:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,405,515
Активни 153
Страници 2,500
За един ден 1,302,066

Война на световете

Липсата на закон и омъгляването на ценностите доведоха до Гърмен и Орландовци
Петьо Цеков
Тезата "Кризите в Гърмен и Орландовци са резултат от провокация" вероятно почива на факти. Но това е плъзгане над проблема, типично за лабораторното ни мислене. Плъзгане, на което би завидял дори скиор, който лети шус по заледена писта.

Когато проблемите съществуват, някой винаги се възползва от тях. Но ако се оправдаваме само с Бареков, футболни агитки или не знам си още кой, ще забравим важното. Ако седим на сянка и мъдруваме - о, това са някакви националисти, ясна е работата, ще сгрешим фатално. И проблемът няма да бъде решен, а ще се задълбочи и мултиплицира.

Всяко общество се крепи на два кода, които действат като гигантски спирачки. Законът и моралът регулират отношенията ни. Ние все пак сме обществени животни и без тези два кода силният ще изяде слабия, а цивилизацията ще си отиде, преди да е дошла.

Тук, в България, тези спирачки работят, но толкова слабо, че общата ни кола ще се разбие със сигурност, ако тръгне по склона. Затова конфликти като тези в Гърмен и Орландовци са опасни -не защото са мащабни, а защото ускоряват тези процесиВ "старата Европа" нещата работят - там има силен закон и общоприет морал. В комунистическите общества нещата работеха - о, да, тоталитаризмът налагаше своя закон, а моралът бе подравнен и фризиран. Дори в ислямските държави нещата действат - защото си имат Коран, от който произтичат и законът, и моралът.

Тук имаме закон все още, но той се разпада пред очите ни. Вместо единен набор от норми се появиха закон на мутрите, закон на мешарето, закон на честта, а сега се появява май и закон на хаоса. От известно време тук все по-често се чуват призиви за създаването на "отряди за самозащита", които да изземат функциите на тотално липсващата полиция.МВР действа като летящ табор- хвърля огромен ресурс, за да спре погроми тук, после да озапти бой на друго място. Бог да ни е на помощ, ако се случат в един момент три конфликта...

Тук имаме някакъв морал, но очевидно имаме проблем с определянето на стандарти и принципи като добро и лошо, правилно и неправилно. Тук действа моралът на изключението - подкупите са лоши, но нямаме нищо против да ги получаваме или да ги даваме. Да се бият хора не е ок, но периодично трябва да се сплашват циганите - за да си знаят мястото. Постепенно размиването стига на битово ниво - да се плашат данъци и сметки е правилно, но нали всички крадат...

Нещата не са кодифицирани, нещата са условни.

Когато месомелачката на комунизма престана да работи, започна да се върти машината на демокрацията. Тя изисква друга база - за да сработи общественият договор при нея, трябва да се гарантира свободата на всяка една съставна част. Малцинствата - етнически, религиозни, социални, сексуални, дори политически и какви ли още не - трябва да се чувстват добре в голямата общност. Това е цивилизацията. Ние, слава богу, тръгнахме по този път, разбира се, с неравноделния си такт. Но допускаме грешка - в стимулирането на различността - понякога с цената на алхимични експерименти ние забравихме, че за да не се разпадне цялата обществена тъкан, трябва да се поддържат връзките между отделните общности. И не бива поощряването на различността да върви без интеграцията в общия ни дом.

Сега имаме гета, в които живеят роми. Имаме, разбира се, места, коитоизглеждат като гета, и в тях живеят българиИмаме територии, в които се говори само турски. Имаме комплекси на богати хора, имаме и свят на крещяща бедност. Имаме свят, в който са се затворили хората на културата. Има свят на "зелените" и свят на скиорите. И няма никаква връзка между световете. Де да беше прав Смирненски с неговото: "Два свята, единият е излишен". Защото в България днес няма два свята. България днес се е разпаднала на хиляди светове, на които действат такива центробежни сили, че е цяло чудо как стоим все още заедно. Е, да - голяма част от нас вече ни напуснаха. Това е война на световете.

Не знам умните глави към коя категория ще ме пришият, но за мендържавата е необходима за едно- да гарантира справедливост и сигурност. "Силна държава" е държавата, която изпълнява тези си функции, а не държавата, от която поданиците очакват всичко - да отглежда деца, да ги изучава, да им намери работа и да строи фабрики, за да им даде заплата и пенсия. Ако няма силно МВР и действаща съдебна система - хората ще започнат да регулират отношенията си сами, както могат - някъде с диалог, а някъде - със сопи, брадви, пистолети.

Държавата трябва да прилага закона и в ромските гета. Дори и да има ридаещи тълпи от псевдопатриоти и лъжеобщественици, тя трябва и да асфалтира улиците на ромските гета, и да разруши незаконните постройки. Да наказва и провокаторите, и тези, които рушат собственост, независимо от кой етнос са. А не да се ограничава с няколко палиативни действия като "започване на поетапно изграждане на видеонаблюдение". То ако нещата можеха да се оправят с пет камери, щяхме да викаме "Ура!".

Ако нещата не се променят, скоро ще се появят хора, които ще надуят бузи по телевизора, за да констатират, че вече е невъзможно да живеем заедно. Тогава всичките ни светове ще се разпаднат!
Снимка: БГНЕС
МВР действа като летящ табор - хвърля огромен ресурс, за да спре погроми тук, после прави същото на друго място. Днес тя има функции на медиатор - между българи и роми, между еколози и скиори...
28
10763
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
15 Юни 2015 19:43
С изключение на
месомелачката на комунизма

за пореден път.
15 Юни 2015 20:01
Война на световете
Липсата на закон и омъгляването на ценностите доведоха до Гърмен и Орландовци
Не може повече така.
Те са хора , които вместо "Добър ден " ти казват "Дай" . Ако не им дадеш, хем ще те окрадат хем ще те пребият.
Трябва да забравят тая дума "Дай" . Едва ли с бой ще стане. Това време е отминало когато се страхуваха. Те не се страхуват.Те са крайно агресивни.
15 Юни 2015 20:07
Когато месомелачката на комунизма престана да работи, започна да се върти машината на демокрацията.

Фуражомелката на демокрацията, вентилаторът на демокрацията, оверлогът на демокрацията...тъна в догадки.
15 Юни 2015 20:30
Имаме територии, в които се говори само турски. Имаме комплекси на богати хора, имаме и свят на крещяща бедност. Имаме свят, в който са се затворили хората на културата. Има свят на "зелените" и свят на скиорите. И няма никаква връзка между световете.

Не е съвсем точно. "Свят" предполага общност, хора живеещи съвместно по някакъв начин и обединени от идеята за социалната структура ("свят" ) към която принадлежат. Щеше да е много добре да имаме такива "светове" (наличието им означава че има и "общество" ), но нямаме. Обединението е по чисто формален признак - нищо не поставя "богатите" в една група освен това че всички те са спечелили много пари. Нищо не поставя "хората на културата" в една група освен това че всички те пишат, композират, свирят или пеят (грубо казано).
15 Юни 2015 20:35
По старата дума за свят , не беше ли мир?
т.е да се живее в мир.
15 Юни 2015 21:08
Според мен нещата имат много просто обяснение ,а не го срещнах никъде.Ако хората очакваха , че НЕИЗБЕЖНО до няколко минути полицията ще накаже,арестува,глоби съответните невъзпитани хулигани със силната музика (които нарушават обществения ред),нямаше да има конфликт,а телефонно обаждане.Няма полиция в основния смисъл на думата и това е проблема.Те са силни и агресивни само когато пазят парламента от народната любов,а решението на проблема е вътре и хората затова протестират.Наскоро минавах през богаташки квартал на Лондон и влетя с ужасно усилена музика някакъв тъпанар с открита кола и накичен с ланци.На третата минута го бяха затиснали двама полицаи и музиката спря и глобата беше написана и няма вариант да не я плати.Забележете,че никъде не казах цигани,българи и т.н.Това е.Когато триста пъти е нарушен реда ,а никой не реагира на обаждания и жалби естествено се стига до тоягите.Жалко,че нито полицията ,нито политиците могат да схванат,че като си затвориш очите проблема няма да изчезне.Работа на терен бавно, упорито,без корупция,без пристрастия и без измъкване.Превенция,недопускане,решаване на момента и т.н. ама иди им го обясни....
15 Юни 2015 21:20
В месомелачката на комунизма, с всичките му простотии , хората имаха лична и социална сигурност , и от бантустана на даракчийниците и тютюневите фабрики преди 9-ти, ражданията на обикновените българки по синорите и работническите болници - изградиха едно що годе справдливо социално общество, хората изучиха децата си, направиха си дом , че и по едно лозенце с къщичка спретнаха с помощ на съседи и роднини .Българските мюсюлмани с трактори и багери от ТКЗС и МТС къщи си вдигнаха , циганите работеха в консервни фабрики, Чистота, Промкомбинати, цехове за лопати , мелиорации и т.н. Айдуците - в Белене, някои от тях излязоха след 10-ти като репресирани по политически причини, разбираш ли....Днешните намазани реститути и някогашни дантелени ? Е, те останаха тогава на минус и днес квичат в "Сороска правда" , някои от тях в командировка и в този форум.
А в неравноделния такт на демокрацията - много от българите умират като кучета , първи по смъртност в Европа с над 14,7 на 1000 , заради невъзможност да се лекуват или профилактират, изнасилват бабите ни и рушат къщите ни, крадат труда им, а някога славната българска войска - превърнаха я в ударна бригада теляци и папконосци до Брюксел, като сал един хеликоптер се грижи да не дойдат поганците .
Затова не се учудвайте, че етническия конфликт е буревестникът на социални вълнения, които няма как да не прерастнат след години в революция.
Той бай ви Хегел ги е изчислил нещата ....
15 Юни 2015 21:22
"Бунтът на масите" - интересно четиво написано през 1930 г. и днес звучи много актуално.
15 Юни 2015 21:27
МВР действа като летящ табор

Така е, полицията се мята като пиле без глава - ако не е Катуница, ще е границата. Или Гърмен, или Орландовци, или ПМ.
А е така, защото министърката хал хабер си няма от тази работа. Ама и тя не е виновна - оня хвалипръцко, който я назначи да й бере гайлето.
И ако е мъж на място, да поеме лично тоя ресор, а не да се крие като льольо зад гърба на една жена.
А циганите са изпусната работа - преди двайсетина години на никой не му дремеше за тях и те се възползваха от слободията и анархията в държавата. Сега обратно - превръщат се в незаобиколим електорален фактор, предвид нарастващата пасивност на българите. И политиците искат да се възползват максимално от това, независимо от последствията.

15 Юни 2015 21:47
Нека правим разлика между уседнали цигани и принудените от хдемократския ни живот, всякак туристи у нас ...
15 Юни 2015 21:52
Фуражомелката на демокрацията, вентилаторът на демокрацията, оверлогът на демокрацията...тъна в догадки.

15 Юни 2015 22:23
"Бунтът на масите" - интересно четиво написано през 1930 г. и днес звучи много актуално.


Не знам как се сети за Ортега-и-Гасет. Той не пише нито за мангали, нито за смотани БГ-ченгета, нито за месомелачки и фуражомелки. Или просто ти хареса как звучи името? Наистина звучи страхотно. Да не говорим пък за това на автора - сигурно има хора, които си мислят, че това са всъщност двама души, пишещи в съавторство.
15 Юни 2015 22:58
Защото в България днес няма два свята. България днес се е разпаднала на хиляди светове, на които действат такива центробежни сили, че е цяло чудо как стоим все още заедно.


Всъщност, чудо няма. Само дето е по-сложно. А сложността трябва да се уважава. И да се признава, разбира се. Но ние не обичаме да е сложно. Що да ни е сложно, като може да ни е просто. Ама не е. Обективно не е. Заради многообразието, заради нарасналата свобода, заради разширилият се набор от възможности, алтернативи, някои предпочитат - бифуркации.

Ако мощните центробежни сили бяха единствените, да са ни духнали свещичката досега. Буквално. Щеше да ни изстине и да се разлети Слънцето. Ама не - свети си, слава Богу. Щото гравитацията го държи. Хем яко държи. Свива го до налягания и температури, нужни за ... горенето. Тънкият баланс на тези и други сили ни прави да ни има. Щото или ще изстине или ще има голямо Бууум! иначе.
15 Юни 2015 23:13
Жалко. Напълно погрешна статия, напълно.
15 Юни 2015 23:17
В месомелачката на комунизма, с всичките му простотии , хората имаха лична и социална сигурност , и от бантустана на даракчийниците и тютюневите фабрики преди 9-ти, ражданията на обикновените българки по синорите и работническите болници - изградиха едно що годе справдливо социално общество, хората изучиха децата си, направиха си дом , че и по едно лозенце с къщичка спретнаха с помощ на съседи и роднини .Българските мюсюлмани с трактори и багери от ТКЗС и МТС къщи си вдигнаха , циганите работеха в консервни фабрики, Чистота, Промкомбинати, цехове за лопати , мелиорации и т.н.


Ама, ФАЛИРА! Просто "месомелачката" фалира финансово. Разми стойностите, изгуби представа кое колко струва и фалира социализма. Едновременно с това разми и усещането за добро и лошо, настана безстопанственост и стана норма да си бунак, ако не се облажваш от общото.

Сега не ми казвайте, че не е фалирал, ами го фалираха сладкия социализъм! Кой? Кой го фалира и защо? И отговорът е по-горе. Каквото сееш, това жънеш. Социализмът роди гангстерите, които го фалираха. Те от небето не падат! Той създаде условията и хората които да го фалират, защото не беше жизнеспособен. Системата сама роди палачите си, защото само това беше способна да ражда.

След това всичко е лесно. Финансово неспособен да оцелее, морално неиздържан и разрушил обществената тъкан, социализмът по най-естествен начин се трансформира в най-уродливата форма на олигархия. Нищо извън рамките на нормалното. Управлението на тъмно на една тоталитарна партия се превъплъти в мафиотско управление. То много не намирам разлика, ама карай...

И така, нищо неочаквано.
15 Юни 2015 23:27
Сега не ми казвайте, че не е фалирал, ами го фалираха сладкия социализъм!

Ако обещая да не ти казвам, ще се почувстваш ли дотолкова възстановен, че да спреш да разговаряш със себе си?
16 Юни 2015 08:05
Fantata, !
16 Юни 2015 08:17
Когато хората е развиваха, ние правихме комунизъм - инженера и циганина в завода получаваха почти еднакви заплати! Щяхме да живеем по мед и масло - точно така пишеше в учебниците по история. На хората живота им мина в недоимък и опашки пред магазините, в които нямаше нищо освен хляб, но и той не стигаше! При заплата от 150 лв. един цветен телевизор стигаше до 1500 лв! Да не говорим за цитруси, маслини - просто нямаше. Каквото и да купиш от магазина, ти трябваха връзки! Хората неусетно се израждаха - и когато дойде демокрацията, която целият свят уважава/виж къде бягат емигрантите/, БГ-то се превърна в бананова република.
16 Юни 2015 08:42
Съвършено прав е Цеков.
Процесите на разпад станаха прекалено много.
Обществото ни трябва да се замисли за засилване на интегративните процеси, иначе - лошо.
Някой трябва да постави този въпрос на публично обсъждане по организиран начин.
16 Юни 2015 09:16
Тук няма общество, няма организирани светове! Обществото направо се е разпаднало тотално на групички по интереси. И не виждам нищо което ни обединява или би могло.
16 Юни 2015 09:45
Добра статия, в т.ч. и употребата на термина "месомелачката на комунизма" (точно казано).
Всичко случващо се сега е резултат на това, че "преходът" не се състоя, тоталитаризмът мутира в мутризъм, и толкова. Както грипните и други вируси, което не ги прави по-малко заразни или смъртоносни.
16 Юни 2015 10:09
Глупава статия.
Процесът на разпад започна след 1989-та, когато новоизлюпените демократи завзели властта с чужда помощ, разрушиха държавата, за да я окрадат безнаказано, както и стана, но и същевременно я замениха с тяхна си държава, чрез която да крадат. Сега след 25 години липсваща държава за хората при съществуваща държава на демократите, да се надават такива смешни вопли, като тези в статията е меко казано доста глупаво. Едва ли останаха идеалисти, каквито имаше много в първите години след 1989-та, които все още да смятат, че пазарната икономика и демокрацията означават да потекат реки от мед и масло за всички. Повече от ясно е, че за да има за едни повече, за други ще има по-малко, а тъй като нашите демократи се оказаха безмерно алчни и за да има толкова много за тях, народа обедня прекалено много. В резултат на това обедняване е и демографската катастрофа в България, която продължава вече 25 години. Цяло чудо е, че все още има българи по тези земи, въпреки напъните на демократите да ни унищожат.
Та пак за държавата - няма различни светове, има една държава служеща на властващите демократи и обогатяваща ги за сметка на останалите. Циганите тук не се вписват, но те по принцип никога и никъде по света на са се вписвали. Те са друг проблем, не по-малко сериозен.
16 Юни 2015 11:08
Петьо,
Румата, моето мнение си написал. Не може да се обадиш в полицията в 03,00 ч., да се оплачеш от чалгата, която озвучава квартала и гласът от телефона да попита "Ами ние какво да направим?". Няма как да оправдаем вдигането на рамене за "дребната" сума от 250,00 лв, открадната от баба, мама, дядо, татко. Независимо дали е във вид на компоти, домашни животни или самоделния електрожен (личен опит).
16 Юни 2015 11:26
Обществото направо се е разпаднало тотално на групички по интереси. И не виждам нищо което ни обединява или би могло.


А нима в други държави не е така? Процеса повсеместен по света.
Просто другите са по-богати и там и бедните жквеят по-добре, и това засега ги спасява. Засега.
16 Юни 2015 11:55
"Два свята, единият е излишен". Защото в България днес няма два свята. България днес се е разпаднала на хиляди светове,
И да е чел нещо тоз човечец, нищо не е разбрал. Световете са си два, също както по времето на Смирненски. И единият е все още излишен. Съвсем нормално е някой, който не може да види причинно-следствените връзки между нещата, да не може да схване това което обединява реалностите, в които живеем. А всичко е навързано - липсата на икономика, на пазари, липсващото образование, сринатото здравеопазване, абстрактните и неспазвани закони, престъпността, произвола, гетата, етническото напрежение, капсулирането, мизерията, безизходицата, безнадеждността. Населението ни се срина от 9 на 7 млн, а за качествените изменения да не говорим. Говорете каквото си искате за НРБ - но тогава гета нямаше, както и безработица, а нивата на грамотност както и средната продължителност на живота бяха на недостижими за днешните ни реалности нива. Тогавашният строй няма да се върне, но нагледно доказа, че е възможно и ромите да работят и да спазват законите на страната. След като е възможно, стои въпросът защо не може да се постигне отново.
16 Юни 2015 12:26
И не виждам нищо което ни обединява или би могло.

А би трябвало.
Дори самият здрав разум е достатъчна причина.
16 Юни 2015 13:36
Наскоро се обаждахме в полицията заради един БЪЛГАРИН, който в 01:00 ч. посред нощ лееше бетон. Попитаха "с това ли намерихте да ни занимавате", казах им - "радвайте се, че с това ви занимаваме". Беше преди да изгърми Гърмен. Иска ми се сега да ги попитам - "доволни ли сте от това, с което се занимавате в момента". Не им се занимава с предовратяване на престъпления, такива са разбиранията им за функциите на МВР, за ролята му в подредбата на обществото. Същото е с КАТ - никакви ги няма, докато не стане катастрофа.
16 Юни 2015 23:21
Много хубави и смислени коментари. За жалост всички се плъзгат по повърхносста. Имам в предвид няма конкретика за решението.
Питали ли сте някога циганин дали иска да се интегрира. 99.99% ви гарантирам отговор "НЕ".
Това си е техния начин на живот. Те никога никъде не се интегрират. Те са номади. Това не е моя измислица.
Затова вместо с напъни за интеграция по добре е да се търси друга форма на съжителство. В крайни случай да играе и тоягата.
Но тук полицията трябва да даде и свой принос а не да гледа отстрани. Полицията е орган на държавата и защитава правата на мнозинството. Демек, полицията трябва да държи гореспоменатата тоята. Тя е от нашата страна на барикадата. Циганите да се оправят.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД