:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,441,802
Активни 255
Страници 1,642
За един ден 1,302,066

Полицията има почивен ден, крадците - не

"Ползата" от това да станеш жертва на обир е философска - започваш да си задаваш въпроса защо издържам с данъците си тази многобройна униформена армия
Снимка: БГНЕС
Полицията рядко посещава обрани домове, най-много да се появи при обир на банка.
Молете се да не ви оберат в почивен ден! Тоест молете се да не ви оберат въобще, само че гаранция няма. Тъй като необраните вече се броят на пръсти, подгответе се за по-лошото.

Имайте предвид, че крадците ще влязат, когато най-малко очаквате, дори да сте 10 души вкъщи. Знайте, че те са виртуози да вземат най-ценното ви - дамски чанти, лични документи, скъпи телефони, ключове от коли и имоти. Няма преграда, която да ги спре. И се примирете:шансът полицията да ги открие клони към 0.Тя едва ли въобще ще ги търси. Не питайте защо - такава е практиката.

Тъй като всичко това е неизбежно, важно е да знаете как да ограничите щетите до минимум. Малшансът е да станете жертва на обир в почивен ден. А най-зле е това да се случи в първия ден от дълга серия почивни дни - например по Коледа, по Великден, по 3 март или 6 септември. Вие почивате, ама и полицията почива. Крадците го знаят отлично и затова действат точно тогава.

Почивните дни са идеални за куп престъпления, ако крадецът се е сдобил с чужда лична или банкова карта. Той може да изтегли пари от всеки банкомат, ако попадне на разсеяна жертва, която си държи листчето с ПИН кода в портфейла. Банките почиват, но моловете - не, така че пари могат да се теглят и на каса с фалшива лична карта, която, както е известно, не е проблем да се произведе. Да не говорим, че денонощно има възможност да се изтегли бърз кредит с безумна лихва - пак с крадената лична карта.

Това обаче е нищо в сравнение сабсурдите, които се случват на жертвата, когато отиде в РПУ.Особено в почивен ден. Първо полицията вече избягва да ходи по обири. Не се учудвайте, ако откаже да посети местопрестъплението с обяснението, че следите на крадците вероятно вече са се изпарили. Или пък, ако все пак го посети, ви уведоми, че шансът за залавянето им е малък.

Посещението на обрания собственик в полицията е изнервящо преживяване - и за него, и за дежурния. Писането на жалба е съпроводено с подканяне да не се влиза в подробности. Дежурният не дава съвети и "не извършва услуги" - разбирай не дава информация, ако бъде попитан за телефони на банки например, за да се блокират откраднати карти. "Ако искате, мога да извикам следовател, ако искате, мога да не извикам", може да ви каже той с укор, в случай че напирате много. Не очаквайте съвет за стъпките, които трябва да се направят, нито телефони. Не очаквайте да научите, че тегленето на бърз кредит с чужд документ може да се възпрепятства само с ходене в БНБ, където се подава заявление банката да уведоми останалите кредитни институции, че личната карта е невалидна, защото е открадната. БНБ получава данните 45 дни след покупка и така може да се хване, когато има злоупотреба. Изходът е да се води дело за обезсилване на сделката.

За всичко това обаче в РПУ-то не става и дума. Там пишеш жалба, като никой не изисква да е подробна. Какви ключове са изчезнали, колко точно пари - полицаите не се интересуват от подробности. Явно няма да им трябват, защотодело едва ли ще има някога.Абсурдното за жертвите на кражби през почивните дни е, че е необходим документ за открадната лична карта, който се издава в РПУ-то, но гишето работи само в работни дни. Без този документ не може да се блокира банкова сметка (по телефона се блокират само електронни карти), а в първия работен ден крадците отново са с предимство. Пак с фалшива лична карта те могат да минат първи в банката и да опразнят сметката. Документът за невалидна лична карта се вади срещу такса от 2,50 лв. на гише в полицията или в банка срещу такса от 6 лв. Много е важно сутринта в първия работен ден РПУ-то да изпрати информация на паспортния отдел на МВР, чрез който веднага да стигне до банките, че тези документи са невалидни, за да не се злоупотреби в ранните зори. Да, ама това означава служителката в РПУ-то да обслужи жертвата още в първите секунди на работния си ден - шансът без връзки и познанства е нищожен.

Разследването на кражбата тече точно толкова "усърдно", колкото и приемането на сигнала за престъплението - всъщност няма разпити, няма оглед, няма разследване. Независимо че крадецът например може да е правил опити за теглене от банкомат, където вероятно има камера. Без значение, че може половината съседски апартаменти да са обрани по същия начин. "Има едни алпинисти, които обхождат квартала", може да ви каже дежурният и с това случаят ще приключи. И оставете всяка надежда, че можете да се свържете със следователя.

"Ползата" от това да станеш жертва на обир е философска - започваш да си задаваш въпроса защо издържам с данъците си тази многобройна полиция. А критичното мислене, както е известно, е в основата на гражданското общество.
20
4626
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
28 Юни 2015 21:16
започваш да си задаваш въпроса защо издържам с данъците си тази многобройна полиция.

Никой не протестира против тези паразити, както и против администрацията - многобройна, корумпирана, некадърна, мързелива.
И като най - абсурдна подигравка с цялото общество, в момента протестират точно полицаите. Всички знаем защо.
28 Юни 2015 21:22
Всички знаем защо.
Аз например не знам.Да не би да се опитват да съборят слънцето?
28 Юни 2015 21:23
Има една социопатичност, която всеки човек притежава; тя лесно се познава, като избухване, вследствие на накърняване на интересите му... При престъпниците тя е в повече... Сигурно може да се засече с енцефалограф... Престъпниците са като нормалните хора, но по-често посягат на другите, някои посягат дори на полицаи - това е един вид "излизане извън себе си", при което посягаш на личността, собствеността, здравето или живота на другите...
28 Юни 2015 21:38
***
28 Юни 2015 22:41
Може да се мотивира полицията - при всяка кражба, обир се прави оценка на откраднатото и ако до 6 месеца не се открие извършителя, пострадалият се компенсира от бюджета (заплатите) на съответното РПУ. Е, така има вероятност така да останем без полиция, но едва ли ще усетим разликата.
28 Юни 2015 23:41
Давам 10 лева на този, който може да намери тази сграда

http://sdvr.mvr.bg/Struktura/07ru.htm
29 Юни 2015 01:10
"Ползата" от това да станеш жертва на обир е философска - започваш да си задаваш въпроса защо издържам с данъците си тази многобройна униформена армия

"Ползата" от това да станеш жертва на обир е философска - започваш да си задаваш въпроса защо издържам с данъците си тази многобройна униформена лапаплач...
29 Юни 2015 02:56
Странно. Преди 26 години почти нямаше обири на домовете. А и техниката не беше толкова напреднала. Ще рече, че проблемът е бързо разрешим. Но защо ли не се разрешава?
29 Юни 2015 07:32
Yantar
29 Юни 2015 02:56


Проблемът е бързо решим - да. Но всеки трябва да започне да си плаща за услугите които получава от държавата. А не както е в момента един плаща, а друг получава. Не може за цяла година 10 лева данък да платиш и да искаш, държавата да ти пази имотите, тебе, да ти поддържа улиците, да изгражда болници, детски градини, пътища..

Едно време всичко беше държавно и държавата си пазеше всичко и плащаше за всичко. Сега обаче всичко е частно. И всеки частник трябва да си плаща за всичко, а не един да плаща, а друг да цоца. Точно това става обаче когато бюджета на държавата се пълни най-вече от ДДС и ДОД, а пък се харчи най-вече на база собственост - харчи за хората, но най-вече за услуги около имотите на собствениците. А те знаят само да се оплакват и да искат. Реално обаче не плащат почти нищо за тия услуги. Услугите се плащат от консумиращите и работещите.29 Юни 2015 08:26
***
29 Юни 2015 08:30
Давам 10 лева на този, който може да намери тази сграда

След 10 мин. мога да съм там и да те заведа, но не ти искам 10-те лева
Впрочем, защо е предложението, трудно откриваема ли е?

29 Юни 2015 08:52
анастаси сиров 28 Юни 2015 21:22
Всички знаем защо.
Аз например не знам.Да не би да се опитват да съборят слънцето?

1. защото полицаите са комбина с айдуците.
2. защото полицаите лежат от кълка на кълка до 50 годишна възраст - яки, здрави, морни вода не са пили. пенсионират се с добри пенсии плюс 10 или 20 заплати накуп. И след това ,бодри и отпочинали - започват работа като охрана например - плюс пенсията. Ето защо , драги ми Сиров.
29 Юни 2015 08:53
анастаси сиров 28 Юни 2015 21:22
Всички знаем защо.
Аз например не знам.Да не би да се опитват да съборят слънцето?

1. защото полицаите са комбина с айдуците.
2. защото полицаите лежат от кълка на кълка до 50 годишна възраст - яки, здрави, морни вода не са пили. пенсионират се с добри пенсии плюс 10 или 20 заплати накуп. И след това ,бодри и отпочинали - започват работа като охрана например - плюс пенсията. Ето защо , драги ми Сиров.
29 Юни 2015 10:34
Мик, като сте толкова ентусиазиран отидете в общината и си платете данък върху имотите в размера, който Вие препоръчвате. След това започнете кампания за приемане на високите данъчни ставки, като не забравите да изтъкнете по всички медии, че Вие лично сте платил такъв данък. Иначе всичко е лаладжийска работа.
Вярно ставате вече досаден. Пък и този назидателен тон.
29 Юни 2015 10:57
Благодаря, Денеб, ти си моята пътеводна звезда. Слава богу,
че нямам повод да търся тая сграда. Защото ако я търся на
заблуждаващия адрес

гр. София 1700 ж. к. Младост, бул. Александър Малинов № 1,

който са сложили на официалния сайт на 7 РПУ-София, никога
няма да я намеря. Защото сградата не се намира изобщо на
тоя централен булевард на Младост, а камо ли пък на номер 1,
който би трябвало да е в близост до бул. Цариградско шосе.
А докато търся 7 РПУ, за да се оплача, крадците биха имали
време да ми отмъкнат и дограмата, ако желаят.
29 Юни 2015 11:50
mick
29 Юни 2015 07:32
Yantar
29 Юни 2015 02:56


Проблемът е бързо решим - да. Но всеки трябва да започне да си плаща за услугите които получава от държавата. А не както е в момента един плаща, а друг получава. Не може за цяла година 10 лева данък да платиш и да искаш, държавата да ти пази имотите, тебе, да ти поддържа улиците, да изгражда болници, детски градини, пътища..

Дрън-дрън. Пишеш врели, некипели. След като всеки на тази територия, дори и най-нищият, плаща 20% данък върху ВСЯКА изхарчена сума, това е петАк (не десятък) и на "държавниците" все не им стига. Дори един беден пенсионер с 200 лв пенсия ще плати от нея 40лв ДАНЪК!
Кражбите и корупцията по всички етажи на "държавата" са причината за катастрофалното положение на територията. Плюс добре оформени олигополи, при които шепа алчни типове държат всичко и пет пари не дават за основната маса от населението, просто НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА. Онзи ден излезе информация, че 100 фирми произвеждат 80% от БВП. Такава концентрация я няма никъде по белия свят...
29 Юни 2015 11:56
гр. София 1700 ж. к. Младост, бул. Александър Малинов № 1,


Учудващо, но bgmaps дават 7-мо РПУ точно на този адрес - зад академията на ВМР ....
29 Юни 2015 15:46
Е само дето се стига по алея Флойд Бляк до 7мо. От американския колеж, като по глупави така са посочили адреса си?
29 Юни 2015 16:14
aldycrown
29 Юни 2015 11:50

Привлекателно е някой друг чрез ДДС и ДОД да плаща за охраната на твоите имоти, да ти поддържа улиците около тях и т.н. Проблемите започват, когато твоите данъци ДДС и ДОД вместо да отидат за охрана на твоите имоти и улици отидат някъде другаде и теб те оберат и няма пари за улиците.

Точно това става в момента. Едни плащат други получават.
29 Юни 2015 16:54
Не е нужно да те оберат в почивен ден. И в работен ден да те оберат, пак е същото. МВР-то нищо не прави, освен да складира документите някъде си, за да ти съобщят след 10 години, че са прекратили всякакви действия поради давност и ненамиране на извършителя. Имам ограбени познати - на едни къщите, на други колата, а трети ги ограбиха на улицата, самият аз пострадах на два пъти и нищо. В нито един случай МВР-то не си свърши работата, т.е. грабителите останаха неоткрити. Въпросът е защо плащаме за скъпата структура нарeчена МВР, след като тя не ни защитава, а много често работи заедно с престъпниците? Единственото разумно решение е да се закрие сегашното МВР и работещите в него да не могат да работят за в бъдеще в общественият сектор.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД