:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 490
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Референдумът ще узакони политическия брак между ГЕРБ и ДПС

Зад демократичния патос, съпътстващ идеята за плебисцит, прозират антидемократични намерения
Галя Горанова
Не знам дали е правило, но у нас големите изборни бели идват от президентите. От безделие, чувство за управленска непълноценност или нещо друго държавните глави обичат да се намесват в избирателния процес, смесвайки волеизявлението си с това на суверена. Навремето Първанов подведе своите с предложението за мажоритарна парламентарна квота от 31 депутати, с което отпрати БСП в опозиция. Пак от президента, но сега Плевнелиев, дойде инициативата за референдум по изборните права. Устремът, с който държавният глава се впусна в тази авантюра, може да се тълкува двояко - или като добре прикрито коварство, или като политическа невменяемост. Но и двете предположения са не особено ласкави за инициатора.



Цялото лукавство на референдума е във въпросите



Обтекаемите формулировки на допитването отварят широко полето за произволно тълкуване на отговорите. А тълкувателите ще имат последната дума за претворяването на народната воля в закон. Как се отговаря на въпроса "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?", без да е ясно каква част? Каквото и да отговорят българските граждани, накрая тълкувателите ще впишат в закона онова, което им е изгодно. ГЕРБ, например, настояваше мажоритарната квота да съставлява 1/3 от броя на народните представители, тъй като вариантът е проверено печеливш за партията. Той работи изцяло за победителя. По-дребни риби като АБВ рекламират немския модел - 50:50 мажоритарни и пропорционални избраници, с надеждата, че по-голямата квота ще остави шанс и на малките. Най-неочаквано в надцакването се включи и ДПС с провокацията за 100% мажоритарен парламент, съзнавайки отлично, че офертата няма да мине. Това бе чудесна проява на политическа духовитост спрямо кресливите коалиционни партньори на ГЕРБ, които изведнъж осъзнаха капана, в който ги вкарва президентският референдум. Дори реформаторите, които навремето хвърлиха много газ в събирането на подписи за допитването, вече кършат ръце колко зле са премислени въпросите и колко големи рискове крият за връщане на двуполюсния модел с един незаобиколим фактор в средата. Иронията не свършва дотук. При задължително гласуване извън парламента ще хартисат и най-възторжените му привърженици - патриотите. Всички са уязвими, с изключение на ГЕРБ и ДПС. Което обяснява и



дръзката фриволност в поведението на депесарите



Малцина се запитаха защо ДПС си позволява подобни волни импровизации. Ами защото при всички положения печели. Да речем, че референдумът успее и народът отговори с "да" и на трите въпроса - за задължително гласуване, мажоритарен вот и електронно гласуване. Въпреки откровеното противоречие на част от въпросите с конституцията. Опитът от 2009 г. показа, че ДПС, редом с ГЕРБ, печели от мажоритарния избор на част от депутатите. Тогава кандидатите на Борисов взеха 26 мандата, тези на Местан - 5. По изчисления на изборни експерти при 100% мажоритарен вот за парламента ГЕРБ ще има 160 мандата, а ДПС - 40. Движението печели и от въвеждането на електронно гласуване, доколкото то ще улесни гласуването на изселниците от Турция и компактните ромски общности зад граница. Няма да загуби особено и от задължителното гласуване, пропагандирано тъкмо като лек срещу организирания етнически вот. Този парадокс има логично обяснение. Историческият опит показва, че дори при задължителен вот активността не надхвърля 70-80%. Голяма част от избирателите, подкарани принудително към урните, дават гласа си за антисистемни играчи в знак на протест срещу принудата, по-апатичните зачеркват произволен кандидат, конформистите по инерция гласуват за водещата политическа сила. Всичко това води до разпиляване на гласовете, голям процент на преразпределените мандати, което привилегирова големите партии и изкривява представителството. С организирания си електорат ДПС има всички шансове да е сред печелившите.

Дали осъзнато или не, популисткият възторг на Плевнелиев прикрива една откровена атака срещу политическия плурализъм. На практика референдумът ще узакони бъдещия политически брак между ГЕРБ и ДПС. А отговорността за това по традиция ще бъде приписана на "суверена". Зад демократичния патос, съпътстващ идеята за референдум, всъщност прозират антидемократични намерения. Дали държавният глава ще извлече ползи от спорната си маневра, предстои да разберем на президентските избори догодина. А там гласът на ДПС ще е решаващ.
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
С идеята си за 100% мажоритарен вот Местан се подигра с наивността на герберските съюзници.
21
8540
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
07 Юли 2015 19:48
Не мога да чета упреци и злословие срещу Президента, който е Личност на годината за Югоизточна Европа, и в момента лично ни защищава от агресорите с гърдите си на предния фронт на демокрацията!
07 Юли 2015 20:15
Референдумът е ясен: не - не - не.
Аман от глупости.

Ако някой предпочита по-актуално: охи - охи - охи...
...или, както е казал Сашо Роман - оф, оф, оф, ще отида да видя изстива ли бирата...
07 Юли 2015 20:31
По-дребни риби като АБВ рекламират немския модел - 50:50 мажоритарни и пропорционални избраници
И Галя е станала жертва на говорещите глави, които хвалят "немския модел" и неговия "мажоритарен елемент". По същество германската с-ма е пропорционална, въпреки 2-та гласа (единият от които за кандидат, а другият - за партия), в крайна сметка общото разпределение на 598-те места е по партийно-листовата с-ма.
07 Юли 2015 20:36
Мисля че ако следваме правилата на българския език, редно е да се казва "държавна глава" или в краен случай "таковата".
07 Юли 2015 20:54
Мисля че ако следваме правилата на българския език, редно е да се казва "държавна глава" или в краен случай "таковата".


Аз гласувам за "таковата"!
07 Юли 2015 20:57
К..рвенските номера ще ни докарат до гръцкия вариант и тогава оплакване да нема!
07 Юли 2015 21:06
Аз гласувам за "таковата"!
Можем ли да броим Вашия глас и по отношение на др. Пусин?
07 Юли 2015 21:13
Не се казва "др. Пусин", а тов. Пукин!
07 Юли 2015 21:18
И защо трябва да се отклоняваме от темата за глупавия, претенциозен и напълно излишен референдум с подмятания за Путин... Който, при това, не присъства в статията...
-------------
Сайтът на Генек
07 Юли 2015 21:22
Що сменяте темата?

Тук се говори за противоестествената връзка на ГЕРБ и ДПС и нейното узаконяване.

Тъй като баба ми е казвала, че най-големите простотии се правят от скука или алчност, и следейки цялото творчество на нашто нищо, считам че това му е проблема.

Ред. Генек аз май мисля по-бавно от теб
07 Юли 2015 21:29
Референдумът е ясен: не - не - не


Призовавам да не се гласува на референдума.
Да не легитимираме исканията на БОСТАН
07 Юли 2015 21:47
И защо трябва да се отклоняваме от темата за глупавия, претенциозен и напълно излишен референдум с подмятания за Путин
А за Плевньо могат да се пишат умни, непретенциозни и напълно необходими слова?!
07 Юли 2015 23:46
Атанас Димитров 07 Юли 2015 21:29

όχι!
08 Юли 2015 05:39
Навремето Първанов подведе своите с предложението за мажоритарна парламентарна квота от 31 депутати, с което отпрати БСП в опозиция

Галка, много те харесвам и обичам да чета, но мажоритарната квота бе най-малкия проблем на БСП. Катастрофираше си и без него.
Устремът, с който държавният глава се впусна в тази авантюра, може да се тълкува ... като политическа невменяемост.

При Пастирката невменяемостта е всеобхватна. Потвърждение - в Горещите.
08 Юли 2015 09:10
политическа невменяемост.


"Политическа" според мен е в повече.
Галя
08 Юли 2015 09:13
Добре, де... да попитам - Многоженството в България не е ли противозаконно?
П.П. Не съм разбрала кога е минало делото за развод на ДПС с БСП?
08 Юли 2015 09:18
Немската система е 100% пропорционално избрани (като бройка) и 50% мажоритарно персонифицирани. Е, може да има и леки отклонения. То и сегашната българска система де юре е смесена (заради независимите кандидати). Може теоретично 240 депутати и сега да си ги изберем мажоритарно. Но народът не ги ще. А иначе всичко е за отклоняване на вниманието. В Гърция били управлявали две фамилии напоследък. А в САЩ колко фамилии управляват? Че се канят и да ги завтарят? (то значи да ги повтарят по народному).
Бъдете здрави!
08 Юли 2015 09:44
Галя . За задължителното гласуване партиите имат скрити подбуди- субсидиите им са на брой гласове, ще вземат повече пари.
А за държавната глава- Иван Кулеков го нарече "онова малко нещо" - звучи ми подходящо
08 Юли 2015 12:03
Всичко това ви го казва и БСП и лично Мая Манолова, но вие тогава пискахте - кюстендилска слива била.
08 Юли 2015 12:10
Референдумът е ясен: не - не - не.

За българският политически модел това е правилният и демократичен избор, за съжаление, казвам за съжаление, защото въпросите са безкрайно неясни. Иначе бих гласувала за немска избирателна система, съчетана със задължителен вот и машинно, а не електронно гласуване. Тоест при тия параметри бих била да-да-да. Но те не ти предлагат ясни параметри, а някви менте-въпроси.
08 Юли 2015 12:13
Призовавам да не се гласува на референдума.
Да не легитимираме исканията на БОСТАН


Какъв е прагът за валидност? Ако беше самостоятелен референдум - ОК, ама хитро го замислиха заедно с изборите, а колко купени гласове се задават - не се знае. ГЛАСУВАЙТЕ - с ОХИ-ОХИ-ОХИ.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД