:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 321
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Нищета на безплатното

Емил Хърсев
Има места, където пилците се броят напролет. Тогава е краят на учебната година. Тогава жънем плодовете на засаденото преди десетки години. Полагат се зрелостни изпити, минава кандидатстудентската кампания, приемните изпити за елитните гимназии и изпитните сесии на университетите, излизат резултатите от сравнителните международни изследвания на грамотността и образователния ценз. После следва обичайното вайкане. Защото година след година



образованието тъне в проблемите,



които трябва да решава. Все по-малко завършват основно и средно образование и все по-неграмотни. Все повече места за студенти и все по-незаети. Увеличават се само учениците и студентите, които учат в чужбина - при положение че България е сред световните лидери по брой училища и още по-напред по брой университети на глава обучаем. Отдавна се дивим на този парадокс, но пак завършваме годината с увеличен брой университети, факултети, колежи, чак две нови "академии на науките" са цъфтели, макар че "науките" хич ги няма. Отчитаме обаче подобрение: за първа година нивото на грамотност пада с доста по-нисък темп. Още година-две и ще спре да пада. Защото ще е паднало дотам, че няма къде повече. Какво да правим?



Не вярвам на държавните стратегии,



макар че милиони се харчат за хиляди страници премъдри, но безплодни концепции, програми, планове и пр. Нито една от тези писаници няма икономически фундамент, всички са с "меки" бюджетни ограничения (те пораждат "икономиката на дефицита" при централно планирани стопански системи с преобладаващ административно разпределян, нетъргуем продукт). Казано на човешки - всички стратегии са ялови, ако се градят по идеологията на "безплатно" образование. Това е идеология на нищетата. Тя обрича образованието на хронична мизерия и е ключов фактор за демографската криза на нацията, защото потиска ръста и квалификационната диференциация на заплатите и насърчава "изтичането на мозъци". Може да се докаже, че "безплатното" образование намалява брутния вътрешен продукт с 10 до 15%. За да решим този жизненоважен проблем на нацията, трябва



да сменим икономическата база



на образователната система или ако предпочитате - да я взривим, за да я построим върху здрава пазарна основа. Според защитниците на статуквото пазарно базирано образование е невъзможно, та дори и немислимо в "бедна България" (заблуда с претенции за аксиома). Не вярвам, че сегашният ни законодател ще събере нужното мнозинство смелост за диаметрална програма. Това не е причина "да си траем", докато стожерите на системата се барикадират (вече и чисто физически) в шефските кабинети. Когато статуквото е безпътица, промяната е неизбежна. Най-прост е моделът



емулация на пазар



С няколко реда ще покажем как с минимални изменения и пренебрежими разходи можем да сменим основите на системата. Представете си, че от 1 септември 2016 г. (оптималният най-близък момент за решаващия скок) образованието в България става платено. На 120% платено. Цените за обучение във всяко учебно заведение се смятат равни на досегашната издръжка с добавен 20% ДДС. Всеки задължително плаща пълната цена за обучение - сам, от джоба си. Обаче държавата дава пълен кредит за обучение на всички български граждани и постоянно пребиваващи чужденци. Всеки с платените фактури за обучение тегли от избрана от него банка специалния си образователен заем. Ако го иска. Заем по всички правила - с пазарна лихва, с гратисен период за лихви и погашения, докато гражданинът продължава да учи, и погасителен срок от 10 години след това. За всеки свършил да учи и започнал да се осигурява, държавата поема вноските по образователния заем. Така



промяната настъпва веднага,



със същите пари, които бюджетът плаща за образование. Сменя се само пътят на парите, вместо бюджет - чиновник - чиновник сега вървят по канала бюджет - банка - личен джоб -училище. Основният принцип се сменя, макар за никой от участниците нищо фатално да не се случва. Но ще видите, че от следващия ден всичко в образованието ще започне да се променя. Отвътре - и бързо.



Тежестта трябва да се пренася постепенно,



но постоянно. Например от първия миг трябва да е ясно, че всяка следваща година намалява частта от погасителната вноска по образователните заеми, която плаща държавата. С по 1% на година да пада делът на държавата, но трябва да пада. На пръв поглед все по-голяма тежест ще поемат домакинските бюджети. Не е така. Естествените закони на икономическото възпроизводство ще пренесат тежестта на образователните разходи в цената на труда, т.е. текущите доходи ще растат по-бързо. Ще видите, че и разходите за образование ще намаляват, защото ще се оптимизират, а и конкуренцията ще ги натисне. Тази революция няма да спре изтичането на мозъци от страната, но всеки предпочел да учи без пари (у нас) и да работи за повече пари (навън) ще трябва поне да плати обучението си. Сега спонсорираме богатия Запад с целия разход за обучение на всички, които изберат гурбета, вместо работа в собствената си страна. И почти веднага ще намалеят разходите, които пилеем за ненужни и фиктивни образователни услуги. Не е малко.

28
10516
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
28 Юни 2015 21:13
Поправете ме ако греша, но доцент Хърсев е продукт на безплатно образование. Нищо против пазара ,но ...тойкога ще си го плати със сложна лихва и пропуснати ползи , че после да събира пари от плебса?
28 Юни 2015 21:17
той кога ще си го плати със сложна лихва и пропуснати ползи , че после да събира пари от плебса?
Платил го е с всички лихви,още когато консултираше безплат ната американска царевица.
28 Юни 2015 21:41
Как може да пишете, че образованието е безплатно?! Откъде идват парите за заплати на учители, за поддръжка на сгради, за консумативи? Нали от джобовете на всички данъкоплатци в държавата се вземат едни милиарди, за да учат всички, включително и децата на стотици хиляди, които никога не се работили, нито данъци са плащали. И след като изнесох децата си да учат в чужди университети, съм платила до стотинка всичките им разходи там, без да съм спряла да плащам данъци в България. Тоест, продължавам да плащам за "безплатното" според вас образование и на тези, които в момента учат тук.
Единственото с което съм съгласна е, че тези които завършват висше образование в България, а после заминават да работят в чужбина, трябва да платят на държавата.
29 Юни 2015 00:10
Представете си, че от 1 септември 2016 г. (оптималният най-близък момент за решаващия скок) образованието в България става платено. На 120% платено. Цените за обучение във всяко учебно заведение се смятат равни на досегашната издръжка с добавен 20% ДДС. Всеки задължително плаща пълната цена за обучение - сам, от джоба си. Обаче държавата дава пълен кредит за обучение на всички български граждани и постоянно пребиваващи чужденци. Всеки с платените фактури за обучение тегли от избрана от него банка специалния си образователен заем.
Можем и друго да си представим.

Държавата пуска вътрешен целеви облигационен заем с 3% доходност. И с парите, събрани от него, отпуска кредити на всички желаещи при ... 3% лихва, а гражданите, които имат депозити и ги държат по банките срещу 1%, си купуват облигациите и инвестират парите си в образование на българските деца.

Не е много гот за банкерите, нали?

По подобна схема Египет строи без външен заем втори Суецки канал. За рекордно кратък срок, за рекордно малко пари и с рекордно големи получени ползи - връщане на инвестицията само за 2 години.

А банкерите регистрират рекордно големи пропуснати ползи...

29 Юни 2015 00:13
Нали от джобовете на всички данъкоплатци в държавата се вземат едни милиарди, за да учат всички, включително и децата на стотици хиляди, които никога не се работили, нито данъци са плащали
Слава, едно въпросче - откъде всички данъкоплатци вземат пари, за да плащат милиардите данъци на тая държава?

29 Юни 2015 00:52
В България всички са данъкоплатци само,че не споменават какви данъци плащат.То затова и дереджето е такова с трици да ловиш маймуни.
29 Юни 2015 02:34
Всеки с платените фактури за обучение тегли от избрана от него банка специалния си образователен заем.
А защо да не може да ги приспадне от данъчните си задължения?
Защо изобщо трябва да има посредник между Държавата и гражданина? Да не е заради продажността, продажба на морал, съвест, държавност.
29 Юни 2015 02:44
Естествените закони на икономическото възпроизводство ще пренесат тежестта на образователните разходи в цената на труда, т.е. текущите доходи ще растат по-бързо.
Глупости! И се пишат на фона, когато законите на възпроизводство са влезли в пълна сила - раждаемостта е паднала до най-ниските си нива и продължава да пада; Населението е с отрицателен прираст от 30 години; Тежестта на образователните разходи се поемат в началото и 90% изцяло от наличното имущество - наследствено, налично. При недостиг се осигуряват доходи от "сивата икономика" (работа на черно и/или в чужбина, "усвояване" на обществени средства). Ако някога се опре да доходите, увеличените доходи, то вече няма да има "образователни разходи".
29 Юни 2015 07:52
Han
29 Юни 2015 00:13
Изработват ги. Що за въпрос?
29 Юни 2015 09:02
Единственото с което съм съгласна е, че тези които завършват висше образование в България, а после заминават да работят в чужбина, трябва да платят на държавата.

А защо държавата не им помогне да си намерят работа за да останат и си плащат тук данъците?
Т.е. работа има, но за жълти стотинки, които не достигат и за оцеляване! Така държавата си гони сама гражданите.
29 Юни 2015 09:05
Как стои този въпрос в добрата стара Англия?
Дават ти студентски кредит, който ще връщаш като завършиш и получаваш над 21 хил. годишен доход. Доходът се декларира и заемът удържа на базата на данъчната декларация, която сам подаваш. Ако 'забравиш' ... да ти е яко!
29 Юни 2015 09:08
Изработват ги. Що за въпрос?
И как ги заработват? Питам неслучайно, защото въпросът е важен.

Малко помощ:

Кое е първичното: кокошката (държавния бюджет), или яйцето (приходите на "частния" сектор). От планетарна гледна точка, т.е. в затворена икомоническа ситема.

Откъде се вземат чудните пари, които частния сектор "изкарва" и с които "храни" държавата?

Може ли да съществува държава, ако има нулеви данъци и няма държавен сектор?

За какво всъщност служат данъците, ако не изхранват държавата?

29 Юни 2015 09:34
Единственото с което съм съгласна е, че тези които завършват висше образование в България, а после заминават да работят в чужбина, трябва да платят на държавата.

Slava, Slava....

Много грешиш, ако мислиш така!!!
За мен, примерно (за моето Висше) , държавата ни похарчи...къде 15000$ (за по-лесно съм ти ги сметнал в $ по курс 1 лев за 1 Долар).
Сега годишно внасям в тази Държава само ДДС около 20 000 $...не тегля - нищо!
Анадън му...
Харчат ги навярно от бюджета нецелесъобразно...но, от теб какво вземат, та да харчат умнико???
По разсъжденията ти ако съдя - нищо!!!
29 Юни 2015 09:43
Han 29 Юни 2015 09:08

И затова "платежният баланс" го вързваха преди - чуждите инвестиции, а сега - работещите в чужбина!
Щото така ни "конструираха" държавицата...Великите сини и червени Кормчии!
Костофф, Доган и Крадлиф дедо...
Затуй Slava...не плюй там, дето ближеш!
29 Юни 2015 10:08
За всеки свършил да учи и започнал да се осигурява, държавата поема вноските по образователния заем.

А за тези, които са завършили, но не са намерили работа и не могат да започнат да се осигуряват?
Има и още бъгове: Как да накараме хората да плащат за нещо, което е задължително?
Сега караме (ромите) да плащат (вземаш им детските) за това, че децата не ходят на училище, а ти искаш да плащат за да ходят.
Този революционен подход - с плащането - може да се прилижи и в други сфери - например в сигурността. Вместо държавата да плаща за полиция, ние ще им плащаме - на ръка.
29 Юни 2015 10:13
Това ако се реализира за средното образование, виждам масово недостигане до средно образование, т. е нивото на възпроизводство на работната сила и сега е ниско, но винаги може още- като стигнеш дъното, винаги можеш да дълбаеш надолу. И защо всички идеи на г-н Хърсев се въртят около организиране на едни нови парични потоци през банките?
29 Юни 2015 12:37
Според мен задължителното образование трябва да си остане както е до сега но от там нагоре рябва да се плаща.И си мисля че ще е доста възпитателно за младия калпазанин дето ходи на училище просто да се разгелдисва да отиде със майка си и или баща си до банката да получи документа за сумата за годишното си образование и лично да я занесе на директора на училището.И тогава да го питам като преподава учителя в клас дали ще си играйка с телефона и да блее през прозореца или ще си извади молива и тетрадката и всичко чуто ще го попива че и за още ще пита?Ами прав е господин Хърсев и макар че повечето му идеи писани тук на мен лично не ми допадат то тази я намирам за правилна и навременна.И защо примерно когато се прехвърля футболист в друг отбор може да се плащат за него стотици хиляди или дори милиони а за инжинера или лекаря не може?Клубовете са си прави да искат пари щото точно те са го научили този да рита топката но и държавата ще е права ако накара този инжинер който е учил ...е да кажем почти безплатно или поне под себестойност да си доплати до реалните разноски ако реши да си дигне чуковете за друга държава.Точно това е начина да се накара този млад човек да осъзнае колко точно дължи за образованието си.Черно на бяло написано на банков документ.Моите адмирации господин Хърсев този път имете супер точно попадение!
29 Юни 2015 13:26
И си мисля че ще е доста възпитателно за младия калпазанин дето ходи на училище просто да се разгелдисва да отиде със майка си и или баща си до банката да получи документа за сумата за годишното си образование и лично да я занесе на директора на училището.И тогава да го питам като преподава учителя в клас дали ще си играйка с телефона и да блее през прозореца или ще си извади молива и тетрадката и всичко чуто ще го попива че и за още ще пита?

inventus
Ти това сериозно ли си го мислиш?!?
Ако - да, значи хабер си нямаш от това, какво представляват "малките калпазани"...а пък за "калпазанките" - да не отваряме тема въобще.
29 Юни 2015 13:47
Туб!Съвсем сериозно си го мисля това което съм написал!И да!Имам един такъв млад калпазанин в наличност внук ми е и е в шести клас.Както навярно може да очакваш нищо друго освен компютърните игри не го интересува.И както той лично ми е разказвал дори и в редките случай в които все пак нещо от преподаваното в училище го е заитригувало то поради ниската дисциплина на останалите деца и шума който произвеждат било съвсем невъзможно да се разбере каквото и да било от преподаваният материал.Учителите явно при съществуващите сега правила не искат не могат и нямат мотивация за утвърждаването на някаква дисциплина.И още нещо.Когато го разпитах кой точно са най злостните рушители на дисциплината и след дискретно направена справка установих че четири от общо пет такива ходят на частни уроци при същите тези учители.От което мога да направя поне два извода.Първият че този материал те вече са го минали и не им е интересен.Вторият е че се чувсват гарантирани срещу каквото и да било щото си плащат на същите тези учители.Има и трети извод но си мисля че е прекалено параноичен за да е истински но в интерес на пълнотата на изложението ще го спомена.Пречейки на останалите да усвояват материала тези същите синковци си отстраняват конкуренцията още в зародиш.Което ако се случва вероятно вече е инспирирано от вън щото те не са способни да родят чак такава умисъл.Относно мотивацията на учителите простата аритметика показва че при пет ученика три пъти седмично четири седмици в месеца на частни уроци им решават всички материялни претенции и няма нужда да си развалят рахата.Това състояние на нещата ги устройва великолепно и за това съпротивата срещу всяко нововъведение ще е яростна.
29 Юни 2015 13:52
Кой дал, кой взел, никога не може да се изчисли и да се стигне до коректно решение.
Най-важно и належащо е, да се прекрати симбиозата между комунизъм и капитализъм. Веднъж за винаги трябва да се спре с

ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ

Комунистите, сега пребоядисали се в други цветове, богатеят и извличат ползи от тези държавни поръчки, във всяка област, включително и образованието. Майката и/или бащата печелят огромни пари като изпълняват държавни поръчки, а детето/децата им, учат без пари и получават стипендии защото са ДЪРЖАВНА‌ ПОРЪЧКА.
29 Юни 2015 18:56
И след като изнесох децата си да учат в чужди университети, съм платила до стотинка всичките им разходи там, без да съм спряла да плащам данъци в България
Как ще се процедира, ако чуждият университет/държава плаща стипендия и/или издръжка на българче-студентче? И тая стипендия не е заради някакав си социална хуманност, а да се повиши конкуретността на обучението, да накара собствените си калпазани да учат повече. От друга страна, привличането на отлични студенти вдига репутацията на университета. Дори чуждестранният студент да напусне обучаващата го държава, то той ще разнася "добрата репутация" (икономически актив ) на обучилата го държавал Сиреч държавата с една мижава стипендия ще получи даром един огромен икономически актив.
Та въпросът е българче - степендиант на чужд университет може ли да се върне в България? Дали дължимите здравни осигуровки (нарушени осигурителни права за повече от четири години) няма да го изгонят завинаги от страната ни?
калпазанин дето ходи на училище просто да се разгелдисва да отиде със майка си и или баща си до банката да получи документа за сумата за годишното си образование и лично да я занесе на директора на училището.
Хубаво, да кажем, че родителите ще платят там едни 30К-50К, калпазанинът ще седне да учи яко ... политология (с грешни теория за комунизма и парите) или някоя по-модерна дисциплина като да кажем "дизайн на сексуалните отношение". Пак ли родителите трябва да гарантират (на банката да кажем, или държавата), че наученото ще има приложна стойност?
Вместо държавата да плаща за полиция, ние ще им плащаме - на ръка.
То нали така беше през 1991-1998 г. Или си забравил колко частни полиции имаше - ВИС, СИК, Аполо, НСБОП, БМБ, НСО, СОТ, МОТ и т.н.? Така вардиха обществения ред, че дори и банките фалираха.
29 Юни 2015 19:04
Казано на човешки - всички стратегии са ялови, ако се градят по идеологията на "безплатно" образование.
Този съвсем няма представа за проблемите в образованието. Безплатното образование му е виновно. В главата му само бръмчат бръмбарите на нео-либерастията.
Той как е станал доцент (в пиесата "Римска баня" един си беше кръстил кучето "Доцент", като се е учил безплатно. Между другото аз не съм бил доцент, от "старши научен сътрудник II степен, тогава равносилно на доцент, станах професор.
Ние видяхме какво стана, като въведоха пазарния принцип парите да вървят след ученици и студенти. България е имала традиции в образованието и всеки опит да се променят води до катастрофа. През 50-те години се опитаха по съветски образец да въведат петобална система и матури в 4-ти и 7-ми клас, аз съм държал такава в 4-ти клас. После разбраха, че не върви и си върнаха нашата шестобална система, без матури в 4-ти и 7-ми клас.
29 Юни 2015 19:19
Най-важно и належащо е, да се прекрати симбиозата между комунизъм и капитализъм. .


Прав си, да се върнем към комунизма.

Веднъж за винаги трябва да се спре с

ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ

Комунистите, сега пребоядисали се в други цветове, богатеят и извличат ползи от тези държавни поръчки, във всяка област, включително и образованието. Майката и/или бащата печелят огромни пари като изпълняват държавни поръчки, а детето/децата им, учат без пари и получават стипендии защото са ДЪРЖАВНА‌ ПОРЪЧКА.

Абе приятел горски, какви са тези ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ, които ти се въртят в главата. Дето комунистите печелели от тях. В образованието държавната поръчка означава брой студенти за дадена специалност и няма нищо общо с плащането на някакви си бивши комунисти, дето печелели много. Държавната поръчка в образованието ограничава броя на студентите в отделните специалности. Ами тези, които печелят много пращат децата си в специлизирани училища, където плащат солено. Пращат ги да следват на Запад и също плащат солено. Няма стипендии, за държавна поръчка. Има стипендии за студентите с висок успех, ама те са бая мизерни. Ти по кой свят ходиш.
29 Юни 2015 19:35
Автора -
29 Юни 2015 22:17
Сега спонсорираме богатия Запад с целия разход за обучение на всички, които изберат гурбета, вместо работа в собствената си страна.

И с евтин труд го спонсорираме и с други неща.
Така и ще бъде, иначе запада няма да толкова богат.
Ние така и така сме бедни, защо и те да обедняват?
30 Юни 2015 11:33
Mrx++ 29 Юни 2015 19:19

Оказва се, че аз, който живее в чужбина от дълги години, зная по-добре от теб за порочната система в България. И го зная от първа ръка.

Има студенти или учещи за магистър, които учат по държавна поръчка. Плащат занижени или никакви такси. Дори в правилата на университетите се казва: "Във второ класиране участват неприетите по държавна поръчка кандидат-ма­гистри, които желаят да се обучават срещу заплащане". "Студентите, приети по държавна поръчка в редовна форма на обучение и обучаващи се едновременно по две специалности, могат да получават стипендия само по специалността, по която са били приети първоначално" "Ще се приемат 120 студенти, изцяло по държавна поръчка. Семестриалните такси за тях са с 50% по-ниски от тези за платените магистратури"

А що се отнася до фирми и бизнес, не му казват "държавна поръчка", а "обществена поръчка" или нещо подобно. И, разбира се, най-добрият начин за източване на държавата от "свои" хора.
30 Юни 2015 11:37
На държащия чук, всичко му изглежда като пирон и държи да го забие, мира не му дава - та банкер да дава съвети за каквото и да било (освен за пари)
То затова и здравеопазването и образованието са на това дередже - не само че търговците са пред храма, ами се и опитват да търгуват със самата вяра. Чесно казано време е търговците да престанат да дават съвети как парите са светая светих и само около тях трябва да се въртим.
От друга страна - всяка една система измислена от човека работи добре само ако хората споделят ценностите заложени в тази система - ако ли не, се опитват да я използват единствено и само в своя полза (много често за сметка на другите).
Затова и сега положението е такова - на масата учители и лекари не им пука много-много за учениците и пациентите - щото света около тях само за пари говори, всичко се измерва с тях. Докато това не се промени (чесно казано не знам как), нищо няма да се промени.
Г-н Хърсев



03 Юли 2015 23:57
Ние отдавна знаем, че г-н Хърсев пише статии "безплааатно".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД