:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ДА ИЗЛЪЖЕМ ПРИРОДАТА

Силвия Стойчева: Няма лице без дефекти, но те се поправят

Какви грешки най-често правят жените и как да скрият дребните недостатъци - обяснява една от най-прочутите ни гримьорки
Снимка: Дилян Марков, сп. "За мен"
Няма жена, която да не мечтае да изглежда като холивудска красавица. Онези пък, леко пренебрегнати от природата, докарват търсената хубост с грим. Не всички обаче умеят да го правят, както трябва.

Какви грешки най-често допускат жените, как да прикрият дребните недостатъци и какво е модно, обяснява една от нашумелите български гримьорки Силвия Стойчева. Благодарение на нея лицата от кориците и по страниците на списание "За мен" изглеждат така перфектно. "Всички имат недостатъци. Дори един Брад Пит, обявен за секссимвол, не е идеален. Той сам казва: "Елате да ме видите сутрин", изтъква Силвия.

Преди да стане гримьор, тя е била модел. "Тогава нямаше гримьори, сами правехме това. В един момент се оказа, че добре се справям, без никой да ме е учил. Започнах да гримирам другите момичета. Така постепенно се отказах от работата на модела", разказва тя.

Силвия Стойчева е завършила политология, но не смята да упражнява специалността си. След като се дипломирала, Люба Алтънова й предложила



да стане асистент-гримьор в БНТ



Там попаднала на Весела Златоуста - шефка на гримьорите на новинарския екип. Пряк учител обаче й е била Люба, с която са приятелки от детинство. С много труд и упоритост навлязла в този занаят.

"В нашата професия няма труден грим, има по-бързи и по-бавни. Има, разбира се, неща, които не правя. Правила съм течаща кръв, леко състаряване, белези, но това, което правят корифеите като Димитър Коклин, не съм опитвала. Технически зная как се изпълнява, но не съм пробвала", казва Силвия.

Иначе тя е правила най-разнообразни гримове, дори подобие на китайски, като в прочутите им театри. Сред интересните фотосесии, в които е била ангажирана, е тази на кафе "Спетема". Гримирала е и при 45 градуса температура, когато всичко се стича. Но е най-доволна от последната си работа над



Мира Добрева за списание "За мен"



Мечтата й е да гримира Елизабет Тейлър и Бриджит Бардо.

Какво е модно този сезон? Силвия веднага отговаря: "Черното. Гримът е леко опушен, не перлен. Изглежда, сякаш жената е бръкнала с пръст в палитрата и е нанесла сенки на очите. Модерни са изчистените лица с много опушени очи в сиво, кафяво, черно. Те придават мистичност на очите. Устните пък са само с гланц", казва Силвия. Според нея няма забранени цветове за очи. Но трябва да се знае, че най-тъмните очи не стоят добре с перлени синьо-зелени сенки. Има обаче и изключения. Трябва да се пробва. Сините и зелените според Силвия носят всякакъв грим. "Но ако настроението ти днес е синьо и ти отиват сини сенки, гримирай се смело в този тон", е категорична тя.



Най-честите грешки



"Най-голямата грешка на една жена в гримирането е използването на неподходящ фон дьо тен сутринта. Вечерта последиците са вече плачевни. Другата груба грешка е да се използва за през деня плътен фон дьо тен, който стои като маска. Когато има проблемна кожа - мазна, суха, с петна или дупчици, пъпки, начинът да се прикрият е с коректори. Сега поне има много хубави покривни коректори, които преливат с кожата. Другият вариант е с кремове-фон дьо тен, които имат отразяващи светлината перлички. Те скриват недостатъците и едновременно с това дават оптическа измама.

Голяма заблуда сред жените е, че няма коректор, сложен под очите, който да не личи. Има! Те са последно поколение и ги предлага почти всяка фирма - от скъпите "Кристиан Диор" и "Ив-Сен Лоран" до по-евтините "Аркансил" и "Севънтийн". "Виши" също има много добри, подходящи за през деня.

Предлагат се и фон дьо тен пудри, които са комбинирани, много транспарантни, съвсем леки и с филтър, който предпазва кожата от атмосферните влияния.

Втората голяма грешка е напластена спирала. Няма по-грозно нещо от това. А и тя възпалява очите. Препоръчвам спиралата да се сменя най-много на 2-3 месеца. Щом започне да засъхва, означава, че обогатителите, които съдържа, са се изчерпали. Доливането с вода или тоалетно мляко е безсмислено.

Третата грешка е да се рисуват прекалено ярки скули през деня. Това е престъпление за очите на мъжете. Те може да не забележат криво очертаните устни или недобре оформените вежди, но забелязват веднага петната на бузите. Ужасно е.

Грешка е и очертаването на устните с няколко нюанса по-тъмен молив на устните от червилото.

Има няколко много прости правила в грима, дори и жената да няма много време:

- лек коректор, който прикрива леките сенки;

- добре оформени вежди и очертани с молив;

- лека спирала;

- гланц на устните;

- има и ружове, които създават съвсем лека прасковена свежест на кожата.

Това са най-малките неща, от които една жена се нуждае".



Недостатъците могат да бъдат прикрити



Широк, дълъг или крив нос: той може да се прикрие на снимки, но в живота това е невъзможно. Максимумът е прекалено широкият нос да се стесни малко. За тази цел в основата му към ноздрите се поставя по-тъмна сянка, която поглъща светлината. По този начин оптически ще се прикрие ширината. Това може да се направи при вечерния грим, за дневен е неподходящо. Да се промени гърбавият е абсолютно невъзможно. Единственото, което може да се направи е, да се матира добре, за да не лъщи. И да е с един тон по-тъмен фон дьо тен.

Кръгло лице или с широка долна челюст: това не е трудно, дори за през деня. Препоръчвам руж с цвят на патладжан, който много хубаво прелива с прасковена основа на скулите. Очертаването е под самата скула. А ако скулите не са добре изразени, трябва просто да се всмучат бузите и така се открива мястото. Сянката се поставя точно където се очертава скулата. След това се продължава надолу към основата на челюста и брадичката, за да може да се получи триъгълник. На същия принцип се прикрива двойната брадичка.

Прекалено скулесто лице: забравяме тъмните сенки и на върха на скулите се поставя подходящ руж, който да е в нюанс със сенките и червилото. Ружът по принцип не трябва да е различен от сенките и устните. Тоест ако сенките са в оранжевата гама, не може да се ползва розов руж.

Малки очи: най-лесно е с черен или кафяв молив и клечка за уши. Започваме от средата на окото, като изтегляме към края. Запълваме хубаво в края на окото цялото пространство. Продължаваме нагоре към ямичката на окото и след това правим един хубав плътен триъгълник. После с клечката за уши разнасяме навън, леко навътре и нагоре към веждите, за да получим оптически голямо око. Моливът при малки очи задължително се слага отвън.

Прекалено големи очи: в този случай моливът се слага от вътрешната страна на клепача. Изтеглянето трябва да става рязко нагоре към веждите, а не настрани.

Ниско чело: скрива се с бретон, а не с грим. Не може да се коригира по никакъв начин с грим.

Високо чело: може леко със сенки да се намали, ако се поставят в основата на косата.

Топчеста брадичка: покрива се с тъмни сенки.

Тънки устни: вече има невероятни моливи и силиконови гланцове, които добре си вършат работата. Всяка жена обаче трябва да се научи да очертава съразмерно горната и долната устна. Добре е най-напред очертаването да се направи с молив в телесен цвят. Върху това очертание се поставя молив в един нюанс по-тъмен от червилото. За да е по-трайно червилото, може да се нанесе основа по края на устните. После се обира фон дьо тена с пудра. Със салфетка се отстранява излишъка и едва след това червилото. Гланцът по принцип намалява трайността на червилото.

За подчертаване белотата на зъбите: Да се използват контрастни червила - бордо, червено, златистокафеникавите. Всеки тъмен нюанс е подходящ.
 
Гримьорката като модел в същото списание.
 
Силвия и сега често позира като модел. А на перфектната й форма завиждат дори професионалните манекенки.
19200
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД