:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,312,405
Активни 83
Страници 18,532
За един ден 1,302,066
Граждани

Община на гражданите? Само ако се вдигне шум

Столичната управа забрави, че трябва да работи за решаване на проблемите на хората, а не да ги създава
СНИМКА: СО
Макар и само на рисунка засега, проектите за увеселителен парк в Борисовата градина възмутиха хиляди софиянци.
Да се събудиш от шум на резачка пред блока и поглеждайки през балкона, да видиш как работници отсичат едно от най-големите дървета отпред. Сипваш си кафе, а от всички телевизии и вестници те заливат куп "свежи идеи" за нова визия на Борисовата градина като виенско колело, мол и електрически влакчета. Със сигурност доста хора са изпадали в подобни ситуации, защото това е реалност, резултат от политиката на Столичната община да пренебрегва мнението на хората. Обикновено, когато кметството бива осенено от дадена идея и започне нейната реализация, участието на гражданите във всеки един от етапите е минимално. Ако се направи анкета сред софиянци кой е участвал в обществено обсъждане или допитване, резултатът ще е толкова скромен, колкото и опитът на общината в сферата на проучване на общественото мнение. За последните години са направени една-две анкети и няколко задължителни по закон обсъждания на бюджета и подробни планове. При вече възникнал проблем или вдигане на шум от взето или невзето решение,общината винаги е в бялои прави незабавни проверки, търси консенсус или в 12 без пет променя първоначалното си решение. Но едва след като хиляди граждани са преглътнали куп неудобства и проблеми. Най-пресният случай е ремонтът на бул. "Цариградско шосе". Там кипи усилена работа и вече са затворени няколко участъка. Последният обаче се оказа най-ключов - от отбивката за външно министерство до алея "Яворов". Промяната в организацията на движението заради ремонта беше оповестена в последния момент, в неделя, и на следващия ден се изви километрично задръстване по ключовия булевард. Причината - в съответния участък за движение се ползваше само едното платно с по една лента в двете посоки. След като кадрите с адското задръстване и бесните шофьори шестваха цял ден по телевизии и интернет, се оказа, че все пак може да се намери и по-приемливо решение, което да облекчи задръстванията. И така на следващия ден в същото платно вече бяха обособени три ленти - две за движение в посока хотел "Плиска" и една в посока центъра. При ремонт е неизбежно да се затрудни движението, но от "Московска" 33 дори не правят опити да минимализират последствията. Представената първоначална организация най-вероятно е била решена от хора, които дори не са имали представа в коя посока е трафикът. И не им пука, че "Цариградско шосе" е основна пътна артерия за града, която свързва централните квартали с останалите, където е пълно с бизнес сгради и молове и се предполага, че именно натам ще е основният поток от коли. Какъв анализ на трафика е правен и как е взето решение остава мистерия. Факт е обаче, че след гафа с "Цариградско" общината обеща, че ще взема гъвкави решения и за други промени, ако се наложи.

Пак по транспортни въпроси могат да се дадат много примери какгражданите имат последната дума, и то при свършен фактДа вземем за пример метрото до Бизнес парка, което беше пуснато преди месец. С него се промениха и маршрутите на някои автобуси, които трябваше да имат ролята на довеждащ транспорт. Много хора се оказаха засегнати от промените на автобус 111, който преди пускането на метрото свързваше "Люлин" и "Младост 1". С новата придобивка общината реши, че не е нужно автобусът да стига до пазара в "Младост 1". Да, но не и за хората, на които след промяната предвижването им излизаше хем по-дълго, хем по-скъпо. Оказа се, естествено, че експерименталните маршрути могат да се променят. В случая - след като кметът на "Младост" Цвета Авджиева пое инициативата да организира ново обществено обсъждане и беше решено да се върне старият маршрут на автобуса.

Други квартали обаче не могат да се похвалят с толкова дейни районни кметове. Като например кметът на "Люлин" Милко Младенов. По негово предложение през май Столичният общински съвет реши два басейна - в 97-о СОУ "Братя Миладинови" и в 33-то ОУ "Санкт Петербург" в кв. "Люлин", да не се стопанисват от ученическата общинска спортна школа "София", а от самите гимназии. Според ръководството на школата това ще остави стотици деца без достъп до басейн и безплатно плуване. Кметът не е обсъдил решението със спортната школа и с родителите. Младенов пренебрегва това обстоятелство, защото според него така в училищата ще може да се води третият час по физическо.

Още по-чувствителна е темата за проекти, които касаят устройството и развитието на важни зони в центъра, за Борисовата градина или за паметници. И ако за прохождането си в обявяването на конкурсите за промените общината може да бъде похвалена, то оттам нататъкдопирът до общественото мнение се превръща в пародияНо дали нещо е хубаво или дори функционално, единно мнение никога няма и затова подобни скандали са разбираеми. Но затова как е редно да се осъществят нещата - има. Проектите за центъра на града например придобиха окончателен вид след куп промени, и то след недоволство на хората - така например отпаднаха идеите за кръгово пред Националния стадион, за премахване на трамваите по "Графа", за позлатяване на паветата пред храм-паметника "Св. Александър Невски" и други. Сега идва нов сезон на проектантски страсти - с новата порция проекти за Борисовата градина. Конкурсът приключи тихомълком и никой не разбра какви са проектите, докато из медиите не плъзнаха заглавия за мащабно строителство в парка, административни сгради, виенски колела и всякакви други идеи, масово непопулярни за един парк. И какво се случи след това? Кметът на София Йорданка Фандъкова заедно с главния архитект Петър Диков започнаха в хор да обясняват, че това все пак са само проекти и тепърва предстои да се реши кой ще се реализира. Подобна беше съдбата и на бул. "Витоша" в пешеходната му част. Първият етап от ремонта беше направен по служебен проект и следователно това предопредели визията и на останалата й част. И тук не липсваха "достижения" на архитектурния ум като чешми в средата на улицата, които станаха по-известни като "писоари". След няколко дни на подигравки по адрес на общината, те бяха премахнати. Така и не стана ясно как са се озовали там, защото не били в проекта. Не така се стекоха нещата за т.нар. фонтан, който в крайна сметка пресъхна. Тук общината прояви висш пилотаж в допитванията - организира анкети дали да се махне нелепият фонтан, събра проекти. В крайна сметка резултатите не бяха в полза на съоръжението, но то продължава да си стои.

Примерите са много и на много теми - градска среда, транспорт, инфраструктура и т.н. И това, разбира се, са случаи, добили популярност заради значимостта си. Списъкът с по-малки проблеми, но важни за определен квартал, кооперация и дори един човек, сигурно са неизброими. И всеки има право, защото общината трябва да работи за хората. За общината обаче общественото допитване преди вземане на решение е неприемливо. Това показва само едно - никой на "Московска" 33 очевидно не е наясно, че работодател са му гражданите и градът. Независимо за колко мандата.
6
2487
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
10 Юни 2015 21:42
Няма да чета тази дописка - четивото й е за кметове ...
10 Юни 2015 21:46
Списъкът с по-малки проблеми, но важни за определен квартал, кооперация и дори един човек, сигурно са неизброими. И всеки има право, защото общината трябва да работи за хората. За общината обаче общественото допитване преди вземане на решение е неприемливо. Това показва само едно - никой на "Московска" 33 очевидно не е наясно, че работодател са му гражданите и градът. Независимо за колко мандата.


Нема нищо - софиянци пак ще си изберат същите умници
11 Юни 2015 09:39
авторът се е объркал. Помислил си е, че живее в Швейцария. Там първо питат, след това действат. Тук е България. Тук първо късат, след това броят. Тук, ако не краднеш пръв, друг ще те изревари и ще го открадне - трябва да се бърза.
11 Юни 2015 15:31
Кметицата на Младост Цвета Авджиева да не си е платила за тая напълно незаслужена похвала, случайно?

Когато се обсъждаше въпросът за автобус 111 в транспортната комисия на СО, поканената за мнение кметица на Младост беше заявила, цитирана от медиите, че : "Жителите на Младост ще са еднакво удовлетворени, който и вариант да бъде избран." Тоест - и да има, и да няма автобус 111, те са еднакво доволни!

Такова тъпоумие рядко се среща в такъв изчистен вид.

11 Юни 2015 15:37
То бива злост, ама чак толкова ми дойде повече. Защо манипулирате читателите за Борисовата градина? Засега има само ПРОЕКТИ, а не окончателно решение. Ще има обсъждане и тогава ще се избистрят идеите. Общината се вслушва в мнението на хората. Факт - премахва се кръговото пред стадиона, еднопосочният трамвай по Графа, "именуваните" павета пред Невски, останаха фонтана и пейката на Славекови на площад Славейков.
Не мога да и обясня защо е тази опозиция и отричане на всичко. Сигурно е в дивия ни балкански манталитет. И от такива писачи.
11 Юни 2015 18:53
Обяснявам просто, бавно и членоразделно. Когато се появи окончателното решение вече е късно. Например: кръстовището Бул. Пейо Яворов и Стоян Михайловски. Проблемът не е решен (за съжаление). Парите са похарчени. Отново става дума за същия този парк.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД