:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,405,352
Активни 162
Страници 2,337
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Шпионин

Бойко Ламбовски
Би било много интересно да прочетем един ден нередактирани и нецензурирани мемоари на Едуард Сноудън; би станало бестселър на бестселърите! Не знам дали той би рачил да напише такова нещо; знам само, че доста могъщи сили от различни страни внимават за такава опция. И биха се намесили, та каквото се пише, да излезе и с тяхно тайно съавторство. Така че отсега не мога да съм сигурен в автентичността на такъв бъдещ бестселър.

Затова да махнем с ръка и да се посмеемна този пълен с измами святЕдна смешка се разказва в културтрегерските среди, касае времето преди 10 ноември 89-а. Ще спестя имената на участници и разказвачи, някои са още живи.

Наш сравнително известен културтрегер на висок тогава пост е през лятото на някакъв симпозиум по крайбрежието ни. Зачерпили се здраво с другар и палави другарки чужденки в местен бар. И късно през нощта компанията тръгнала да се прибира в почивната станция на трегера за още нощни услади.

Не щеш ли, милиционерът на входа не пуска. Другарките чужденки не били регистрирани тук, не можело.

Културтрегерът побеснява, разкрещява се:

- Кой си ти, бе?

- Старшина Лульо Станков (примерно).

- А знаеш ли ти кой съм аз?

- Вий сте другарят Еди-кой си, директор на еди-си що...

- Освен това аз съм съветски шпионин! И още утре ще те пратя да охраняваш Асфалтовата база, ако не ни пуснеш да влезем. Лульо с Лульо! Ще ме спира той! Мене ще спира! Смотаняк!

Дали е бил "съветски шпионин" или не другарят, не знам. Възможно да, възможно не. Не ме вълнува това, а друго. Другото е, че аз лично харесвам компрометиращи се "шпиони" като горния. Тоест не личностите, а компрометирането харесвам. Особено харесвам шпионите, оказали се "предатели" вследствие някакъв морален спазъм в уж стоманените им иначе характер и психика. Харесвам типове като Едуард Сноудън, дано оцелее и не изпадне в някаква депресия тази бяла врана. Харесвам и такива като ГРУ-шника, по-сетне писател, Виктор Суворов. И двамата се оказаха в противоположни лагери след "компрометирането си" - единият създаде хиляди главоболия на американските тайни служби, другият - на руското ГРУ, но като цяло, вярвам, служат на политическата конвергенция в масовото съзнание.

А ги харесвам, защото в света, както и във всяко миниобщество, господства стратегическото деление "нашите срещу вашите". Така е, понеже ресурсите, изгодите и особено властта са винаги недостатъчни. Затуй такова деление изглежда вечно. Независимо по съюзнически, национален, корпоративен, кланов, семеен или друг някакъв принцип.

Някои утописти обаче, включително моя милост, смятат, че рано или късно това "наши" и "ваши" ще остане главно в спорта. Заедно със съпътстващите тези деления "органи", "служби", "сикретсървиси" и прочее. Иначе ще бъде ерозирана бъдещата цивилизация. Тоест предвиждам как всички ще са "наши" един ден. Или ваши - ако предпочитате. Но да не ви занимавам с утопии повече, чувствам, че вдигате скептична вежда. Връщам се - ако не към хумора, то към архивите.

Онзи ден баща ми, да е жив и здрав, вече почти на 90, се сети за свой ярък спомен.

- Знаеш ли, бях на процеса срещу Иван-Асен Георгиев, американския шпионин...

Вероятно като завършил право, са го пуснали да присъства на прочутия процес срещу нашия дипломат, обвинен в шпионаж за ЦРУ. Баща ми отбеляза, че Иван-Асен Георгиев му бил и преподавател, отличавал се с висок интелект и ерудиция. На процеса Георгиев разказал, как още по средата на века абсолютно се разубедил във възможностите на социалистическата система да надделее над развития западен капитализъм много преди сърбина Милован Джилас. И решил да си предложи услугите на американското разузнаване - преди всичко от идейни (макар че не отказал и финансовите) мотиви. Тоест признал си шпионството. На баща ми направило впечатление, че Георгиев заявил - знам какво ме очаква за това, напълно съм наясно с присъдата -няма как да е друга, освен смъртнаНо най-силно впечатление му направило следното - то го и накара да ми разкаже спомена.

- Той беше словоохотлив, беше човек с обаяние, с реторика... И между другото го сподели - не за да заслужи милост, каквато знаеше, че няма да има, а ей така, от любов към истината сигурно...

Георгиев изразил разочарование от равнището на хората в ЦРУ. Очаквал, съдейки по технологичното превъзходство на Запада, че кадрите от тяхното разузнаване ще са ерудирани, широко скроени люде, пълни с интереси и космополитни хуманистични идеи. Първият му "наблюдаващ" обаче се оказал скудоумен чиновник технократ, освен това доста некадърен. Георгиев поискал среща с началника му и заявил, че ако не му сменят наблюдаващия, просто не желае да сътрудничи повече. Пратили му втори. Бил малко по-добър, но и той елементарен, плитък кариерист. Което не само огорчило Георгиев, но го и хвърлило в нов песимизъм за бъдещия свят...

Както и да е, осъдили шпионина, съвсем очаквано, на смърт. Днес се пише за процеса какво ли не - че имало "сделка" Георгиев да признае, а нашите да не го убиват, дори че не бил "шпионин". Някъде четох как служителят на американските служби у нас през 90-те Ричард Столц рекъл: "Иван-Асен Георгиев не беше агент на ЦРУ. Той доставяше достатъчно полезна информация, защото беше твърде разговорлив, но тази информация не беше от разузнавателен характер..."

Дали е така, дали не... Не очаквам истина от хора, които вземат заплата не за да обаждат истини пред широката публика.

Мисля само, че кадърните шпиони не са нещо по-добро от некадърните. Поне в моя утопичен модел.

36
5868
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
15 Юни 2015 20:03
Харесвам типове като Едуард Сноудън, дано оцелее и не изпадне в някаква депресия тази бяла врана. Харесвам и такива като ГРУ-шника, по-сетне писател, Виктор Суворов.

И на мен ми харесват хората, които могат да загърбят Системата. Нея я очовечават, а нас обогатяват
15 Юни 2015 20:05
Покрай тази писаница се поинтересувах от Иван-Асен Георгиев. Погледнах в Уикито, и ми направи впечатление бързината, с която са го ликвидирали.
Осъден на 31 декември 1963, разстрелян след 4 дена на 4 януари 1964.
Голямо бързане ще да е било.
15 Юни 2015 20:35
Мисля само, че кадърните шпиони не са нещо по-добро от некадърните. Поне в моя утопичен модел.


Греъм Грийн, Иън Флеминг, Джон льо Карре, Хемингуей, Филби, Бърджис, Маклийн, Зорге, Розенберг, ген.Заимов, Иван Винаров и т.н. и т.н и много т.н.
Все некъдърни хора, необразовани прошляци, като не намерили реализация другаде взели, че станали шпиони.
Нещо ти куца модела, авторе.
15 Юни 2015 20:35
Така е, понеже ресурсите, изгодите и особено властта са винаги недостатъчни.

Така е, но има и друго. Първата работа на всеки диктатор е да си измисли Враг, за да оправдае диктатурата си. За Ленин и Сталин това е световният империализъм, за Макартни - Варшавският договор, за Фидел Кастро - американците, за Путин - НАТО, за Хитлер - евреи, комунисти и т.н. Тоест, не винаги става дума точно за диктатура, но поне за някакво орязване на гражданските свободи и икономически лишения.
Дори когато създаваш екип в офиса, пак е задължително да посочиш враг - действа мотивиращо. Едно време "врагът" бяха колегите в социалистическото съревнование, сега обикновено е конкурентът. Много показателно е, че в кабинета на генералния мениджър на Кодак висяла картина, изобразяваща заснежена планина - поставена така, че да я вижда непрекъснато. Планината, естествено, била Фуджи.
Вижте и у нас - всяка партия си има заплют враг, някои даже повече от един. Иначе как да мобилизираш електората?
15 Юни 2015 20:52
Бою, Бою...
15 Юни 2015 20:55
Брях, че сексистко!
A Мата Хари?
15 Юни 2015 21:04
Тимур и неговите командоси, 15 Юни 2015 20:35 Може и да е случайно, но като имам предвид начина ти на мислене, не случайно си пропуснал САЩ, които не са класическа диктатура, но имат въображаеми врагове навсякъде. Т.е. обяснението ти е доста повърхностно и практически невярно. Фалщивото обявяването на нещо или някой за враг консолидира най-елементарната (и най-голяма) част от обществото, като бетонира управлението и прикрива реалните проблеми. Иван-Асен, син на осъдена на смърт антифашистка, си е пар екселанс продажник, предавал (продавал!) държавни тайни, достъпни му като дипломат. Спомням си, че след неговото разкриване с помощта на съветското разузнаване и процес, възмутената тълпа щурмува американското посолство на "Стамболийски" и подпали няколко от лимузините пред него. Това, че е бил словоохотлив, не прави по-малко гнусно предателството на идеалите на убитата му майка. Една от причините да не бъде разкрит сравнително дълго време, е именно произходът му. Работещите по случая контраразузнавачи просто не са допускали, че е възможна подобна мерзост...
15 Юни 2015 21:08
Не зная в кои точно години, ама явно в много ранните години на комунизЪма, би хванало дикиш.
Бойко, да рачем че всичко е вярно, даже и разсъжденията, но нещо не те ли усъмни, поне два пъти прочете ли го това? Ама как си ги нанизал - не е вярно просто!
15 Юни 2015 21:09
А Mata Hairi?
15 Юни 2015 21:28
И решил да си предложи услугите на американското разузнаване - преди всичко от идейни (макар че не отказал и финансовите) мотиви.
ЛюбоФ необяснима към истината ? Предателите ги презира и този , на когото служат ...
15 Юни 2015 21:56
Може и да е случайно, но като имам предвид начина ти на мислене, не случайно си пропуснал САЩ, които не са класическа диктатура, но имат въображаеми врагове навсякъде.

Обаче не четеш внимателно. Споменат е (Джоузеф) Макарти, станал нарицателен като баща на макартизма, може би най-мракобесническия период в новата история на САЩ. Комисии, проверяващи за антиамериканска дейност, руски шпиони навсякъде... Ако не се лъжа, тогава е разследван и Чарли Чаплин и впоследствие той от обида забранява филмите му да бъдат прожектирани на територията на САЩ.
А САЩ са я докарали дотам, че враговете им хич даже не са въображаеми, но просто са по-слаби военно.

Приемам извинение за несправедливото обвинение.
15 Юни 2015 22:08
възмутената тълпа щурмува американското посолство на "Стамболийски" и подпали няколко от лимузините пред него.

Това добре, но я кажи нещо за възмутените тълпи в СССР в периода 1933 - 1937 г.? И тогава лумпените съвсем искрено са искали да линчуват Бухарин например. Колко хора от елита на Русия са загинали невинно обвинени? Какъв враг е Вавилов? Или Исак Бабел? Или Тухачевски?
Очевидно на тълпата не може да се дава правото да бъде съдник, понеже е ограничена. Точно за това говорех - за всички проблеми на СССР са обвинявани "вредителите". На Сталин просто му трябва вътрешен враг, за да укрепи чрез терор властта си.
Сега 99% от тези хора са реабилитирани - и то не от американски, а от руски съд. Така че не виждам какво повърхностно откри, освен несъвпадение на мненията.
15 Юни 2015 22:53
***
15 Юни 2015 23:01
"Какъв враг е Вавилов? Или Исак Бабел? Или Тухачевски? "Еееее , много елементарно ги смесваш .... Академик Вавилов (сигурно убит невинен) , поставяш заедно с палача Тухачевски и Бабел , първи приятел на друг палач - Ежов . Вони на манипулация !
15 Юни 2015 23:55
***
15 Юни 2015 23:56
Г-н Ламбовски, наивно, защо по тази тема?
15 Юни 2015 23:59
Бай Драган ще ви каже много, много по-точно за Иван-Асен и Иванко, убиеца на Асеня. Или поне нещо много по-достоверно.
16 Юни 2015 00:17
Боже, каква убогост. Нерде Сноудън, нерде маститият разгонен пиандурник.
Авторът да не списва в Уикенд?
16 Юни 2015 00:26
***
16 Юни 2015 00:38
Бай Драган ще ви каже много, много по-точно за Иван-Асен и Иванко,

Невъзможно. Авторcките права по случая за убиството на Асеня от криминално проявения тип Иванко, се държат от Божо - вампирологa.
Очаквайте скоро исторически вярна възстановка на събитията, задници такива
(Към модератора - последното е цитат, моля за снизхождение )
16 Юни 2015 00:49
Гео
16 Юни 2015 00:26


Друго, съвсем друго имах пред вид, Гео. Исках нашият Бай Драган да разкаже нещо. Иван Русков и Бойко Ламбовски са емоционални и недостоверни източници. Първият анализира съобщения на "Раб.дело", от времето, когато е бил 4-5 годишен, които по принцип не са изобщо цялата истина, а са част от т. нар. "идеологическа борба". Ламбовски също е влязъл наивно и емоционално в тема, която никой няма да осветли никога.
16 Юни 2015 02:53
Иван-Асен, син на осъдена на смърт антифашистка, [...] гнусно предателството на идеалите на убитата му майка.[...] Работещите по случая контраразузнавачи просто не са допускали, че е възможна подобна мерзост...
Добре че бяха др. др. Живков, Балев, Станишев, Кубадински, Дойнов, Живкова, Славков и пр.и пр. - да съхранят и постигнат идеалите на убитата му майка... Да не ги предадат. Тя точно за това е загинала - за да могат те да съхранят идеалите.
16 Юни 2015 04:40
***
16 Юни 2015 08:46
за Макартни - Варшавският договор
16 Юни 2015 12:44
Еееее , много елементарно ги смесваш .... Академик Вавилов (сигурно убит невинен) , поставяш заедно с палача Тухачевски и Бабел , първи приятел на друг палач - Ежов . Вони на манипулация

Не отричал, че Троцки, Тухачевски, Зиновиев, Каменев и т.н. са палачи. Но не са врагове на СССР и комунизма. А ги разстрелват не като палачи, а именно като врагове и шпиони. Аналогични сума ти талантливи конструктори начело с Туполев са пратени в шарашките пак като врагове на народа. Даже май конструкторът на "Катюшите" впоследствие е разстрелян.
16 Юни 2015 16:53
Дали е така, дали не... Не очаквам истина от хора, които вземат заплата не за да обаждат истини пред широката публика.

Мисля само, че кадърните шпиони не са нещо по-добро от некадърните
.


Харесва ми гледната точка - хубаво е, че от време на време тези особени люде си менкат местата, та народът да се светне за това каква гнилоч е навсякъде
16 Юни 2015 17:15
Харесвам типове като Едуард Сноудън, дано оцелее и не изпадне в някаква депресия тази бяла врана. Харесвам и такива като ГРУ-шника, по-сетне писател, Виктор Суворов.
Между двамата Балкан разлика. Суворов пише за пари сбъркани съчинения, които общо взето нямат историцизъм. Докато Сноудън е доставил реални данни.
16 Юни 2015 17:20
Все некъдърни хора, необразовани прошляци, като не намерили реализация другаде взели, че станали шпиони, Греъм Грийн, Иън Флеминг, Джон льо Карре, Хемингуей, Филби, Бърджис, Маклийн, Зорге, Розенберг, ген.Заимов, Иван Винаров и т.н. и т.н и много т.н.
Леле тези все некъдърни, а ти къдърния дето си написал тази глупост. Между другото семейство Розенберг съвсем не са били шпиони. Според някои автори те са били обявени за такива, за да бъдат унищожени, защото са знаели много за корупцията, аколо случая "Филаделфия". Те не са имали никакъв досег до ядреното ортъжие и са обвинени на основата на някаква картинка, която брата на Етел предоставил. Фукс, който действително е предавал ядрени тайни е бил осъден само на 8 години затвор.
16 Юни 2015 17:55
Голям страх от Суворов бе! И с право - отнемеш ли на руснаците възможността да се изживяват като жертви, какво им остава? Остава им истинското лице на агресори (точно същите като САЩ), окупирали Финландия, Полша, донесли така бленувания социализъм на половин Европа... Всъщност те искаха на цялата, но не им стигнаха силите.
Но освен обиди, не видях сериозни аргументи срещу Виктор Суворов. Просто е враг и толкова, слуга на буржуазията. И това в началото на 21 век?
16 Юни 2015 18:30
И това в началото на 21 век?


Голям страх от Русия, една регионална сила без капка изключителност. Финландия и Полша са били част от империята при царизма, стига с тая агресорска окупация, дето лично Ленин я отмени.

А България защо е дружествено окупирана от НАТО, не от Русия, нито веднъж?!

Срамота е, ако не е шизофрения. Пишете много добри реконтри и рядко противни постинги.
16 Юни 2015 18:42

Параноя и мания за преследване, синдром на защитниците на обсадена крепост - това е била и е Русия. Държавата с непредсказуемо минало.
18 Юни 2015 11:10
Покрай тази писаница се поинтересувах от Иван-Асен Георгиев

Писаниците са прерогатив на един друг колумнист във вестника. Това е драсканица.
18 Юни 2015 11:15
Всъщност те искаха на цялата, но не им стигнаха силите.

Съвсем като Тимур (с ордата или командосите - както ви е по-удобно)
18 Юни 2015 13:10
Статията като цяло ми хареса.И няма нужда от дребнави коментари, принципът е правилен.
За сведение - ген.Заимов е убит няколко часа след прочитане на присъдата.По заповед на ген.Никифор Никифоров -
шеф на правното управление на армията, родом от гр.Елена.
19 Юни 2015 15:23
Някои утописти обаче, включително моя милост, смятат, че рано или късно това "наши" и "ваши" ще остане главно в спорта.

Верно, че си е чист утопизъм Аз например, още когато бях в горните класове чух от майката на един от съучениците ми, че светът винаги ще е на "наши" и "ваши" независимо кой и какъв кара държавата. Досега (вече повече от 50 години) тя не е опровергана. И шпионите винаги (май) ще ги има - докато има власт. Това, дето го пя Джон Ленън (Imagine), си остава една синя мечта. Така че по-добре да налеем по едно... малко
22 Юни 2015 15:28
Уважаеми собственици на СЕГА - ако е възможно спрете си авто-тенекеджиите-командоси. Те Кодак доведоха до фалит, та вестника ви ли няма
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД