловото им дискредитиране. Крайно спорният нов паметник стои като архитектурна кръпка до бляскавата базилика "Св. София" и до Паметника на Незнайния воин (арх. Никола Николов и скулптор проф. Г. Димитров, 1981), който е вписан ненатрапчиво в сложната историко-културна среда на площад "Св. Александър Невски". Що се отнася до свободните съчинения, че Самуил бил посещавал църквата "Св. София", че бил роден в София и даже, че бил кръстен, моля ви се, в нея, то те даже не се нуждаят от особено опровержение. Пребиваването на къмет Никола в Средец е само историческо предположение и нищо повече, изворите не казват нищо по този въпрос. В същото време "Св. София" е преизградена през VI в. като гробищна църква върху руините на християнски храм от IV в., и двете сгради са разположена сред най-големия и най-важен некропол на Сердика, а и на Средец до едно определено време. А и се е намирала далеч извън крепостните стени (не е една!) на града, които на изток стигат до подлеза пред бившия Партиен дом. И макар в пространството между източната порта и "Св. София" да е имало известно застрояване, може би дори и през Х-ХI в., то пак цял един град (от западната до източната порта на Сердика-Средец) разстояние дели "Св. София" от същинския Средец. Та кой се "черкувал" и бил кръстен, казвате, в гробищната църква на Средец и далеч извън града?!

Още в началото трябва да сме категорични - в новия паметник на цар Самуил няма нито един исторически верен елемент. Краткият анализ на паметника ще трябва да започна с уточнението, че се срамувам от това, което се налага да напиша по-долу. Срам ме е заради титулуваните бездарници, иначе широко рекламирани из средствата за масово осведомяване, които са били професионално задължени да дадат оценка на историческата пригодност на паметника на цар Самуил още докато е бил в проект, но не са я дали както поради липса на знания, така и поради тежка политическа зависимост. Каруцарският език на директора на Националния исторически музей по повод нехаресването на паметника ще прескоча тук от неудобството, че изобщо познавам този човек.

Срам ме е и заради ония, които днес са незаслужено в ролята на български държавници, а изговориха безчет безсмислици по повод откриването на паметника. Срам ме е и заради арогантното невежество на скулптора Хайтов, който не само е бягал от всички лекции по история на изкуството, не само го е домързяло да направи наложителните исторически справки, но и очевидно се гордее с това. Срам ме е, но и ме е страх. Понеже от най-високо място ни "заплашиха", че скоро трябва да чакаме нови паметници на български владетели. Ако ще са като този на цар Самуил, дано котка да им мине път.

Лесно получаваме съставляващите статуята елементи (вж. кратък преглед в изображението към текста), а тях разделяме в два типа - антропологични и части от облеклото и инсигниите. Изгледът на царя смущава, защото дори не наподобява нито едно от известните ни четири (не две, както смята скулпторът) възстановки по черепа от гроб 3 в църквата "Св. Ахил". Скелетът от гроб 3 е всичко друго, но не и масивен, поради което царят е бил повече човек на духа, а не разярен воин, както е представен. Освен това е известно, че Самуил умира около 70-годишен, а бронзовата статуя представя мъж малко над 40-годишна възраст - по това време той още не е бил цар, а, формално, само пълководец на цар Симеон Роман (977-997), поради което окичването му на тази възраст с царска корона е нелепо.

Вторият тип елементи - неопределяема дреха, абсурдни инсигнии с безреден и разновременен набор от хаотично нахвърляни символни знаци. Най-шокиращото е използването на фибула с 16 лъча звезда от Вергина, за която са в лют спор Гърция и БЮРМ; женският накит за глава от ХIV в., "преправен" на царски колан; мечът, сякаш нарисуван в тетрадката на скучаещ ученик в долните класове; безумният скиптър; и, разбира се, унгарската корона. Някои от символите са дадени накратко в изображението, но за повече разяснения не остана място, за съжаление.

Мраморният постамент на паметника представлява измислен капител с абсурдна украса, поради което не подлежи на анализ.

Красив ли е паметникът?! Понеже "красотата присъства там, където истината е намерила подходяща форма" (Айрис Мърдок, 1973), то и отговорът би трябвало да е станал ясен, след като уточнихме, макар и съвсем набързо, историческата непригодност на новия паметник на цар Самуил в София. Дано никога повече не се налага на никого от нас да чете или пише за друго такова произведение. А всичко е било толкова лесно, трябвало е скулпторът само да помоли някого за съдействие, което нито е сложно, нито е трудоемко, или поне сам за седмица да се справи с литературата по въпроса. И резултатът щеше да е друг, сигурен съм.

* * *

Ако можеше да се види в тоя си вид, като паметник в София, цар Самуил щеше да се обърне в гроба, ако Николаос Муцопулос не беше го извадил от там. В името на историческата правдивост би било редно да се преправи поне каквото е възможно по паметника - подвижната корона, мраморният постамент, фибулата със звездата от Вергина и, непременно, "патриаршеският жезъл". Като се имат предвид словесните изяви на скулптора, а също твърдоглавието и природната недостатъчност на политическите му покровители, това обаче едва ли ще стане.

Тъжното в цялата тази случка е не толкова издигането на една исторически непригодна бронзова статуя, а това, че паметникът на цар Самуил е част от усърдно създаваната у нас безнадеждно невежествена историческа среда, в която ни налагат да пребиваваме. Това е крайният резултат от съществуването в България на явна мафиотска структура в областта на изучаването на миналото - нарекохме я преди време "Новото Аненербе", която се намира в престъпна симбиоза с политическите структури в държавата. Резултатите са безумни реставрации на исторически архитектурни обекти, непригодни паметници и фалшиви учебници по история. И всичко това съществува, защото ние го допускаме, не знам докога.

_____________________

* Поради ограниченото място тук свеждаме само до кратък текст иначе твърде обемната доказателствена част към анализа на паметника.



Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=686880

(Портрет на цар Самуил не се е запазил до наши дни)

http://www.segabg.com/article.php?id=709218

("За убежище и за спасение и за живота на българите")

http://www.segabg.com/article.php?id=710327

("Чародейният възел" на цар Самуил)

http://www.segabg.com/article.php?id=711270

(В Беласишката битка крайната победа е за българската войска)

http://www.segabg.com/article.php?id=719592

(Смъртта на "превъзходния пълководец" Самуил)

http://www.segabg.com/article.php?id=720549

(Цар Самуил и трите огнища на българската народност)

111
46695
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
111
 Видими 
10 Юни 2015 20:04
трябвало е скулпторът само да помоли някого за съдействие,


Не може да се очаква от човек като Сашо да прояви подобен рефлекс. Природна или (само)култивирана недостатъчност. Културата изисква да знаеш какво не знаеш. Той не знае, че не знае.
Благодаря за статията, г-н Петрински! Не използвам емотикона с вдигнатия палец само защото по-подходящо за онова, което се оставихме да сторят с нас, с историята и културата ни, ще е да роним горчиви сълзи.
10 Юни 2015 20:13
Котка -
-----------------------------
Сайтът на Генек
10 Юни 2015 20:25
Що се отнася до свободните съчинения, че Самуил бил посещавал църквата "Св. София", че бил роден в София и даже, че бил кръстен, моля ви се, в нея, то те даже не се нуждаят от особено опровержение.

А Божо даже е СИГУРЕН че се е черкувал в нея, а Нещото го повтори като папагал
Безпощадно точен Котка
10 Юни 2015 20:32
Котка, и от мен

10 Юни 2015 20:37
Е , можеше и по-пиперливо.
10 Юни 2015 20:45
Щом е непригоден, направете друг, пригоден. Хората ще предпочитат вашия, пригодния, и с течение на времето сегашния, непригодния, ще бъде преместен в някой краен квартал или село. Пък може и на скопяните да го продадем.
10 Юни 2015 20:50
" Лошо ли се ударихте?" "Госпожо,ако мислите че можете по-добре - ударете се сама ! "
10 Юни 2015 20:59
Щом е непригоден, направете друг, пригоден. Хората ще предпочитат вашия, пригодния, и с течение на времето сегашния, непригодния, ще бъде преместен в някой краен квартал или село. Пък може и на скопяните да го продадем.


Някои хора като чуят думата цар и им става зле.
Ами спомняте ли си оня цар дето го препогребахме в ъв Велико Търново? По хубав ли беше, исторически по пригоден ? Той като го гледах приличаше на клошар.
Или щото тогава беше президент Първанов.
10 Юни 2015 21:09
Ако ще са като този на цар Самуил, дано КОТКА да им мине път.

Мина вече
10 Юни 2015 21:11
Някои хора като чуят думата


Ти първо си изясни думата "грош", с която в другата соба установихме, че не си наясно, пък после коментирай останалите думи.
Така се усвоява роден език - дума по дума. Като усвоиш определен речников състав, чак тогава е редно да раздаваш мнения из всичките одаи.
10 Юни 2015 21:19
И това доживях - Петрински да напише нещо, с което съм напълно съгласен. Единствено не бих нарекъл времето на Самуил "славно".
10 Юни 2015 21:20
Този път
10 Юни 2015 21:25
Ти първо си изясни думата "грош", с която в другата соба установихме, че не си наясно, пък после коментирай останалите думи.

Ми не съм наясно.Винаги мисля е че човек не е наясно.Учи се цял живот.Ще си го изясня. Защо си мислите че с всичко сте наясно?
10 Юни 2015 21:34
===За пръв път грошове се секат в Италия в края на 12 -ти век. През 1172 г. в Генуа е пусната сребърна монета с тегло 1.46 г. Наричат я dēnārius grosus – "дебел" денарий===
Ми ето какво пишат други хора . Значи дебел грош . А когато е бил тънък грош ,чия е била думата, немска ли?

Аха

====Германски грош

Грошът, сечен през 1338 г. о====

Тц, тц , немския грош след италианския.
10 Юни 2015 21:38
,
10 Юни 2015 21:40
,
10 Юни 2015 21:45
Борко подир Борко, Дедо Божо - край нямат и не млъкват ...
Който е посещавал хархеологическия музей нека ни светне с нещо от залата на "българския период" ...
Доста зор изпитах ... пред внука ми - невероятно взискателен и с умно настояване за повече откровение и яснота в историята на нашия участък от 42-я паралел ...
10 Юни 2015 22:29
Няма угода за нас, българите. На всичко намираме кусур. Ако е "наляво", защо не е "надясно"; ако е "тук", защо не е "там"; ако... Да продължавам ли? Продължете вие. Ама то вие това и правите...
10 Юни 2015 22:37

Върхът на манипулацията!!!

10 Юни 2015 22:45
Не съм историк, слава богу.
Все пак, историята борави с предположения. Някой са по-вероятни от други.
Съмнявам се, че има сигурни данни за това какво е било облеклото на Самуил. Каква е била короната му? Може само да се предполага.
А и този паметник не е възстановка или фигура от музея на мадам Тюсо.
По-важна е естетическата пригодност на паметника. А тя е добра особено в тази среда.
10 Юни 2015 22:48
Новият паметник на цар Самуил е в действителност не на Самуил, а на глупостта в България. Идеята да се правят в наше време паметници на царе е кичозна. Българските държавници от далечното минало имат своите паметници в писаната история и паметта на образованите хора. За невежите, паметниците не значат повече от статуите със светещи очи в детските луна паркове с влакче на ужасите, на каквото прилича и свършеното от Хайтов. Посредствена работа на дилетант. Голям срам за България, и пореден. Вместо да се премахват 'паметници' от времето на диктатурата, правят се нови, все така идиотски. Може би защото червените галошите са все още на власт.
11 Юни 2015 02:19
Иван Петрински
11 Юни 2015 02:21
генек 10 Юни 2015 20:13

aver4e 10 Юни 2015 20:25

Zezo 10 Юни 2015 20:32
11 Юни 2015 03:59
Видиш ли светещи вампирски очи значи Божо Вампира е наблозо. Петрински ако не си го писал "в съавторство" с някой амбициозен апирант - позравления.
11 Юни 2015 06:04
Паметникът на цар Самуил не е подходящ за пространството, в което е поставен…

Пространството – днешната държава, днешната политика, днешната култура…

Пространство, в което вилнеят продажни соросоиди и платените им слуги във властта…

Неподходящ е “Време разделно” – филм – паметник на погледа към историята…

Неподходящ, защото хората гледат Караибрахим и сещат Доган…

Неподходящ, защото българите виждат как в стремежа си за оцеляване, нечии деди са залагали българщината…

Неподходящ, защото дава лош пример… Вместо да приемат новия господар, българи са се съпротивявали, борели, умирали…

И “Козият рог” не е подходящ… Филм за отмъщението, погубило чистата душа на човека, за да може поне физически да накаже престъпниците…

Паметници на времето и на нас…

Натам - Натисни тук
11 Юни 2015 06:47
>>><<<
Колкото повече противоречия, толкова повече известност и търсене на паметника ще падне. Има да обясняват ексурзоводите и по половин час да цитират
Петрински, дори дословно, а паметника ще си стои и хитро ще отчита ...оборот!

Накратко - дреме ми на мен за това, доколко Орфей е по-исторически пригоден от Самуил. Паметниците са за да извикват НЕЩО В ПАМЕТ НА..., А а не са
място за експониране на етнографски и антропологически детайли.
Гусин Петрински, изцяло съм съгласен с аргументацията за споменатите детайли, но не тя е тази, която ще определи физическото и духовното място на този паметник. И не е вярно, че този паметник разбутва с лакти околната среда. Той си е камък*, който ще си тежи на мястото!
_______
* Да не се заяде някой, че е камък от бронз, сакън!

11 Юни 2015 06:47

11 Юни 2015 06:56
Аман от плювачи на всичко.
Ако по нещо сме специалисти като национална черта, това е оплюването.
Гад ме е да чета нещастници, които никога нищо не са създали, но оплюват наред.
Хеле па световно неизвестни самозванци, или па малоумни "блогери", дето се изживяват като носители на "истината от последна инстанция".
На мен пък ми харесва паметника, макар да съм резервиран към фамилия Хайтови.
11 Юни 2015 08:40
Е то щото пък досегашните паметници на ханове и царе са много детайлни и исторически "пригодни". Едни такива развлечени и аморфни като от разтопена скала, а някои направо от бетон. Петрински, що не ги изанализираш детайлно и тях. Щото май няма изобщо детайли, а? То се оприличават на човешки фигури, само ако ги гледаш от повече от 500 метра, а от близо си приличат на мелнишките пирамиди.... Ама давай да намираме кусури. Ами като не ви харесва унгарската корона, дай една детайлна рисунка на българска корона?? То и циците на Пагане едва ли са исторически достоверните, ама всички ги гледахме и никой нямаше забележки.
11 Юни 2015 08:49
Достатъчно щеше да бъде по стара гръцка традиция авторът да се заяде само за сандалите на статуята.
11 Юни 2015 08:57
Паметникът е ситуиран добре.
Изработен е чудесно.
Има силно въздействие.
Всеки ден хиляди хора се стичат да го видят и да се снимат пред него.
Статията е злобарска.
11 Юни 2015 09:06
Готвим се за промени в конституцията. В тази връзка не е лошо там да бъде записано кой може да прави паметници и как трябва да изглеждат. Мен пък ме е срам от дребнотемието в една държава със затихващи функции.
11 Юни 2015 09:10
този път сим съгласен с Петрински, доживях

за всички, които не са съгласни с аргументите на Петрински, да обърна внимание на следното:

това не е паметник на БЪЛГАРСКИ ЦАР, а на КОНКРЕТЕН цар - Самуил! и освен това не на Самуил, а на ЦАР САМУИЛ! поради което:

1. детайлите да са съобразени с горното, достатъчно артефакти има от епохата и изображения в писмените източници.
2. и за облеклото има достатъчно данни.
3. и за короната има достатъчно изображения.
4. символите на царската власт! партиаршеският жезъл е връх на безхаберието! добре е от тук нататък, за симетрия, патриарсите да се изобразяват с царски жезъл /или скъптър, според авторските виждания за конкретния случай/.
5. и т.н.

ако по тези неща нямаме консенсус, следва от тук нататък паметниците на българските владетели да се правят по следния начин:
постамент, на който има надпис БЪЛГАРСКИ ЦАР /може и с име/, а на постамента Мики Маус или вълкът от Ну погоди. според мнозинството на електората. освен всичко друго /универсалност на визията/ ще е съвсем лесно на електоралните групи да се обиждат един друг на "соросоид" и "рубладжия". е, за детайл може и по една сопа да им се сложи в ръката - не бива цар без оръжие, а за корона - някоя от конкурс за "Мис", все пак такива са познати по земите ни...
а това, че много хора са отишли да видят паметника и светещите очи... ми те хората и на цирк много ходят. да се радват на мигащите лампички. и им харесва. което не прави видяното в цирка "паметник".

та в заключение - съвсем малко е трябвало на един, с претенциите да е творец, да си свърши работата както трябва. за която най-малко му се заплаща. но в случая това може да е липса на талант? или безотговорното отношение към професията... и гилдията. не съм чул още мнението на негови голеги.
а в заключение - ако си позволим по някаква причина да не сочим с пръст ЛОШО свършената работа /и не само в изкуството/, би означавало, че чалгата е победила. НЕОБРАТИМО! да закрием 24-ти май, след което да погребем ИЗКУСТВОТО и КУЛТУРАТА на територията. и да им направим ПАМЕТНИК. като за всеки случай за целта да поканим творец от странство. Черни например. защото покрай този паметник за неговата инсталация ми иде на ум.
11 Юни 2015 09:18
Паметниците са за да извикват НЕЩО В ПАМЕТ НА..., А а не са място за експониране на етнографски и антропологически детайли.
Друже, поне малко уважение към историята и детайла все пак... Нима хаотичното струпване на различни символи, които сами по себе си не са известни на широката публика ( респ. тяхното предполагаемо въздействие е предназначено само към знаещите ), ще спомогнат на хората да намерят в себе си определено физическо и духовно място на Самуил и неговото място в нашата история?


Гусин Петрински, изцяло съм съгласен с аргументацията за споменатите детайли, но не тя е тази, която ще определи физическото и духовното място на този паметник.
Така е. Проблемът е за средата у всеки от нас и нашите деца. И точно това вижда авторът и прави безпощадната си и вярна оценка в края на статията си:
Тъжното в цялата тази случка е не толкова издигането на една исторически непригодна бронзова статуя, а това, че паметникът на цар Самуил е част от усърдно създаваната у нас безнадеждно невежествена историческа среда, в която ни налагат да пребиваваме. Това е крайният резултат от съществуването в България на явна мафиотска структура в областта на изучаването на миналото - нарекохме я преди време "Новото Аненербе", която се намира в престъпна симбиоза с политическите структури в държавата. Резултатите са безумни реставрации на исторически архитектурни обекти, непригодни паметници и фалшиви учебници по история. И всичко това съществува, защото ние го допускаме, не знам докога.
Защото както е тръгнало какво ли ще намира духовно място в нашите наследници след 20-30 години...
11 Юни 2015 09:25
Колкото повече противоречия, толкова повече известност и търсене на паметника ще падне. Има да обясняват ексурзоводите и по половин час да цитират
Петрински, дори дословно, а паметника ще си стои и хитро ще отчита ...оборот


Ако му сменят скиптъра и короната, както предлага автора - ще влезе в историята като първия преправен паметник и тва ще е голяма атракция, мда.
11 Юни 2015 09:41
Хубаво е да имаме паметник на Самуил, както и на другите ни царе. Мястото е много подходящо, много повече е за паметник на български цар, отколкото за социалистическия паметник на Незнайния воин. Но това недоразумение, което стърчи и свети до Св. София е паметник на чиновническо и творческо скудоумие, неграмотност и бездарност. Той показва, че в държавата ни всичко може да се направи, стига да се съберат няколко подписа от т.нар. експерти. За съжаление това важи за всяка една сфера от живота ни.
11 Юни 2015 09:49
"Паметникът е ситуиран добре.
Изработен е чудесно.
Има силно въздействие.
Всеки ден хиляди хора се стичат да го видят и да се снимат пред него."


Ловки,

Много си е хубав паметникът.
11 Юни 2015 09:54
Упражнение по визуални аналогии: токата напомня Сваровски, жезълът - Мазерати, а короната...
11 Юни 2015 09:57
Относно старите български владетелски корони намерих нещо интересно - тука /с автентични артефакти от епохата на първото и второто българско царство/:

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=3160
11 Юни 2015 09:58
Паметникът е ситуиран добре.
Изработен е чудесно.
Има силно въздействие.
Всеки ден хиляди хора се стичат да го видят и да се снимат пред него.
Статията е злобарска.

Ловки, паметникът е сравнително безвреден и доста забавен, но дотук.

Иначе е ситуиран обратното на "добре", щото е ситуиран на тротоара, на 10 метра от паметника на Вазов и на 10 метра от входа на църквата, а на отсрещния тротоар пък стърчи некъф странен опълченец, башка голямата колекция от Далчеви фигури, посветени на разни неща, които са го вълнували навремето.

Изработен е малко пет за четири, ръката дето държи патриаршеската точилка е по-къса от ръката, която стиска мънинкия меч, брадата е на фъндъ...кметици, а детайлите са квито ги описва Петрински, пълен сбиреток. И прилича на Йоло Денев, което е плюс, май.

Има силно въздействие, в смисъл, че буди смях.

А чак до хиляди хора не се е стигнало, пък и да беше, това би било само още един индикатор за масовото изветряване на населението.

Според мен не е лошо общината да сключи договор с некой притежател на 3D принтер и да бичи малки бонсайчета на паметника с цел култура и отдих.
11 Юни 2015 09:58
ако приемем изложеното от Петрински за вярно, значи имаме достатъчно известни неща за това как е изглеждал цар Самуил. И щом това е паметник на цар Самуил, то той трябва да се доближава максимално като детайли до образа на царя.
А сега представете си някой да вземе да направи паметник на Ботев, ама там Ботев да е без брада.
Или пък паметник на Левски, ама там Левски с гъста брада.
Или паметник на Софроний Врачански, в който той е изобразен с чифте пищове
11 Юни 2015 10:13
Рекидж, паметникът е като Луис Суарез - харесван и мразен.
И много мразя, когато някой почне да ме убеждава кое е хубаво, правилно и вярно, и да ми навира в очите мнението си.
Независимо дали става дума за паметник, музика, кино, спорт, жени, коли, спортисти, бира.
Самият аз съм възпитан да не го правя и очаквам и от другите същото.
И не е на тротоара, а в ниша навътре в градинката.
Упс, в градинката ли казах?
О, това означава, че неколко глухарчета, троскот или некое невръстно храсталаче са биле унищожени!?!
О, не, нее...
11 Юни 2015 10:16
Браво на Петрински за наистина уместните и професионални забележки по отношение на облеклото и инсигниите.
Не толкова браво, разбира се, за дежурните му попръжни по адрес на "управляващите" и директора на музея, най-малкото не с този каруцарски тон.
Но все пак е хубаво, че си имаме паметник на Цар Самуил. Скулптурните фигури се правят в крайна сметка от скулпторите...и слава Богу (представете си как Петрински извайва фигурата на Царя със собствените си ръце в абсолютно пълно съответствие с антропологичните възстановки на гроб номер 3).
Ситуацията напомня един стар филм с Невена Коканова и Григор Вачков: тя - учителка по български език във вечерното училиуще, той - неграмотен шофьор. Невена вика Григор на дъската и му диктува:
"Камионът спря на моста."
"Не може, другарко.", отговаря с известно снизхождение шофьорът.
"Как тъй не може?", леко повишава тон учителката.
"Ами не може да се спира на мост, забранено е..."
"Е, тогава напишете "Камионът спря пред моста" и направете разбор на изречението"
Е, тук вече героят на Григор Вачков се поозори доста...
11 Юни 2015 10:21
Рекидж, паметникът е като Луис Суарез - харесван и мразен.
И много мразя, когато някой почне да ме убеждава кое е хубаво, правилно и вярно, и да ми навира в очите мнението си.

Ама аз не те убеждавам, само изразявам компетентно и професионално мнение. И както ти казах, лично на мен паметникът ми въздейства крайно разведряващо.
И не е като Суарес, ако трябва да го сравнявам с бивш футболист на Ливърпул, по го докарва на Игор Бисчан или Абел Шавиер.
--------------------
Скулптурните фигури се правят в крайна сметка от скулптурите...

Бих платил да видя, как скулптури правят опити да си направят скулптури.
11 Юни 2015 10:26
Не съм казал, че точно ти ме убеждаваш за каквото и да е, ти си достатъчно възпитан, за да не го правиш.
Говоря по принцип и дори не и за конкретния материал на Петрински.
--------------------------------------------------------------------
А аз па мразя Дани Алвеш и Жорди Алба.
11 Юни 2015 10:28
Много У-та, извинявам се.
11 Юни 2015 10:28
Алвеш поне може да играе футбол, както донякъде и Алба.
11 Юни 2015 10:33
Филмът с Невена Коканова и Григор Вачков го помня и аз. Най-добрият човек, когото познавам. Помня дори, че сценарият беше на Лиляна Михайлова, която познавах.
Хубав филм. Повече от 40 години откато е съзадден и още го помним.
Дали някой ще си спомня за паметниак на Самуил след 40 години?
11 Юни 2015 10:36
Няма да коментирам забележките на Петрински.
Предполага се да е професионален историк и следва да е наясно с валидността им.
Но подобни забележки могат да се отправят на практика към всеки паметник на владетел. Напр. Аспарух на Илчов баир.
Основното е паметникът като такъв, а не толкова пълната историческа достоверност, която за средновековието е винаги относителна, впрочем.
Но няма да се съглася че паметникът е не на място, неуместен и т.н.
Видях го, разгледах го - хареса ми, вписва се в околността, въздействащ е.
В по-широк план - паметник на български владетел в София е.
Което, както знаем, въпреки че на някои не им се ще да го признаят - е дефицитно, за разлика от паметници на друга една държава.
В този смисъл и като цяло за паметника.
11 Юни 2015 11:00
Сгугню, къде има паметник на Аспарух на Илчов баир ?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД