:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 359
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Процеси

Какви рискове крие сближаването между САЩ и Куба?

Хавана предприе опасен ход, който може да доведе до смяна на властта и сериозни промени на Острова на свободата
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Типичен за Куба стар автомобил преминава покрай сградата в Хавана, която е определена за американско посолство. Държавният секретар Джон Кери ще пристигне на острова, за да го открие официално на 14 август.
Куба вече има своя дипломатическа мисия във Вашингтон, след като в понеделник външният министър на Острова на свободата Бруно Родригес издигна флага на родината си пред сградата в американската столица. Церемонията бе излъчвана директно по кубинската държавна телевизия. САЩ се готвят да направят същото на 14 август, когато e планирано на историческа визита в Хавана да пристигне държавният секретар Джон Кери. И въпреки това предстои дълъг път, който САЩ и Куба трябва да изминат, докато се нормализират двустранните им отношения. Разбира се, възниква въпросът какви цели преследват двете държави и какви рискове ги очакват по този път.

Администрацията на президента Барак Обама продължава категорично да настоява кубинските власти строго да спазват правата на човека на Острова на свободата. Доказателството за това е наскоро направеното изявление на Държавния департамент на САЩ по повод ареста на 100 кубински опозиционери и на пребития дисидент Антони Родилес. Вашингтон също така се опасява от масово бягство на кубинци към САЩ, подобно на това от 1980 г., когато в периода между април и ноември 125 000 кубинци с набързо сковани плавателни съдове акостираха край бреговете на Флорида.

Възобновяването на дипломатическите отношения между Вашингтон и Хавана на ниво посланици ще даде възможност на Белия дом да подобри отношенията си със страните в Латинска Америка. Възстановяването на връзките между САЩ и Острова на свободата със сигурност ще бъде използвано от американските власти, за да поставят в изолация режима на Николас Мадуро във Венецуела. Също така САЩ започнаха да нормализират отношенията си с Куба с надеждата това да им даде възможност да повлияят върху преходния процес, който ще започне на острова.



Какви са рисковете за Барак Обама по пътя, по който е тръгнал?



Опозиционерите в рамките на Републиканската партия, американците от кубински произход, както и кандидатът за президентския пост Джеб Буш, който поддържа близки взаимоотношения с имигранти от Куба, по всякакъв начин се опитват да попречат на назначаването на американски посланик в Хавана. Белият дом ще отнесе сериозни критики за това. Засега нито Куба, нито САЩ са определили посланиците, които ще си разменят. Докато това стане, в двете посолства ще бъдат изпратени шарже д'афери. В крайна сметка историята ще реши дали и до каква степен е било правилно решението на Обама да подобри отношенията с Куба.



Какви са заплахите, пред които е изправен Раул Кастро?



След разпадането на СССР и влошаването на икономическата ситуация във Венецуела Раул Кастро бързо трябва да предприеме спешни мерки, за да изправи на крака отслабналата икономика на Куба. Не е изключено кубинският лидер повече от Барак Обама да се нуждае от пълното нормализиране на отношенията със САЩ.



Какво рискува Кастро?



Според Алексей Фенич, който е член на руския Съвет по международните въпроси, тясното сътрудничество със САЩ може да доведе до смяна на режима в Куба. Наскоро високопоставени кубински чиновници също изразиха това мнение. Според тях обаче е срамно да се водят преговори с американците по този въпрос, тъй като това би било равносилно на капитулация пред заклетия враг. Следователно възможно е да се засили натискът в тази посока. Раул Кастро може да противодейства, но няма да поеме отговорност, защото може да си позволи да влезе в конфликт с ортодоксалните комунисти.



Режимът в Куба не е толкова стабилен, колкото изглежда



Официалните речи на кубинския ръководител са нееднозначни и противоречиви. Призивите му да се сложи край на "изравняването на стандарта на живот" плашат населението, тъй като много от жителите на Острова на свободата са свикнали да живеят от държавни субсидии. Други хора пък смятат, че обявяването на реформи е блъф. И все пак повечето кубинци се надяват, че ситуацията в страната ще се оправи в краткосрочен план. Кубинските власти са изправени пред вероятността тези очаквания да се превърнат в разочарование за народа. В същото време държавното ръководство на Куба трябва да контролира обстановката в страната. От това следва, че Раул Кастро рискува много повече от Обама.



Какво ще получат кубинските имигрантите в САЩ?



Някои от кубинските имигранти в САЩ се опитаха по всички възможни начини да саботират преговорите с режима на Кастро, тъй като смятат, че това е предателство спрямо паметта и страданията, които са преживели родителите им. Други пък са на противоположния полюс - подкрепят Барак Обама и настояват за "изграждане на мостове" между двете страни. За американците от кубински произход става по-лесно и евтино да пътуват до Куба, за да оказват материална помощ на близките си, които живеят на Острова на свободата.



Какво иска кубинският народ?



Кубинците искат да имат възможност за голям избор във всичко - от стоките в хранителните магазини до възможностите за следването във вуз. Надяват се да получават достойно заплащане на труда си, да имат кола, да се занимават с бизнес, да имат възможност да направят ремонт на рушащите им се домове.

Кубинците искат да имат свободен и евтин достъп до интернет. А също така да преминават безпроблемно границите на страната, свободно и без страх да обсъждат действията на властта, а не само играта на любимия си бейзболен отбор.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Кубинският флаг бе издигнат пред посолството на страната във Вашингтон в понеделник.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американският държавен секретар Джон Кери (вдясно) посрещна в Държавния департамент кубинския външен министър Бруно Родригес в понеделник. С отварянето на посолства САЩ и Куба напълно възстановиха дипломатическите отношения, прекъснати преди повече от 50 години.
5
2464
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
22 Юли 2015 21:56
Със сигурност не всички очаквания на кубинците ще се осъществят.
Но те са решили да опитат, каквото и да им струва това.
Истинските рискове останаха в миналото.
Като сближаването с Русия.
И Куба беше изоставена като Афганистан, Ангола и сега Сирия.
За нас няма смисъл да се споменава.
Раните от близостта с Русия дълго време не зарастват.
22 Юли 2015 22:46
Зер , тия рани на България от 26 години близост със САЩ веке са сън......
Единственият риск за САЩ е при един разпад на 6 отделни държави- Калифорния, Аляска, Тексас и т.н , последният споменуван да поеме на гърба си КУба.
23 Юли 2015 06:08
Според Алексей Фенич, който е член на руския Съвет по международните въпроси, тясното сътрудничество със САЩ може да доведе до смяна на режима в Куба.

Не само че МОЖЕ ами със сигурност ЩЕ доведе до рухване на комунизъмо а ла Кастро.
То точно затуй се прави цялата гимнастика , де.
23 Юли 2015 09:53
Където има американски посолства.. там вероятността от преврат.. опс цветна революция е много голяма.
24 Юли 2015 15:01
Какви рискове крие сближаването между САЩ и Куба?

За САЩ - никакви. Цялото това унизително упражнение бе направено от САЩ за да не цъфнат отново руски ядрени ракети в Куба.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД