:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Щеше да ме е срам, ако бяхме изключили Георги Кадиев

Енергията ни отива в безплодни разправии и произвеждаме негативни новини, вместо да громим истинския си политически противник, казва депутатът от БСП Мая Манолова
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Мая Манолова
Мая Манолова е завършила история в Москва и икономика и право в УНСС. Има и специализация по социален мениджмънт. Член е на БСП от 1989 г. През 2008 г. наследява на поста областния лидер на БСП в Кюстендил - Иво Атанасов. Депутат от БСП в 40-ото, 41-вото и 42-рото народно събрание. Автор е на Изборния кодекс.

-----------------



- Г-жо Манолова, какъв знак дава БСП с неуспешния опит за "другарски съд" срещу Георги Кадиев?

- Това беше важно гласуване за БСП и знак, че все още можем да се спрем и да не тръгнем по пътя на СДС, което видяхме как приключи - като брошка на ревера на ГЕРБ. Оставането на Кадиев в групата е добър знак за всички хора, които ни подкрепят, които си позволяват понякога да мислят различно, но отстояват докрай ценностите на левицата. Това беше и знак, че всеки наш член, всеки човек, който ни подкрепя, е важен и ценен за нас и ние ще се борим за него докрай. Освен това различните мнения правят БСП по-пъстра, по-цветна, по-силна, по-адекватна на очакванията на хората.

- А трябваше ли изобщо да се стига дотук?

- Има правилник на парламентарната група, който предвижда възможността да бъде изключен народен представител за системни действия против политиката на групата. Така че от гледна точка на правилата те бяха спазени. Но се радвам, че все пак групата взе мъдро решение. Ние сме силни с това, че сме различни, че имаме собствено мнение, че отстояваме каузи, че се борим за идеите си. Има шанс за БСП.

- Вие лично как гласувахте?

- Заявих предварително мнението си, че съм против изключването на Георги Кадиев от парламентарната група. Именно защото силата на левица е в многообразието. Да, той трябва да понесе своето наказание за това, че не съобрази с мнението на групата, но това наказание не може да бъде изключване. Радвам се, че той получи подкрепата на 14 души от нашата група, които не споделяме неговия законопроект, в резултат на което той обеща да го оттегли.

- Наистина ли вярвате, че успешното овладяване на тази "буря в чаша вода" е знак за добро здраве на столетницата и гаранция, че няма да последва съдбата на СДС?

- Поне е спирачка по пътя. Знак, че в БСП има инстинкти, които все още са живи. Че сме силни, защото сме различни, защото имаме мнение, защото сме готови да го отстояваме въпреки всички неудобства, които би ни причинило това. Смелостта също е важно качество за социалистите, особено в период на опозиция.

- Някои ваши колеги разчетоха резултата от гласуването по казуса "Кадиев" като бламиране на ръководството на БСП? Може ли да се тълкува и така?

- Не бих казала. Аз осъзнато гласувах за това Георги Кадиев да остане в нашата парламентарна група. Но е знак за това, че имаме мнение. Не сме лидерска партия. Не сме били по времето на Сергей Станишев, няма да бъдем такава и по времето на Мишо Миков. Който и да е лидерът, той трябва да се съобразява с колективната воля.

- Не бяхте толкова смели, когато гласувахте преко волята си и по команда на Станишев предложението за назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС?

- Не бяхме и още берем плодовете на това поведение. Но това би следвало да бъде урок за всеки следващ лидер, за всяка следваща ПГ, за всеки следващ форум. Когато лидерът не е прав, трябва да бъде коригиран.

- Има ли и други ваши колеги в групата, които се чувстват застрашени от отлюспване заради инакомислие?

- Ние издържахме в тежките времена на 2009 г., когато БСП беше в ъгъла и Цветан Цветанов и Бойко Борисов ни размахваха пръст и ни заплашваха от парламентарната трибуна. След като тогава не се уплашихме, няма да ни уплашат и сега. Аз съм социалист от 25 години и ще продължа да бъда такава независимо дали съм в парламентарната група, в ръководството на БСП или изобщо на някаква позиция.

- Продължава ли този вътрешнопартиен конфликт в БСП между привърженици и противници на ръководството?

- Преди изборите нямам конфликти с нито един социалист, нито имам критики към ръководството. Това, от което имаме нужда, е да вървим в една посока, плътно, силно, взаимно подкрепяйки се. Дължим го на хората, които гласуват за нас. Честно казано, вече не знам какво да им обяснявам за несекващите разправии в БСП. И да си призная, ме е срам. Срам ме е от това, което им причиняваме.

- А срам ли ви е, че се стигна до днешното тайно гласуване за изключване на Кадиев?

- Има правилник на групата и когато някой е поискал да бъдат спазени правилата, е редно да бъдат спазени. Щеше да ме е срам, ако резултатът беше изключване.

- Казвате, че до изборите всички ще се обичате. А след това?

- Надявам се да сме толкова доволни от резултатите от изборите, че да продължим в мир и любов и след това.

- Каква е вероятността да има предсрочни парламентарни избори след местните избори, ако ГЕРБ ги спечели убедително?

- Според мен вероятността е голяма, не само заради резултатите от местните избори, а и заради политика, която води правителството, заради обедняващото население. Разслоението придобива чудовищни размери. Бедността пронизва цялото ни общество. На фона на хвалбите на правителството, че събира много приходи и държавата е богата, нейните граждани да изнемогват и да нямат два лева за хляб, това няма как да свърши добре. Ще има бунтове. Ако правителството продължи с тази политика, която прави здравеопазването платено, образованието платено, която вдига пенсионната възраст, така че хората да не могат да се пенсионират, ще има естествена бурна реакция срещу подобна политика. И тук боричканията за власт в управляващата коалиция може би ще са само катализаторът на истинското народно недоволство.

- А дали един предсрочен вот няма да обслужи интереса на Борисов, който ще се опита да капитализира успеха си от местния вот и да се бори за мнозинство в следващия парламент?

- Ако ГЕРБ постигне успех на местните избори, драмата ще е не защото ГЕРБ са добри и не защото хората толкова ги харесват, а защото ние не се държим адекватно на отговорностите, които имаме като опозиция в най-бедната европейска държава. Би трябвало да ги попилеем до изборите за всичко, което правят и в парламента, и по места. И ако не го направим, отговорността ще бъде наша.

- Защо не го правите?

- Защото енергията отива в безплодни разправии и произвеждаме негативни новини, вместо да громим истинския си политически противник.
29
3131
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
10 Юни 2015 20:02
Имаме новина! Мая Манолова имала срам!
10 Юни 2015 20:06
Новината е другаде.
10 Юни 2015 20:08
Честно казано, вече не знам какво да им обяснявам за несекващите разправии в БСП.


Честно, честно....., колко да е честно?
10 Юни 2015 20:11
Мая Манолова е завършила история в Москва и икономика и право в УНСС
.

Бе, колеги, на стари години научавам нови неща

(1) в `Карл Маркс` преподавали/учили право,
(2) че Майчето го завършила това право в `Карл Маркс`.

Егати! Още съм в Родната Пещера!
10 Юни 2015 20:18
Manrico 10 Юни 2015 20:02
Имаме новина! Мая Манолова имала срам

Нараво ми прочете мислата.
Само дето на мястото на първите две думи от второто изречение щях да сложа "кюстендилският травестит". Ама и така става.
10 Юни 2015 20:23
Чети, бе, Ганий! Чети тук:
Натисни тук
Нещото на снимката действително било завършило право в УНСС. И се чудим що нещата в държавата не вървят. Така, де, след като това врескало се има за най-голямото светило на територията..
И още нещо:
Има и специализация по социален мениджмънт. Постига пълно отличие във всяка степен от образованието си.

Въх!
10 Юни 2015 21:33
Добро интервю на Манолова.

А шебеклъкът доста безсрамно врещи за образованието и. Баш шебекът е пожарникар, дясната му ръка ЦЦ Цв.Цв. милиционер, лявата му ръка Це.Ца. задочно право.
10 Юни 2015 21:48
На тая, когато ѝ свалиха гащите пред цяла България за печатницата в Костинброд, не се засрами - беше много горда, макар и силно изненадана, че са я разкрили толкова бързо.
Сега какво я прихвана заради един Електромер.....
10 Юни 2015 22:13
Въх! Майчето на два гласа от осрамване!
10 Юни 2015 22:15
Не виждам нито един аргумент от Форума срещу думите на М. Манолова. Хвърлянето на обиди не е аргумент, а по-скоро ни свежда до нивото на просташките форуми.
10 Юни 2015 22:16

Belliossam
10 Юни 2015 22:15

10 Юни 2015 22:18
Остава да видим дали Кадиев ще изтегли проектопромените както е обещал.
10 Юни 2015 22:31
- Защото енергията отива в безплодни разправии и произвеждаме негативни новини, вместо да громим истинския си политически противник.

Нищо подобно!
Отговорът е:
Защото сте цоциалисти!
10 Юни 2015 22:33
Само дето на мястото на първите две думи от второто изречение щях да сложа "кюстендилският травестит".

Начи, веднъж в едно кафене (в центъра, т.е. близо до парламента) се засякох с др. Мая на няколко маси разстояние. На живо не изглежда като травестит, а като нормална лелка, поизхабена за възрастта си и за възможностите да се грижи за себе си, която жена с нейното положение има.
10 Юни 2015 22:44
пак ли катарзис другаре?
10 Юни 2015 22:55
Остава да видим дали Кадиев ще изтегли проектопромените както е обещал.


Горките хора, горкият майчин език ... За пореден път разменна монета в нечий алъш-вериш.
11 Юни 2015 00:58
Никакъв срам няма тази, играе срещу Миков и екипа му. Координирано със сер гей, точно негова креатура беше. Заедно със "сачмите" на параван-чо общо в ръководството на соцпартията са не повече от пет-шест процента, времето им да мърсуват е до следващата пролет, затова с нарастваща активност целят да провалят БСП на местните избори и да получат шанс да свалят Миков на следващия конгрес. Яко им помагат мухобойко и местанците, то май това им е главната сила.
Презирам ренегатите и предателите от всяка категория и на всяка партия.
11 Юни 2015 02:28
В ръководстото на БСП мършата явно е къде 95%. Такова образувание е по добре да се затрие напълно, отколкото да продължава да се гаври с надеждите на избирателите си до безкрай.
11 Юни 2015 02:58
Именно защото силата на левица е в многообразието.
Баш. Имате и другари експлоататори, и другари гейове и обикновенни склеротици. Всички обединени около Великата Идея на лумпенпролетариата от който произлизате - да лъжем много и наедро, след нас и потоп.
11 Юни 2015 06:58
"Презирам ренегатите и предателите от всяка категория и на всяка партия"-другарю, ако от комунист станеш социалист а именно от противник на НАТО и Запада станеш пръв техен съюзник, това ранагатство ли е?
11 Юни 2015 09:00
Кокошката пак се е изкудкудякала.
11 Юни 2015 09:05

Belliossam
10 Юни 2015 22:15

Не виждам нито един аргумент от Форума срещу думите на М. Манолова. Хвърлянето на обиди не е аргумент, а по-скоро ни свежда до нивото на просташките форуми.


Тичай спешно на очен лекар.
11 Юни 2015 09:54
Уважаеми Bellifssan-e, ето Ви един аргумент срещу думите на М. Манолова, "Най голямата ни грешка беше, че не забранихме БКП" Президента на Република България Жельо Желев.
11 Юни 2015 10:08
"Най голямата ни грешка беше, че не забранихме БКП" Президента на Република България Жельо Желев.
че то зелю стана президентин с подкрепата на БСП/БКП а после фръга прах с неква забрана.
Желю е един от най-гривестите шебек-тумбак рънгоч комунези,защото той спря хората на протеста да изхвърлят БСП/БКП от властта и така запази ръководната им роля до днес, пък уж бил член първи махнат от Конституцията. Също така комунез Желев помогна за създаването на нова Конституция, осигуряваща все по-пълно приземяване, присвояване и усвояване от политическата фекалия и помия.
11 Юни 2015 10:24
Отново борба между градската (Манолова, Станишев) и селската (Гергов, Михов) буржоазия.
Думата "срам" е сакрална и непостижима в понятието на социалистите. Просто те го нямат, никога не са го имали (срама, де). Стремят се към него, но са още далече. Ето сега Мая: щеше да я е срам, ако...В крайна сметка не я е срам, защото Кадиев все пак не е изключен.
Тава е палажението.
11 Юни 2015 11:27
"... ако от комунист станеш социалист а именно от противник на НАТО и Запада станеш пръв техен съюзник, това ранагатство ли е?" - не е, щом е прието на конгрес, то е преименуване. Каквото се е случвало с тази партия поне три-четири пъти в миналото й. Същото важи за гимнастиките в СДС, макар и с много по-кратко минало.
Горното не означава, че в някакъв момент съм одобрявал политическото поведение и на двете вредни за Бг партии-клиентели.
11 Юни 2015 16:07
Васуки, благодаря за уточнението. От него разбирам, че Партията е права, когато съгреши дори, след като това е решение на конгрес, нищо, че то е корено противоположно на предишните и действия! А пак да попитам, ренегатство ли е ако една "патриотична" партия застане зад интересите на чужда държава и открито агитира за тях/Америка или Русия/? Или ако на своя конгрес е взела такова решение може да прави това? След тези твои разсъждения разбирам защо две от партиите в парламента с всеки избор "увеличават" депутатите си.
11 Юни 2015 18:18
Не се притеснявай да те досрамее Мая. За да те досрамее, трябва да имаш морал, а др. Ленин се е погрижил това да не е проблем за комуниста. Както учи вождът и учителят морално и нравствено е това, което носи победа на пролетарията и неговия авангард - партията. Или както по-абстрактно го е формулирал Макиавели - целта оправдава средствата. (а след време остават само средствата, динозаврите дето си спомнят каква е била Идеята отдавна са дали фира )
12 Юни 2015 04:49
Може би ако се приеме интриганството за престъпление, мацето може и да млъкне да дърдори глупости.
Изхвърлянето или приемането на членове в ком. партията въобще не ме интересува. И ме изненадва коментирането на изявленията.
На практика ние всички с данъците си храним и Станишеви и Миховци и Манолови и ред други интриганти.
А те от своя страна ни се отблагодаряват като ни крадат и будалкат на дребно.
Ама какво да се прави, докато има будали ще има и тарикати.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД