:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 577
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Етика

В битката на фармацевтичните компании пациентите служат само за употреба

Кампания на ръба на лъжата уверява тежко болни хора, че ще бъдат излекувани
Снимка: Борислав Николов
В България лекарството RUXOLITINIB е включено в позитивния лекарствен списък с цена 13 000 лв. Здравната каса ще го плаща, но от догодина. В момента върви кампания отвъд етичните норми лекарството да бъде заплащано моментално.
"Спешно финансиране или смъртна присъда" е надписът на билборд, поставен на кръстовището на "Жолио Кюри" и "Драган Цанков" в София. То е достатъчно натоварено и билбордът няма как да се пропусне от шофьорите, които чакат зелен светофар. Надписът е илюстриран с дървен стол, поставен до олющена стена, в която се отразява бледа сянка на някой, който явно отива на екзекуция. Посланието е изключително агресивно, почти шокиращо, дори за обществена среда с отвратително висок праг на чувствителност към чуждото нещастие, каквато е българската.

"НЗОК и МЗ могат да спасят болните от миелофиброза", пояснява билбордът, с което оставя в изнервените от трафика шофьори впечатлението, че болните от миелофиброза умират, защото здравната каса не плаща лечението им. "Всеки нов ден без животоспасяващото лекарство ги приближава необратимо към смъртта", пояснява още билбордът и препраща към страница във "Фейсбук", в която пък се изяснява, че става дума за новото лекарство Jakavi (ruxolitinib) на "Новартис". От "Фейсбук" става ясно, че "Миелофиброзата беше нелечима и страшна рядка болест на костния мозък. Вече не е. От 5 години животоспасяващото лекарство RUXOLITINIB дава шанс на малкото хора, засегнати от нея, да спасят живота си. Лекарството е одобрено от Европейската агенция по лекарствата с автоматично действие и за България като страна членка. Преди повече от година лекарството е включено в Позитивния лекарствен списък с положително становище от НЗОК. Финансирането обаче се бави". "Лекарството е тук, в България. Стои някъде в някой склад и събира прах, докато хората умират на метри от него. Не може да позволяваме това да се случва. Медикаментът е начело на списъка с продукти, осигуряващи сигнификантно предимство пред сегашните форми на лечение или продукти за лечение на заболявания, които досега не са били лечими. Медикаментът е единственото лечение за засегнатите от заболяването", продължават постовете от кампанията. Отдолу коментарите са предвидими - "генодиц", "това само в България може да се случи", "за Бога, братя, грабвайте оръжията и разбивайте складовете" и т.н.



Може ли наистина НЗОК да спаси хората с миелофиброза?



Това е заболяване на костния мозък, при което се нарушава производството на кръвни клетки. Постепенно се разрушава и костният мозък, което води до анемия, умора, кървене и увеличение на далака и черния дроб, част от болните развиват и левкемия. Болестта е фатална, като продължителността на живота може да е от 1 до 30 години след появата й. В България с това заболяване са диагностицирани около 100 души.

Твърдението, че болестта вече е лечима, е на ръба между грубата манипулация и чистата лъжа. Според разрешителното за употреба на същата Европейска агенция по лекарствата Jakavi има действие върху размера на далака и свързаните с това симптоми като загуба на тегло, треска, болки в костите. При две проучвания съответно 42% и 29% от пациентите, приемащи новия препарат, имат намаление на размера на далака. Разрешението за употреба е дадено, защото това му действие е "клинично важно". "Качеството на живот на пациентите, лекувани с Jakavi, се подобрява, но е необходимо да се оценят допълнително ефектите на лекарството по отношение на удължаването на живота на пациентите, забавянето на прогресията на заболяването и появата на левкемия", пише още в становището на агенцията. Никъде не се споменава за излекуван пациент. За сметка на това обаче има сериозни странични ефекти.

Нещо повече - във Великобритания становището на NICE - Националният институт по здраве и качество, който консултира националната здравна служба - обществения здравен фонд на Острова, дава отрицателно становище и не препоръчва на фонда да плаща Jakavi. Цената на медикамента е прекалено висока в сравнение с очакваните ползи за болните от него, смятат от института. Все пак здравната каса в Англия включва лекарството в списъка си, а цената му е 1800 паунда за опаковка с таблетки от 5 мг и 3600 паунда за опаковка с таблетки от 20 мг. В Германия лекарството също е препоръчано с половин уста от оценяващата организация.

В България лекарството също е включено в позитивния лекарствен списък с цена 13 000 лв. Здравната каса ще го плаща, но от догодина. Оттам обаче ще настояват за сериозни отстъпки от страна на производителя, тъй като "няма данни за ефективността на приложение на медикамента при лечение на основното заболяване - хронична миелофиброза, а той повлиява само един от симптомите (увеличена слезка). За сведение - цената на Jakavi е 100 пъти по-висока, отколкото цената на лекарство, прилагано за лечение на заболяването".



Миелофиброзата си остава смъртна присъда,



но освен че живеят с тежко заболяване, болните от нея вече са и употребени, при това изключително грозно. Няма спор, че им се полага лекарство, което би подобрило качеството на живот. Те ще го получат, но не на момента. И да се надяваме - не на цена от 13 000 лв., защото това ощетява вече всички нас.

Това не е първата подобна кампания, няма да бъде и последната. Тази обаче е отвъд всяка етична хигиена и затова е безкрайно показателна - както за фармацевтичния бизнес, така и за българите като общество, което с мазохистична наслада приема абсолютно безкритично всяко твърдение, стига то да води до извода, че държавата и институциите у нас са убийци и по дефиниция съществуват, за да увреждат интересите на гражданите. Защото в този конкретен случай здравната каса се опитва да защити именно общия интерес. Извън него, естествено, тя отдавна е станала съучастник на стотици други кампании - фактът, че парите, плащани за лекарства, са скочили с 90-100% за няколко години е красноречив.

Здравният министър Петър Москов предложи законов текст, който да задължи производителите, чиито лекарства са се оказали неефективни, да връщат парите на здравната каса, платени за съответния медикамент. Той обаче не мина в парламента. Странно, нали - при положение, че практиката у нас е само медикаментите, които не са кандидатствали за финансиране от НЗОК, не го получават.
Снимка: БГНЕС
С погребален ковчег и пирони болни от ревматологични заболявания се събраха пред сградата на НЗОК тази сутрин. Причината са новите мерки на институцията за отпускане на скъпото биологично лечение, които влизат в сила от 1 август. Според протестиращите у нас от 100 000 души с ревматологични заболявания близо 4000 поддържат състоянието си с този тип терапия и са убедени, че от август няма да отговарят на критериите за лечението. НЗОК отрича.
19
3819
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
22 Юли 2015 20:46
Не е ли отвратително надеждата да струва 13 000 лева? След като не е толкова фикасно защо е толкова скъпо? Разсъждения от типа "не е ефикасно, затова няма да се покрива от здравна каса" и др. п. са цинични. Парите преди всичко - здравето на майната си. Лекарското съсловие света ако излезе с единодушно становище, че лекарството не е достатъчно ефикасно и не го предписват, тогава фармацевтичните компании няма да го продават толкова скъпо. Къде е истината? Гаврата със здравето на хората и превръщането му в стока е едно от чудовищните престъпления на т.н.пазарна икономика или по - правилно търгашеска демокрация.
22 Юли 2015 20:47
Не ми е известно да има открита причина за миелофиброзата, което означава, че тук може да се мисли, че в организмите ни съществуват по-долни нива от познатото ни ДНК (гените)... А иначе заболяването се характеризира с необратимо разлагане на костния мозък (в много отношения прилича на напреднал сифилис, но няма открит причинител)... Уголемяването на далака не е големият му проблем, така че лекарство, което само при някои случаи води до връщането на далака в нормалните му размери, не би трябвало да струва толкова скъпо!
22 Юли 2015 21:47
Няма сериозна причина медикаментите да се плащат от Зарадваната каца. Също така няма никаква нужда от Зарадвана каца.
22 Юли 2015 22:11
Янина Здравкова —
Крайно време е да се преустановят злоупотребите със "солидарния стълб".
22 Юли 2015 22:16
Лекарското съсловие света ако излезе с единодушно становище,
Лекарското съсловие, още от времето на Авицена, рядко е единодушно. Вероятно се дължи на непознаването на много неща. Янина/ / апелира за морал, не за единодушие.
22 Юли 2015 22:54
Бая скачене беше по площадите .......
Сега : Ама, кво стана ? Ми, на.... - туй стана .
6-ти в света по смъртност- пред нас са некви 5 държави от Африка.
Добре, че банани поне има . И свобода , де ..... да имигрираш . А кой им пари - и да се лекува зад граница - колцина са "предпроиемчивите " ?
22 Юли 2015 23:04
Лекарското съсловие света ако излезе с единодушно становище, че лекарството не е достатъчно ефикасно и не го предписват, тогава фармацевтичните компании няма да го продават толкова скъпо.

Това е най - големият абсурд. Преди да се сложи билборда, лекарите имащи право да го предписват, са обгрижени по възможно най - златния начин.
Всеизвестно е, че всеки лекар си е посочил приемен час за представителите на фармацевтичните фирми. Така доста от тях "отскочиха" до Бразилия, Китай и други екзотични дестинации.
По темата може да се напише книга.
22 Юли 2015 23:06
Някъде в чуждата преса мернах отново заглавие за заболяване на бананите, но не се сещам къде, някой ме прекъсна и не успях да го прочета.
22 Юли 2015 23:13
Преди да се сложи билборда, лекарите имащи право да го предписват, са обгрижени по възможно най - златния начин.
Айде стига с тези лекари, бе! А Здравната каца? Ами множеството ридаещи по ТВ за бездушието на тоя и оня?
22 Юли 2015 23:17
Бездушието е повече от крещящо! И да, лекарите са тези, които ще предпишат това и всяко друго лекарство, веднага щом ги обгрижат ФК.
22 Юли 2015 23:24
лекарите са тези, които ще предпишат това и всяко друго лекарство, веднага щом ги обгрижат ФК
Струва ми се, че ще го предпишат и без да получат някаква специална грижа от фармацевтичнит компании.
22 Юли 2015 23:41
Само така ти се струва. Аз на тебе, ти - на мене. Знаеш го този лаф, предполагам. Борбата да изписват "нашето" лекарство е безмилостно жестока. Конкурентите буквално наддават.
23 Юли 2015 00:06
Гаврата със здравето на хората и превръщането му в стока е едно от чудовищните престъпления на т.н.пазарна икономика или по - правилно търгашеска демокрация.
Тъй както въпросното лекарство, така и всички други лекарства, които употребява човечеството, са плод само и единствено на пазарната икономика, драги Хамер.
23 Юли 2015 08:25
Мен не ме изненадва това, че хапче производителите ни будалкат. Итересно ми се видя словосъчетанието "сигнификантно предимство.
То и мемориален паметник звучи странно..... ама нали си имаме спеиалностти филологии та не смея да се засмея......
23 Юли 2015 09:47
Добре де Янке, говориш за миелофиброза, а накрая си плеснала снимка с протеста на ревматологично болните и навяваш асоциация, че биологичното лечение в ревматологията е също неефективно. Ми то твойто не е ли също грозна манипулация, от която така се жалваш в писаницата? Че и по-грозна!
отвъд всяка етична хигиена

Скъпото биологично лечение в ревматологията е доказано ефективно и с минимум странични ефекти, а Янина Здравкова нескопосано го е пришила към съмнителната си статия.
Набива се на очи
отвратително висок праг на чувствителност към чуждото нещастие
!
23 Юли 2015 10:27
Борбата да изписват "нашето" лекарство е безмилостно жестока.
В случая е единствено. Наддаване не може да се получи. Лекарска преценка за необходимостта остава единствената бариера пред изписването му, а това е строго професионална преценка. Все пак българските лекари не са като българските милиционери – непоправимо корумпирани.
23 Юли 2015 14:38
За статията
23 Юли 2015 20:37
Тъй както въпросното лекарство, така и всички други лекарства, които употребява човечеството, са плод само и единствено на пазарната икономика, драги Хамер.
Хаайде сега на пазарната икономика. А българския невалин и той ли. Когато беше създаден нямаше пазарна икономика. Всички лекарства са продукт на науката и нямат нищо общо с пазарната и с непазарната икономика.
28 Юли 2015 16:11
Лекарствата нямали нищо общо с пазарната икономика! Има, има и още как. До такава степен, че някои създадени вече лекарства не се пускат в употреба, за да се осигуряват огромните печалби на ФК.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД