:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,396,101
Активни 153
Страници 12,961
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

България си пати от популисти и андрешковци

Ако държавата трябва да стимулира нещо, това е хората сами да ходят да се образоват, да им създава условия за това, а не да ги "подпомага", казва финансистът Любомир Дацов
Любомир Дацов
- Г-н Дацов, как четете данните за икономиката и бюджета в последните месеци?

- Вижда се, че икономиката върви добре - в цяла Европа и в България. Има наченки на връщане на вниманието на инвеститорите към страната ни. Евтиното евро се отрази добре на външната търговия.

От друга страна, България е типична европейска държава - от гледна точка на недостатъците. Като повечето страни в ЕС имаме доста неефективна икономика - и още по-неефективни социални системи. Както ние, така и Европа, плачем за реформи, насочени към подобряване на пазарните отношения - повече свобода, повече конкуренция. Защото, ако изключим Германия, останалите големи икономики видимо изпитват проблеми в конкурентоспособността в дългосрочен план.

- Този разговор за реформите се води от много години, но все звучи някак абстрактно? Кажете какво трябва да правят управляващите?

- На цяла Европа й е необходимо префокусиране - на пазара на труда и на социалните системи - по чисто демографски причини, защото пенсионерите стават все повече. Вижда се и че кризата на публичните финанси още не е отминала. В повечето държави те са конструирани по стария начин. Искаме - не искаме, трябва да ги променим. Колкото по-бързо, толкова по-добре. Но вижте как се прави пенсионната реформа в България - обърната сама към себе си, без ясна логика. Опитваме се да решим проблем на държавния пенсионен фонд, а не решаваме проблемите на икономиката. Нима не е ясно коя трябва да е основната цел - растеж и заетост. Когато се постигне 68-70% заетост спрямо икономически активното население, тогава повечето системи се балансират.

- Защото повече хора внасят в тях ...

- И затова голямата цел трябва да е ускоряване на икономиката. А ние какво правим? В момента цялата дискусия е сбъркана. Да правиш предложения за увеличаване на преките данъци, е против всякаква логика. Това директно засяга конкурентоспособността на фирмите - това са преки разходи за бизнеса, те се калкулират в цената на стоките!

- За кои преки данъци говорите?

- За социалните осигуровки. Те са данъци по своя произход. Хората нямат индивидуални пенсионни партиди, това са данъци върху труда, макар да ги наричаме осигуровки.

- А напоследък се надига и някаква нова атака срещу плоския данък?

- Много хора продължават да не разбират как работи плоският данък. България е имала и прогресивно облагане, значи можем да сравняваме. Част от хората, които са против плоския данък, са доста възрастни, може да им се губят спомени.

Имали сме и високи, и не толкова високи ставки, много стръмни и по-малко стръмни скали, всякакви варианти сме изпитвали през последните 20 години и те не бяха нито по-справедливи, нито генерираха повече приходи за бюджета. Да не говорим, че действаха антистимулиращо върху доходите и ако има нещо, което статистиката за бюджета да показва, то е, че плоският данък осигури много стабилни приходи в бюджета.

Ако някой не харесва структурата на нашите данъци, горещо му препоръчвам да види какво пише Европейската комисия по въпроса. От 4 години ЕК прави преглед на данъчните системи в ЕС, анализира недостатъците и всяка година публикува доклад. В тези доклади се вижда, че от гледна точка на растеж и заетост като структура българската данъчна система е една от най-добрите - с ниски преки данъци, широка и стабилна основа на ДДС, без непрекъснати промени на ставки, облекчения и изключения.

Но освен ставките има и друго - процедурите, как се администрират данъците, какво струва на бизнеса бюрокрацията, което е особено важно за малкия и средния бизнес. И точно тук са нашите слабости. Оказва се, че в Чехия и в България разходите за спазване на данъчното законодателство са 2 пъти по-големи от средното за ЕС, а спрямо най-добрите образци в Европа - 5 пъти по-големи. Това означава, че администрирането на системата е прекалено скъпо и тромаво. Фирмите не само плащат, но и губят много време, за да плащат. А когато инвеститорът обмисля да инвестира или не, той отчита и тези фактори.

ЕК като цяло препоръчва ниски преки данъци. А лично аз като човек, участвал във въвеждането на 10-процентния плосък данък, виждам основното му предимство в това, че стимулира качествения труд. Това е много важно за България - последователна и дългосрочна политика, стимулираща качествено образование и качествен труд. Плоският данък има важно отражение върху пазара на труда, директно формира поведение. Към тези, които го критикуват, имам следния въпрос: Какво искаме - да създаваме и развиваме индустрии като ИТ - с млади, висококвалифицирани и добре печелещи хора, или да подпомагаме хора, които нямат квалификация и образование? Ако държавата трябва да стимулира нещо, това е хората сами да ходят да се образоват, да им създава условия за това, а не да ги "подпомага".

- Но работещите бедни - българите на минимална заплата, не смятат, че дължат данък, макар и нисък...

- Не отричам, че ниско платените области, некачественият труд, са по-малко облагодетелствани. Но данъците са участие на всеки член на обществото, нали и тези на минимална заплата ползват публични услуги? Едно от правилата за добро управление на бюджети е, че ако искаш да провеждаш социална политика, правиш го не през приходите, а през разходите. И това е доказано от практиката. Не може да си играеш с данъците, за да стимулираш или подпомагаш една или друга група. Това е неефективно и води до увреждане на системите.

През годините се видя, че приходите от плоския данък са най-стабилното перо в бюджета, а като имаш нещо работещо, трябва да го пазиш, не да го рушиш. Това е важно да направят политиците.

- Наскоро икономистите от БАН алармираха, че скоро няма да има кой да внася данъци - защото работещите ще намаляват, а пенсионерите ще растат. Какво да се прави?

- Почти няма място в света, където тези всички измислени социални мерки да са особено ефективни - например подпомагащи раждаемостта. Най-важното е държавата да осигури стабилност и хоризонт. Тогава хората остават и се връщат, тогава инвестират и правят деца, когато виждат бъдеще. Ако някой дължи нещо на българите, това е предвидимост и хоризонт. Затова смятам, че е добре политиците и медиите да внушават на хората, че има добри новини.

- Само че успехите на икономиката засега са прекалено плахи.

- Защото демагогията диктува политиката. Всички са съгласни, че инвестициите са недостатъчни. Пенсионните фондове биха могли да инвестират повече, но вместо още 2% от вноската да отиват във втория стълб, в частните пенсионни фондове, парите влизат в НОИ. Ако бяха насочени към пенсионните фондове, те щяха да ги инвестират в икономиката, а сега са замразени в НОИ. Вижте инициативите на Мая Манолова от БСП и нейни колеги от ПФ, които искат да отменят чл. 417, който гарантира на банката, че ще може да си върне кредита.

- Говорите за възможността банките да се снабдяват с изпълнителен лист срещу длъжници по бързата процедура?

- Е, депутати искат да премахнат това заради интересите на минимален брой кредитополучатели, които не си връщат заемите. Но ако го няма чл. 417, банките ще си утежнят условията и това ще оскъпи кредитите и за изрядните платци. Както стана и с бързите кредити - неколцина политици популисти наложиха таван на лихвите, но на практика разходите нараснаха.

- Истината е, че популизмът има добра почва у нас - хората никак не обичат бирниците и банкерите.

- Да, има го синдрома на Андрешко - банките са лихвари изедници, предприемачите са алчни. Много често в обществото виждаме, че някой е успял, но не виждаме какво се крие зад успеха му и не си даваме сметка колко труд, знания, хъс са необходими. Ще Ви дам пример. Майка ми е на 80 години, живее на село и не спира да работи, сади, копае. Съседката й е на 40 години, безработна е, пие си кафето с цигара, дворът й потънал в бурени, редовно ходи при майка ми да иска домати, лук и др., защото децата били гладни. А после говори срещу гадния капитализъм. Няма как да постигнеш нещо, ако нямаш качества и не полагаш усилия.

92
4861
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
92
 Видими 
15 Юни 2015 20:15
Нямам намерение да чета изпусканията на един неграмотен човечец...
Аман от тъпанари, дето не са чели "Андрешко", но дрънкат на аба колко лош е той...
Ха прочетете го, опитайте да помислите, пък тогава ще видим Андрешко що за герой е...
Тъй като Господ е казал най-напред "Обичай близния си!", а много, много по-късно Иисус добаил за кесаревото...
---------------------
Сайтът на Генек
15 Юни 2015 20:17
Когато се постигне 68-70% на икономически активно население, тогава повечето системи се балансират.

Дразни неточността, по-точно множеството неточности в цялото интервю. Какво е това "68-70% на икономически активно население"? Ще допуснем, че става дума за някой от двата коефициента на заетост, да кажем за втория, "15-64 навършени години".
Още по-дразнещо е пожелателното мислене - "когато се постигне". "Когато се постигне" и баба знае, въпросът е как да се постигне?
Със "свобода и конкуренция"? Ами не става. Тогава?
15 Юни 2015 20:18
Разбира се, андрешковщината е гнъс!!
15 Юни 2015 20:38
въпросът е как да се постигне?
Със "свобода и конкуренция"? Ами не става. Тогава?


Еми с бой тогава. Може и с глоби. Примерно, който има повече от 100 поста на месец по разни форуми, 100 лева, може да не е глоба, а допълнителен данък, щото явно тоя не си уплътнява работното време или въобще виси на гърба на обществото и требва да си върне надвзетото.
15 Юни 2015 20:47
България си пати от популисти и андрешковци


Какво да кажем за бъдещите САЩ, когато са се опълчили на Голяма Британия и Георги ІІ (май така се казваше) заради непосилните данъци.
И борбата срещу данъците родила САЩ - т.е. сепарирали се...
Даже, доколкото си спомням, до 190 и някоя година в САЩ не е имало данъци. След това тяхното гюбре ги вкарало в правия път.

------
Наистина озверявам - отродителите непрекъснато натрапват `андрешковщината`, пък не се сещат, че по този начин плюят по своите господари...
15 Юни 2015 20:48
Разбира се, андрешковщината е гнъс!!

А какво е андрешковщина, всъщност ?
Защо не прочетете разказа, преди да дрънкате глупости ?
15 Юни 2015 20:55
Калки 15 Юни 2015 20:48
А какво е андрешковщина, всъщност ?
Защо не прочетете разказа, преди да дрънкате глупости ?


Проробовладелците-отродители и джурналята иззпълняват поръчката на робовладелците - да се плюе България, Българите и Българското.
Те насадиха съвсем целенасочено това `андрешковщина`, за `терористите` Ботев и Левски, `мита` за Баташкото клане...

Не знам някога в Историята на България да е имало такава целенасочена политика за отродяване и промиване на мозъците, както в последните 25 години.

15 Юни 2015 22:40
Дацов ли е неграмотен?! Това вече е космосът на глупостта, Генек!

Дацов е пораснал в МФ - буквално! Грамотен е и заслужава уважение!
Аз лично не съм му фен, защото беше част от НДСВ и от групата на Миленвелчевци и НикиВасилевци, но всеки си има своите грешки и недостатъци, нали?!

А ти кой си, че даваш оценки, Генек, Генчо или ГУнчо?
15 Юни 2015 22:45
Ми,нали за туй е форума ,бе гълъбе2!
Мнения,оценки,спорове,анализи,разсъждения....
15 Юни 2015 22:48
Какво искаме - да създаваме и развиваме индустрии като ИТ - с млади, висококвалифицирани и добре печелещи хора, или да подпомагаме хора, които нямат квалификация и образование? Ако държавата трябва да стимулира нещо, това е хората сами да ходят да се образоват, да им създава условия за това, а не да ги "подпомага".

Оценявам написаното, а не личността на автора, когото не познавам.
Плоският данък е трън в очите на неудачниците. Логично.
15 Юни 2015 23:13
Плоският данък има важно отражение върху пазара на труда, директно формира поведение. Към тези, които го критикуват, имам следния въпрос: Какво искаме - да създаваме и развиваме индустрии като ИТ - с млади, висококвалифицирани и добре печелещи хора, или да подпомагаме хора, които нямат квалификация и образование? Ако държавата трябва да стимулира нещо, това е хората сами да ходят да се образоват, да им създава условия за това, а не да ги "подпомага".


Дрън-дрън ярина. Викаш, Дацов, всички да станем ... меринджеи, а? Ех, че готино!

Хайде СЕГА да ми разкажеш, откак е плосък данък, как вървят нещата с "индустрии като ИТ"? Създавате ли, развивате ли?

Плоският данък създава и стабилизира създаденото неравенство. Ако възприемаш неравенството и дериватите му като обществено благо, нямам никакво намерение да споря - просто те ... отписвам като поредния провален неолибералист.

Да попитам, в кои държави неквалифицираният и необразованият имат по-добър шанс и достъп до квалификация и образование? В тези с по-малко или в тези с по-голямо неравенство?
15 Юни 2015 23:22
Златко, да, мнения и разсъждения, спор, а не голи и злобарски нападки без никаква фактология и логика!
15 Юни 2015 23:45
От всяко дърво свирка не става! Няма как да нароите програмисти от маалата. Плоският данък създава социално разслоение, както и високото ДДС. Основната маса от хора ще са с ниски доходи, а държавата поради недостиг на ресурси ще абдикира от обслужването точно на тези хорица. За тях няма здравеопазване, образование и сигурност, защото те са скъпи. На тях ще им се предоставят услуги като за техните 10%, а останалите които могат да си доплатят няма да ползват точно тези услуги. Останалите ще ползват повече пътища, примерно. В крайна сметка плоският данък и високото ДДС са бариери за вертикалната пропускливост на системата - по-трудно се изкачват хората нагоре по социалната стълбица. Последното създава усещане за несправедливост.
16 Юни 2015 01:20
Налага се да напомня как в Германия преди повече от век "са създали условия хората да правят нещо": Германците в края на 19-ти век хич не обичали да пазят чистота. И тогава държавата започнала да налага големи глоби и съответните органи започнали много строго да следят за чистотата и да налагат глоби. И преди турско-арабската гастарбайтерска вълна, Германия беше една много чиста държава.
Аз го наричам принуда, други - безкомпромисност. Въпрос на терминология.
16 Юни 2015 02:20
Колко лъжи е изписало това жалко същество...направо ме е гнус да го чета.
16 Юни 2015 03:52
Хората, които помнели прогресивния данък, били вече възрастни?????? Той да не беше преди 50 години?! Кого баламосвоте бе? Щото много добре вървим, за туй искате кредити 16 милиарда?! Или, защото лъжата ви за плоския данък и ниския корпоративен данък лъсна, та блесна?! Къде са ви инвестициите, къде ви е пълната хазна, къде са ви работните места?! Няма ги! На кого не е ясно, че водещите икономисти ще обслужват олигархията, едрия бизнес, които им плащат?! И няма да обслужват населението /андрешковците/ и дребния бизнес.. Като е толкоз моден и перспективен плоския данък що го няма в САЩ и Гремания?! И докога ще ни правите на идиоти?!
16 Юни 2015 07:14
Е, ако досега не си разбрал кой кой е, пигеончо/ке, късно е да ти се обяснява...
Дацов е ГЛУПАК, при това неграмотен глупак. Не говоря само за "андрешковщината" - което показва дали нещо е чел и какво помни.
Говоря за един оранжериен бурен, книжен далавераджия...И твой бос, предполагам... Ще си изтъркаш езика, за да му е свежо и чисто...
П.П. Извинявам се за резкостта, но как да отговори човек на де... такъ въпорос: "Кой си ти?"?
Аз съм аз...
А въпросът е явно провокационен, търси конфликт и предизвиква да му се отговори с благопожелания по адрес на нежната част на нечия рода... И - фризер!
Дайте по-образовани тролове!
---------------------------
Сайтът на Генек
16 Юни 2015 07:33
Защо не прочетете разказа, преди да дрънкате глупости ?

А на теб кой ти каза, че не съм чела разказа?
И, че всеки, който го е чел, трябва да вижда нещата от твоето ъгълче?
И. . .я по-леко с тона, умотворенията и квалификациите, не се дръж като Андрешко.
16 Юни 2015 08:45
я по-леко с тона, умотворенията и квалификациите, не се дръж като Андрешко


генек, туй чело разказа, бе! Безусловно! СЕГА ще ни направи и литературен анализ на "тона, умотворенията и квалификациите", използвани от ... Андрешко.

Смех превелик, ако да не беше толкова безнадеждно и ... тъжно, брате.
16 Юни 2015 08:53
Ама боде очите тоз Андрешко.....
Ма много аристократ у нашта мила родина,много нещо!
И на всичките кръвта им една синя,сиииня!
16 Юни 2015 08:55
Хахаха, форумната икономическа "елита" се е изходила вкупом тук, само Дон де Аврен липсва за фул макс

16 Юни 2015 09:20
KOKO
16 Юни 2015 07:28

Еййй, сульооооо, това не е протест, а въоръжено въстание против мангалите, ако не е стоплила тъпата ти кратуна!!!KOKO
16 Юни 2015 07:33

А на теб кой ти каза, че не съм чела разказа?
И, че всеки, който го е чел, трябва да вижда нещата от твоето ъгълче?
И. . .я по-леко с тона, умотворенията и квалификациите, не се дръж като Андрешко.


No comment !!!
16 Юни 2015 09:24
Хайде СЕГА да ми разкажеш, откак е плосък данък, как вървят нещата с "индустрии като ИТ"?

Не съм Дацов, но ще ти отговоря - много добре вървят, благодаря за интереса!
16 Юни 2015 09:25
Аз съм от тези неудочници,които са платили плосък данък в/у 3 заплати миналата година, и така е почти всяка календарна година- зависи за колко месеца ще си намеря работа- 1, 2 или 20 дена. Както и да е. Дори не успях да си върна данъка тази година защото в НАП ми извадиха един дълъг ферман-декларация, че не съм била в Бщрото по труда(имах за 1 месец обезщетение), че нямам лихви по банкова сметка(да имам около 5-6 лв. годишно). Така че, къде е справедливостта или недискриминацията за такива некадърници като мен( когато няма необлагаем годишен минимум)?
16 Юни 2015 09:34
Мене ако питате, България си пати от неграмотни продажници
16 Юни 2015 09:46
Да припомня края на "Андрешко"
"-Ей, хлапе...говедо...канибал...вол...дръвник! Ела, избави ме! Смили се, бе! Животно...слендур...шоп!! Помощ, помощ!
Но тъмнината не му отговори."
16 Юни 2015 10:12
КОКО,
колежке, следете си новите никове, че става смешно... А може да си ударите една среща с Белкис /ака Барми/... Ще си допаднете - и в различията...
П.П. Какво става с артилерийските дивизии?
------------
Сайтът на Генек
16 Юни 2015 10:28
— Аз съм съдия-изпълнител.
...
Станахте пияници, пропаднахте, развалихте се — ще станете неспособни данъкоплатци и ще съсипете държавата.


Вчерашният съдия-изпълнител, днес данъчен, който (99.9999% съм сигурен) цял живот смуче кат смок от държавната бозка, храчи и плюе, че робът не му давал 99.999% от приходите си.
16 Юни 2015 11:00
Калки
15 Юни 2015 20:48
Разбира се, андрешковщината е гнъс!!

А какво е андрешковщина, всъщност ?
Защо не прочетете разказа, преди да дрънкате глупости ?

Ами чели се го.
Та какво е андрешковщина?
Криво разбрана кастова солидарност.
16 Юни 2015 11:20
Андрешко: http://chitanka.info/text/5283-andreshko
Дядо Матейко/На оня свят/: http://chitanka.info/text/5303-na-onja-svjat
Разказите са класика, добродушно поучителни.
16 Юни 2015 11:27
Федя,
криворазбрана? кастова?
Хм, хм, хм...
Що подминаваш Божията заповед: "Обичай ближния!"?
Не държавата, не бирника, не богатия - а ближния?
------------------
Сайтът на Генек
16 Юни 2015 11:31
Федя добре го е обяснил:

"..Та какво е андрешковщина?
Криво разбрана кастова солидарност."


Именно! Кой проблем решава Андрешко, като зарязва бирника в калта?
Нали при Станойчо ще дойде следващ бирник и пак ще му секвестира житцето!
16 Юни 2015 11:40
В разказа не е казано, че Андрешко не си плаща данъците. Станойчо е този, който не си плаща данъците.
Селянинът (Станойчо, другарче на Андрешко) трябва да бачка яко за да осигури папо на бирника, полицая, военния, съдия-изпълнителя и църквата. И когато, съвсем справедливо Станойчо попита "Добре, де, ами аз какво ще ям?" изброените по-горе вдигат вой до бога и го наричат с недотам ласкави думи.
Ся, Андрешко се занимава с друго - вози гражданята от града до селото и обратно и сигурно си плаща данъците.
16 Юни 2015 11:41
Днешните Андрешко и Станойчо са с нови имена - Асанчо и Юсеинчо.
Чудя се, как все още не се е намерил някой ромски поет, финансиран от фондация, да напише поетичен разказ, как Асанчо зарязва на къра в таксито си съдия - изпълнителя, който идва да секвестира на Юсеинчо плазмата.
16 Юни 2015 11:43
Именно! Кой проблем решава Андрешко, като зарязва бирника в калта?
Нали при Станойчо ще дойде следващ бирник и пак ще му секвестира житцето!

Като зарязва съдия-изпълнителя (не бирник) в калта, Андрешко осигурява време на Станойчо да скрие житцето, за да не опъва уши от глад зимъска. И да дойде следващ съдия-изпълнител (не бирник) няма какво да секвестира.
16 Юни 2015 11:54
генек
16 Юни 2015 11:27
Федя,
криворазбрана? кастова?
Хм, хм, хм...
Що подминаваш Божията заповед: "Обичай ближния!"?
Не държавата, не бирника, не богатия - а ближния?

Нищо не подминавам. Питат по-горе на какво е символ Андрешко - казвам.
А за да говориш за Бижиите заповеди, първом трябва да почиташ Бога!
Пък Той, нашият Господ Иисус Христос е казал:
Отдайте Божието Богу, Кесаревото - Кесарю.
Впрочем ние и сега си патим, при това много здраво от същата тази криворазбрана кастова солидарност! В полицията ли не щеш, в съда ли не щеш, в здраве опазването ли не щеш?
16 Юни 2015 12:07
Тоя дацов не само Андрешко не знае кой е, но и популизъм не знае какво е.
И що интервюирате неграмотни хора?!
16 Юни 2015 12:46
Щото много добре вървим, за туй искате кредити 16 милиарда?! Или, защото лъжата ви за плоския данък и ниския корпоративен данък лъсна, та блесна?! Къде са ви инвестициите, къде ви е пълната хазна, къде са ви работните места?! Няма ги!

И САЩ, и ЕС вече признаха тоталния крах на неолибералния модел.
Фактите са упорито и безмилостно нещо: БВП на САЩ и Европа, както Западна, така и Източна, е нараствал средно с по 12% за всяка от 45-те години "производителен" капитализъм в периода 1945-1990 г.г. и средно с по 1,6% през годините на "финансовия" капитализъм след 1990.
Затова и САЩ, и ЕС прокламират животоспасяващата за капитализма изобщо, потребност от реиндустриализация. Въпрос на време е тази потребност да бъде осъзната или призната и от туземния калдаръм.
Реиндустриализация означава, първо, незабавни и масирани инвестиции в базовите отрасли - енергетика, преработваща промишленост, интензивно селско стопанство. Второ, стимулиране, включително и чрез незабавна данъчна реформа, на тези отрасли за сметка на финансовия, хазартния, съобщителния, рекламния и някои други сектори, раздули се като същи тумори.
Логиката на секторните данъчни стимули и рестрикции, ако е нормална логика, а не болна и извратена като у нас, е същата като при митата. Внасяме енергия, промишлени стоки и храни, а имаме излишък от услугите на финансисти, банкери, букмейкъри, брокери, телефонисти и тем подобни. Няма нищо по-очевидно от това, кого трябва да подкрепим с 10-20% данък и кого да регулираме с 40-50%.

16 Юни 2015 12:48
sena5

И какво печелиш лично ти от плоския данък? Но честно. Имам предвид, освен прословутото - я не сакам на мен да ми е добре, а...? Точно така стои въпросът с плоския данък.
16 Юни 2015 12:53
Като е толкоз моден и перспективен плоския данък що го няма в САЩ и Гремания?!

А какъв е делът на сивия сектор на икономиката у нас и в САЩ и Германия? И защо не искате и много стръмен данък за имуществото, а само за доходите?
Понеже човек може да е безработен, а да живее в голям апартамент или къща. Тоест, има нещо, което може частично да даде под наем, но не иска. И затова за данък имущество се мълчи, а "безработни" цигани карат нови мерцедеси.
Когато в България законът стане еднакъв за всички (особено пък за криенето на осигуровки), можем пак да се върнем към въпроса.
16 Юни 2015 12:55
Като е толкоз моден и перспективен плоския данък що го няма в САЩ и Гремания?!


За сметка на това го има в Русия, а както знаем, тази държава се ръководи от най - модният и перспективен ръководител.
16 Юни 2015 13:02
Към автора: Перифразирам едно популярно изказване - когато всички неокомунисти те плюят, това означава, че си на верен път. А това, че някои от тях са особено активни, не ги прави преобладаваща част от аудиторията на вестника.

И последно, понеже ми свършва почивката - някои тук питат защо тежестта на проблемите в икономиката трябвала да се понася от бедните, а не от богатите (особено за Гърция)? Обяснявам - понеже и бедният, и богатият имат право на по един глас на избори. А именно на избори се решава кой и как ще ни управлява. Със своя един глас и бедният, и богатият носят еднаква отговорност, че ни управляват корумпирани некадърници (примерно). "Заслугата" и на двамата е еднаква, затова и ще си плащат солидарно. Не може някой да гласува за правителство, което да доведе страната до фалит, а после да твърди, че друг трябвало да плаща за фалита. Същото се отнася и до тези, които не гласуват, понеже гласовете им се преразпределят между спечелилите.
Ако някой, понеже е по-образован или богат, имаше право на три гласа вместо на един - редно е да плати три пъти повече. Но демокрацията не допуска подобни неща.
Знам, че на много хора няма да им хареса подобна логика, но това не я прави по-малко вярна.
16 Юни 2015 13:18
В разказа не е казано, че Андрешко не си плаща данъците. Станойчо е този, който не си плаща данъците.

Хайде, като сме започнали да анализираме "Андрешко" да запитаме защо Станойчо не си плаща данъците? Защото изпива парите си. За данъци към държавата пари няма, но да пие - има.
16 Юни 2015 13:20
Та какво е андрешковщина?
Криво разбрана кастова солидарност.

федя,
Съгласен съм, че е проява на солидарност, по-скоро класова, отколкото кастова. Но, в никакъв случай не е криворазбрана. За класата на Андрешко и Станойчо бирникът, представител на държавата, е враг, противник и те естествено се съюзяват срещу него.

Ти какво би преложил за правилна солидарност в конкретния случай ? Да помогне на Станойчо да изпълни задълженията си към фиска, като покаже на бирника къде му е скритото житце ? Хайде холан, мисли малко повече, преди да пишеш.
16 Юни 2015 13:23
За сметка на това го има в Русия

ама го премахват от началото на 2016
16 Юни 2015 13:26
защо Станойчо не си плаща данъците? Защото изпива парите си. За данъци към държавата пари няма, но да пие - има.

Еее, тук се оля. От едната реплика "ще се разтъжи, ще го почерпи, ще се напие и ще плаче. " не може да се направи такова заключение.
Освен това, най-вероятно и през 1903-а, когато е писан разказът, селяните са варили своя, т.е. - практически безплатна ракия.
16 Юни 2015 13:26
Хайде, като сме започнали да анализираме "Андрешко" да запитаме защо Станойчо не си плаща данъците? Защото изпива парите си. За данъци към държавата пари няма, но да пие - има.


Напълно възможно е сам да си произвежда ракията и виното. Освен това самият Андрешко пояснява на съдия-изпълнителя, че селяните пият от сиромашия.
Питам се за неплатени данъци секвестира ли се жито? Да не би да е имал неплатени задължения към банка например?
16 Юни 2015 13:28
"Като е толкоз моден и перспективен плоския данък що го няма в САЩ и Гремания?!"

За сметка на това го има в Русия, а както знаем, тази държава се ръководи от най - модният и перспективен ръководител.

Облагането в Русия няма нищо общо с нашето.
Дори данъкът върху доходите на физическите лица не е като нашия. Важно е, че основната ставка /13% ДОД+осигуровки/ не намалява с нарастването на дохода, както е у нас - 23% за доходите до 2 600 лв., 13% при 10 000 и 10,3 при 100 000. Напротив, за някои категории има още три ставки - 15%, 30% и 35%. Същевременно, има 33 вида доходи, които са освободени от ДОД.
Данък печалба е 20%, но има, освен ДДС и акцизите, още 4 федерални, 6 регионални и местни и 5 специални данъка.
На това му казват система от данъчни стимули и рестрикции.

Нашето чудо го няма никъде.
16 Юни 2015 13:28
Извинете, Калки, писах без да прочета Вашия постинг.
16 Юни 2015 13:30
И какво печелиш лично ти от плоския данък? Но честно. Имам предвид, освен прословутото - я не сакам на мен да ми е добре, а...? Точно така стои въпросът с плоския данък.

Не знам какво точно печели запитаният, но си правя сметка какво бих печелил аз, ако по времето, когато все още получавах заплата, имаше плосък данък. Щото тогава, по времето на Командира и дедо цар, доходите ми влизаха в скалата "еди-колко си плюс 40% от горницата над 1200". Солидна разлика, бих казал.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД