:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бейзболът излиза на протест пред спортното министерство

Федерацията апелира Красен Кралев да съдейства за отварянето на ст. "Диана"
Пламен Манолов
Българската федерация по бейзбол (БФБ) организира протестно шествие в знак на несъгласие с решението на "Национална спортна база" ЕАД да затвори ст. "Диана" в София. Единственото лицензирано бейзболно съоръжение в столицата стои заключено от края на май, когато там бе проведено европейско първенство по модерен петобой за младежи.

Въпреки поетия ангажимент от страна на НСБ тревното покритие да бъде възстановено след унищожаването му от състоялата се конна надпревара на петобойците, от държавното дружество не само не са спазили обещанието, но и окончателно са блокирали достъпа на трите софийски бейзболни клуба, които водят своята подготовка в комплекса в кв. Дианабад. Освен програмата на "София Блус", "Атлетик" и "Юнак" нарушен е и графикът на държавното първенство, както и подготовката на мъжкия национален отбор за Евро '15 в група Б в Карловац (Хър) следващата седмица (27.VII-1.VIII).

Официалната позиция на НСБ е, че договорът на БФБ за наем на стадиона е изтекъл през май и няма да бъде подновен, докато не бъде направена нова оценка на терена. Неофициално обаче се знае, че дружеството има план да заличи бейзболното поле и да построи на негово място футболни игрища.

Само че с действията на НСБ държавата влиза в остро нарушение на договора за изграждане на ст. "Диана" от ноември 2002 г., по силата на който БФБ е съфинансирала проекта върху държавния терен с почти 700 000 лв. собствени средства. Клауза в споразумението задължава собственика да приспада сумата от бъдещи наеми до изчерпване на 50% от направеното вложение. По молба на няколко поредни ръководства на НСБ обаче изпълнението й е отлагано във времето и на практика все още не е започнало. В продължение на 10 г. след откриването на стадиона през 2005-а федерацията и бейзболните клубове ползватели ежегодно и стриктно са плащали определения им месечен наем в размер на 500 лв., а отделно са им начислявани годишни задължения между 3000 и 15 000 лв. за такса смет.

Заради липсата на адекватна реакция от настоящото ръководство на "Национална спортна база" вчера от БФБ внесоха писмо до министъра на младежта и спорта Красен Кралев с копие до изп. директор на НСБ Пламен Манолов. В него се настоява, като принципал на дружеството, министърът да съдейства за възможно най-скорошно отваряне на ст. "Диана" и привеждането му в необходимия вид за нуждите на неговия исторически ползвател.

Освен това утре ще има минишествие на бейзболисти от всичките 6 софийски клуба - от Националния стадион "Васил Левски" до ММС. Демонстрацията е насрочена за 11 ч., а към пряко засегнатите играчи на "Блус", "Атлетик" и "Юнак" ще се присъединят и представители на "Академици", "НСА-Лъвове" и "Вълци".
2736
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД