:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 88
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Понта, Станишев и Борисов: Твоето бъдеще е мое бъдеще

Съчинение по картинка, която би била пророческа, ако настане върховенство на закона
Снимка: сайт на БСП
Сергей Станишев с Виктор Понта в централата на ПЕС държат пропагандни макети на прозорци с надписи на английски и френски: "Твоето бъдеще е мое бъдеще". Прокуратурата разследва Виктор Понта за престъпления, които по закон му чертаят затворническо бъдеще.
Текат съдбовни часове за двете социалистически светила в Европа - румънския премиер Виктор Понта и лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. И двамата се изправят в петък пред важен вот, убедени, че ще го спечелят. Понта е абсолютно сигурен, че ще победи във вота на недоверие срещу неговото правителство, защото владее парламентарното мнозинство, а Станишев е почти сигурен, че ще грабне нов мандат начело на ПЕС, защото като действащ председател владее апарата на соцорганизацията.

Общата съдба сплотява, а Понта и Станишев от години показват не само политическо, но и лично приятелство. Ярка илюстрация е снимката, която краси фотогалерията на ПЕС, а напоследък и сайта на БСП в рубриката "Да подкрепим Станишев за президент на ПЕС!". Тя е от кампанията преди европейските избори и рекламира главната социнициатива от този период - така наречената "Младежка гаранция". На нея се вижда как Станишев и Понта държат пропагандни макети на прозорци с надписи на английски и френски: "Твоето бъдеще е мое бъдеще". Никой не би я помнил, ако не се бе появила напоследък в нов контекст. От миналата седмица Виктор Понта е разследван официално за корупция, укриване на данъци, пране на пари и конфликт на интереси, което може да означава, че бъдещето му води към затвора, въпреки че парламентът вдигна във вторник стена между него и правосъдието, като отказа да отнеме депутатския му имунитет. Ако това е неговото бъдеще,



какво е бъдещето на Станишев?



На първо време той трябва да си уреди преизбиране начело на ПЕС на конгреса в Будапеща на 12-13 юни. Амбицията му е силна, защото от този протоколен пост все още има привилегията да общува с премиери (поне от малкото европейски страни с ляво управление) и да се представя за политик с неопетнена репутация в Европа. Станишев се опира в кампанията си на лидерката на женското крило на ПЕС Зита Гурмай, която е и унгарка (какво съвпадение с домакинството на конгреса!). Той я доведе миналия петък да агитира за него в София, откъдето бе издигната кандидатурата му за нов мандат. Госпожата енергично изпълни мисията си, знаейки, че всъщност разбива отворена врата, но и не забравяйки, че след като не бе преизбрана за евродепутат, трябва да разчита на неголямата заплата, която получава в централата на ПЕС от председателя Станишев. Конфликт на интереси? Няма такова нещо в България и ПЕС.

Очаква се в деня на избора зад Станишев да застанат Австрия и Германия плюс повечето леви партии от Източна Европа заедно със своя най-ярък представител - румънския премиер Виктор Понта, докато претендентът от Испания за лидерския пост в ПЕС Енрике Барон Креспо разчита главно на партиите от Западна Европа. Източник в Брюксел каза пред "Сега", че съперничеството ще бъде оспорвано, защото прогнозите са 50/50. Въпросът е защо в такъв решителен момент Понта все още не афишира подкрепата си за Станишев, след като има да му връща добри услуги за поне два случая: през 2012 г. Станишев му се притече на помощ, когато бе изолиран в ЕС заради неконституционно поведение, а през 2014 г. отиде в Букурещ да агитира на румънски за него в изборите за президент, които Понта обаче загуби изненадващо. Нито дума не се чува напоследък от румънския премиер в подкрепа на Станишев, но и Станишев мълчи точно когато Понта отчаяно се отбранява, че е жертва на политически интриги.

Обикновено в такива моменти настава словесно противопоставяне между европейска левица и десница. Лидерът на християндемократическото обединение Европейска народна партия (ЕНП) Жозеф Дол



вече се възползва от осветяването на Понта като мишена



и отправи във вторник първи изстрел. "Ние сме шокирани, че румънският парламент попречи на правосъдието да си свърши работата по криминалните обвинения срещу министър-председателя Виктор Понта. Парламентът не бива никога да бъде пречка на правосъдието. Правителството не бива никога да използва парламентарното мнозинство в своя изгода. Ще следим отблизо колко решително се бори с корупцията." Ред е на ПЕС да отвърне на стрелбата, която засяга авторитета на левицата в ЕС, но от соццентралата не се чува нищо. Много странно е, че точно преди конгреса в Будапеща Станишев се спотайва, вместо да излезе с познатите си политически клишета и да потвърди, че той е лидерът, който води отпора срещу европейската десница.

Румъния върви с бясно темпо към политическа нестабилност. Президентът Клаус Йоханис, който вече поиска оставката на Виктор Понта, няма друг полезен ход, освен да продължи натиска си. Той може да разчита на подкрепата на повечето европейски държави, защото е добре приет за разлика от заподозрения в корупция премиер. Неслучайно Понта се отказа от миналата година да ходи на срещите на високо равнище в Брюксел, след като дълго време бе в съперничество с предишния президент Траян Бъсеску кой да представлява Румъния в Европейския съвет. Меракът му мина след загубата от Йоханис, която бе приета добре в повечето европейски столици. Една подкрепа от ПЕС би му дошла точно навреме, за да подсили отбранителната си теза, че е жертва на политическа разправа от прокуратурата. Ако се окаже изоставен от Станишев, ще излезе, че е изгубил и последния си приятел в ЕС.

А приятел в нужда се познава и би трябвало вричането "Твоето бъдеще е мое бъдеще" да се докаже точно когато е необходимо. Вместо това в лявото семейство текат процеси на усамотяване и вече не се знае кой на кого е приятел. Точно в този критичен момент



Станишев видя протегната ръка



Неговият архивраг Бойко Борисов, който доскоро ставаше и лягаше с хули по наследството, оставено от него, внезапно се представи като искрен доброжелател. Пред агенция "Фокус" той заяви в събота: "Това, което се случва в Румъния и някой се опитва да го даде за пример, всъщност ние минахме по този път. Ако си спомняте, аз дадох Станишев на прокурор, той - мен, гонения - колко лешници и фъстъци е имало на самолета и т.н. Какъв натиск беше, какво се опитваха да правят опозицията, каквото се прави и в Македония, и Румъния. Защото Румъния и това, което си правят левите и десните там, не считам, че трябва да е нашият пример. И диалогът, който имам със Станишев и Мишо Миков вляво (...) мисля, че е пример на израстване и толерантност."

Нека си дерат очите в Румъния, нека си правят проверки кой колко е откраднал и нека се тикат един друг зад решетките! У нас ще цари толерантност. Ако имаше как, Борисов щеше да отиде на конгреса на ПЕС и лично да агитира за Станишев. Той би дал най-убедителна гаранция, че е чист пред правосъдието, оттегляйки обвиненията си, които доскоро му отправяше. Като гледа какво става в Румъния, нашата политическа класа върви към историческо помирение. Пусне ли се в ход юридическата машина, която от началото на прехода се върти на празни обороти, може да прегази политици и техни спонсори както отляво, така и отдясно. Така че Станишев вече има пълно основание да покани Борисов да се снимат заедно в бутафорни прозорчета с надпис "Твоето бъдеще е мое бъдеще". Те ще се държат здраво един за друг, за да не допуснат възмездие за 25-годишното беззаконие в страната, в което всеки по своему остави ярка следа. А тъй като напоследък е модно сродните души да изпълняват в дует народни песни, ето една възможност за двамата:

"Хайде, свашке, пуста свашке,

хайде да си траймо,

кусурите що ги имат

сал двете да знаймо..."





Снимка: ПЕС
Станишев и Зита Гурмай гледат на общото си бъдеще начело на ПЕС през един прозорец
 Светослав Терзиев
8
5426
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
10 Юни 2015 21:58
Очаква се в деня на избора зад Станишев да застанат Австрия и Германия плюс повечето леви партии от Източна Европа заедно със своя най-ярък представител - румънския премиер Виктор Понта, докато претендентът от Испания за лидерския пост в ПЕС Енрике Барон Креспо разчита главно на партиите от Западна Европа. Източник в Брюксел каза пред "Сега", че съперничеството ще бъде оспорвано, защото прогнозите са 50/50.


От автор като Терзиев очаквах анализ на фактите от този абзац, но вместо това бе обсъден надника на Зита Гурмай. Пунтажът с Понта, букурещките потайности и театралния хюбрис на Дол (абе, къде е Цецоуу?) не само че не дава отговор на главния въпрос, ами даже и не го поставя. А той е защо германците тъй рано афишираха подкрепата си за Станишев, почти предопределяйки преизбирането му. Защо?

Писал съм тук и преди - доминиращото отношение на политическите анализатори към изборите за Европейски парламент, излъчили настоящия му състав, бе иронията. Фактът, който всички те сочеха, бе практически неразличимите политически платформи на ПЕС и ЕНП, с които те проведоха този уж тъй важен за бъдещето на Обединена Европа дебат. Какво стана после вече е история. В Европарламента се възпроизведе успешния (?) в Германия съглашателски модел на коалиране на ПЕС и ЕНП. Коалиране, станало възможно чрез оттеглянето на водената от Станишев ПЕС от левите и корени към прагматичните висоти на безпринципната колаборация. Синът на Димитър Станишев намери за по-уместно да не е в парламентарен съюз с Манолис Глезос и Костадинка Кунева, но пък да е с Дол и Юнкер. Жалка подробност на този фон са позите на възмущение и сочене с пръст на АБВ с Първанов и колаборацията им с ГЕРБ и Борисов. Гредата спроти сламката, невям.

И така, политическият подтекст на подкрепата и преизбирането на Станишев е препотвърждаването на германската линия и мода в европейската политика - ПЕС и ЕНП в една лодка и по възможност без резки движения, моля. Защото вълните на социалното недоволство я надигат, а наоколо плуват неприятно озъбени леви и националисти, че дори и британските консерватори.
11 Юни 2015 10:00
Firmin,
С други думи, може спокойно да се каже, че ЕНП постепенно изяжда ПЕС. Но в интерес на истината, съпричастността на Станишев към този процес е много слаба. Корените му трябва да се търсят в неолибералната еуфория от предишните десетилетия, в "третия път" на Тони Блеър и във впечатляващо успешната линия на Меркел да изземе каузите на всичките си политически опоненти (пък и сюъзници). Станишев е само невзрачна бележка под линия.
11 Юни 2015 12:50
Олекваш, Терзиев, олекваш! На годините ли да го отдадем, на източника на заплатата ти ли? Кой от къде получавал заплата(неголяма), лешници, фъстъци и песнички.... Нали доктор по журналистика си, покажи класа!
11 Юни 2015 13:30
Европейските социалисти - послушни слуги на глобалистите и стоящите зад тях сили.
11 Юни 2015 13:42
За автора -

На всички наши политици след 10.11.1989 г. страшно им миришат чорапите, непрани от съдебната система вече над 25 години. Затова и такъва ужасен смрад се носи над Татковината ни...
11 Юни 2015 14:15
Синът на Димитър Станишев намери за по-уместно да не е в парламентарен съюз с Манолис Глезос и Костадинка Кунева, но пък да е с Дол и Юнкер.

Традиции майна. Ние сме при всеки келепир. Идеали - бошлаф. Нас диктатурата на лумпен пролетариата роди ни.
12 Юни 2015 04:35
Крушата не пада по далеч от дървото. Какъвто Димитър,такъв и Сергей.
Нагаждане спрямо условията, без трудов стаж....... с една гола диплома по копчевъдство.
Какво да коментираме......
12 Юни 2015 22:52
Абе, нашичкият го преизбрали, да ни е честит!

Де`й новината в горещите? Альоууу!

След сензанционното развитие на конгреса на ПЕС в Будапеща, при което основния опонент на Сергей Станишев испанецът Енрике Барон Креспо подаде отвод от надпреварата и българският политик остана единствен кандидат, вниманието на делегатите бе приковано към емоционалната му реч. В нея Станишев акцентира върху справедливостта в икономиката и необходимостта от отпор срещу неолибералния консерватизъм. Ето какво посочи той.
Ще цитирам един човек на 93 г., който ме вдъхновява – Щефан Хесел и неговото есе „Възмутете се!“. Той казва, че в икономиката може да има справедливост, когато общественият интерес доминира над частния. Но днес, уви, не е така. Според него, медиите са свободни, само когато са независими от държавата, от силата на парите и от чуждестранно влияние. Но днес и това не така! Той казва, че за всички деца трябва да има осигурено модерно образование без дискриминация. Трябва ли отново да направим същата негативна констатация?

Приятели, истината е, че нашите основни социални постижения са застрашени. И нека ви задам въпроса: възмутени ли сте? Възмутени ли сте наистина? Аз съм. Най-лошото в живота е да си безразличен, апатичен към случващото се. И точно днес и тъкмо ние не можем да си позволим това!

Сега неолибералният консерватизъм дръзва да ни каже: нашите държави са твърде бедни, за да си позволяват социални проекти. Но има нещо, което не разбирам – как може в следвоенна Европа, цялата в руини, да има социални държави, а днес – 70 години по-късно, когато обществата ни са по-богати, икономиките – по-развити, обществата – по-модерни, да не можем да го направим?

Можем ли да сме безразлични, когато в Европа има авторитарни режими, като в Унгария? Когато има несправедливост, детска бедност, насилие срещу жени, над 5 милн. безработни младежи, разлика в заплащането между мъжете и жените? И отговорът е: Не! Трябва да се борим срещу това!

Предлагам ви да застанем зад две конкретни идеи: Детска гаранция и Индекс на демокрацията в ЕС.
По примера на Младежката гаранция можем да предложим средства от Европейския социален фонд да отидат за борба с детската бедност, за детско здравеопазване и образование, за удължаване на периода на платеното майчинство. И тук искам да дам България за пример, където моето правителство направи платеното майчинство 2 години.

Индексът за демокрация в ЕС ще мери дали държавите-членки съблюдават общите ценности на ЕС и дали зачитат основните права. Това е нужно, за да защитим европейските граждани и демокрацията.
БЛИЦ




Аратлик, ти думата НЕРАВЕНСТВО знай`ш ли я, бре? К`во все я обикаляш оттук-оттам?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД