:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 213
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Българите устроили страшна сеч”

Самият император Константин VІ едва не попада в български плен при Маркели на 20 юли 792 г.
Изображение на старобългарски конник-воин с преметнат през рамо аркан - обичайно за старобългарската войска опасно оръжие, представляващо примка от кожен ремък с нарочни костени застяжки, предназначено да събаря на земята вражите конници и за взимане на пленници. Костени застяжки от аркани се намират понякога при археологическите разкопки на старобългарски обекти. Прабългарите, както и степните народи изобщо, използват аркани от дълбока древност, първоначално за лов, вероятно. Аркани използва срещу кръстоносците и войската на цар Иваница Асен (1197-1207) в битката при Одрин през 1205 г., с тях трудноподвижните рицари са събаряни от конете и това до голяма степен помага за пълния разгром на кръстоносците. Византийците се боят до смърт от аркана и го назовават Ддяволско изобретениеФ. Рисунка-графит върху варовиков блок от Плиска; околните изображения и надписи са премахнати тук за яснота; вероятно първата половина на IХ в. (по Ст. Ваклинов)
(продължение от миналия четвъртък)



Унищожителната българска победа в битката при Маркели на 20 юли 792 г. дава нов тласък в ранната българска история. За разлика от други битки в нелекото ни минало, за нея разполагаме със значителен брой изворови данни. Натрупана е и не малко научна литература, по-голямата част от която в чужбина. Да, така е, битката при Маркели през 792 г. е по-обсъждана от чужди автори, отколкото от български, впрочем това важи изобщо за последните две десетилетия на VIII в. и до възцаряването на великия господар Крум, кой знае защо.

Макар и немногословен (вж. Извори в първата част), Теофан Изповедник ни е съобщил все пак главното - смразяващият кръвта разгром при Маркели погубва част от цвета на византийската аристокрация, и Теофан съвестно ни е изброил свидните жертви, пленено е ценно имущество в пари и вещи, а както изглежда и знаците на императорската власт. Нещо повече, за кратко е пленен и самият император Константин VI, както ни е осведомил инокът Петър - авторът на единия от четирите варианта, най-многословният, на житието на св. Йоаникий Велики. Впрочем, единствен Петър разказва историята с императорския плен и как с решителност и смелост Йоаникий спасява вече императорът, който вече е попаднал в смъртна опасност.

От четирите жития на св. Йоаникий до наши дни са достигнали само три - на инока Сава (IХ в.), на инока Петър (IХ в.) и на Симеон Метафраст (Х в.). Първоначалните бележки на сподвижника на св. Йоаникий, Евстратий от Агаврос, не са достигнали до наши дни. Сава и Петър ползват бележките на Евстатий от Агаврос, а Симеон Метафраст - само на Сава. Така се получава, че единствено инокът Петър знае за освобождаването на император Константин VI от кратковременен български плен. Инокът Сава и Симеон Метафраст разказват историята по-иначе - според тях пленен чрез аркан бил "едного от [византийските] велможи", а войникът Йоаникий, по това време 42 годишен, спасява него, а не императора. Наложи се това извороведско отклонение, понеже трябваше да се види по-ясно, че от трите запазени жития на св. Йоаникий две не разказват за императорския плен, но те преписват едно от друго, та разказите са всъщност поравно.

Възниква, разбира се, сложният въпрос кому да вярваме - на Сава или на Петър, макар и двамата да твърдят, че са познавали лично Йоаникий (Герасим Петрински 2012). Понеже знаем със сигурност, че целият обоз, всички пари, императорската палатка с цялото й оборудване и прислуга, както вероятно и знаците на императорската власт са завладени от българската войска на 20 юли под Маркели, то май ще се наложи да отдадем предпочитание на разказа на инока Петър (вж. Извори). Смъртта на цяла редица изтъкнати византийски аристократи, включително и от най-близкото обкръжение на императора, допълнително указва, че български отряд е завладял средищната част на византийския лагер, в същото това време императорът едва ли се е изпарил по чудодеен начин - залавянето му изглежда напълно продиктувано от логиката на битката. Защо Теофан Изповедник не споменава едно толкова важно произшествие като кратковременното пленяване на императора не знаем, може би просто малко от присъстващите са успели да го забележат в хаоса и в борбата за лично оцеляване. Да се съмняваме в добосъвестността на инока Петър обаче също не можем.

Накратко историята е следната. На 20 юли 792 г. българската и византийската войска се построили в боен ред една срещу друга между крепостта Маркели на юг и р. Мочурица на север, впрочем точно през мястото на битката днес преминават жп линията София-Бургас и автомобилният път Е773. През време на злощастното за византийската войска сражение, според инока Петър, император Константин VI е уловен с ласо (кожена примка, страшния старобългарски аркан; вж. Изображението) и завлечен в български плен, от който е освободен от войника Йоаникий.

Впрочем тук вече е ставало дума за българския произход на този бъдещ християнски светец (вж. Свързани текстове). Данните от трите му жития ни позволяват да възстановим името му като Иван Боила, а принадлежността му към славяно-прабългарската аристокрация в изгнание след 760 г. всъщност не се подлага на съмнение (вж. Gy. Moravcsik 1958, Сп. Врионис 1961, Ф. Малингудис 1979). Още повече, че родното място на светеца, селото Марикат, е в земите, населени с преселници от България (вж. Карта в първата част).



* * *



По-сетнешната съдба на Константин VI е толкова трагична, че читателят на исторически извори неволно се замисля дали императорът нямаше да е по-щастлив в български плен. След цяла поредица от колкото необмислени и хаотични, толкова и злощастни действия на 15 август 797 г. Константин VI е ослепен по заповед на собствената си майка, императрица Ирина (797-803), в същата Пурпурна зала на Големия дворец в Цариград, в която е роден 27 години по-рано (Г. Острогорски 1963) - "в девет часа страшно и безжалостно го ослепиха", пише Теофан. Ослепяването на младежа е несръчно - кърваво и болезнено, засегнати са изглежда важни части от мозъка и Константин Багрянородни умира или часове след това от получените увреждания или след някое време, прекарано в ужасни страдания.

Така геройската постъпка на войника Йоаникий при Маркели придобива друго звучене , никога не се знае дали предотвратяването на някоя злина не е предисловие към нова, още по-голяма и по-ужасна.



***



Понеже все още няма законова възбрана да се обсъждат исторически събития извън кръглите им годишнини си позволихме тук в три поредни текста да припомним не твърде често споменаваната битка при Маркели на 20 юли 792 г. Направените в тези текстове исторически и археологически успоредици ни позволяват да придърпаме малко назад във времето началото на имперските времена на средновековната българска държава, тъй като проявите на българската имперска идея са винаги свързани с конкретен, точно определен досег с имперските знаци на съседната Византийска империя поне. Това ни дава възможност с увереност да твърдим, че пленяването на императорската палатка при Маркели, заедно с парите, мебелите и прислугата, дават началото на нов етап в ранната българска история, особено като имаме предвид и последвалите исторически събития в тяхната цялост. Времето на българската империя продължава достатъчно дълго - от 792 г. чак до 1018 г., и е съвсем обяснимо защо историческият интерес към него само ще се засилва.

Скоро, след точно две години, ще се навършат 1225 г. от победната битка при Маркели и си струваше да напомним малко по-рано за нея, може пък някому да хрумне подобаващо да отбележи тази знаменателна дата в най-ранната ни история. Защото, ако след победната битка при Онгъла през 680 г. се роди Придунавска България, то с византийския разгром при Маркели бе дадено началото на едни точно два века и четвърт, в който България е на върха на своето могъщество. Само в имперския си период държавата ни е една от великите сили и, заедно с Византия и Свещената Римска империя, гласи световните работи в нашата част от света - в Европа и в цялото Източно Средиземноморие. Точно този най-светъл отрязък от историята ни започва на 20 юли 792 г., струва си да не го забравяме.



Извори



"В онези времена народът на хуните, сиреч българите, започнал война [войната през 792 г. е започната от Византия] срещу нас, християните. Срещу тях се опълчил тогавашният скиптроносец и преблагочестив император на име Константин [VI (780-797)], син на преблажената и православна императрица Ирина [регентка на малолетния си син до 790 г.]. Когато и двете войски се наредили една срещу друга [южно от р. Мочурица] при селището, наречено Маркели [на 7,5 км от дн. Карнобат], и се завързало между тях сражение, [а] християнското племе било победено поради нашите грехове и обърнало гръб на враговете. Враговете ги преследвали в тил и устроили страшна сеч, та и сам императорът бил хванат с някаква примка [прочутият старобългарски аркан], влачен като пленник и попаднал във властта на онези безбожници. Като съзрял това, онзи твърде смел Йоаникий, подтикван от божествена ревност и за да кажем като пророка, като се въоръжил със сила свише, храбро скочил сред тях и като разрязал с меч тази примка, за която казах - това дяволско изобретение, спасил императора по неочакван начин. А самият той, закрилян от божията милост, разпръснал неприятелите на всички страни и като преминал сред тях невредим, спасил се. Прочее, когато малко се поотдалечил от сражението, той вървял напред със седмина свои другари и гледа как един от казаните езичници отново стои и безпощадно промушва християните, които минавали там. Защото, както мисля, казаният път минавал през клисура и нямало откъде да се мине другаде, а само от там. Прочее . . . [Йоаникий] много мъжествено се отправил към злосторника, насочил с ръка меча си към онзи безбожен врат както някога Давид срещу Голиат, проявявайки храброст отрязал ужасната му глава, и увенчан с победа, спечелил голямо спасение, направил спокоен и безопасен пътя на ония, които след това минавали оттам . . . И тъй, като разпитвал за станалото нещастие и поражение и изпълнен с дълбока скръб [Йоаникий] със сълзи продължил пътя си."

Из Житие на св. Йоаникий от инока Петър, средата на IХ в.





Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?sid=2009121000040001301

(Масова политическа емиграция обезкръвява България през VIII в.)

http://www.segabg.com/article.php?id=759730

(Възраждането на българската имперска идея)

http://www.segabg.com/article.php?id=760776

("Българите взели и императорската палатка с цялата прислуга")

18
24272
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
22 Юли 2015 20:27
Петрински
22 Юли 2015 20:42
Kotka
22 Юли 2015 21:15
Ммм даа,
Значи битката е станала на 20 юли 792-ра , а майка му Ирина го ослепила на 15 август 997 - ма година.
В задачката се пита колко години е живял .

Ако предположим че годината е 797 , защо го ослепила майка му? Няма ли извори за това и действие.
22 Юли 2015 21:17
Котка -
---------------------------
Сайтът на Генек

22 Юли 2015 22:07
Предполагам, сгрешената година се връзва с управлението на Константин Багренородни - поне като век, както е отбелязано в края на статията, само дето Багренородни е номер 7, а обектът на цялата статия е номер 6.
22 Юли 2015 22:13
Майка му Иринка го ослепява, за да седне на трона - първата византийска императрица. По това време е важно да го направи, защото една сила от запад оспорва имперската идея, а жените споровете ги решават в брачните ложета.
22 Юли 2015 22:33
Генек
Сиров
22 Юли 2015 22:54
Г-н Петрински, напишете нещо моля, за прабългарите като част от Златната Орда и като участници в набезите и войните на Хуните преди това?
Какви източници на информация имаме, книги?
Ако имате вече публикувани материали, моля дайте ни линк?
Още, в английски атлас по древна история гледах карти , където Тракия в древни времена граничи с древна Персия и как се е менила границата с времето?
Какво имаме като артифакти в България от това време, какви войни са водени и колко на брой?
Какво по подробно се знае за завладяването на Тракия от Македония?
Благодаря.
23 Юли 2015 06:14
Това ни дава възможност с увереност да твърдим, че пленяването на императорската палатка при Маркели, заедно с парите, мебелите и прислугата, дават началото на нов етап в ранната българска история

А пленяването на палатката на Гьоринг , заедно с парите, мебелите , картините и прислугата па ако знаеш какво начало на нов етап в съвецката история дават !
23 Юли 2015 08:11
И аз се обърках. Значи ослепен е в същата зала където преди 27 години е бил роден..... вижте текста.
А след това се дават датите 780 -797.
:rolleyes
23 Юли 2015 10:30
Самият император е роден през 771г. ослепен през 797 г.когато е 26 годишен.Умира през 804 г.Петрински го е нарекъл Багрянородни,така наричат императорите родени в пурпурна та зала на двореца/днес е запазена една малка част зад Синята джамия/.Константин VI остава в историята на римските императори с прякора "Слепият" а с прякорът Багрянородни след името си е удостоен друг император Константин VII ,cинът на Леон VI Философ. Въщност и бащата на Константин VI е Леон III Исавър.
23 Юли 2015 11:40
Багрянородни,така наричат императорите родени в пурпурна та зала на двореца


Така се наричат императорите, родени след възцаряването на родителя, демек те са родени в багреница. Било е важно за наследяването на престола, багрянородният е имал предимство пред първородния, според някои теории.
23 Юли 2015 20:21
А пленяването на палатката на Гьоринг , заедно с парите, мебелите , картините и прислугата па ако знаеш какво начало на нов етап в съвецката история дават !
Уфффф Божеее, за когото и да се пише, веднага започват да пишат за комунисти, ченгета и Съветския съюз. Туй си е направо, като Мирча Кришан и краставицата. Пише се за 8-ми век, нашичкия го сърби за Съветския съюз. Кво да правим, като тази тематика им се е заклещила в главите.
Лично аз не коментирам нищо, чета писанията на Петрински с интерес да науча нещо ново от специалист.
24 Юли 2015 07:25
Скъпа Писано, прабългарите нямат нищо със Златната орда, която се появава 7-8 века след описаните събития.... Ако имате предвид участието на прабългарските племена в държавата на Атила няма да намерите кой знае колко сведения.
25 Юли 2015 22:41
bm1914ls 24 Юли 2015 07:25
Опресни си знанията. Българите, които вече са на Балканите може и да нямат, но тези които са останали са били част и от Хазарският Хаганат и Златната Орда. Има много подробна информация, мен ме интересува, какво се знае от българските изследователи.
За българите като част от конницита на Хуните също има много информация, това е било няколко века преди идването на българите на Балканите.
Както вече казах, интересуваме какво знае г-н Петрински по темата, ащото той е честен историк. В момента се тиражират много абсурди за произхода на българите, а българина няма представа за общо известни исторически факти.
25 Юли 2015 22:44
bm1914ls 24 Юли 2015 07:25
И още нещо , ника ми няма нищо общо с това кой съм.
27 Юли 2015 16:25
Подобни примки са използвани много широко във всички войски имащи в състава си и конни подразделения. Трудно бих приел, че за ромеите са представлявали някакво неизвестно, че и дяволско оръжие. В описанието на двубоя на Бахрам Чубин с готски наемник от армията на Маврикий изрично се подчертава, че готския воин е разполагал с такава примка. Персиецът също е имал. Преди двубоя и двамата демонстративно са оставили тези си оръжия, с което дали да се разбере, че целта на двубоя е смърт на един от участниците, а не плен. Това е и причината за споменаването на такъв вид оръжие- изглежда иначе стандартно за конните армии от него период. Малко странно би било, след стотина години, в ромейската армия напълно да са забравили за него!?! Мисля, че е редно прилагателното- "дяволско" в източника да намери някакво друго обяснение, свързано с ефективността на оръжието например, а не с необичайността му...
Иначе, за статията
Би ми било много интересно да науча някакви сведения и за прабабата на нещастния Константин VI. Предварително благодаря!
27 Юли 2015 16:39
За българите като част от конницита на Хуните също има много информация, това е било няколко века преди идването на българите на Балканите.


За прабългари като част от хунската държава имаме адно сведение от Павел Дякон в което се споменава че българи пленяват дъщерята на лангобардския крал Агелмунд и го убиват. ЛИБИ 411-412

Съобщението се смята за вероятен анахронизъм, Павел Дякон пише около седми век и е относително късен автор.

Според това съобщение се вади извода че след като българи оперират около Карпатите което е свера на влияние на хунската държава то те са били част от нея.

Друг косвен факт е историята с Ернах, най малкият син на Атила и митичният прародител от Именника Ирник. Дали Авитохол е Атила и Ернах е Ирник не знаем, много вероятно е Кубрат да си е присвоил тази родова линия с цел легитимация при оглавяването на прабългарският племенен съюз в средата на седми век.

Първото сигуно споменаване на българи със собственият си етноним е сведението за император Зенон от 480 година, преди това имаме анонимният римски хронограф от 354г. който почти сигурно е късно добавяне и разни арменски източници които не са достоверни.


Смята се че група етнически и езиково сродни племена около края на четвърти век нахлуват от Централна Азия и стават известни като хуни, знаем имената на 11 от тези племена от списъка оставен ни от Приск Панийски, това са акацири, боиски, тункарси, алпидзури, алцилдзури, итимари, ултизури, бардури, вуругунди.

След битката при Недао и разпада на империята на Атила тези племена изчезват, малко по късно на тяхно място запчват да се споменават сарагури, оногури, кутригури, утигури, уногондури, савири и тн. Вероятно са от същата езикова и етническа група, към средата на пети век част от тези племена се обединяват под името булгар от насетне се споменават или като такива или като хуни.

Така че атиловите хуни и прабългарите са групи от сродни племена които в различни времена правят племенни обединения с различни имена, според археологията и антропологията хуните и прабългарите имат сроден антропологичен тип и еднакъв погребален обичай който е уникален за тях и по принцип е сигурн индикатор за произход.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД