:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РАЗВИТИЕ

Латвия заложи на дисциплината и спечели

Повечето анализатори хвалят напредъка на държавата на фона на Гърция, но икономиите донесоха на латвийците и проблеми като масовото обедняване
Латвийка държи спасителен пояс, за да покаже на управляващите какво бе положението в страната през 2009 г. Тогава глобалната криза удари сериозно икономиката на страната, като последствията продължават да се усещат все още от обикновените хора.
На 1 юли Латвия предаде ротационното председателство на ЕС на Люксембург, след като шест месеца водеше Евросъюза. Повечето европейски политици похвалиха успешното председателство на Рига, включително и за малката сума пари, които изхарчи за това - 60 милиона евро, на фона на други разточителни държави. Страни като Гърция и Италия могат да научат много от балтийските държави, коментират не за пръв път наблюдатели.

През шестте месеца, в които Италия беше ротационен председател на ЕС, тя се отличи главно с вайкане, бездействие и отправяне на обвинения - поне що се отнася до икономическата политика. Вместо да се захване с необходимите структурни реформи, правителството на премиера Матео Ренци упрекна Германия и другите стремящи се към икономическа стабилност страни от ЕС, че задушавали европейската икономика с твърде строгата си политика на икономии. Ако можехме да инвестираме, без да се съобразяваме със спъващите критерии за стабилност - тоест да се харчат пари, и то най-добре парите на другите, "щяхме да сме много по-добре", така звучеше горе-долу мотото на Ренци. Но нали тъкмо политиката на



безгрижно прахосничество за сметка



на следващите поколения доведе до сегашните проблеми. Редом с Гърция, Италия е страната с най-много държавни дългове. В същото време Литва въведе еврото, с което отдавна вече плащат и в Естония. Така и трите балтийски държави са вече част от онзи валутен съюз, който в разгара на дълговата криза мнозина бяха отписали. Въвеждането на еврото в тези три държави стана възможно благодарение на добрите им бюджетни и икономически показатели, което бе постигнато чрез твърда политика, която тези държави проведоха с помощ именно отвън.

Гърция се носи засега безвъзвратно към държавния банкрут и мнозина анализатори не престават да сочат Латвия като пример за успешно справяне с кризата. През 2009 г. брутният вътрешен продукт(БВП) на страната спадна четири пъти и беше най-ниският в света. А безработицата достигна цели 22%. Само три години по-късно страната вече беше сред лидерите в ЕС по ръст на БВП - благодарение на желязната политика на икономии. През 2011 г. бившият латвийски премиер Валдис Домбровскис написа книга под заглавие "Как Латвия преодоля финансовата криза". В нея той разказва как правителството решило да не девалвира националната валута, а да заложи на стриктните икономии. Така например заплатите на държавните служители били намалени, а данъците - увеличени. Тези мерки били подкрепени с финансова помощ отвън в размер на 7.5 милиарда евро. Антикризисната политика даде своите плодове - през 2011 г. латвийската икономика вече отбелязва ръст, нивото на безработицата намалява наполовина, а държавният дълг съставляваше вече само 40% от БВП. За сравнение, в много страни от ЕС държавните дългове и сега са над 80 на сто от БВП. Освен това през 2014 г. Латвия се присъедини към еврозоната и въведе еврото. Тогавашният председател на Еврокомисията Жозе Барозу заяви, че "еврото ще направи Латвия по-силна от когато и да било и ще изпрати положителен сигнал към други държави, които преживяват сложен процес на икономическо възстановяване". А шефката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард неведнъж призова Гърция да се поучи от Латвия как се правят реформи.

Според някои наблюдатели обаче приказките за това икономическото чудо има и своите негативни ефекти. Напоследък се откроява, че социалното неравенство в страната е изключително високо, а равнището на доходите е едно от най-ниските в ЕС. Постоянно се забавя и икономическият ръст. Докато повечето икономисти оценяват положително последиците от въвеждането на еврото, анализаторът от латвийския Институт за външна политика Алдис Аустрес отбелязва, че много проблеми са останали нерешени. Латвия преодоля финансовата криза, но



икономическата криза продължава,



каза той в интервю за "Дойче веле". Това потвърждават и данните на Евростат, които сочат, че никъде другаде в ЕС ножицата между бедни и богати не е толкова широко разтворена, колкото в Латвия. Само България я изпреварва по този показател. Най-силно застрашени от бедност са многодетните семейства, пенсионерите и инвалидите. Още по време на кризата правителството намали необлагаемия минимален доход от 128 на 49 евро, като в същото време увеличи ДДС от 18% на 21%. Тези мерки доведоха до значително увеличение на разходите и така удариха най-вече по джоба на хората с ниски доходи. В същото време разходите за социални нужди в Латвия са едни от най-ниските в ЕС.

Едите Струка живее в малко село на около 160 километра от латвийската столица Рига. Майка е на шест деца. Съпругът й работи в една дъскорезница, където печели около 500 евро месечно. Едите получава 300 евро издръжка от първия си мъж, който е баща на по-големите й деца, плюс детски надбавки в размер на 180 евро. Самата тя не работи, тъй като се грижи за най-малкото си дете, което е на две години. Ако се съберат всички доходи на семейството, на човек се падат по около 120 евро на месец. А това означава, че многодетното семейство спада към онези 20% от латвийците, които живеят под границата на бедността - тоест с по-малко от 60 на сто от средната работна заплата. През 2013 г. тази сума възлизаше на 260 евро. За това Едите Струка купува само най-евтините хранителни продукти. Семейството много рядко може да си позволи риба или месо на трапезата.

Друг проблем е емиграцията на младите латвийци. След като за пореден път му съкратили заплатата, Ингварс Хелманис решил да сложи край на мизерията, на която бил обречен в Латвия. Днес той живее в Шотландия. Като него има много - десетки хиляди латвийци напускат родината си в търсене на по-добър живот някъде в чужбина. По официални данни близо 110 000 латвийци са напуснали родината си между 2009 г. и 2011 г. В балтийската република вече живеят едва около 2 милиона души. "Изтичането на мозъци представлява сериозна заплаха за бъдещето на Латвия", предупреди вече на няколко пъти и президентът на страната Андрис Берзинш. Ситуацията в Литва и Естония не е много по-различна. Заради ниската раждаемост и застаряването и трите малки народа в Прибалтика



са застрашени от измиране,



твърдят редица социолози. Ново допитване дори показа, че около половината от латвийците планират съвсем скоро да напуснат родината си. А от избягалите едва 20% са склонни да се върнат. По данни на Централната статистическа служба през първото тримесечие на т.г. средната заплата в Латвия е възлизала на 742 евро, преди облагане с данък. Което е много далеч от стойностите в повечето страни от Западна Европа. В същото време делът на сивата икономика е достигнал 25% от БВП, а икономиката на страната страда от липса на инвестиции и отлив на работна ръка. Независимо от тези проблеми днес и трите балтийски държави са много по-стабилни в икономически план, отколкото преди избухването на кризата. От което излиза, че жертвите и усилията не са били напразни.

(По материали на чужди медии)





-------------------------------

ПОХВАЛА



На последната среща на финансовите министри от Еврогрупата в Брюксел латвийският финансов министър Янис Рейрс разкритикува остро Гърция за поведението на нейните лидери. "През 2008 г. ние се намирахме в подобна ситуация", припомни той. Именно затова Латвия намали заплатите на държавните служители с 30% и съкрати около 1/3 от хората, работещи в обществения сектор. "Гръцкото правителство съсипа икономиката на страната. Затова не може и да става дума за отписване на дълговете", категоричен е Рейрс. Той също така отхвърли възможността за бързо променяне на Европейския механизъм за стабилност(ЕСМ). Едно евентуално напускане на Гърция на еврозоната не е проблем за Латвия, отбеляза финансовият министър. "Когато в една система не функционира един елемент, то за тази система е по-добре този елемент да изчезне", смята Янис Рейрс. "Латвийците не разбират гърците и са изненадани от резултата на референдума", допълни той. Подобна твърда позиция заеха финансовите министри на страни като Литва, Словения и Словакия. По време на дебатите за гръцката криза в Европарламента в Страсбург успехите на Латвия бяха похвалени и от голям брой евродепутати като германския евродепутат Манфред Вебер, който оглавява фракцията на Европейската народна партия(ЕНП).



СНИМКИ: www.dwelle.de
Латвийската столица Рига също е засегната сериозно от емиграционния отлив.
18
2635
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
12 Юли 2015 19:59
През 2009 г. брутният вътрешен продукт(БВП) на страната спадна четири пъти и беше най-ниският в света. А безработицата достигна цели 22%. Само три години по-късно страната вече беше сред лидерите в ЕС по ръст на БВП - благодарение на желязната политика на икономии.

Значи, спад с 400% и после "лидерски" ръст с по 2,5%
Че и за пример трябва да служи.
Ако това е днешният ни свят, той е ненормален, повервайте ми
12 Юли 2015 20:10
има нещо грешно в превода на статията. да ми обясни някой какво е спад 4 пъти ?! получаваш 100 кинта таз година и догодина ще имаш спад 4 пъти - колко е това ? и други неточности има, но "духът" на статия е верен - изстрадаха си стабилността и от тук само нагоре бавно и полека. само че те тръгваха от дефицита на ссср, а не от охохолството на субсидирания от ес живот, така че мъката на гърците ще е по-голяма.
12 Юли 2015 20:14





И какво спечели Латвия ? Потупване по дупето и бедните по бедни а богатите по богати....Това ни чака и нас - печалба !
12 Юли 2015 20:19
Евалла! Латвия спечели битката с латвийците. Само ние по-успешно се автогеноцидираме!
12 Юли 2015 20:20



mehudi , бавно и полека викаш... блажени са вярващите ! И пак върху гърците се упражняваш . Как едно не се сети , че страната му е най бедна и мизерстваща в Европа .




12 Юли 2015 20:20
Хвалят ги за най-икономичен суицид. Самозатрили се и без ДДТ.
12 Юли 2015 20:37
renegad 12 Юли 2015 20:20 Хвалят ги за най-икономичен суицид. Самозатрили се и без ДДТ.
икономичен, още екологичен!
Независимо от тези проблеми днес и трите балтийски държави са много по-стабилни в икономически план, отколкото преди избухването на кризата. От което излиза, че жертвите и усилията не са били напразни.
А фактите доказват тъкмо обратното. Значи толкова по-зле за фактите?! Тоя финален акорд на статията трябва да се чете като "все хорошо, прекрасная маркиза" (или "tout va trės bien, madame la marquise" - за онези, които получават обрив на нервна почва, колчем срещнат нещо руско)
12 Юли 2015 20:41
Автора (дори под формата на сглобяващ препечат ''по материали на чужди медии'') го е срам да си напише името ли?
12 Юли 2015 20:59
Според някои наблюдатели обаче приказките за това икономическото чудо има и своите негативни ефекти.

Щом "негативни ефекти" наричат мизерията, описана по-надолу, баси "икономическото чудо", баси сбърканяците, управляващи ЕС!
12 Юли 2015 22:26
Половината жители на страната мислят да емигрират и това било успех?
Преди месец се върнах от Гърция, самолетът беше пълен.
Най-вече с образовани млади гърци, които търсят своя път в други страни. Както латвийците, литовците...
12 Юли 2015 22:50
Кой ги пише тези смешни статии? Нищо не става от прибалтийските, тия почти се обезлюдиха и като нас от едните НПО живеят.
12 Юли 2015 22:58
40% от живеещите в Латвия са руснаци,неграждани. Това е много сериозен проблем за страната. Подобно е и в Литва и Естония. Расизьм,сегрегация,а ЕС не забелязва.Последният автогол Латвия си вкара,забранявайки на известни руски певци и артисти да посетят фестивала Новая волна в Юрмала. Това доведе до отказ от провеждане в Латвия на няколко от най популярните посещавани руски фестивали и конкурси. Провал на туризма,загуба на стотици млн.евро приходи. А фестивалите се провеждат в Сочи,калининградска област,Крим.Антируските позиции на прибалтите доведоха до намаляване и отказ от ползване на товарните им портове,а това е 10% от бюджета. Подобно е положението с латвийските шпроти,млечни продукти,колбаси. За какьв напредьк в прибалтийските републикимговорим,не знам.
13 Юли 2015 01:17

12 Юли 2015 22:58

40% от живеещите в Латвия са руснаци,неграждани.


42% са били 1989, и то заедно с украинците и белорусите, сега пак заедно са под 33%, руснаци - малко над 25% (34% през 1989)
по-голямата част от тях са "граждани", общо неграждани в страната са около 13%
населението е намаляло главно заради емиграцията на руснаците

в Естония руснаците също са около 25% ( 30% в 1989)

в Литва руснаците са под 6% (над 9% 1989), поляците сега са малко повече
13 Юли 2015 02:10
Латвия заложи на дисциплината и спечели
икономиите донесоха на латвийците и проблеми като масовото обедняване
е, нема такава статия!
13 Юли 2015 11:08
Тя, Латвия и тя като нас - Земен рай! Да им завидиш и да се чудиш как тия гърци не искат да са една Латвия на Пелопонес!
13 Юли 2015 13:10
Така е. Тъпият комунист не работи, гледа все към чуждото. Аз ако кажа на моята банка, че се боря за независимостта си от нея, веднага ще ми лапне апартамента. Май гърците излязоха циганите на Европа!
13 Юли 2015 13:20
той и чаушеску беше заложил на добруването на държавата за сметка на народа, ама го май заклаха, барабар със семейството
13 Юли 2015 13:41
А бе тъпи бяха комунистите, вярно е. Че работеха зверски сал за едното звание "заслужил" или "герой". И много неща сътвориха.
Та да има днес какво да крадат новите демократи-тарикати.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД