:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Битката е безмилостно жестока!

Само реформаторите още не са схванали какво цунами се задава, за да се запази статуквото в съдебната система
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Така изглежда лагерът на губещите засега. Лошото е, че покрай тях губим и всички ние.
Първото сражение от окопната война за повече независимост и прозрачност в работата на съда и прокуратурата приключи с победа на крепителите на статуквото. Битката е в началото си, поражението е временно, но пък е знаково за това колко "кръв и пот" ще се пролее, за да се постигне дори минимален успех.

Прокарването на смели правила впрочем още от самото начало е под въпрос. Все пак не сме Германия или Великобритания. Ние сме посттоталитарно общество, на ръба на Ориента, в което още дълго ще е екзотична идеята за държавни институции под силен прожектор, които да се отчитат на данъкоплатците за действията си. Затова експериментът на министъра на правосъдието Христо Иванов е много полезен - все още никой не е стигал толкова далече и е интересно какво ще успее да постигне. При това докато се намира



едновременно и под вражески, и под приятелски огън



Драмата сега е заради отхвърлянето на конституционните поправки от временната парламентарна комисия във вторник. Юридически това е без значение, но затова пък дава възможност ясно да се види какво е разположението на силите. И още веднъж бе потвърдено нещо общоизвестно - няма никакво значение коя партия колко се бие в гърдите, че иска реформа, на нито една не й стиска или просто не й се иска да подкрепи коренна промяна в прогнилата съдебна система. Това можеше да се предвиди - още от самото начало всички са против промените, самата управляваща коалиция никога не ги е припознавала ясно, категорично и в пълния им обем. Те затова са и толкова скромни и компромисни - над тях виси като дамоклев меч и решението на Конституционния съд, произнесено някога заради Никола Филчев, което силно ограничава възможностите за реформи без свикване на Велико народно събрание.

Самите реформатори биха отбой, когато в парламента се приемаше Стратегията за съдебна реформа. Тогава беше постигнато мнозинство само за пред Европейската комисия и поредния й нищо незначещ за политиците критичен доклад за противодействието на престъпността и корупцията в България. И след кратка спявка между Михаил Миков, Радан Кънев и Цветан Цветанов вместо предложението Висшият съдебен съвет (ВСС) да се състои от действащи съдии, прокурори и следователи на гласуване мина текст, че съветът ще продължи да работи като постоянно действащ. Тоест ще продължи да съществува като една безотговорна съдебна аристокрация, самозабравила се от високите си доходи, огромната власт, с която разполага, и от влиянието си, с което търгува безобразно.



От самото начало Христо Иванов е сам -



срещу него е почти целият парламент, собствената му управляваща коалиция, премиерът, вицепремиерите, които разбират само от брюкселски шамари. Подкрепят го предимно съдии, и то не всички - Върховният касационен съд и голяма част от редовите съдии, докато в опозиция са главният прокурор с всичките му подчинени по веригата, Асоциацията на съдиите, Върховният административен съд и 90% от членовете на ВСС. На страната на Иванов са и адвокатите и множество юристи като независимите експерти, поканени в комисията. Единственият "експерт", който бе яростно против, бе сменилият боята бивш служебен премиер с претенции за протестър Георги Близнашки. Преди седмица на страната на "врага" застана и премиерът Бойко Борисов, който изведнъж схвана философията на промените само и единствено като ускоряване на съдебния процес. Не че това не е важен проблем, но до забавяне се стига, когато се товарят с работа едни и същи съдии (патент доскоро на ръководството на Софийския градски съд) или когато има корупция. Само прозрачност и честно разпределение на делата могат да подействат на тези два порока. Без "разковаване на кочинката" на съдебните кадровици няма как да стане. А в това отношение Борисов е на страната на статуквото. На страната на Иванов е и ЕК, която не престава да иска дълбока съдебна реформа.

В парламента промените се подкрепят от единици. Точно затова се стигна до смешното положение от 16-членна комисия да бъдат дадени



едва 5 гласа "за" промените в конституцията



Става дума за 3-4 разпоредби, които са толкова административни, че за повечето хора сигурно е неразбираемо за какво е цялата битка. С прости думи: става въпрос за това Висшият съдебен съвет да слезе на земята - с по-кратък мандат, без да се откъсват членовете му от професията, и с разделянето му на камари, така че прокурори да назначават, повишават и наказват прокурори, а съдии да решават съдбата на съдии, при това с явно гласуване. Нищо повече. След като само за тези промени съпротивата е толкова ожесточена, представете си, ако се лансира нещо по-смело. Противниците на промените обаче не спират да атакуват Христо Иванов, че идеите му били незначителни и в нечий интерес. Сякаш, ако се предлагаше "промяна из основи", както препоръча Брюксел отдавна, щяха да са "за". И сякаш интересът на гражданите на тази държава, които издържат корумпираните механизми във всички власти, не значи нищо.

Организираното бламиране на конституционните промени още на първото гласуване във временната комисия в парламента бе перфектно. Четирима се оказаха отсъстващи. Управляващата коалиция не успя да осигури гласовете дори на собствените си депутати. Най-много се издъниха от Реформаторския блок, защото уж влязоха във властта, за да оправят недъзите на съдебната система и здравеопазването, а липсваха на важното гласуване. Явно и тук е ставало въпрос за трик за пред избирателите. Затова дойде време депутатите им да изпитат "на голо" гнева на избирателите си - изключително здравословна процедура за всяка демокрация. Както виждаме, стълбата към властта се взима бързо и главозамайването от височината е доста голямо.



Пряката демокрация под формата на гневни избиратели



се изля като порой на профила му във "Фейсбук" на депутата Димитър Делчев от партията на Кунева след злощастното му отсъствие в парламентарната комисия, която отхвърли промените в конституцията. Делчев бил на важна среща с Жозеф Дол в Хелзинки, обсъждали Гърция. "Ако на комисия не може да съберете 7 човека, как ще съберете 160 за пленарна зала! Тогава пак ли ще има: на командировка, на почивка, група за приятелство с о-в Мавриций, болен, ама в Евксиноград?", оглозгаха го гласоподавателите и му поискаха оставката. Колко хубаво щеше да бъде, ако можеха и да го отзоват за неизпълнено обещание, но законодателят предвидливо се е застраховал срещу чак такава демокрация и правомощия на избирателите.

Сега, постфактум, реформаторите ближат рани, заканват се да си стегнат редиците, да дадат отпор... Но явно не си дават сметка какво цунами се задава - прокурорският рекет срещу Христо Иванов вече започна с разследване на сделка с климатици за 20 хил. лв. (може и обвиняем да стане), и обиди и клевети от анонимни "автори", и поредни преговори и компромиси с всички парламентарни сили, които ще искат нещо насреща, и сделки, които изобщо няма да се водят в парламента. С тези темпове и с това разположение на силите конституционни промени изглеждат невъзможни преди следващия отрезвителен брюкселски шамар под формата на доклад най-рано в края на следващия януари. Освен ако не стане чудо. А за промени в Закона за съдебната власт и в процесуалните закони, които наистина да променят нещо реално, доста ще почакаме.
21
4334
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
09 Юли 2015 19:54
Що така четивото ме загуби още от първото изречение? Дали откровената субективност - личи си отношението, дали опита априори да с еопределят "лошите" и "добрите"...
Натам нямаше смисъл да чета...
Всеки има право на избор. Дали да е на страната на едната политмафия, дали на другата, дали с презрение да гледа опитите им за манипулации и демагогии...
----------------------
Сайтът на Генек
09 Юли 2015 20:49
Жалко за изгубеното време!
И стига сте ги кичили с това "реформатори". Реформатори - дръжки! Да вземат първо себе си да реформират.
09 Юли 2015 20:53
Светле, Светле
Така става като дружиш с протестъри от сорта на Людмила Филипова - внучката на Гриша Филипов
09 Юли 2015 21:14
В статията е обяснено с прости думи какви промени във ВСС предлагат от Министерството на правосъдието и с каква цел.
Горните трима коментатори обче тези неща очевидно не ги интересуват, нищо че пряко ги засягат - по един или друг начин.
09 Юли 2015 23:06
Не ни ставай хадвокат, Авторе - неспособни сме на държавотворчество, пътуващи хартисти биваме и толкоз ...
Нямам време да споделя обобщенията си за тъдявашната ни действителност ...
10 Юли 2015 00:04


(снимка: натиснете тук)
10 Юли 2015 01:58
Ами ако пострада някой верен другар?
10 Юли 2015 05:31
Битката за постове не била ясна на населението и то не се вълнувало и не можело да разбере? Туй ли ви е реформата бре????????? Таз реформа можехте да си я спазарите и без тоз цирк! За гражданите няма да има никаква промяна, никакво правосъдие. Защото те не зависят от ВСС. И от техните игрички с политиците. Съдии и прокурори си остават безконтролни и ненаказуеми. Престъпниците на свобода. Все ни съдят в Страсбург и няма наказани за това. Писна ни!!!!!!!!!! А гражданските дела са пълна порнография: съдиите дори не са ги чели като влизат на дело. И печели, който има късмет или връзки. Кога ще избираме прокурори?! Съдии? Това е реформа!
10 Юли 2015 07:05
Реформа в съдебната власт при Боко Тиквата? Та Той си е подредил нещата и хората там точно така, че да Му вършат работа и няма да позволи на сульо и пульо да Му ги разбъркат.
10 Юли 2015 08:28
Христо Иванов Кураж !!
10 Юли 2015 10:19
СВЕТЛАНА ГЕОРГИЕВА —
Христо Иванов и Радан Кънев (за съдебната реформа) —
10 Юли 2015 10:24
annetaz, ако ще избираме съдии и прокурори така, както избираме депутати и кметове, аман ни е работата.
Нова тема.
Ако има корупция в съдебната система, а и навсякъде другаде в държавата ни, кой трябва да я разкрие - МВР.
Какви корупционни практики е разкрило МВР през последните години.
Защото думите "Ние ги хващаме, те ги пущат" са на героя на Слай - Кобрети и те звучат добре на екрана, но нямат нищо общо с действителността.
Айде да видим кого уличи МВР в корупция. И когато министърът на правосъдието казва, че в затворите има 16 кокошкари, да попита колегата си вътрешен министър защо аджеба МВР не разкрива корумпирани магистрати, депутати и политици, та като ги разкрие и докаже вината им, прокуратурата да внесе обвинителни актове, а съдът да ги осъди и да отидат и те в затворите.
Но за МВР никой не говори, само за "съдебната реформа", дето я прокламират хора, които са видели съд на кино. Е, може и да обичат да четат Гришам ...
10 Юли 2015 10:26
Тази седмица 3-те прасища (Пеев, Блъсков, Цацара) спретнаха активно мероприятие на Христо Иванов, с което показана поне 2 неща:
1) Свинете ще дадат наистина безмилостен отпор на предложената съдебна реформа от Хр.Иванов.
2) Свинете са доста тъпи, защото активното мероприятие беше много неумело и дори не успя леко да прикрие подаващите им се мръсни зурли. Тук е интересна ролята на Блъсков, който далеч не е толкова тъп като Пеев и Цацара, но той е просто наемник и се е подчинил на другите 2 "по-главни" прасета, които неистово са искали да измислят някакъв скандал, за да притиснат врага.

3-те прасища —
10 Юли 2015 10:33
Колкото и безнадеждно да е положението на Христо Иванов — той ще победи!

Причината е в "изчезването" на главното прасе (Пеев) от сцената. Това животно ще изчезне за Коледа и ще остави останалите чудовища без връзка с кораба-майка. Така мръсниците като Цацаров, Гоце (и цялото АБВ), Михов (и цялото БКП), разбира се, ДПС (независимо дали се представя от зализания и префърцунен Местан, или от арогантния и алкохолизиран Доган). А за Великден можем да получим и оставката на Цацара, който ще остане без покровители, затънал до уши в л... калта и с абсолютна невъзможност да брани огромното си туловище. Аферата "Климатици и в. Труд" демаскира тотално слабоумния Главпрокурор, който, ако имаше милиграм достойство, щеше да се махне "по лични свински причини", ама най-голямото "достойнство" на тези мръсници е ампутацията на "достойнство".
10 Юли 2015 10:43
Че статията е откровена пропаганда - без грам анализ и смисъл /но пък с натрупване на лозунги/ в нея - ясно. Но особено ми харесаха изявите на колегата Кардосо - върнаха ме при "Бай Ганьо журналист". Защо ли е пропуснал това "ффффф..."? Щеше да звучи по-аргументирано и внушаващо силата на реформаторския разум...
-------------------------------
Сайтът на Генек


10 Юли 2015 12:55
статията е откровена пропаганда - без грам анализ и смисъл...
върнаха ме при "Бай Ганьо журналист"
Издават фффатално непознаване на журналистическите жанрове и въобще масовата комуникация. Тва фффф го слагам знаеш що ("сякаш че ффащам някого за гушата… Страшно ми се харесва!". И така, строго погледнато, това не е статия, но нема да кажа кво е, щот има прекалено много писатели и нула читатели. В материала отстъстват лозунги, но е направен много смислен на анализ на ситуацията, възникнала след предложените промени в К и ЗСВ от Хр. Иванов. Разбира се, читателите също трябва да са на висотата да ги разбЕрат.
10 Юли 2015 13:00
Между другото има една великолепна книга за Пропагандата от Garth Jowett и Victoria O'DonnellPropaganda and Persuasion, която се е фокусирала в разглеждането на пропагандата като комуникационен процес. Там, още на 6-та стр. се дава дефиниция на пропаганда (именно от тази гледна точка). Разбира се, понятието има хиляди дефиниции: друга е дадена в Propaganda от Edward Bernays, но на стр. 48-49. Трета дефиниция откриваме в The Encyclopedia ot Public Relations, този път на стр. 652-653. Четвърта в Oxford Dictionary of Media an Communication (стр. 340). Тази т.нар. "статия" не отговаря на нито една от изброените 4 дефиниции за пропагандна. Напротив, според мен, Светлана Георгиева се е справила брилянтно от журналистическа гл.т. и заслужава похвала. На некои мое и да им съ струва, че туй е пропаганда, ама не е. Просто, това е таванът на възможностите им, за да я отрекат. Те такова животну нема!
10 Юли 2015 16:13

11 Юли 2015 00:32
Светлана Георгиева - браво!
Cardozo e Sa - браво!

Генек - нали не си го чел, затова не си го разбрал. Извинен си.

11 Юли 2015 00:45
Кардосо последните дни е хирепактивен, нещо са му сипали в яденето
Почвам да се притеснявам за него
11 Юли 2015 11:54
обичайното форумно квичене на разбирачите!!
(аз не разбирам от съдебните проблеми затова не се изказвам)

Христо Иванов Кураж !!

Браво Cardozo!!!


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД