:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,346,901
Активни 134
Страници 15,956
За един ден 1,302,066

За Тео, фенерчетата и светлината

Почти всичко в живота, което си заслужава, е трудно и изисква лишения, упоритост, работа, работа и работа. Но някой трябва да запали първата искра
Снимка: БГНЕС
Преподавателят по физика монтира техника, подарена от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев.
След започналата подписка срещу Тео* ме попитаха какво е мнението ми за случващото се и защо не напиша нещо в негова защита. Отговорих, че първо, не знам с подробности какво е станало и най-вероятно Тео е заобиколил някои правила, както винаги е правил; второ, Тео няма нужда някой да го защитава след толкова години борба, която е водил и печелил сам; и трето, дори да се опитам да изкажа мнение, може да не ме разберат.

Вече седмица от тези събития обаче нещо все не ми дава мира и сега, седейки си на една поляна, осветена от светулки, си мисля за фенерчетата им, за светлината и за един самозабравил се учител. Тези мисли са недовършени. Заключението е различно за всеки. Надявам се да предизвикам положителното мислене на тези, които стигнат до края.За Тео (и защо напуснах България)Още помня последната задача на първата от последвалите стотици съботни олимпиади на Тео - "Избройте всички начини за разпознаване на узряла диня". Моите пет решения тогава не стигнаха за първото място. Не стигнаха дори и за третото. Имаше ученици, които завършиха с тройки по физика, но бяха пред мен в класацията с 15 до 20 решения на задачата. Мисля, че няма станали физици измежду тях, но съм сигурен, че си купуват зрели дини. Също така знаят защо кренвиршите се пукат надлъжно, когато се сварят. Както и може би да не копаят под основите на сградите, за да не се срутят.

След края на олимпиадата аз и Тео отидохме до неговия апартамент, за да ми даде дебели руски учебници по физика, от които да започна да чета. Влязохме в спалнята, където имаше ракла и два огромни гардероба. Питах се защо този леко хахав даскал си държи книгите при дрехите. Отговорът беше, че в гардеробите няма дрехи (това обясни вечното светлосиво яке). Всичко до тавана беше пълно с книги, сборници, учебници и списания. По пет, десет броя от всички, за да може да ги раздаде на няколко души да учат едновременно. Започнах да се питам дали решението ми да зарежа математиката в последния момент и да вляза в паралелката на Златния Тео беше добра идея. Първата ми реакция бе да тръгна да бягам от този мрачен апартамент, в който няма дрехи. Вместо това останах до полунощ, слушайки за бившите му ученици, за велики физици, историци, писатели, политици. Когато се прибрах вкъщи, исках да започна да чета веднага, докато изям всичките му гардероби с книги, та да му остане място за дрехите.

Шест години по-късно, в едно висше учебно заведение един професор по физика ни каза, че сме срам за България, защото не искахме да си купим книгата му по физика и да я научим наизуст. Тео вече ни беше научил на физиката в книгата. Ние искахме да учим друго, но нямаше кой да ни преподава: стандартите били такива, програмите такива, правилата такива, учебниците такива, плащането - и то такова. Бяхме си помислили, че Теовците са навсякъде, а те май не бяха.За фенерчетата (и защо не се върнах в България)Защото Стоичков е тъп, Бербатов е мързелив, Гришо е манекен, Казийски е предател, а Тео се е самозабравил, защото го дават по телевизията. Гледайте отново репортажите с Тео. Вижте леко отегчената му усмивка, с която изчаква репортерите да изредят заслугите му и министрите да се снимат с него. Забележете промяната, когато започне да говори за учениците си - бивши и настоящи. Усмивката му става доволна и победоносна. Има и едно такова пламъче в очите му, коeто виждаш, когато отговориш на трудните му въпроси, когато олимпийците му се връщат с пълен комплект медали от поредното състезание или когато някой току-що е заслужил тройката си по физика. Това пламъче издава гордостта от постигнатото, не от него, а от учениците му. Защото почти всичко в живота, което си заслужава, е трудно и изисква лишения, упоритост, работа, работа и работа. Но някой трябва да запали първата искра. Или както беше казал един самозабравил се учител: "Главата на ученика не е кофа, която трябва да се напълни, а факел, който трябва да се запали". Това негово пламъче е запалило и продължава да пали факли и фенерчета.За светлината (и защо искам да се върна в България)Преди да навляза в много лични територии, искам да предупредя, че мозъкът ми е промит. Да, Тео ми проми мозъка, за което ще съм му вечно благодарен. Както и на моите родители. Преди това комунизмът ми проми мозъка и ме направи чавдарче и пионерче. Едни от най-хубавите ми години, не заради комунизма, а защото бях дете и морето беше до колене. После Тео ме научи да работя здраво, за да постигна нещо в живота, който не е до колене. След теоретичната астрофизика явно съвсем не знам какви ги говоря, а пък американският капитализъм ме е довършил. Честно да си кажа, нямам търпение да видя следващата фаза на промиване. Между другото, по подобен начин мисля да промия мозъците на децата си, но за това след малко. След това предупреждение за невменяемост, ето я и темата за светлината.

Понякога си мисля за Левски. Представям си зима, студ, виелица и него, загърнат в дебело палто, промушва се между къщите, крачи уверено, без да спира. Питам се накъде е тръгнал. Какво му дава сили и тази увереност? Представям си го като светлина, към която върви. В следващия миг виждам Тео. Завит в светлосивото яке, кафява папка под мишница, с уверена крачка върви в един тъмносив ден и влиза в МГ-то. Задавам си точно същите въпроси.

В прословутите часове на класния ръководител измежду всичките си "брътвежи" Тео ни казваше, че всеки човек рано или късно ще достигне до възвишено състояние, за което само той ще си има име - Бог, Любов, Вселена, Светлина, тройка по физика...Това състояние било много по-красиво и съвършено от секса - все пак говореше на разгонени тийнейджъри и това беше базата за сравнение. И досега не съм сигурен дали съм разбрал за какво става въпрос, но знам, че Тео е открил своята Светлина. И не само я е открил, но я и раздава. Доказателство за това са светулките. Да говорим за тройки и шестици малко не се връзва. Все едно да кажем, че на Левски му миришели чорапите.

За учебниците и правилата - оказа се, че земята не е плоска и слънцето не се върти около нея. Ако всички учехме по учебници и следвахме правила, щяхме да изпадаме от ръба й.

За това как мисля да "промия" мозъците на децата си - искам да станат по-добри от майка си и от баща си. На родителите с подписката пожелавам децата им да станат по-добри от тях.

За светулките и защо искам да се върна в България - защото ни има, защото Теовците съществуват, защото Ицо, Митко, Гришо и Матей...

Тео, благодаря за пламъчето!

Павлин Савов

(ученик на Тео)
*Родители от Казанлък протестираха миналата седмица срещу учителя по физика Теодосий Теодосиев, който стана мъж на годината за 2014 година. Родителите са недоволни, защото пишел масово двойки на децата им.
Теодосий Теодосиев е главен учител по физика и астрономия в ПМГ "Никола Обрешков" - Казанлък, и повече от 30 години е ръководител на безплатната "Школа ТЕО" по приложна математика и физика. Създател е на собствена "Методика за формиране на силов интелект". Негови възпитаници печелят 8 от 12-те златни медала, завоювани от български участници на Международната олимпиада по физика. В школата му се готвят ученици от Великобритания, Швейцария и други европейски държави.

Снимка: БГНЕС
Голяма част от сградата на природо-математическата гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък се срути преди десет дни. Фирмата, наета за ремонта, направи погрешен изкоп в основите и се стигна до разрушаването.
24
5601
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
07 Юли 2015 19:43
Нищо не разбрах.
И какво е това Праss-ТВ? Аман от тия прасчовци! За какво се борихме да ги събориме?
Тука нпо ли е или не е нпо?
07 Юли 2015 19:56
Аз също не вденах нищо, но като видях снимката от счупеното училище, мозъкът ми направи моментална връзка с материала за учителя Теодосиев, който не съм чел.
07 Юли 2015 19:58
Какво има за разбиране? Тео - учителят по физика от Казанлък ви го е казал 1:1. Главата не е кофа, за да наливаш знанията в нея, а нещо, което трябва да се научи да мисли.
07 Юли 2015 20:22
Павлин Савов, ученик на Тео —
07 Юли 2015 20:27
Нищо не разбрах.
То няма нищо за разбиране. До усет опират нещата. И до запален факел.
07 Юли 2015 20:52
07 Юли 2015 21:06
07 Юли 2015 21:14
По смисъл -
Но недобро изпълнение. На места мяза на поредните изблици на комплексар, а благодарността е закрита от неуместна ирония. Мисля, че е имал какво да каже човекът, но... Физик, не е литератор...
Браво за идеята и желанието да излезе срещу злобните лелки!
--------------------
Сайтът на Генек
07 Юли 2015 21:50
По смисъл - Но недобро изпълнение.
Абе, все нещо не е съвършено. Не може да се каже едно истинско и искрено (!!) "браво"! Все нещо има, което трябва да се доизкусури.
07 Юли 2015 22:27
За статията !
И си спомних за моите учители, някои от тях бях щастлив да видя наскоро, другите са покойници. Уви!
Не можах да им благодаря!

07 Юли 2015 22:58
Поклон пред учителя!
Браво на ученика!
07 Юли 2015 23:13

Ей заради такива ученици на Теодосиев не му пука от посредствените майки-орлици! Дали не са в червената книга вече учители като него?....
07 Юли 2015 23:36
Поклон!

Аз имах такава учителка по математика в гимназията (казва се, дано е жива и здрава – др. Чопанова). Скъсваше ни от задачи от неизвестни сборници.

Зловещо я проклинахме тогава, но после, когато изкарах 5.75 на приемния изпит без грам подготовка, промених мнението си.

Жив да си, български учителю!
08 Юли 2015 08:54

Екстра е! Кой разбрал - разбрал. Кой не разбрал, да забива клавиши в онова съседното с покера и да вади автора от депресията, че нещата там са трагични.
08 Юли 2015 09:22
Какво има за разбиране? Тео - учителят по физика от Казанлък ви го е казал 1:1. Главата не е кофа, за да наливаш знанията в нея, а нещо, което трябва да се научи да мисли.
Те ей такива Тео-вци учат децата да мислят, и като дойдат в университетите не могат да разделят 5 на 3. Кофата е празна. И върви им преподавай висша наука. Те само мислят, ама нищо не вдяват.
08 Юли 2015 09:36
Като бях 5-8 клас, намразих завинаги всичко свързано с биология: ботаника, анатомия, зоология и т.н. Защото и трите учителки бяха фанатично влюбени в предмета си и не разбираха как някой може да не го обича, защото има други интереси и по желание се ограничава с учебника.
08 Юли 2015 09:41
В това е проблема на родното образование. Не карат децата да мислят. Едни тестове,едни чудесии. Американска система. И после се чудим,защо на децата речникът е от сто думи и всяка втора е "брат"!
За автора и за Тео
08 Юли 2015 09:43
Какво тук значат някакви си майки? В живота на всеки от нас, слава богу , има по един ТЕО и по едно огънче. А иначе главите ни са пробити кофи в които е наливано безкрай.
08 Юли 2015 09:43
Какво тук значат някакви си майки? В живота на всеки от нас, слава богу , има по един ТЕО и по едно огънче. А иначе главите ни са пробити кофи в които е наливано безкрай.
08 Юли 2015 10:38
Да е жив и здрав Учителят Тео! Работа, работа и борба, и огън - без тях няма успех. Дано никога не угасва светлината на светулката
08 Юли 2015 11:30

-----------
Те ей такива Тео-вци учат децата да мислят, и като дойдат в университетите не могат да разделят 5 на 3. Кофата е празна. И върви им преподавай висша наука. Те само мислят, ама нищо не вдяват.

Това по адрес на младежи участвали на международни олимпиади по физика?!?
Бе що не си... седиш в дупката...
08 Юли 2015 12:32
За статията и най-вече за Тео

А такива като Маркса си седят и злобеят как пък нито един ученик не е написал поне един проникновен ред за тях.
Или просто професорът Маркс се е разпознал в писанието:
Шест години по-късно, в едно висше учебно заведение един професор по физика ни каза, че сме срам за България, защото не искахме да си купим книгата му по физика и да я научим наизуст. Тео вече ни беше научил на физиката в книгата. Ние искахме да учим друго, но нямаше кой да ни преподава: стандартите били такива, програмите такива, правилата такива, учебниците такива, плащането - и то такова. Бяхме си помислили, че Теовците са навсякъде, а те май не бяха
08 Юли 2015 14:05
Изглежда странно, ученици да наричат учител с умалително име, подобно на чалга звездите. Г-н Тео звучи по-добре, като за учител.
08 Юли 2015 23:42
Дъщеря ми учи в МГ. Не в това, в друго. Та предната година, имаха подобен проблем, но не с учителя по физика, а с този по рисуване. Човекът оценяваше рисунките на децата и пишеше оценки според това как са се справили със задачата.

Един ученик беше представил бял лист, твърдейки, че било бяла мечка сред ледовете.

Та на родителската среща човека го направиха на нищо. Плюеха го 90% от родителите. Не можело по рисуване безценните им деца да имат различно от 6.00; Една майка размахваше схематична, груба рисунка с крива перспектива и викаше високо: "Кажете ми, тази рисунка заслужава ли четворка! Дори аз не мога да я нарисувам по-добре!"

Казах и, че рисунката е за по-малко. Направи се, че не ме е чула, но спря да я размахва.

Човекът се защитаваше упорито. Аз и съпругата ми бяхме единствените, които бяха активно на негова страна и още 2..3 родители, които си мълчаха.

Не се разбраха на родителската среща, но явно после се намеси ръководството и въпросния педагог-ренегад беше победен. Всички деца имаха шестици на края на годината. Справедливостта победи.

А личното ми мнение е: Учителят трябва да оценява децата по съвест и задължително субективно. Това означава (за който не знае) да оценява според личните си симпатии и антипатии. Обективните методи за оценка са смърт за образованието.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД