:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 189
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ДРУЖБА МЕЖДУ НАРОДИТЕ

Руска лоза от Австралия

Нарича се още "кенгурско вино" и се среща дори в Чили
Какво си мислите, като ви кажат цисус? Не, това не е болест. Цисус е растение. И по-точно лоза. А още по-точно цисус е руска лоза, която между другото е родом от Австралия, но това не й пречи да се среща в изобилие из тропическите части на Америка.

Името на една от многото разновидности - Cissus antarctica - е "кенгурско вино". Какво общо има между антарктическия студ и скачащите животни, не е ясно. Както не е ясно защо са кръстили растението руска лоза.

На външен вид цисусът е точно като познатата лоза, която се вие по асмалъците пред селските къщи или пък се източва покрай и над балконите на някои блокове в градовете. Е, има си и някои разлики, които се обуславят най-вече от вида.

Общото при всички разновидности е, че са



изключително устойчиви растения



и виреят почти при всякакви условия. Все пак е добре да не засаждате цисус в градината, ако през зимата температурите падат под нулата. Това важи за родината ни. Опитите да отглеждате тук такова растение на двора са равнозначни на крах. Но за домашно съжителство няма проблем.

В саксия цисусът издържа, както на хладина - до 5 градуса, а на жега - до 30 градуса. Мястото, което ще му подберете, трябва да е с шарена сянка без много слънчеви петна. Поливането е според топлината на помещението. Ако е по-горещо, налага се да поливате по-обилно и обратното - колкото по-хладно е, толкова по-пестеливи във водата трябва да сте вие. Добре е от време на време да оросявате и листата.



Що се отнася до торенето,



в периода на растеж то се прави на 10 дни. През зимата не се тори изобщо, а през пролетта се започва отново. През този сезон по принцип се прави и пресаждането. При руската лоза това е важно, за да расте добре. Идеалната почва за нея е смес между хумусна и варовикова, плюс малко глина.

Добре е да знаете особеностите на различните видове, когато избирате такова растение. Една от най-популярните лози е Cissus antarctica. "Кенгурското вино" расте най-обилно в Австралия и има сърцевидни листа. То обича сухия въздух и по-светлите места, но трябва да е далеч от преки слънчеви лъчи. За един сезон достига 1 метър височина.

Cissus striata расте по-бавно и по принцип



не достига на голяма височина



Среща се в диво състояние в Чили. Смята се за един от най-красивите видове, тъй като има изящни зелени листа, израснали на нежни червеникави стебла. Обича шарената сянка, в която преобладават слънчевите петна. Да се пази от директни слънчеви лъчи!

Третият по популярност вид е вечнозеленият Cissus rhombifolia. Този вид има силно изрязани листа, които отдалеч приличат на три ромбчета, съединени на едно място. Ефектното при него е промяната в цвета на листата според сезона. Те варират от светло- до тъмнозелено. В природата се среща из тропическите части на Америка. Най-ефектен от този вид е Ellen Danica.
4345
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД