:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ТРАГЕДИЯ

Клането в Сребреница ще тегне вечно над Европа

Дори 20-годишнината от най-масовите убийства след Втората световна война се използва предимно от балканските политици и Великите сили в борбата им за надмощие
СНИМКА: в. "Дейли телеграф"
Бившият командващ босненските сърби Ратко Младич (вляво) вдига наздравица с командващия холандските миротворци полковник Том Кареманс (третият от ляво на дясно) през юли 1995 г. в Сребреница.
Едно поле с нови гробове, плачещи мъже, жени и деца, както и голям брой политици и журналисти. Тази картина се разиграва всяка година край малкото босненско градче Сребреница, което от две десетилетия е синоним на най-страшното клане в Европа след Втората световна война. То бе следствие на фона на кървавото разпадане на Югославия на редица независими държави през 90-те години на миналия век. Тази събота възпоменателната церемония ще е знаменателна, тъй като се навършват точно 20 години от провала на човещината в региона, който до днес разединява народите на Балканите. А Европа отново е заета с поредната криза в региона.

Преди по-малко от десет години днешният премиер на Сърбия Александър Вучич все още лепеше стикери с името на Ратко Младич по стълбове и пътни табели. Тогава той участваше в символична кампания за подкрепа на бившия главнокомандващ на босненските сърби, който е изправен пред военния Трибунал в Хага по обвинение в геноцид, както е според международното право. Тъкмо около този въпрос в Сърбия отново се разгоряха бурни дискусии през последните няколко седмици. Премиерът Вучич, който преди седем години дойде на власт като застъпник за европейската интеграция на страната, също



отказва да признае престъплението за геноцид,



коментира "Дойче веле". "В Сърбия е най-разпространено мнението, че станалото в Сребреница е военно престъпление, но не и геноцид", казва Филип Швам, журналист в сръбския седмичник "Време". Нито един сръбски политик досега не е използвал думата геноцид за случилото се в Сребреница.

В продължение на дълги години представителите на сръбската политика и правосъдие изобщо отказваха да търсят отговорност от поръчителите на това престъпление. След засилен натиск от Брюксел през 2008 г. и 2011 г. все пак бяха задържани двама високопоставени виновници, които се укриваха в Белград - бившият президент на Република Сръбска в Босна Радован Караджич и бившият главнокомандващ босненските сърби генерал Ратко Младич (Дейтънските мирни споразумения разделиха страната след войната през 1995 г. на две държавоподобни образувания - Мюсюлмано-хърватската федерация и Република Сръбска). Наблюдателите предполагат, че само с помощта на сръбските сили за сигурност двамата са успели да се укриват толкова дълго време. Задържането им предизвика остри протести сред националистическите среди на Сърбия, които на някои места дори преминаха в насилие.

Историята на двамата босненски сърби отдавна също е станала нарицателно за клането в Сребреница. Таза касапница обаче е била предизвестена. Но през 1995 г. след няколко години на войни в Словения, Хърватска и Босна никой не искаше да повярва, че предстои нещо още по-ужасно. Дни преди масовите убийства босненските сръбски лидери решават да унищожат мюсюлманските анклави, които са защитавани от силите на ООН - ЮНПРОФОР. Това бяха изкуствено създадени Зони за сигурност с решения на Съвета за сигурност, за да предпазят, доколкото могат, цивилното население в Босна. Мотивацията на Младич и Караджич за операцията е, че Сребреница е превърната в убежище на мюсюлмански бойни групи, които тероризират околните сръбски села. Главно действащо лице в района бе командирът на местните мюсюлмански сили Насер Орич. Неговите отряди опожаряват стотици сръбски села в района и избиват близо 1500 цивилни граждани, сред които много жени, деца и възрастни хора. Голяма част от бошняците (босненските мюсюлмани) и до ден днешен приемат Орич за свой национален герой. Така е при почти всички граждански войни, всяка



страна си има своите "герои и злодеи"



Именно тези действия на Орич карат през юли 1995 г. Ратко Младич и още около 2000 босненски сръбски военни да настъпят към Сребреница. Статуквото в града се гарантира от холандски батальон от 400 сини каски, чийто лагер е извън населеното място, край село Поточари. Когато започват сраженията, командването на батальона се обръща към ООН за помощ, а след това и директно към командването на НАТО. Холандците постоянно предупреждават, че има опасност от безчинства. От пакта обещават въздушна подкрепа, което обаче на практика не се случва. Градът пада и около 25 000 мюсюлмани се стичат към базата на сините каски, за да предотвратят това, което всички очакват - клане. Други 15 000 побягват към планините и контролираните от мюсюлмани територии. Много от тях не успяват да се спасят. Холандците приемат само около 5000 души и затварят базата. При преговорите с Ратко Младич, който с удоволствие позира в ролята на победител пред телевизионните камери, командването на батальона на ООН се опитва да спаси своите военни и обявява, че съществуването на анклава е грешка, и обещава пълно съдействие на сърбите. Младич освобождава взетите преди това десетки сини каски за заложници.

Малко по-късно холандският полковник Том Кареманс заповядва базата да се изпразни от бежанците, тъй като има уверението на сърбите, че те ще бъдат извозени до мюсюлманските територии. Наистина пристигат много автобуси. Хората започват да излизат, но още на портала сръбските войници отделят жените и децата от мъжете. По ирония на съдбата холандците дори им съдействат за това. Много от мъжете молят "сините каски" да ги спасят, но брутално биват изтласкани навън. Телевизионни кадри показват, че когато операцията свършва, миротворците започват голямо парти с алкохол, за да отпразнуват развръзката на опасната за тях ситуация. Друга е съдбата на всичките мъже, които са изведени от базата - те са екзекутирани. Първо ги затварят в училища и празни стопански постройки. Качват ги на автобуси и камиони на малки групи и ги закарват до определени места, старателно подготвени за масови гробове. Стрелят по тях, докато войниците получават рани от спусъците, които са натискали. Никаква милост, никаква човещина.

През 2002 г. правителството на холандския премиер Вим Кок подаде оставка заради официален доклад, в който бе разкритикувана политиката на Хага по време на събитията в Сребреница. В доклада, подготвен след неколкогодишно проучване от престижния Холандски институт за военна документация, Хага е упрекната, че е изпратила войниците си на "невъзможна мисия", тъй като не са имали нито съответния мандат, нито подходящо оръжие да защитят десетките хиляди мюсюлмани в анклава. През юли м.г. холандски съд пък постанови, че Холандия е отговорна за убийствата на над 300 босненски мюсюлмани в Сребреница.



Ужасните спомени от тази трагедия



би трябвало да избледняват с времето, но те се засилват с настъпването на месец юли всяка година. Този път на пресконференция, предавана на живо по телевизията, сегашният сръбски премиер Александър Вучич все пак заяви, че е готов да се преклони и да почете паметта на невинните жертви от Сребреница. Още обаче съвсем не е ясно дали наистина ще участва във възпоменателната церемония за загиналите. В същото време сръбското правителство отказа да приеме предложената от Великобритания резолюция, която да осъди клането в Сребреница като "геноцид". Белград дори благодари на Русия и Китай, че блокираха в Съвета за сигурност на ООН инициативата на Лондон и другата седмица Москва ще предложи нова резолюция.

"Нито един сръбски политик не бива да участва в поклонението на 11 юли в Сребреница, защото това означава целият сръбски народ да бъде признат като извършител на геноцид", обяви белградският студент по политология Ненад Узелац и стартира подписка, която бе подкрепена от стотици студенти в Сърбия и в босненската Република Сръбска. Според Узелац в Сребреница изобщо не е имало геноцид, тъй като жените, децата и възрастните хора били пощадени. Писателят и блогър Владимир Табашевич изобщо не се изненадва, че в Сърбия все още има хора, които разсъждават по този начин. Той посочва, че политиците и от двете страни се опитват да инструментализират Сребреница и да представят сърбите като "народ от престъпници", а босненските мюсюлмани като "народ от жертви". Така политиците създават изкуствен национален антагонизъм, за да избегнат неприятните разговори около



някои остри сегашни проблеми



като работните места и хляба", посочва той. През 2013 г. сръбският президент Томислав Николич все пак направи първия безпрецедентен жест, като се извини за клането. "Падам на колене и моля да бъде простено на Сърбия за престъплението, извършено в Сребреница", заяви Николич, който преди това отричаше да е имало извършени престъпления в босненския град.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
През годините в Сребреница все още погребват останките от масовото убийство на 8000 мюсюлмански мъже и момчета от босненските сърби през 1995 г.
СНИМКА: www.faz.net
Холандия бе осъдена за смъртта на поне 300 мюсюлмани, тъй като ги е изгонила от своята база в село Поточари и след това те са били избити от босненските сърби.
СНИМКА: www.faz.net
Бившата холандска синя каска Дирк Цван призна наскоро пред немски медии, че животът му и този на много от войниците от батальона на ООН се е превърнал в ад, след като не предотвратили клането. Много от тях са починали след злоупотреба с алкохол и наркотици, а други като него се опитват да оцелеят с помощта на психолози. Цван вече 11 пъти е посетил Сребреница и се зарече да отиде и т.г.
43
4666
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
09 Юли 2015 20:00
Имаме си вече най-масови убийства в Европа след ВСВ - Донбас! Някога "масовият" печат може и да се сети за тях
09 Юли 2015 20:03
Питам се дали някой щеше да тръгне да ги напада босненските мюсулмани ако не бяха палили и убивали околните села?Питам се също от какъв зор са го правили та да предизвикат това насилие след като мирните жители никога не са им били врагове а напротив да вчера са живяли заедно.
09 Юли 2015 20:05
Колега, прав сте! И този разговор сме го водили още, когато бяха "масовите" кланета. Аз лично спирам по темата, нищо че няма автор, когото да нараня. То бива гьонсуратлък бива, ама съвестите са в канализацията!
09 Юли 2015 20:45
И този разговор сме го водили още, когато бяха "масовите" кланета.

Ама какви масови кланета бе. Някоко хиляди, и то неправославни, мъже са застреляни. Не са клани, не са сърби...
А сега някои разяснения. ООН организира хуманитарно убежище. В убежището се приемат НЕВЪОРЪЖЕНИ хора които разчитат на закрила. Защитнаците ги ПРЕДАВАТ. Хвала!
09 Юли 2015 20:47
Казах, че няма да говоря по тази тема! То не е и тема, а ........................................

П. П. Ама колко е удобно, нали? Мине се мине време, дайте да сблъскаме Балканите - винаги и когато ни е удобно! Ама, що ли си мисля, че се иска мислене - то някои трябва да си разкарат борчовете и какво по-хубаво от това - да мине за чужда сметка, докато аборигените се карат точно какъв произход имат и кой е по-по- най, нали? Наще паре си вървят и докато се изтрепят - ние печелим. Просто не мога да повярвам, че за повече от век у нечии глАви не е влязъл поне малко разум

09 Юли 2015 21:07
Русия наложи вето в ООН на внесената от Великобритания проекторезолюция, признаваща клането в Сребреница за геноцид, предаде Франс прес.

Други четири страни – Ангола, Китай, Нигерия и Венецуела, се въздържаха по време на гласуването във връзка с избиването на 8000 мюсюлмански мъже и момчета в босненския град през юли 1995 г. Представителите на десет страни подкрепиха резолюцията.

Посланикът на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че след като няма консенсус за проекторезолюцията в самата Босна и Херцеговина, приемането й от Съвета за сигурност на ООН би било контрапродуктивно и би довело до повишаване на напрежението в региона.


Подчертаното,схваща ли се?
09 Юли 2015 21:08
АСОЛ,
Благодаря че ми възрази по същество. Разбира се клане трябва да се пише в кавички. Важното е да не ни помислят диви балканци. Ние се солидаризираме с холандските защитници.
За разлика от някои фили и фоби аз не съм съгласен с дипломатическите увъртания нито на Русия, нито на НАТО.
(А какъв консенсус искаш между сърби и бошнаци?)
09 Юли 2015 21:11
ТЕ - ни мислят за такива! И затова сега ГО привикват в неделя да се дръвчи на единия от съседите си, преди време Костов го принудиха да тръгне срещу сърбите. Това са изключителни курвенски изпълнения на "новите" ни съюзници - да те скарат със съседите ти, а България има повече от горчив опит в това направление. Е, колко пъти, а?

П. П. Реалният ни бит говори правилно - доверявай се на съседа си. Че кой по-напред ще се заинтересува, ако пламне пожар до къщата му?
09 Юли 2015 21:34
Новите ни братя и покровители сериозно работят за дестабилизация на Балканите (необходима им е по пътя към реализацията на Плана), затуй и подклаждат стари огньове. А покрай огньовете - като колатерална придобивка - ще унищожат и Република Сръбска.
09 Юли 2015 23:23
Главно действащо лице в района бе командирът на местните мюсюлмански сили Насер Орич. Неговите отряди опожаряват стотици сръбски села в района и избиват близо 1500 цивилни граждани,

Този нещо не си спомням да са го изправяли на съд в Хага. Или бъркам. Отдавна беше.
09 Юли 2015 23:28
Сребреница е - на фона на престъпленията на "началниците" - равносилна на рязане на салам спрямо масово убийство. Но за престъпленията на "началниците" нека забравим, те са затворена страница (новите пък са неизбежна косвена щета във Великата Битка със Злото), пък за Сребреница нека си спомняме всяка година, всеки месец, ката ден, ако трябва.
Пък и престъпленията на "началниците" не са престъпления на началниците, а на едни зли хора, дето подлъгаха и употребиха началниците за пъклените си планове и каквито началниците нивга вече не ще допуснат сред себе си. А престъпленията на сърбите и разните други унтерменши са вършени, защото сърбите и другите унтерменши са гадни, зли и мръсни хора, които няма как да станат други и е въпрос на време пак да вършат такива неща, заради което добрите началници профилактично трябва да ги бомбят от време на време.
10 Юли 2015 02:15
Друга е съдбата на всичките мъже, които са изведени от базата - те са екзекутирани. Първо ги затварят в училища и празни стопански постройки. Качват ги на автобуси и камиони на малки групи и ги закарват до определени места, старателно подготвени за масови гробове. Стрелят по тях, докато войниците получават рани от спусъците, които са натискали. Никаква милост, никаква човещина.
Ей точно този момент представлява незатворената страница. Защото за него доказателства просто няма. Има клипчета на някакви паравоенни дето застрелват няколко невъоръжени на съвсем различно място и време. Но доказателства за поголовен разстрел на беззащитни цивилни просто няма - еле пък с такива подробности от мазоли на спусъка (а всеки който е стрелял с автоматично оръжие знае, че това е безподобна глупост - защото цевта ще прегрее много преди да ти излязат мазоли на пръстите от стрелба). Истината остава скрита и ни се подмятат заучени фрази и общи приказки, вместо факти. А присъдите за Караджич и Младич сигурно ще се обявят след като те се споминат, също като Милошевич. Щом няма принципи за търсене на истината и за съдебен процес (а не кенгуру съд като за Милошевич), значи има произвол. И е хубаво на хората да им пука за това, преди лично да пострадат от този произвол. Защото както разбраха сърбите - тогава вече е късно.
10 Юли 2015 03:05
Geniousloki,Yantar Тъкмо да почвам да пиша,хората са го написали border=0 id=img>
10 Юли 2015 04:40
Yantar
... еле пък с такива подробности от мазоли на спусъка (а всеки който е стрелял с автоматично оръжие знае, че това е безподобна глупост - защото цефта ще прегрее много преди да ти излязат мазоли на пръстите от стрелба)

В цитата, който самият ти си дал, се говори за "рани" от спусъците, Янтар, не за мазоли.
Така че глупостта е още по-голяма. Това с мазола може и да се прокара през нечия празна кратуна, ама раната от натискане на спусъка си е величайша глупост.
10 Юли 2015 07:12
Dax, не бъркаш. И аз нямам спомен за това.
10 Юли 2015 08:41
Явно Насер Орич е с "правилната" ориентация и съд го не лови. Отделен въпрос е защо чак сега научаваме за съществуването на такава личност?
10 Юли 2015 09:21
Посланикът на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че след като няма консенсус за проекторезолюцията в самата Босна и Херцеговина, приемането й от Съвета за сигурност на ООН би било контрапродуктивно и би довело до повишаване на напрежението в региона.

Подчертаното,схваща ли се?


Че как да има консенсус? Република Сръбска няма как да приеме подобна резолюция. То е същото все едно да отричаме арменския геноцид, защото видиш ли между турци и арменци нямало консенсус по въпроса.

10 Юли 2015 09:30
П. П. Ама колко е удобно, нали? Мине се мине време, дайте да сблъскаме Балканите - винаги и когато ни е удобно! Ама, що ли си мисля, че се иска мислене - то някои трябва да си разкарат борчовете и какво по-хубаво от това - да мине за чужда сметка, докато аборигените се карат точно какъв произход имат и кой е по-по- най, нали? Наще паре си вървят и докато се изтрепят - ние печелим. Просто не мога да повярвам, че за повече от век у нечии глАви не е влязъл поне малко разум


Досущ като обясненията на Яген и компания за арменския геноцид - Османската империя била жертва на империалистическите държави, видиш ли.
Дори да приемем такава постановка на проблема, тя не обяснява масовите убийства, нито концентрационните лагери, нито държаните в робство жени (наречени в сий форум "мустакати ханъми" от един форумец, изявен поборник за православното единство), които са били масово малтретирани и изнасилвани.
10 Юли 2015 09:39
При война плениците се шадят по целесъобразност. По Корана - 11годишните момчета са мъже и воюват. Това е жестоката истина.След разпада на държавите - а нормална полиция би предотвратила битовите изстъпления, дълго време воюваха непризнати, но съществуващи квази държавни субекти. Така че сие чиста война. Сръбските военни не са имали много избор. Както и хърватите, като прогонваха сърбите от Крайна. От друга страна народи и квази нации допуснали гражданска война по религиозни съображения не могат да се наречат цивилизовани. Сърби бошнаци, хървати, македонци и албанци имат да извървят доста път.

А повечето нации от ЕС сме се запътили към тях за жалост.
10 Юли 2015 09:41
http://zemaria.blog.bg/politika/2008/07/29/mityt-srebrenica-3.217128

http://www.srpska.ru/article.php?nid=17487
10 Юли 2015 10:13
Този нещо не си спомням да са го изправяли на съд в Хага

"Изправяха го", но не много нависоко. Получи 2 години, които бяха покрити от предварителния арест. След обявяване на присъдата се върна като победител в Босна.
10 Юли 2015 10:31
А клането в Батак не тегне ли?

10 Юли 2015 10:48
Бях се зарекъл да не се опитвам да търся чисто изворче в голямото блато на модернизираната история. Но нека напомня - има куп материали за събирани трупове в Сребреница, за представяне на мъртви сърби като ислямисти, за липсата на каквито и да е доказателства за разстрел от страна на сърбите и т.н.
Има ли смисъл? Новата история - с представител Цветков - се гради върху останките на реалната. Унищожават се фактите, струпват се лъжите, атакуват се всички, които помнят и не приемат измамата...
След 20 години Дребреница ще е част от новата история. Не Одеса, не Донбас, не бомбардировките над Белград, не избитите от американски смаолети албанци, не американските "Ал Кайда" и ИДИЛ...
Не е важно какво е станало - важното е кой пише историята...
------------------------------------
Сайтът на Генек

10 Юли 2015 10:48
При война плениците се шадят по целесъобразност.

Немам думи! Това амнистира всички военни престъпления!
А в случая даже не става дума за военопленници. Става дума за невъоръжени хора намерили хуманитарна "защита".
10 Юли 2015 10:58
"Мотивацията на Младич и Караджич за операцията е, че Сребреница е превърната в убежище на мюсюлмански бойни групи, които тероризират околните сръбски села. Главно действащо лице в района бе командирът на местните мюсюлмански сили Насер Орич. Неговите отряди опожаряват стотици сръбски села в района и избиват близо 1500 цивилни граждани, сред които много жени, деца и възрастни хора. Голяма част от бошняците (босненските мюсюлмани) и до ден днешен приемат Орич за свой национален герой. "
хм, значи ако мюслюманите убиват сърби, е добре, а обратното - лошо? Шиптърите са ангели невинни, а сърбите - зли и кръвожадни дяволи, които си заслужават бомбите с уран и сринатата държава?
Да ви таковам стандартите...
10 Юли 2015 11:06
липсата на каквито и да е доказателства за разстрел от страна на сърбите и т.н

ГЕНЕК иска доказателства!
"Пощадените" жени от Сребреница твърдят че мъжете са предадени от холандците на сърбите. После никой не ги е видял живи, но са намерени няколко хиляди трупа, верно, не всички опознати.
И с по-малко доказателства всеки съд би осъдил за убийство. Ама друго е когато убийците са православни, а убитите са читаци!
Но изпускате най-мръсното в тази история: Каква отговорност носят холандските "защитници"!
10 Юли 2015 11:45
И с по-малко доказателства всеки съд би осъдил за убийство.
Всеки кенгуру съд може би.
10 Юли 2015 11:46
В цитата, който самият ти си дал, се говори за "рани" от спусъците, Янтар, не за мазоли.
Знам. Реших, че е грешка в превода - понеже звучи още по-малоумно.
10 Юли 2015 12:02
Използването на боеприпаси, съдържащи обеднен уран, от силите на НАТО във войната в Косово и съседните области през 1999 г., е благоприятствало за драматичния скок на заболеваемостта от рак в централните части на Сърбия.

Доклад по въпроса разкрива значителен ръст в броя на пациентите със злокачествени тумори, подчертава Слободан Секарич, шеф на сръбското дружество за борба с рака, цитиран от руски медии.

Инцидентите с рак на лимфните възли между 1999 и 2012 г. също са нараснали с 80%, като случаите в неизлечим стадий бележат ръст от 11 процента.

Други ракови заболявания също отбелязват ръст и сред мъжете, и сред жените. Ракът е една от основните причини за смъртността по света, вземайки 8 млн. човешки живота годишно.

Обаче злокачествените заболявания в Сърбия се увеличават с по-високи темпове в сравнение със Западна Европа, като с всяка изминала година „ножицата се разтваря", изтъкват сръбски лекари.

Проф. Секарич се опасява, че през 2015 г. може да сме свидетели на нова вълна на жертви на рака.
Според експертни оценки само през 2013 и 2014 г. раковите заболявания в Косово са нараснали с умопомрачителните 57%.

Около 15 тона обеднен уран е бил хвърлен върху Сърбия по време на бомбардировките на НАТО през 1999 г. Гръцки експерти са регистрирали близо 30% скок на равнищата на радиоктивност, много повече от необходимото за причиняването на рак и генетични изменения, което води до раждането на деца с физически и умствени увреждания.

http://news.ibox.bg/news/id_377924386

10 Юли 2015 12:14
Клането си е клане. И сърбите го признават, затова и Вучич е готов, да отиде, да се поклони пред жертвите, ако няма да бъде проблем за бошняците. Това с което официален Белград не е съгласен е квалификацията му като геноцид.
На европейците ще тегне клането. На анти-европейското, евразийско малцинство, не. То си има други, специфични ценности.
10 Юли 2015 12:17
„Правилна и необходима операция“ - така бившият генерален секретар на НАТО Джордж Робъртсън определи агресията на НАТО над Сърбия. Операцията бе проведена от предшественика му, днес върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана. В централата на НАТО в Брюксел бомбардировките срещу Сърбия - 38 000 полета, от които 10 484 с бомби с прецизно насочване, се смятат за значителен успех.
По време на 78-дневната въздушна операция, наречена „Милосърден ангел“, загинаха 1002-ма военни от армията и полицията и около 2500 цивилни. Сред тях 89 бяха деца. Около 10 000 души бяха ранени.

Натовските самолети хвърлиха 37 000 касетъчни бомби.
Около 160 000 жители на поразени територии са изложени на риск, а за разчистване на експлозивите ще са необходими 12-23 години.
10 Юли 2015 13:05
Трябва ли едно престъпление да оправдава друго престъпление?!!
10 Юли 2015 13:17
Трябва ли едно престъпление да оправдава друго престъпление?!!
И аз това питам - трябваше ли да американците да хвърлят 15 тона обеднен уран върху Сърбия?
10 Юли 2015 13:43
А за клането в Одеса нещичко ще напишете ли?
10 Юли 2015 14:47
Yantar
10 Юли 2015 02:15

Точно така. Все пак в статията бегло се споменава, че босненските мюсюлмани първи започнаха да колят (буквално). И не само около Сребреница, но и другаде в Босна. Спомям си добре, че преди САЩ да се намесят в гражданската война, медиите (БиБиСи, АйТиЕн, Скай) още не бяха инструктирани и отразяваха престъпленията на мюсюлманите. Но след това обърнаха палачинката. Така се пренаписва история.
10 Юли 2015 15:09
Но изпускате най-мръсното в тази история: Каква отговорност носят холандските "защитници"!


Ммм даа .
И извода, друг няма да ти защити живота и дома. Не мож обвиняваш друг за това. Съдбата ти си е в троите ръце. На война като на война. Не е изключчено защитниците да те продадат. Та по онова време пътувах с един сърбин учител, 2 метра висок , във влака. Избягал от Сребреница. . Пътувал 12 часа до София, не бил спал 2 нощи и продължаваше на северозапад при приятели. .От какво бягаше не попитах. Ако е убивал , спокойно е могъл да се цани , щото за двойка уши плащаха. Явно не е искал да убива.Поне така си мисля .
10 Юли 2015 15:15
бошняците

Гледах едни клипове на бошняшки баби тъкаччки. Мюсулманки. Говореха езика на баба ми. Бърдо , вътък , совалка ,основа, чекрък,черга , козяк , чепкало , ...
10 Юли 2015 15:29
А за клането в Одеса нещичко ще напишете ли?

Кой тва? Мужика ли?!
10 Юли 2015 17:40
***
10 Юли 2015 18:35
Главно действащо лице в района бе командирът на местните мюсюлмански сили Насер Орич. Неговите отряди опожаряват стотици сръбски села в района и избиват близо 1500 цивилни граждани, сред които много жени, деца и възрастни хора. Голяма част от бошняците (босненските мюсюлмани) и до ден днешен приемат Орич за свой национален герой. Така е при почти всички граждански войни, всяка страна си има своите "герои и злодеи"

... само че гкремлинския ни слугинаж почита разни иноплеменни злодеи като свои герои.
10 Юли 2015 19:35
Тома,
и тук са действали от ЧК...
Впрочем, това демократично възмущение, че се искат ДОКАЗАТЕЛСТВА за твърдения, дали не обяснява защо няма голям, видим, с две активни страни процес? И над холандците да е - дали няма да кажат нещо излишно за гейвропската демократична общност?
А, що не си смениш ника? Някак си все вярваш БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА на всякакви твърдения - стига да са в харесваната от теб посока.
----------------------------------
Сайтът на Генек

10 Юли 2015 19:42
Цветков в духа на гейвропската "история" възпява един убиец - но мюсюлманин, и се опитва да ритне по посока на нормалните хора...
--------------------
Сайтът на Генек

10 Юли 2015 20:13
Мотивацията на Младич и Караджич... ако бяха напр.американци в Ирак, щяха да са провели антитерористична операция срещу паравоенни отряди на терористи, тормозещи мирното месно население и да получат почести, медали...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД